Gå til innhold
Hundesonen.no

Mentaltest af kooikeren


Pajko
 Share

Recommended Posts

Jeg har jo en af de kooikere, som ikke bryder sig om fremmede hunde eller mennesker. Han, har været, nervøs overfor mange ting, og selvom det er blevet meget bedre er der stadig ting, som han aldrig kommer af med.

Mange ting kunne måske ha' været omgået, hvis Pajko ikke havde været min første hund... Hvis jeg havde vist det jeg ved om hunde, have jeg helt sikkert gjort mange ting anderledes, men jeg tror ikke, at det kun er min skyld at Pajko er som han er..

Jeg er helt sikker på, at nogle af hans problemområder kunne ha' været undgået hvis avlen af kooikeren så lidt anderledes ud. Men ville det hjælpe på kooikeren at få flere mentaltestet? Eller kan kooikeren ikke gennemgå en mentaltest på ordentlig vis?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å mentalteste i seg selv hjelper ikke, men å bruke mentaltester som avlsverktøy, vil hjelpe nesten uavhengig av hva slags problem en rase sliter med på det mentale.

Å ha brister i det sosiale er det mange raser som sliter med, ironisk nok, ganske mange selskapshundraser/familiehundraser. En skulle tro at en hund som hverken trengte lekelyst, jaktyst eller kamplyst i det minste burde være litt sosial, men når de ikke har det engang.. Hva tar de egentlig hensyn til da, lurer jeg på, når de sier de avler på mentalt gode hunder. På hvilken måte er de mentalt gode hunder?

Nervøsitet testes også ut i forskjellige grader. En hund trenger ikke å være brukshund for å gå en grei MH. En hund trenger ikke å ha jaktlyst, lekelyst eller kamplyst for å være en stødig hund. Den trenger egentlig bare å være trygg, dvs å ikke skvette av overraskelser, å ikke freake ut på ukjente ting, å tørre å sjekke ut ting de skvetter av, og klare å bli ferdig med det.

Hvordan mentaltester/beskrivelser skal se ut for hver enkelt rase, er det hver enkelt raseklubb/miljø som bør bestemme. Man kan lage seg en ønskeprofil, aller helst i samarbeid med noen som kan mentalitet, om hvordan de vil at den ideelle rasehunden skal reagere, evt ikke reagere, på de forskjellige momentene. Man kan ikke regne med at alle hunder vil falle innenfor ønsket raseprofil, men da har man i det minste et mål å avle etter, og det kan alle raser sette opp, uavhengig av hva bruksområdet er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det fokus på avl og mentalitet rundt om, men det tar tid å få til endringer og jeg er litt usikker på om alle tenker like mye på det. Det er også en liten genpol slik at man ikke kan være for kresen heller. Jeg tror ikke en mentalhelsetest er stedet å starte for oss, men heller å samles mot et mer felles mål. Fra mitt ståsted synes jeg det er mye forskjelligbder ute, uten at dette virker videre planlagt eller kontrollert. Jeg lurer på hva slags endringer eksteriørt og mentalt det faktisk vil bli etter en viss tid. Men dette er kun mine egne tanker.

Jeg for min del tror det må blandes mer nytt blod enn man gjør i dag. Det er lettvindt å dra et par timer for å parre, men når hannen eller.tispen har gresselig mange kull bak seg, biter vi oss selv tilslutt i baken.

Mer fokus på hvor vi vil, prøve å avle med mer felles mål(?) og ha fokus på hvordan mentaliteten bør være i forhold til hva den har vært, er nå og bør fortsette å vøre,.tror jeg kan være.et sted å starte.

Jeg mener ingen vil ta skalde av en mentaltest, men skal vi få kooikerfolk til å teste, må de også forstå hvorfor man gjør det. Jeg tror interessen generelt sett er liten, og det er mange som ikke kan så mye om hund eller trening til at de faktisk i det hele tatt har hørt om mentaltester.

Men her kan klubber, avlsråd osv belyse temaet for eksempel. Vi bør ihvertfall ikke ha det som et krav hvis vi ikke skal bruke det til noen ting. Eller hvis oppdrettere selv ikke følger det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei og hopp. jeg skal bytte for til min 10 mnd gamle finske lapphund. Hun er ekstremt sensitiv i magen, får lett diare. Ønsker et skånsomt og selvfølgelig næringstett for. Har per nå Purizon, og har vært fornøyd med det. Men tenker å prøve noe annet og se om magen blir mer stabil da. Vurderer enten Markus Muhle eller Købers. Har noen noen erfaringer med disse formerkene til sensitive hunder? setter pris på alle svar!:)
    • Nå tviler jeg på at det er spesielt farlig, hvis det var vanlige, små muffinspapir. Bare følg med på allmentilstanden. MEN, når det gjelder slike medisinske spørsmål om ting som kan være farlige så bør du alltid kontakte veterinær heller enn et tilfeldig nettforum, facebook, eller tilfeldige folk. Ta en telefon og spør, det kan redde livet til hunden din.
    • Hunden min klarte å spise tre muffinspapir i går når jeg var på toalettet.. papiret var soggy og mykt, men jeg blir jo bekymret. Hun har ikke kastet opp og bæsjet to fine bæsjer i dag . Formen hennes er også helt normal. Men hun hikket både i går og i dag, og jeg har aldri lagt merke til at hun har hikket før. Noen her som har erfaring med hund som har spist muffins/bakepapir😅 er det noe som pleier å komme ut av seg selv? Eller løses lett opp i magen? kan legge til at hun er bare 3.7 kg så ikke den største hunden.
    • Mitt inntrykk med working cocker er at de er slitsomme arbeidsjern med lite ro i kroppen. De vibrerer av energi. Kjøp deg en vanlig cocker og klipp den ned/ikke barber. Men vil ikke du ha en pelshund er det ganske safe å ikke kjøpe pelshund..  Vil ikke du ha jakthund... ikke kjøp en jakthund.  Ganske enkel matte    
    • Tror også det er individuelle forskjeller som nevnt under, men alle blandingshundene jeg kjenner har mer typisk "setter"-pels enn cocker  Mye glattere på ryggen, mindre pels under magen/beina og krever mindre pelsstell, men røyter en del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...