Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan lære han å trekke?


MariaN

Recommended Posts

Nå som vinteren er her..om mange mnd! Vil jeg at Diese skal dra meg på ski.

Han blir to i februar, så det er ikke snakk om en ren trekktur. Bare for gøy :P

Her i vinter skulle han dra meg på akebrett ned en bakke. Han drev bare å bet i båndet... To meter tror jeg han sprang før han stoppet opp og skulle herje med lina.

Har dere noen tips for å få han til å stresse ned et par hakk, og heller konse om å dra meg på ski?

Det er jo ei stund til enda, men jeg starter sesongen tidlig :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Husk han er ett år gamlere nå da, så kanskje han ikke er like tullete?

Hunden min har alltid vær ivirg å dra, men han skal alltid være først, så vis vi er to som blir dratt på ski med hund, så drar han hele tiden fordi han ikke vill ligge bak. Samme gjelder meg, vis han drar no annet er litt slapp springer jeg bare ved siden av han, og han skal alltid vær først :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan jo begynne å venne han på sele allerede nå. så kan han få lære å trekke deg mens du går, og når vinteren kommer kan du overføre det til ski/spark. Hos noen hjelper det å ha masse fart i begynnelsen, sånn at de søker fremover. For andre er det kanskje lurere å satse på å lære de god dra-teknikk. Jeg liker å se for meg en hest som legger seg i selen og drar en vogn, og prøve å få hunden min til å gjøre det samme. Kjøp deg et magebelte og et litt langt tau med strikk i allerede nå; det er så mye bedre for både deg og hunden. Ellers har jeg hatt en makan tråd tidligere, du kan jo søke og lese tipsene jeg fikk, og erfaringen jeg gjorde meg da. Blir for langt å ramse opp alt på nytt igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Husk han er ett år gamlere nå da, så kanskje han ikke er like tullete?

Alderen spiller litt inn her ja :)

Du kan jo begynne å venne han på sele allerede nå. så kan han få lære å trekke deg mens du går, og når vinteren kommer kan du overføre det til ski/spark.

Han har hatt på seg en del sele. Men nå som har vokst passer den ikke lengre, for å si det mildt :P

Jeg tipper vi trener litt turgåing før jeg lærer han å trekke. Jeg får ta det når snøen kommer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alderen spiller litt inn her ja :)

Han har hatt på seg en del sele. