Gå til innhold
Hundesonen.no

Noen her inne som er gode på ernæring?


turbogutten

Recommended Posts

Skrevet

I dag har jeg hatt både en gedigen opptur og en gedigen nedtur. Jeg har nemlig endelig funnet ut hva som mest trolig har gjort at jeg har vært så utrolig mye dårlig de siste årene. Jeg er allergisk, og det ikke bare litt.

Dette skal jeg holde meg helt unna:

- Gluten

- Laktose

- Egg

- Kylling

Og dette skal jeg unngå så mye som mulig:

- Avocado

- Soya

- Tomat

- Curry

- Grapefrukt

- Passionsfrukt

- Appelsin

- Sitron

- Eple

- Pære

- Banan

- Sennep

- Hvitløk

- Caschew

- Sukker

Så jada! Jeg er egentlig ett eneste stort spørsmålstegn. Skal prøve å få en time hos en ernæringsfysiolog, men med ca 2 uker til avreise er ikke det bare bare å få presset inn.

Men er det noen som har noen allergier, da i hovedsak de 3 øverste; gluten, laktose og egg. Føler det er veldig mye som inneholder dette. Til og med pølser inneholder jo melk. Jeg har alltid spist utrolig mye kylling også, så dette blir en stor forandring.

Eller bare generelt har noen tips til meg. Ting som inneholder noe av dette som man somregel ikke tenker over og slik?

Glad for alle tips hehe.

Skrevet

Kjøp inn mange gode kokebøker! Du kan f.eks kjøpe bøker med oppskrifter uten egg og melk, og bare erstatte melet med glutenfritt mel.

Ellers må jeg si at slike ting er en vanesak. Jeg har jo hatt allergi fra jeg var født, og folk spør meg stadig om det ikke er rart å ikke kunne spise gluten. For meg er det å unngå glutenfri mat det mest naturlige i verden, og det er absolutt ingen sorg for meg å ikke kunne kjøpe boller på 7eleven eller pizza fra kebabsjapper. En jeg kjenner fikk glutenallergi-diagnose som 20-åring, og det var hardt de to første månedene helt til hun kom inn i rutinene, og fikk en oversikt over hva hun kunne spise og ikke.

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/partner/produkt.do?rom=MP&produktId=147647&ept=2&pid=56001

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/partner/produkt.do?rom=MP&produktId=123885&ept=2&pid=56001

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/partner/produkt.do?rom=MP&produktId=4412269&ept=2&pid=56001

Skrevet

Du er ikke dum du! Tror nok det vanskeligste er at jeg faktisk skal bo i Italia. Kommer til å bli vanskelig å finne ut hva som er forskjellige ting. Men, de har vel allergier der også, så får bare lære meg italiensk. hehe. Men ja. er vel bare snakk om å komme inn i rutiner og faktisk finne ut hva jeg kan spise, er sikkert ikke så ille når jeg kommer litt inn i det. Forhåpentligvis.

Skrevet

Dette skal gå bra vettu! Vi har en haug med unger på jobben som går på diverse dietter, bl gluten og laktose fri, sukker fri og fri for gudene vet hva... :icon_redface:

Og vi får nå i de variert og sunn mat daglig :lol:

Rismelk kan brukes til sauser/jevninger, diverse spesialmel fåes på helsekosten. Rema 100 begynner å få et duganes utvalg av Go Green produkter.

Hos endel butikker alà Meny og Safari får du fiskekaker og pølser som er gluten- og laktosefri. Det fåes også hos endel kjøttbutikker/slakterutsalg, ihvertfall i Bergen.

Rene kjøttprodukter kan du jo spise, fisk og skalldyr, ris, qinoa, couscous, WASA gluten/laktosefri knekkebrød (Rema 1000), riskaker, allt av frukt og grønt som ikke står på "nei-listen". Gilde sin go- og mager leverpostei tror jeg.

Kalkun kanskje? Eller utgår det sammen med kylling?

Vær obs på at endel krydder er blandingsprodukter og kan inneholde feks hvitløk.

Lykke til :whistle:

Skrevet

Du er ikke dum du! Tror nok det vanskeligste er at jeg faktisk skal bo i Italia. Kommer til å bli vanskelig å finne ut hva som er forskjellige ting. Men, de har vel allergier der også, så får bare lære meg italiensk. hehe. Men ja. er vel bare snakk om å komme inn i rutiner og faktisk finne ut hva jeg kan spise, er sikkert ikke så ille når jeg kommer litt inn i det. Forhåpentligvis.

