Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan steker du din kalkun?


Aya
 Share

Recommended Posts

Jeg har meldt meg frivillig til å være sjef for matkomité på nyttårsaften, og skal lage kalkun til 15 personer. Kalkunen er kjøpt - fersk - og ligger kjølig og venter på den store dagen ... Jeg har kontroll på waldorfsalaten, på potetene, sånn halvveis på sausen - men trenger litt tips her. Dette er sånn jeg har sett for meg at jeg gjør det:

Lager waldorfsalat (check - under kontroll)

Koker mandelpoteter (check igjen)

Kalkunen er 8 kg (giga - må kanskje deles i to?). Beregner 1/2 time steking per kg (opplysningskontoret for hvitt kjøtt). Jeg fikk tips om å gjøre det slik:

Ta ut innmat (skal heller ikke ha stuffing). Skyll godt, og tørk. Gni inn med salt og pepper, kanskje en anelse sitron? Surr med bacon (! for å få en saftig kalkun visstnok). Hiver kalkunen inn en seks timer før beregnet spisetid. Etter ca tre timer tar jeg av baconet, og steker det sammen med champignon (hvor mye trenger jeg til 15 pers?), løk og eplebiter. Steker kalkunen videre, og får forhåpentligvis en god og saftig kalkun med hint av stekeskorpe? Skal jeg også ha brokolli og gulrot til synes dere? Til saus tenkte jeg å bruke sjyen sammen med creme freche, litt tyttebær og salt og pepper ... Men hvor mye må jeg beregne? Yikes. Har aldri laget kalkun før.

EDIT: Beregner at den skal hvile i halvannen-to timer!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lager kalkun idag til 8 stykker. Stuffingen min er karamelisert eple, valnøtter, purre, aprikos og biitelitt appelsin. Her bruker jeg ikke bacon (fordi i mitt hode blir det feil å bruke grisefett på en fugl.) Men har fått tak i andefett som jeg lirker under skinnet på kalkunen. Smører kalkunen med smør, salt pepper og bittelitt urter (salvie og timian, veldig lite.) Inne i stekepose.

Bruker steketermometer som jeg passer på ikke går over 68 grader.

Vi har brokkoli og rosenkål ved siden av, med hasselback poteter og waldorfsalat.

Sausen skal jeg lage med kraften fra posen, kremfløte, bittelitt portvin og litt creme fraiche. (og salt og pepper selvsagt.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stappar smør og hvitløk inn i dyret, heller på smør og krydder, slenger den i en langpanne som har litt vann i bunnen, lar den stå til den er ferdig. Siler av krafta, kutter mer hvitløk, slenger oppi basilikum, dill, litt sitron, liten bit av buljon, popcornkrydder med hvitløk og parmesan og fløte, lar det koke. Serverer med ønsket tilbehør, som i jula var rosenkål og minimais.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg stekte en kalkun på 8.3 kg her om dagen, og da på følgende måte:

  • lage lommer under brystskinnet og fylle med smør
  • krydre med salt og pepper
  • legge i stor stekepose
  • fylle langpanne med litt vann, legge på rist og kalkun på toppen
  • steke på 75 grader i 14 timer
  • klippe hull og brette tilside stekeposen, helle på smeltet smør og krydre igjen - skru opp til 200 grader til den får farge
  • la hvile 20-30 min før deling

Innmaten hakkes og surres i kasserolle i smør, hell på vann, la småkoke en time - halvannen, sil av, lag meljevning, lag saus av kraften og fløte :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg stikker ikke hull i kjøttet eller skinnet, for jeg vi ikke ha tap av kjøttsaft. Skal penske kalkunen med mykt smør, og krydre med Kalkunkrydder (ferdig blanding som fåes kjøpt i spesialforretninger. Kjøpte boksen på TilBords på Kilden i Hillevåg).

Bruker stekepose. Vann i langpannen var nytt for meg, skal prøve det. Har ikke helt bestemt meg for hva slags stuffing, men den med frukt og svisker hørtes nydelig ut.

Synes alltid oppgitt steketid er for kort, så jeg lar den få noe ekstra tid i ovnen. Skal frakte den ferdig med en halvtimes veg, så jeg tenkte å putte den i stor jerngryte for frakt. Skulle gjerne visst om det går an å steke i jerngryte, det hadde vært enkelt. Noen som vet?

Synes 6 timer steketid høres lite ut for en fugl på 8 kg? Kommer jo an på temperaturen også, men jeg foretrekker lavere temp (ca 150 grader) i flere timer. Og speeder opp på slutten så den får sprøtt skinn.

