Gå til innhold
Hundesonen.no

Hund med løpetid på fellestreninger?


PsychoLynx

  

100 stemmer

  1. 1.

    • Ja
      55
    • nei
      6
    • Bryr meg ikke
      3
    • Ja, om hannhundeiere blir advart
      36


Recommended Posts

Syns dere at hunder med løpetid bør ha lov til å være med på fellestreninger, eller er dette noe de bør avstå fra for å ikke forstyrre andre hunder?

(dette er pollen)

Og hva gjør dere? Tar dere med hunder med løpetid på fellestreninger? Eller får den hunden trene alene i 3 uker?

Liker dere at andre tar med sin løpetispe?

Jeg tenker vel at Gry skal få sitte i bilen i kveld og de neste treningene når hun har løpetid, men samtidig så kunne jeg jo ønske at jeg kunne trent med henne også...

Men ja, hva mener dere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 64
  • Created
  • Siste svar

Jeg stemte ja. Løpetid er noe alle hannhunder må lære seg å takle. Jeg tar med mine dersom de har løpetid, men jeg utbasunerer det ikke med mindre jeg "må". Det de ikke vet, har de ikke vondt av. :P Og man bør uansett legge opp treningen sånn at hunden lykkes, så det så. Jeg tar ikke (i alle fall sjelden) med høyløpske tisper (når de står) på trening, men det er ganske enkelt fordi de ikke er like konsentrerte selv da, og fordi det også bør være måte på hvor mye forstyrrelse jeg skal prakke på andre folk. Blir jeg invitert med på trening når hunden er høyløpsk, sier jeg ifra, og så tar vi det derfra. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kommer litt an på hva de andre mener og hvordan de andre hundene er :) Hvis gutta forstatt hører på eier sin med løpsk tispe i næreheten er det jo greit :)

Jeg mener nå en hannhund skal være kontrollerbar forde, om ikke løs, så i bånn i hvertfall :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes det burde vært et svaralternativ til her, noe ala "Ja, hvis eier av løpetispe sier ifra før hannhundene får mulighet til å stikke snuta i rumpa på tispa, slik at hannhundeier får mulighet til å holde seg noenlunde på avstand." Hvis du kan korte det ned på et vis :)

Jeg har en sånn hannhund som jeg virkelig sliter med å få kontakt med om han først har fått snusen på løpetispe. Er det en løpetispe i nærheten, går det som regel greit etter litt kontakt-trening og motivasjon, men om han allerede har fått blod på tann (fnis), så er det litt verre, og hele treningen kan gå i dass.

Allikevel synes jeg ikke at løpetisper bør holdes hjemme, da får heller vi med uoppdragne, overhormonelle kåtinger holde oss litt i utkanten. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde jeg villet gjort det enkelt for meg selv, så hadde jeg stemt nei;) Men nå er det jo en gang sånn at en hannhund møter tisper med løpetid gjennom hele sitt liv, og må lære seg at det stilles de samme kravene da også. Det tjener man på senere. Så selv om det er no skikkelig DRITT å trene på en fellestrening der det er en løpsk tispe (særlig med en pubertetsekstremist som min er for tiden) så syns jeg at det er kjempeviktig at de er der... Så får man heller senke vanskelighetsgraden litt akkurat da, eller gjøre treningen litt kortere. For det krever bare litt ekstra innsats fra vi som er eiere sin side, og en god posjon ekstra tålmodighet. Og det er fortsatt viktig at hunden skal lykkes... Og det gjelder jo faktisk både hannhundene og tispene som har løpetid, så mange ganger kan jo den situasjonen være like utfordrende for dem... Uansett er det jo viktig at man tar hensyn, så hvis man trenger litt ekstra avstand til de andre hundene den dagen, så gir man seg selv ekstra avstand, og så trenger kanskje ikke tispa stå midt i en bunsj med hannhunder midt når hun er som mest høyløpsk. Både for hennes og de andre sin skyld;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da puttet jeg til et alternativ til her jeg :)

Men ja, siden dette er trening innendørs... Og med teppegulv. Bør jeg evnt ha på truse på Gry for sikkerhetsskyld, eller?? Har ikke sett en eneste dråpe på gulvet her hjemme. Hun er flink til å vaske seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har selv hatt hannhund, og deltok på treninger med løpske tisper. Dette er bare en utfordring, og utgjør en forstyrrelse man bør trene på å kunne tåle om man har hannhund.