Tips: Finn en side som forklarer hva glutenallergi, laktose-, egg- og kyllingallergi er - på italiensk. Jeg har forsøkt å forklare hva glutenallergi er på engelsk til en del kelnere, for å spørre om det er gluten i maten de serverer. Nå har jeg lært at dersom jeg drar til utlandet, så lønner det seg å ha allergien forklart på et ark, skrevet på landets språk. Da kan du bare ta med deg arket når du skal ut for å spise, og gi det til kelneren dersom de ikke forstår hva du mener.

Tror faktisk det er en egen side beregnet på slikt, hvor du bare kan velge type allergi og språk. Skal se om jeg finner det.

Edit: http://www.naaf.no/Documents/Matparlorer/HVETE.pdf (om glutenallergi på blant annet italiensk)

Se for andre allergier også på naaf.no

Skrevet

Vanesak ja. Jeg fikk glutenallergi i voksen alder, og tok litt tid før savnet av enkle ferdigprodukter gikk over - men det blir kjapt en vane å sjekke innholdsfortegnelse i nye ting. :icon_redface:

Lurer på om det er cøliakiforeningen eller norges astma og allergiforbund som har slik allergiforklaring oversatt til diverse språk - vet jeg har sett det jeg og.

Skrevet

Vanesak ja. Jeg fikk glutenallergi i voksen alder, og tok litt tid før savnet av enkle ferdigprodukter gikk over - men det blir kjapt en vane å sjekke innholdsfortegnelse i nye ting. :icon_redface:

Lurer på om det er cøliakiforeningen eller norges astma og allergiforbund som har slik allergiforklaring oversatt til diverse språk - vet jeg har sett det jeg og.

Astma og allergiforbundet har hvertfall :whistle:

Etterhvert trenger man sjeldent å sjekke innholdsfortegnelse engang, man ser det bare på type mat om man tåler det eller ikke. Selv om det kan være greit å dobbeltsjekke :lol:

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Blir det bare kaos om man har katter og hunder sammen i samme hus?  Hva slags erfaring har dere med det?
    • Vi hadde en elghund som stod og ulte ved døra hvis det var løpetisper innen en mils radius (satt på spissen), og en annen elghund som ikke brydde seg i det hele tatt, så det er nok i alle fall til en viss grad individbetinget. Ellers har jeg bare hatt relativt små hunder (6-8 kg), men det har kun vært tisper, og de har vært veldig enkle mtp. løpetid (lite blod, ikke noe særlig hormonpåvirking mentalt utover at det skal markeres hver 5. meter på tur). simira nevner livmorbetennelse, jeg vet ikke om det er mer vanlig på småraser, men min forrige hund fikk i alle fall det. Men skal man ikke drive med avl eller andre raserelaterte aktiviteter er det jo ikke verre enn at man kastrerer.
    • Hvordan er rasene hunden er blanding av? Og ikke minst foreldrene? Det er jo ulempen med blanding, det er vanskelig å gjøre grundig research, men foreldrene og evt. tidligere kull kan jo gi indikasjoner. Hvis det er bevisst blandingsavl så ville jeg uansett håpet at de ikke ville avlet på en hannhund som er slik, men samtidig så ville de da kanskje ikke avlet på blanding heller, om de var opptatte av genetikk. Jeg kan ikke veldig mye om miniatyrhunder, jeg har kjent et par hannhunder som var slik du beskriver, og et par som er helt greie. Når det er sagt er jo tispene også "kjent" for mer gneldring og innbilte svangerskap og livmorbetennelse, så man velger jo litt sine onder. 
    • Hei! Jeg er helt ny i liten-hund-verden. Har tidligere hatt springer spaniel, boxer og schæfer, men skal nå få en liten blandingsrase.  Jeg er så usikker på valget av hannhund eller tispe! Personlig har jeg ikke en sterk preferanse, har hatt to tisper og en hannhund, og heller nok kanskje mer mot hannhunder. Men jeg hører fra mange med små hunder at hanner kan være veldig vanskelig å få stuerene, at de markerer inne og at de er så stressa rundt løpetid i nabolaget feks at de står og uler ved døra osv. Dette er ikke noe jeg har vært borti med store raser, verken min egen eller venner sine (vært aktiv i NRH og NBF-miljø i 15 år, så vært borti en del forskjellige raser) i det hele tatt, så er det en typisk type atferd for små hunder, eller er det mer individbetinget? Vi legger så klart til rette for rotrening og passe aktivitetsnivå osv osv.  Hadde vært fint å høre noe annet enn skrekkhistorier om små hunder, for akkurat nå lener jeg veldig mot tispe.
    • Vi har hittil foret vår valp på 13 uker med fire måltider om dagen og har planer om å gå ned til tre måltider om dagen. Ved fire måltider ga vi frokost ca 07-07.30, lunsj 12, middag 16 og kveldsmat 19.30.  hvilke tidspunkter forer dere valpene deres og hva har fungert for dere?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...