Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan fore best på vom og hundemat?


Petra
 Share

Recommended Posts

For en stund siden hadde jeg en tråd her hvor jeg spurte på vegne av søsteren min om hun kunne fôre en liten og lubben hund på Vom og Hundemat. Alle svarte at det går bra, så etter litt om og men bestemte hun seg for å prøve. Jeg tenkte jeg kunne gjøre et forsøk jeg også, siden alle skryter så fælt av det :-)

Men vi er litt usikre på hvordan man best kan gjøre det. Hennes hund er jo lubben i utgangspunktet, og mine bør heller ikke legge på seg så veldig mye. Kan vi ta utgangspunkt i den tommelfingerregelen om 2% av kroppsvekt, eller er det mest beregnet på trekkhunder og andre veldig aktive hunder?

Ser mange blander v&h med tørrfôr, bør man gjøre det? Og i hvilket blandingsforhold?

Hvilke typer bruker dere, og tilsetter dere noe?

Det står at om man fullfôrer med nr 33 og den litt magrere med kylling så bør man tilsette fiskeolje eller noe slik i tillegg. Den varianten med laks (nr 25?) kan gis som en er, men er da noe fetere. Hvis man uansett må tilsette olje så kan man kanskje like godt bruke nr 25, eller? Eller er denne såpass mye fetere at mengden hunden kan spise blir helt latterlig liten?

Skal hilse fra søsteren min og takke for all den gode hjelpen :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Yellow

2% er helt veiledende til voksne hunder, noen må ha mye mer, mens andre mindre. :) Min f.eks må kun ha 1,5%.

Eldre hunder blir som regel anbefalt rundt 1%, grunnet de (som regel) har fått noe dårligere forbrenning enn i sin unghundtid, uansett forskjell fra hver enkelt hund, mens valper i vekst selvsagt igjen skal ha mer.

Om du gir nr. 33 og tilsetter lakseolje, eller 25 uten å tilsette noe, har ingenting å si. Enesteste slike forskjellen er at laksen i nr. 25 er nødvendig for omega 3, men tilsetter man det i flytende form, så får hunden det i seg alikevel.

Er ikke nødvendig å gi noe i tillegg så lenge du enten gir 25 eller en omega 3-olje, men for tennenes skyld er det nok en fordel å få kjøttfulle ben noen ganger i uken iallefall å knaske på. Ellers kan man gi VogH dypfryst eller bare halvtint, så får hunden brukt tennene sine i de måltidene også.

For enkelte hunder kan det bli en litt høy andel % ben i VogH, men så lenge man tar overgangen gradvis fra tørt, så tror jeg både hund og system blir vant til at det gir harderer avføring. Og hard SKAL den være, blir bare et problem om hunden direkte har problemer med forstoppelse, og da er det lurt å tilsette litt rent kjøtt i kosten for å få ned andel ben, eller rett og slett tilsette olje kan også hjelpe, for å mykgjøre maten litt og smøre tarmene.

Noe annet i tillegg er ikke nødvendig, da det er er fullfor. :) Og du behøver selvsagt ikke noe tørt i kosten til hunden. Om du ønsker, og som mange gjør, er å gi annet ekstra kjøtt/ben-snacks i tillegg, og som nevnt er kjøttfulle ben en fordel for å virkelig rense tennene innimellom, men det trengs ikke hver dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Feit hund = mindre mat, tynn hund = mer mat. Og selvsagt mosjon. :)

Begge mine får nr. 33, flatten får rundt et kilo om dagen, basenjien får rundt en halvkilo om dagen. Basenjien er veldig varierende på "holdet" sitt, av og til trenger han bare å se på maten, så blir'n feit, andre ganger er han ganske tynn. Men han er fortsatt en "valp" i vekst (10 mnd), så det skulle jo bare mangle. :) Og da er det selvsagt varierende med mosjon også, noen ganger går vi mye og lenge, andre ganger har vi skikkelige slappisdager.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svarene.

Feit hund = mindre mat, tynn hund = mer mat. Og selvsagt mosjon. :)

Her sier du det samme som "alle" andre her inne sier, men som høres veldig rart ut i mine ører. Må bare spørre mens jeg er i gang.

Ja, en feit hund trenger mindre energi, og en tynn hund trenger mer energi. Men trenger de nødvendigvis en tilsvarende reduksjon eller økning i alle andre næringsstoffer? Hvis du har en feit hund og slanker den utelukkende ved å kutte i mengden mat, vil den ikke da kunne få for lite vitaminer og mineraler og den slags? Jeg synes det høres mer logisk ut å gi samme mengde (så sant mengden ikke er helt absurd, da) av et mindre energirikt fôr?

(eller mosjonere mer selvsagt, men det er ikke poenget akkurat her)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svarene.

Her sier du det samme som "alle" andre her inne sier, men som høres veldig rart ut i mine ører. Må bare spørre mens jeg er i gang.

Ja, en feit hund trenger mindre energi, og en tynn hund trenger mer energi. Men trenger de nødvendigvis en tilsvarende reduksjon eller økning i alle andre næringsstoffer? Hvis du har en feit hund og slanker den utelukkende ved å kutte i mengden mat, vil den ikke da kunne få for lite vitaminer og mineraler og den slags? Jeg synes det høres mer logisk ut å gi samme mengde (så sant mengden ikke er helt absurd, da) av et mindre energirikt fôr?

(eller mosjonere mer selvsagt, men det er ikke poenget akkurat her)

Men hva om den hunden faktisk får for mye mat? Alle er individuelle og har individuelle behov. Jeg ser lett på basenjien når han får litt for mye mat i forhold til når han ikke gjør det, med lik mosjonsmengde. Mens på flatten ser jeg det overhode ikke. Med lik mosjonsmengde. Så derfor, det er en grei tommelfingerregel å gå etter i første omgang, fortsetter det, så må man selvsagt finne ut andre alternativer, sant?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...