Ville heller valgt appelsin enn sitron, og så er svisker et must for oss:)

Ungene her er "ville" etter stuffing, så jeg tenker det blir loffsmuler med eple, sviske, appelsin, litt løk og kanskje litt aprikos.

Hvitløk kan man ha for meg. Så det sløyfer jeg, vil ikke blande hvitløk inn i allslags mat. (grøss) :drool:

Hva jeg skal lage til dessert? Vurderer karamellpudding av råmelk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hm, vanskelig dette - særlig fordi alle har sin måte å gjøre det på, og jeg aldri har hatt noen måte i det hele tatt :P Fant flere oppskrifter hvor det var anbefalt 180 grader, en halv time pr kg - dermed fire timer for en åtte kilos kalkun. Men legger opp til et par timers hvile, så er den ikke ferdig kan den fint få en time til i ovnen. Tenkte å bruke steketermometer jeg! Stekepose har jeg aldri brukt til noe som helst, så det tror jeg ikke jeg tør å begi meg ut på ... Ellers fikk jeg mange gode tips her, det er supert!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er sto fan av Jamie Oliver, og så langt har han ikke bommet på mye jeg har etterlignet av tips.

Bla har han ett tips om å legge fyllet slik for at alt skal få samme tykkelse og ta like lang tid å grille.

por_1097.jpg

Jeg har ikke prøvd det enda, men tror jeg tester den oppskriften når jeg skal prøve meg fram.

Han hadde også ett tips i ett program om å legge ett vått (og rent) kjøkkenhåndkle over kalkunen som man holdt vått ved å helle over væske som rant av og ned i pannen. Det skulle også hjelpe på saftigheten. Men krever jo endel oppfølging for at ikke kjøkkenhåndkle skal ta fyr :P

Dropper nok den delen første forsøket mitt.

Men dere som bruker stekepose, hvordan blir det med væsken? Med tanke på å lage saus av det

?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mm, det er jo logisk. Men siden jeg ikke skal steke den hjemme hos meg selv blir det noe tungvint med en 14 timers økt i ovnen! Jeg har en backup-plan da! Skal lage punsj, og hvis jeg skjønner at maten kommer til å skjære seg skikkelig lager jeg bare så sterk punsj at ingen smaker noe som helst av maten uansett! :jump:

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stekepose er supert. Bare kjøp den stooor nok. Er bare å klippe et lite hull i et hjørne og tømme kraften ut i gryta. (Må ha hjelp til dette, men om du legger stekeposen strategisk med tanke på dette går det greit hvis en holder stekepose med innhold på plass i panna).

Men 2 timer til hvile, vil den ikke bli for kald?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, den vil visst ikke det. Den skal pakkes inn i aluminiumsfolie og så i et par tykke håndklær og da holder den visst bra på varmen! Jeez, dette blir et skikkelig prøve-og-muligens-feile-prosjekt, men litt gøy og da! Særlig hvis det blir dødsgodt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å hvis du skal pakke den så godt inn, så! Visst blir det kjempegodt!

