Gå til innhold
Hundesonen.no

Klikkertrening


Tuskelusken

Recommended Posts

Nå har jeg kjøpt klikker. jeg kjøpte den egneltig til fôrhesten min, men jeg vil trene Luna også. Så jeg har noen spørsmål:

1. Når jeg sier foreksempel "sitt" og Luna setter seg så klikker jeg og gir henne godbiten. Er dette riktig?

2. Går det an å klikketrene på tur? Det er ingen treningsbane eller noe i nærheten.

3. Hvis jeg klikkertrener kaninen og Luna hører klikkene, blir hun forvirret da? Er det lurt i det hele tatt å klikketrene kaninen når Luna hører det?

Beklager om jeg spør om ting som har vært spurt om før. Jeg søkte, men fikk ikke svar på det jeg lurte på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anbefaler boka "Klikkertrening for din hund" fra Canis. God bok som forklarer prinsippene bak klikkertrening - som er mye mer enn bare å belønne mer presist ved hjelp av en klikker.

Nå har ikke jeg allverdens med erfaring med klikkertrening, men kan prøve å svare deg.

1. Først må du lære henne hva klikket betyr. Det enkleste er å trene enkel kontakt, og belønne med klikk og godbit. Hunder skjønner det som regel kjapt :) Men det kan godt hende det fungerer akkurat like godt med sitt, så lenge hunden vet hva sitt betyr.

2. Går fint an å klikkertrene på tur, vi trener som regel på alle turene. På å gå bra i bånd, på å treffe folk, hunder osv. Når hun er løs trener vi alt mulig rart.

3. Da vi gikk valpekurs med klikkertrening var vi fire valper i samme rom. Instruktøren sa, og det virket sånn også, at hunden skjønte selv om det var den som gjorde riktig og evt fikk et klikk, selv om det klikka hele tiden rundt oss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anbefaler boka "Klikkertrening for din hund" fra Canis. God bok som forklarer prinsippene bak klikkertrening - som er mye mer enn bare å belønne mer presist ved hjelp av en klikker.

Signerer den, det gikk mange lys opp for meg da jeg leste den :) Jeg hadde klikket litt før også, men jeg hadde ikke egentlig klikkertrent :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå vet ikke jeg hva du har av erfaring, så blir sikkert til at jeg forklarer en del ting du allerede vet. Uansett, skal prøve å hjelpe deg til å forstå litt av det grunnleggende. Ellers anbefaler jeg også boka "klikkertrening for din hund", og kanskje etterhvert klikkertrening i teori og praksis :)

1. Først må du lære henne hva klikket betyr, og sjekke at hun har skjønt det. Det kan du gjøre ved å klikke og belønne ved hver minste bevegelse omtrent. Det er viktig å belønne fort etter klikket, slik at hunden forbinder klikk med godbit, og etterhvert skjønner at klikk betyr godbit. Derfor må du også gjerne repetere dette en stund, avhengig av hvor fort hun tar det. Du kan sjekke at hunden har tatt poenget ved å klikke en gang mens hunden beveger seg en annen vei f.eks. Forhåpentligvis vil hunden da snu seg og komme mot deg for å hente belønningen sin. I alle fall snu seg, og da kaster du bort en godbiten isåfall.

Når hun har tatt poenget så kan du begynne å trene på sitt. Da kan du finne fram noen godbiter og en klikker og sette deg ned og vente på at hun setter seg på eget initiativ. Da klikker du. Gjerne rett før eller akkurat når rumpen berører bakken. (Dette er ikke så viktig i så enkle øvelser som sitt, men du kan øve deg på å klikke nøyaktig ved å klikke hver gang det drypper en dråpe fra vasken f.eks, eller når en ball treffer bakken osv)

2. Ja, selvsagt :)

3. Tror ikke det er noe problem altså, klikkertrenere har gjerne en tendens til å trene med andre klikkerfolk og det går bra. Men det finnes klikkere som kan stilles mellom to eller tre ulike klikkelyder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje du kan trene et av dyrene med en lyd i steden for klikkerboksen ?

Hesten min sitt klikkerord er 'klikk' og hundens skal kanskje være 'koko' pga en intern greie :hyper:

(syntes sånn boks virker litt upraktisk jeg.. )

Jeg pleier å ha mange korte økter med litt pause i mellom.. Ofte når de begynner å skjønne det, og så får en pause - så sitter det bedre neste økt, og de er kjempeivrige :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke noe problem å klikkertrene et individ med flere andre i samme rom.En hund lærer fort at klikket kun betyr belønning når du tydelig viser at det er den du trener. Jeg trener ofte mine hunder i samme rom. Da ber jeg den ene å ligge rolig på plassen sin mens jeg klikkertrener den andre. Aldri vært noe problem på kurs eller treninger heller når flere bruker klikker.

Elektroniske klikkere er oppskrytt og slitsomt...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunden skjønner nok at det er kaninen som trenes, men tviler egentlig på at kaninen skjønner at det er kun hunden som blir trent når den høres klikkelyden. Er en viss forskjell på hund og kanin, men begge er smarte på sin måte :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå blir jo dette litt OT ettersom det gjelder kanin, men da vi klikkertrente kaninene på skolen holdt det ikke med pellets som godbit. Husk at det er noe de får hver dag, ville du jobbet skikkelig bra for feks. en brødskive? Selv om kaninen din spiser pellets fort, holder det at du feks. bruker eplebåter og lar den ta noen tygg av den, behøver ikke å få hele epla. Om kaninen løper av gårde kan du enten trene sånn t han ikke kommer så langt, eller finne en godbit som gjør at den heller vil ha godbiten enn å løpe.

Når det gjelder Luna, kan det være en god idè og melde seg på et kurs der de trener med klikkertrening, da får man en grundig innføring i hvordan man skal gjøre det, samtidig som man kan spørre om råd og tips :ahappy: Ellers er boken klikkertrening for din hund et flott hjelpemiddel!

Lykke til med treningen :hyper:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
    • Jeg er ganske forelska om dagen 😂❤️    Vi har jo 3 tisper også - Utrolig morsomme og herlige vesen! Men hannhund er virkelig noe for seg selv! ❤️   Nils hadde en strålende valpekarriere, til helga skal han til Nkk Sandefjord og prøve seg som junior - Vi er forberedt på at alt kan skje 😂
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...