Gå til innhold
Hundesonen.no

Å kastrere/sterilisere en tispe forebyggende


Aya

Recommended Posts

Dette er et rent hypotetisk spørsmål fra min side, da dette ikke er aktuelt for meg/mine hunder, men jeg har en bekjent som vurderer (etter anbefaling fra veterinær) å kastrere sin tispe forebyggende, altså før første løpetid (ved seks mnds alder). Kan dere som har mer erfaring enn meg på dette området fortelle litt? Hva er forskjellen på kastraksjon og sterilisering? Hvilke helsegevinster kan dette før med seg? Hvor mye vil dette i virkeligheten forebygge, i forhold til risikoen ved å la hunden gjennomgå en slik operasjon? Ved hvilken alder bør det eventuelt utføres?

EDIT: endret på fjollete ordlyd

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forskjellen på kastrering og sterilisering, er at ved kastrering så fjerner man reproduksjons-organer som livmor og eggstokker hos tisper, eller testikler hos hanner. Sterilisering er å f.eks binde opp eggstokkene eller kutte sædlederene slik at "utstyret" fortsatt er der, men det er ikke "brukandes" til reproduksjon. Det gjøres ytterst sjeldent på hunder i Norge, jeg tror faktisk jeg aldri har hørt om sterilisering av dyr, poenget med sånt er jo å fjerne hormonproduksjon, og da hjelper det ikke med sterilisering.

Nå er jeg i mot kastrering som forebyggende inngrep, men kastrering FØR første løpetid har større helsegevinster enn kastrering pga f.eks hyppige løpetider, livmorbetennelser og stor hormonproduksjon med påfølgende hormonelle atferdsendringer. Det er mindre sjanse (forsvinnende liten om de i det hele tatt kan få det, mener jeg å ha lest, men jeg husker ikke hvor) for at tisper utvikler jurbetennelser senere om hun kastreres før første løpetid, og man unngår selvsagt livmorbetennelser og slike ting - er det ikke noen livmor der, er det vanskelig å få f.eks livmorbetennelse.

Man vil nok også slippe hormonrelatert atferd, i og med at de ikke produserer kjønnshormoner når de er kastrerte. Da får heller ikke lært hormonrelatert atferd, de har aldri hatt det, liksom.

Jeg er dog nysgjerrig på hvorfor veterinæren anbefaler kastrering på en tispevalp, i og med at det ikke er lov å kastrere hunder uten medisinsk grunn (som livmorbetennelse eller overproduksjon av hormoner).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, dette er noe jeg også har reagert på- at det blir anbefalt å gjøre på en valp som ikke har rundet halvåret engang, når det strengt tatt et forbudt, men det har jeg ikke fått noe svar på. Men du oppsummerer vel det jeg trodde, at kastraksjon før første løpetid kan ha store helsegevinster (selv om man selvsagt ikke vet om hunden noen gang ville fått noen som helst problemer ved løpetid/kreft), mens det etter første løpetid ikke har like store positive effekter. Allikevel kjenner jeg at jeg ikke klarer å være udelt for å kjøre hunden gjennom en omfattende operasjon for å være "på den sikre siden", men det er opp til eierne selvsagt. Takk for svar!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ikke som jeg kan se. Du vil få beskjed hvis en tråd fjernes, med mindre du åpenbart er en spam-bot. Simira med Moderatorhatt
    • Kan hende det bare er jeg som er fullstendig glemsk her altså, men jeg var så sikker på jeg hadde laget en «min hund» tråd til Karma, men isåfall er den borte nå. 🙈  Kan dere se på «bakrommet» om tråder har eksistert og er blitt slettet av en eller annen grunn? Eller er den sporløst borte isåfall?  Vil jo gjerne unngå at det skjer igjen om det er en grunn til at den er borte og det ikke bare er jeg som innbiller meg at jeg laget den tråden. 😂
    • Om du får til å taime vekkerklokke og morgenrutine sånn at valpen sover når dere forlater bilen den første tiden, så får du mer tid til å trene den mer forsiktig og gradvis på å være alene.  Meninger om tyggesaker uten tilsyn er delte mellom teoretikere og praktikere. (Det meste KAN i verste fall drepe hunden ved kvelning eller blokkering av tarm, men barn kan brekke nakken av å falle skeivt ut av en høy seng også, og en bekjent snublet på en skogssti og døde momentant av å lande med hodet på en stein. Det er mye potensielt veldig farlig som veldig sjelden skjer.) Fra flere tiår med skadefri altmuligtyggere våger jeg banne i kirka og trosse de mest forsiktige ved å anbefale en fordøyelig tyggesak, f.eks. okse*****, eller en fryst Kong, så har valpen noe annet å fokusere på enn at den er forlatt alene. Beste er selvsagt om den sover i bilen i starten, så du får mer tid til å venne den til å være i buret alene.   
    • Ved henting tenker jeg at stoffburet er helt greit. Når dere kommer hjem ville jeg hatt transportburet inne, hjemme, med et mykt pledd og noen godbiter i. La valpen utforske buret og oppfordre den til å være der litt, uten å lukke. Så ville jeg prøvd å ta med buret i bilen allerede første dag, og kaste noen godbiter eller legge inn en god tyggeting de 10 minuttene du skal levere. Hvis valpen kommer fra en skikkelig oppdretter bør den har erfaring med bilkjøring fra før, selv om det ofte er med mor og/eller søsken. Hvis valpen IKKE er trygg alene de 10 minuttene så er den tryggere i et solid bilbur enn et stoffbur den kan tygge seg ut av... Hvis det viser seg å være et problem ville jeg fått noen til å sett etter den den korte tiden leveringen tar.
    • Jeg får valp imorgen. Vi er godt forberedt og skal ha fem uker fri.    Det jeg stresser med er at barnet mitt skal i barnehagen neste uke for å gi valpen litt mer ro den første uken. Det jeg bekymrer meg for er at jeg må ha den med i bilen når jeg leverer i barnehagen. Er det innafor å la den være i bilen de 10 minuttene det tar å levere barnet?    til vanlig skal jeg ha hunden i et transport bur bak i bilen, men tenker at den skal få være i et Stoffbur i passasjersetet ved siden av meg når jeg henter den imorgen og den første uken.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...