Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan er reglene når en hund har bitt noen


Symra&Pippin

Recommended Posts

Tenkte jeg skulle slenge på dette spørsmålet på tråden om biting i testsituasjon, men jeg kan lage egen tråd også jeg.

Jeg lurte altså på hva som skjer i praksis, eller kan skje, hvis en hund biter noen. For å få hunden avlivet, må bitingen anmeldes til politiet? Må det foreligge en rettskraftig dom om at hunden skal avlives før det kan skje? Hva skjer så, blir eier og hund innkalt til veterinær som foretar avlivingen? Finnes det ankemuligheter? Eller forventes det bare at eier får hunden avlivet dersom "fornærmete part" krever det, uten alt det formelle rundt det? Er det vanlig at man venter og ser, vurderer situasjonen som gjorde at hunden bet, får hunden mentaltestet av fagfolk etc, eller er det som oftest ganske enkelt over og ut?

(Bakgrunnen for spørsmålet er selvfølgelig den situasjonen for et par år siden der Pippin plutselig snudde på hodet og tok hånda til en dame i munnen da hun bøyde seg ned og klappet han, det satte en skikkelig støkk i oss ...).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fra hundeloven :

§ 18. Avliving eller omplassering av en hund etter en eller flere uønskede hendelser

En hund som har angrepet eller skadet et menneske, kan politiet i ettertid vedta å avlive dersom ikke dette fremstår som et uforholdsmessig tiltak. Det samme gjelder hvis hunden har jaget eller skadet tamrein, husdyr eller hjortevilt, eller hvis den har skadet en annen hund eller kjæledyr. Ved vurderingen skal det særlig legges vekt på hvilken fare som har vært tilstede, påført skade, den risiko og utrygghetsfølelse hunden og hundeholdet kan antas å medføre i fremtiden og hundens nytteverdi. Hundens økonomiske verdi eller det økonomiske tap etter påført skade skal ikke tillegges vekt.

Dersom det anses praktisk mulig og forsvarlig, skal politiet søke å omplassere en hund fremfor å avlive den.

Hvis hundeholdet ikke anses sikkerhetsmessig forsvarlig, kan vedtak om avliving eller omplassering omfatte alle andre hunder som hundeholderen har hånd om.

Følgende særlige bestemmelser gjelder foran de generelle reglene i første og annet ledd:

a) En hund som har påført barn vesentlig skade, bør normalt avlives.

b) En hund som har angrepet eller vesentlig skadet dyr i landbruket eller tamrein, bør normalt avlives hvis dyrets eier ber om det.

c) En hund som ved ensidig angrep har vesentlig skadet andre husdyr, medregnet andre hunder, bør normalt avlives hvis dyrets eier ber om det, unntatt der hunden ikke antas å utgjøre større risiko i fremtiden enn hunder vanligvis gjør, og heller ikke kan fryktes å angripe og skade samme eiers dyr på nytt.

En hund som har gått ulovlig løs eller uten godt nok tilsyn, etter at politiet har gitt hundeholderen mer enn én skriftlig advarsel i løpet av de siste tre år, kan avlives eller omplasseres av politiet. Dette gjelder uten hensyn til om advarselen gjelder samme hund. Vedtaket kan omfatte alle de hunder som hundeholderen har hånd om. Advarselen regnes ikke som enkeltvedtak.

:lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...