Gå til innhold
Hundesonen.no

Mentaltest af kooikeren


Pajko
 Share

Recommended Posts

Jeg har jo en af de kooikere, som ikke bryder sig om fremmede hunde eller mennesker. Han, har været, nervøs overfor mange ting, og selvom det er blevet meget bedre er der stadig ting, som han aldrig kommer af med.

Mange ting kunne måske ha' været omgået, hvis Pajko ikke havde været min første hund... Hvis jeg havde vist det jeg ved om hunde, have jeg helt sikkert gjort mange ting anderledes, men jeg tror ikke, at det kun er min skyld at Pajko er som han er..

Jeg er helt sikker på, at nogle af hans problemområder kunne ha' været undgået hvis avlen af kooikeren så lidt anderledes ud. Men ville det hjælpe på kooikeren at få flere mentaltestet? Eller kan kooikeren ikke gennemgå en mentaltest på ordentlig vis?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å mentalteste i seg selv hjelper ikke, men å bruke mentaltester som avlsverktøy, vil hjelpe nesten uavhengig av hva slags problem en rase sliter med på det mentale.

Å ha brister i det sosiale er det mange raser som sliter med, ironisk nok, ganske mange selskapshundraser/familiehundraser. En skulle tro at en hund som hverken trengte lekelyst, jaktyst eller kamplyst i det minste burde være litt sosial, men når de ikke har det engang.. Hva tar de egentlig hensyn til da, lurer jeg på, når de sier de avler på mentalt gode hunder. På hvilken måte er de mentalt gode hunder?

Nervøsitet testes også ut i forskjellige grader. En hund trenger ikke å være brukshund for å gå en grei MH. En hund trenger ikke å ha jaktlyst, lekelyst eller kamplyst for å være en stødig hund. Den trenger egentlig bare å være trygg, dvs å ikke skvette av overraskelser, å ikke freake ut på ukjente ting, å tørre å sjekke ut ting de skvetter av, og klare å bli ferdig med det.

Hvordan mentaltester/beskrivelser skal se ut for hver enkelt rase, er det hver enkelt raseklubb/miljø som bør bestemme. Man kan lage seg en ønskeprofil, aller helst i samarbeid med noen som kan mentalitet, om hvordan de vil at den ideelle rasehunden skal reagere, evt ikke reagere, på de forskjellige momentene. Man kan ikke regne med at alle hunder vil falle innenfor ønsket raseprofil, men da har man i det minste et mål å avle etter, og det kan alle raser sette opp, uavhengig av hva bruksområdet er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det fokus på avl og mentalitet rundt om, men det tar tid å få til endringer og jeg er litt usikker på om alle tenker like mye på det. Det er også en liten genpol slik at man ikke kan være for kresen heller. Jeg tror ikke en mentalhelsetest er stedet å starte for oss, men heller å samles mot et mer felles mål. Fra mitt ståsted synes jeg det er mye forskjelligbder ute, uten at dette virker videre planlagt eller kontrollert. Jeg lurer på hva slags endringer eksteriørt og mentalt det faktisk vil bli etter en viss tid. Men dette er kun mine egne tanker.

Jeg for min del tror det må blandes mer nytt blod enn man gjør i dag. Det er lettvindt å dra et par timer for å parre, men når hannen eller.tispen har gresselig mange kull bak seg, biter vi oss selv tilslutt i baken.

Mer fokus på hvor vi vil, prøve å avle med mer felles mål(?) og ha fokus på hvordan mentaliteten bør være i forhold til hva den har vært, er nå og bør fortsette å vøre,.tror jeg kan være.et sted å starte.

Jeg mener ingen vil ta skalde av en mentaltest, men skal vi få kooikerfolk til å teste, må de også forstå hvorfor man gjør det. Jeg tror interessen generelt sett er liten, og det er mange som ikke kan så mye om hund eller trening til at de faktisk i det hele tatt har hørt om mentaltester.

Men her kan klubber, avlsråd osv belyse temaet for eksempel. Vi bør ihvertfall ikke ha det som et krav hvis vi ikke skal bruke det til noen ting. Eller hvis oppdrettere selv ikke følger det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! ☺️ Er det noen her som forer med Dyrisk? Er dere fornøyde?
    • Nei, hu har i grunn spist det samme i en stund nå, og er vant til å spise variert. Jeg får ta meg en tur til veterinæren og snakke med de. Takk for svar 😊
    • Kan hende ja? Rocky rant liksom alltid litt på den siden som var tett såvidt jeg husker, på tross av nedsatt tåreproduksjon også. 🤔 Saltvannsdrypping og eventuelt falske tårer ble løsningen for oss. Var også snakk om en operasjon for å åpne inn mot munnen eller noe? For at spytt? Kunne fungere som tåreveske eller noe? Eller om det var for drenering pga den tette kanalen? Er så lenge siden at jeg husker ikke for å være helt ærlig. Ble ikke gjort i hans tilfelle uansett så kan ikke si noe om hvordan det hadde hjulpet heller. (Han hadde øyebetennelse ofte, så ble mye drypping)    Har du endra på fôr i det siste? Kan være en reaksjon på noe der eventuelt. 
    • Han er så fin @maysofie! 😍 Blir spennende å se hvordan han utvikler seg! 😍 
    • Gode hundemøter med hunder jeg kjenner først og fremst, ellers så kan de lære seg at ikke alle skal hilses på/være nøytrale. Jeg bor jo midt i et turområde for bydelen min, så smittepresset bare i «Hagen» er sånn sett høyt her, jeg liker jo ikke det akkurat, men så lenge det ikke går noe i området så begrenser jeg ikke der heller. Jeg føler meg absolutt tryggere når 12 ukers vaksinen er satt, men foreløpig så har valpene jeg har/har hatt fått 8 ukersen også før jeg hentet dem. (Tror de nye anbefalingene sier at den ikke er nødvendig lenger?)    Jeg avventer valpekurs til etter 12 uker, ikke pga vaksine, men fordi jeg vil at de skal ha mental stamina til å faktisk få noe særlig utav det. (Trening med distraksjoner etc) Kontaktlyd/innkalling/miljø har jeg liksom kunnskapen til å gjøre på egenhånd nå før den tid. Begrenset hvor mange valpekurs man kan gå som trener og få noe nytt utav dem, så valpene sosialisering og samarbeidet vårt er hovedfokuset mitt med ett valpekurs + eventuelt få en feeling for nye kursholdere i området etc jeg ikke har vært hos før. Førstegangs hundeeiere anbefaler jeg at går tidligere, fordi de som eiere/hundetrenere får noe utav det uten at valpen nødvendigvis trenger å klare hele øktene uten å få overtenning/bli overtrøtt. De trenger gjerne hjelp til å gjenkjenne sånt også, så sånn sett like greit at det skjer på kurset eventuelt. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...