Vi feirer nyttårsaften hos byvenner, de siste åra har jeg vært sjef for kalkunstekingen og vi frakter langpanne med kalkun og gryte med saus etpar mil. Pleier å gå bra det:) Men kanskje jeg skal prøve innpakking jeg også for å holde den varm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg levde uten hund i fem år. Presterte flytte da jeg var hundeløs pga drittsekk "kjæreste" med egen allergi og allergisk datter. Da det var slutt satt jeg i situasjonen at huseier nektet meg å ha hund, og det var vanskelig å flytte fordi jeg bodde godt og sentralt til en rimelig penge, og fant ikke noe tilsvarende innen budsjettrammen. Planla neste hundehold så og si daglig, i fem lange år. Merker nå hvor mye lettere hverdagen var uten. Den ubegrensede friheten til å gjøre whatever når som helst uten å måtte planlegge for hunden. Samtidig var savnet der hele tiden. Det er fordeler og ulemper med og uten. For meg er hund er såpass berikende, jeg føler meg ikke hel uten, så jeg gir heller gir avkall på den friheten en har uten. Bare det å gå en tur uten hund er direkte smertefullt. Jeg gråt jevnlig i savn av hunder jeg har hatt.  Kjenner forøvrig på at det er pes å ha valp og jeg gleder meg til han er voksen. Når han er voksen vil jeg antakelig savne valpetiden 🤷🏼‍♀️
    • Her tenker jeg hundeeierene bør dekke sine egne skader, jeg vil si det er ganske delt skyld. Dette var ikke en fremmed løs hund som kom uforutsigbart på, og jeg mener dere begge hadde ansvar for å forutse og forebygge denne situasjonen. Hvis du var ukomfortabel med at den andre hunden var løs burde du gitt beskjed om det og krevd at hunden var i bånd, ihvertfall i nærheten av dine. Samtidig burde hans eier selvfølgelig også sørget for å ha kontroll når han oppsøkte dine. Nå vet jeg ikke hvor godt hundene kjenner hverandre eller om de har vært mye sammen før, men nettopp dette er jo grunnen til at hunder ikke skal sosialisere med andre i bånd, selv om det jo som oftest går bra. Jeg mener ikke at din hund burde vært løs, men at den andre burde vært i bånd når den tydeligvis ikke holdt seg unna dine.  
    • Er det noen som kan bidra med tanker rundt en vanskelig sak? Jeg med mine to hunder var på tur med en annen familie med en hannhund, vi kaller han Kalle. Denne hannhunden gikk løs på hele turen, selv om det var båndtvang. Mine to hunder, tispe og hann, drev å lekeslåss, begge var i bånd. Den andre hannhunden Kalle, kommer og ypper og de to hannhundene begynner å slåss. Kalle fikk et rift som måtte sys. Min hannhund fikk tilsynelatende ingen skade.    Spørsmål 1: Siden den andre hunden ble skadd tilbød jeg meg å betale veterinærutgiftene. Burde jeg latt være det? Siden Kalle var løs? spørsmål 2: det viste seg at min hund også hadde fått et sår. Det ble infisert etter en uke og min hund har nå fått massive betennelser i huden og det kommer til å koste langt mer enn forsikringen min dekker. Det er trolig snakk om hudtransplantasjon og pleie i lang tid eller avliving. Bør evt operasjonskostnader utover forsikring dekkes av meg, jeg hadde jo min hund i bånd? 
    • Min situasjon er nok litt annerledes, fordi jeg ikke har helse til å ha hund. Mannen mumler litt om hund igjen, men da blir det et helt annet hundehold enn vi hadde, siden jeg ikke har kapasitet til lange turer, kurs, treninger og konkurranser. Det blir å bare "ha" hund, for tur og kos. Jeg lurer på om jeg kan det... Og så er vi såklart to. Samtidig har vi/jeg definitivt kjent på friheten med å ikke ha hund. Ikke organisere pass når vi skal bort begge to. Ikke tre uker alene med hund for gubben når jeg er i syden om vinteren. Fleksibilitet til å reise, besøke og være med på ting uten å ta hensyn til hund alene eller det praktiske med å ta med. Men det er jo noe som mangler i hverdagen, helt klart. Om jeg hadde vært friskere hadde jeg ikke vært i tvil. Da hadde ny hund vært i hus allerede, selv om jeg nok hadde gitt det et år. Det er jo forskjellig for folk, men jeg merker at for noen jeg har vært glad i, så slipper den verste sorgen taket etter det. Ikke minst har du så mye mer erfaring og kunnskap nå. Og du har vel et nettverk som hjelper? Selv om det selvfølgelig ikke er helt det samme som å kunne dra rett ut et sted etter jobb og sånt. Vi passer en del hund, og det hjelper. Nesten månedlig har vi hund i et par-tre dager minimum. Jeg har også tenkt på å være fosterhjem for dyrebeskyttelsen eller krisesenteret, men det er litt for krevende og uforutsigbart for helsen min. Men om det dukker opp en hund som trenger et hjem for et halvår eller noe sånt tenker jeg det hadde vært en god mulighet til å "dyppe tærne uti" igjen.
    • I dag er det fire måneder siden jeg mistet min kjære Ariel, og det er nå jeg virkelig begynner å kjenne på livet uten hund. Å være uten hund i svarteste mørketida når vinterstormen kommer inn sidelengs fra alle kanter er nå en ting, men nå når våren kommer og det begynner bli fint å være ute er savnet helt ubeskrivelig grusomt. Jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg ikke skulle ha ny hund i det hele tatt, mest på grunn av den økonomiske belastningen, men også for å få "leve litt". Jeg var alene med hund i nesten 14 år, så det begrenset jo en del. Og som mamma sier; "nå kan du gjøre akkurat det du vil". Men etter fire måneder uten hund viser det seg at det eneste jeg vil er relatert til nettopp det å ha hund. Turer, kurs, konkurranser... Det var det livet jeg ville leve. Jeg vet ikke hvem jeg er engang uten hund. Dere som har vært gjennom dette, hvordan tok dere den endelige avgjørelsen om ny hund? Noen tips og tanker til en fortapt sjel?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...