Nå har jeg tispe, og håper jo på å kunne bruke henne også under løpetid :)

Så jeg svarte "Ja".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvsagt syns jeg tisper med løpetid skal få være med på treninger. Det er jo en gylden mulighet til å trene bla kontakt med hannhunden sin rundt "godlukt" jo. Jeg trener gjerne på steder der det nettopp har blitt trent løpetispe jeg, for å utfordre gutten litt. Men nå har det kommet dit at det egentlig ikke er så stor forstyrrelse. Han lar seg til og med trene selv om det står ei høyløpsk tispe ved siden av han. :P

Jeg hadde med meg Vix på trening da hun hadde løpetid, og det hadde ikke falt meg inn å la henne være hjemme. Og sånn vet jeg de aller fleste jeg trener sammen med tenker, heldigvis. Men, på jakttreninger så får som regel de tispene som har løpetid gå sist på feltsøk og ev. fellesapporter, og går litt der andre trener (og så slenger jeg meg sammen med dem med min hannhund, må jo få ekstra utfordringrer jo :) ). Jeg bryr meg ikke om de trener oppå meg og Decoy, men andre syns feltsøkstreningen f.eks er nok utfordring i seg selv for hunden enn om det skal gå en tispe med løpetid før dem, og da ordner vi rekkefølgen deretter. :P

Så ja, jeg syns definitivt tisper med løpetid skal få være med på treninger, og jeg tar med egen tispe og selv om hun har løpetid. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et stort JA fra en som har 2 hannhunder!

Herregud, man må da kunne ha kontroll på dyret selv om det er ei løpsk tispe til stede.

Om man ikke trener på sånt kan man jo støte på kjedelige episoder feks i utstillingsringen, i LP-konkurranser osv.

Ja til forstyrrelser av alle slag på treninga.

Men man kan jo gi beskjed til de med hannhunder slik at man kan være litt mer obs når man trener med hundene løse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg mener at løpsketisper kan få være på felles treninger, så lenge de har informert de andre om det. Og det er avtalt/eller greitt for de andre. Jeg mener det er god trening for de som har hanhunder. For min del ville ikke jeg lagt merke til om en hund har løpe tid eller ikk, for Bono kunne virkelig ikke brydd seg mindre, for han er en hund en hund (men så er han jo kastrert også da :) )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På fellestreninger, så absolutt! Kurs også, om det legges opp til det. Ville nok brukt truse inne og muligens om man gikk agility (jeg har alltid vært banlyst fra ag.trening når tispene har hatt løpetid).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En av de som styrer i klubben her har visst sagt noe om at h*n ikke vil ha løpetisper ned i lokalene inne, så da får vel Gry bli i bilen da... :)

Blir kanskje litt annerledes siden dere trener innendørs da.

Men dumt uansett at man får stopp i fellestrening pga en "filleting".

Har aldri tenkt over at dere med tisper må ta hensyn til sånt... :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg stemte Ja, jeg synes løpske tisper skal få være med på fellestreninger, men akkurat de 3-4 dagene tispa står ville jeg latt henne være hjemme/i bilen.

Hvorfor det?

Jeg stemte ja og mener vi bør si i fra til hannhundeierene. Jeg har hatt både tispe og hannhund, og mener bestemt at vi har bare godt av å trene med tisper som løper uansett tid på året.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blir kanskje litt annerledes siden dere trener innendørs da.

Men dumt uansett at man får stopp i fellestrening pga en "filleting".

Har aldri tenkt over at dere med tisper må ta hensyn til sånt... :P

Har liksom ikke tenkt på dette jeg heller. Buffy ble jo sterilisert 2 år gammel, og dessuten kunne vi ikke trene med andre hunder med henne :)

Bridie ble jo sterilisert 1 år etter hun kom til meg, og var først etter det vi egentlig begynte å trene sammen med noen.

Kommer nok til å sterilisere Gry også etterhvert. Når hu blir litt eldre og jeg får bedre råd. Hu skal ABSOLUTT IKKE ha valper, og da slipper slik som dette å hemme oss i trening.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg stemte ja, og har heller ikke hatt noe i mot det som hannhundeier. Har trent inne med løpetispe selv før, men da tok jeg på truse (det var vel også det instruktøren ville også).

Man trenger ikke legge den kåteste hannhunden oppå løpetispa under fellesdekk f.eks, og man trenger ikke gå i rumpa på hverandre (hvorfor skal man det på trening egentlig?).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor det?

Jeg stemte ja og mener vi bør si i fra til hannhundeierene. Jeg har hatt både tispe og hannhund, og mener bestemt at vi har bare godt av å trene med tisper som løper uansett tid på året.

