Gå til innhold
Hundesonen.no

PL


Huldra

Recommended Posts

Da jeg sjekket Aynï for PL, spurte jeg dyrlegen om dette var noe jeg måtte sjekke flere ganger, og fikk til svar at dette var en engangs-undersøkelse jeg ikke trengte å gjenta. Har spurt noen andre i ettertid, og fått beskjed om at joda, dette kan sammenlignes med øyelysing, og er noe som må sjekkes oftere. Hva stemmer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja... jeg sjekker i allefall knærne på mine hunder årlig selv om de er fri for PL ved ett års alder , men jeg ber ikke om å få utstedt ny attest hvert år. En av grunnene til at jeg sjekker er at disse småtassene er så flinke til å kamuflere skader. Skade på brusk og sener kan føre til PL, uten at hunden (da hovedsaklig små/lette raser) nødvendigvis blir halt av den grunn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har også hørt at det bare trenger å sjekkes en gang, og for de rasene der det er et avlskriterie er det vel (så langt jeg har sett) bare et krav at det er sjekket en gang etter fylte ett år. Men det er vel da også viktig at det skjer etter fylte ett år, når ting er litt mer utviklet...

(men jeg har også sjekket det etter den "ordenlige" sjekken, når jeg har vært innom vet. for vaksine osv., bare sånn uten å få noe attest e.l)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dyrlegen vår pleier å ta det ved vanlig helsesjekk, så kan vi velge om vi ønsker attest eller ikke. Jeg får somregel med meg attest enten jeg ber om det eller ikke, uten å betale noe ekstra, så da skader det ikke. Mine hunder blir sjekket ved årlig vaksine. Bella Vita vil bli sjekket ved 1 års alder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Èn ting er hva som er "vanlig", en annen ting er hva som er nødvendig? Kan man anta at en hund som er fri for PL etter 1 års alder, vil være fri resten av livet så sant den ikke får noen skader? Eller er dette noe som kan oppstå gradvis etter hvert, litt som med øyesykdommer osv?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sånn som jeg har forstått det, så er det ikke noe som kan utvikles etterhvert. Så man kan anta at en hund som er sjekket ok ved 1 års alder er ok resten av livet også, med mindre den får en skade som gjør at den får pl :rolleyes2:

Men 100% sikker er jeg ikke..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Normalt hører jeg at det er vanlig med engang ved 1 års alder. Men jeg synes det er litt dårlig. Fordi hunden er jo ikke ferdig utvokst ved 1 års alder. Jeg sjekket Sofus ved 1 og 2 års alder med attest, men vetten min tok en sjekk en gang i blant for det. Det er jo ingen ekstra kostnad ved å gjøre det. Synes ihvertfall det er greit å sjekke årlig, eventuellt før parring. :rolleyes2:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ikke som jeg kan se. Du vil få beskjed hvis en tråd fjernes, med mindre du åpenbart er en spam-bot. Simira med Moderatorhatt
    • Kan hende det bare er jeg som er fullstendig glemsk her altså, men jeg var så sikker på jeg hadde laget en «min hund» tråd til Karma, men isåfall er den borte nå. 🙈  Kan dere se på «bakrommet» om tråder har eksistert og er blitt slettet av en eller annen grunn? Eller er den sporløst borte isåfall?  Vil jo gjerne unngå at det skjer igjen om det er en grunn til at den er borte og det ikke bare er jeg som innbiller meg at jeg laget den tråden. 😂
    • Om du får til å taime vekkerklokke og morgenrutine sånn at valpen sover når dere forlater bilen den første tiden, så får du mer tid til å trene den mer forsiktig og gradvis på å være alene.  Meninger om tyggesaker uten tilsyn er delte mellom teoretikere og praktikere. (Det meste KAN i verste fall drepe hunden ved kvelning eller blokkering av tarm, men barn kan brekke nakken av å falle skeivt ut av en høy seng også, og en bekjent snublet på en skogssti og døde momentant av å lande med hodet på en stein. Det er mye potensielt veldig farlig som veldig sjelden skjer.) Fra flere tiår med skadefri altmuligtyggere våger jeg banne i kirka og trosse de mest forsiktige ved å anbefale en fordøyelig tyggesak, f.eks. okse*****, eller en fryst Kong, så har valpen noe annet å fokusere på enn at den er forlatt alene. Beste er selvsagt om den sover i bilen i starten, så du får mer tid til å venne den til å være i buret alene.   
    • Ved henting tenker jeg at stoffburet er helt greit. Når dere kommer hjem ville jeg hatt transportburet inne, hjemme, med et mykt pledd og noen godbiter i. La valpen utforske buret og oppfordre den til å være der litt, uten å lukke. Så ville jeg prøvd å ta med buret i bilen allerede første dag, og kaste noen godbiter eller legge inn en god tyggeting de 10 minuttene du skal levere. Hvis valpen kommer fra en skikkelig oppdretter bør den har erfaring med bilkjøring fra før, selv om det ofte er med mor og/eller søsken. Hvis valpen IKKE er trygg alene de 10 minuttene så er den tryggere i et solid bilbur enn et stoffbur den kan tygge seg ut av... Hvis det viser seg å være et problem ville jeg fått noen til å sett etter den den korte tiden leveringen tar.
    • Jeg får valp imorgen. Vi er godt forberedt og skal ha fem uker fri.    Det jeg stresser med er at barnet mitt skal i barnehagen neste uke for å gi valpen litt mer ro den første uken. Det jeg bekymrer meg for er at jeg må ha den med i bilen når jeg leverer i barnehagen. Er det innafor å la den være i bilen de 10 minuttene det tar å levere barnet?    til vanlig skal jeg ha hunden i et transport bur bak i bilen, men tenker at den skal få være i et Stoffbur i passasjersetet ved siden av meg når jeg henter den imorgen og den første uken.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...