Jeg også har tispe og hannhund og det er ikke noe problem. Men i de 3-4 dagene tispene står så påvirker det gjerne de litt også. I tilegg så skaper det ofte ekstreme reaksjoner fra hannene disse dagen og da velger jeg og ta såpass hensyn at de blir hjemme. Når det er sagt så ville jeg fortsatt ha møtt opp på trening med hannen min selv om det var en høyløpsk tispe der, så jeg er ikke helt i mot det, men jeg velger og gjøre det sånn. Av hensyn til tispa, og hannhunder på stedet. Når det gjelder årstid så tenker jeg det samme sommer som vinter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg svarte ja, så lenge hannhundeiere er advart. Men ikke på forhånd da altså, men ihvertfall før du rekker å stappe nesen oppi stumpen. Også ville jeg nok holdt litt avstand til hannhundene ut av respekt.

Opplevde jo på utstilling med venninnen min, at hun lot Chihuahua-hannen sin hilse på hundene til damen som satt ved siden av.

Da jeg så oppførsel til begge disse hundene så skjønte jeg at her var det tydelig løpetid, og ganske høyløpsk også altså. Så jeg spurte henne og det stemte. Turte liksom ikke å si noe mer enn "ahh..", men syntes det blir litt drøyt jeg. Og tett opp i ringen satt hun, og venninnen min hadde store problemer med å roe ned hannen sin før det ble hennes tur i ringen.

Så det er jo sånne situasjoner som ikke skal oppstå på konkurranse, og da syntes jeg også man skal få lov til å unngå dem på trening. Men det er jo en god idé når du har hannhund, og få trent med denslags forstyrrelser, men man må da ha mulighet til å ta det i hundens tempo sånn at den lykkes!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, om man gir beskjed.

Jeg tar endel hensyn, men trener alikavel. Jeg gir beskjed når vi "samles", parkerer litt stategisk og trener i en ende av banen. Da kan hannhundeeier selv bestemme om h*n vil trene helt oppi det eller ikke.

Nå er jeg så heldig at jeg har to hunder, men akkurat stå dagene så trener jeg enten ikke den tispen eller jeg trener henne mot slutten når de fleste begynner bli ferdig.

Så ja jeg tar hensyn, men trener alikavel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg stemte ja. Når jeg hadde hannhund syntes jeg ikke det gjore noe om folk trente rundt med løpetidstisper og jeg trente gjerne rett opp i de, eller der de nettopp hadde vært. La han også ned i fellesdekk litt nært løpetidstisper. Han måtte tilogmed trene hjemme når tispa i huset hadde stådager og lå en liten meter unna ham. Snakk om slem eier :)

Med tispa jeg har nå drar jeg på trening som vanlig, men tar litt hensyn. Jeg står ikke med henne i fellesdelen og skravler, slik at hannhundeiere kan slippe sine hanner bort til min frøken. Tar litt hensyn til de, og en god del til min frøken som ikke trenger å læte overkåte småyplinger å holde avstand. Derimot har jeg ikke pleid å si noe til hannhundiere heller, men om de spør så lyver jeg ikke.

Edit:

Også er det jo som flere sier; på konkurranser rund utstillingsringen så er et jo flust av løpetidshunder hvor folk ikke tar hensyn. Bikkjene får bare lære seg å takle det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En av de som styrer i klubben her har visst sagt noe om at h*n ikke vil ha løpetisper ned i lokalene inne, så da får vel Gry bli i bilen da... :)

Ikke egentlig spesielt til deg Marit, bare en kommentar.

Jeg svarte ja selv, men synes jo akkurat denne situasjonen er litt spesielt. Lokalene vi er i (jeg og Psycho er da medlem av samme klubb) er veldig små og trange, nede i en kjeller og med nytt teppegulv. Det er ikke mulighet til å trekke seg litt unna for å få kontroll, trene i bakgrunnen etc der nede. Dessuten er det allerede stor risiko for at hanhunder skal markere (og begynner en så....), tispe med løpetid vil øke sjansen for at det skal skje.

Det ville være dumt om vi ikke fikk ha lokalene mer (evt at det ble ekstra tilløp til bråk/markering/hvanåennsomkankommesomfølgeavdette) pga at man absolutt MÅ trene de 3 ukene det pågår (+/-). Så om Buffy får løpetid før vi begynner å ha trening ute igjen kommer jeg ikke til å ta henne med dit da. Synes liksom ikke det er noen stor sak...

På trening ute tar jeg med løpsk tispe og ser på det som en selvfølgelig ting.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvfølgelig skal de det. Og jeg er ikke noe opptatt av å få beskjed om det eller ikke. Hannhunden min er ikke på treninger for å stikke snuta si i baken på andre hunder uansett.

Men vi testet det ut i hundeklubben en gang. Ikke sa en dritt om ei tispe som løpte før et godt stykke ut i treninga. Og det var utrolig mange som fikk "løpetidsproblemer" på hannhundene sine ETTER de fikk selv vite det.... Så av og til er det nok eier som blir mer forstyrret av det en hannhunden selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...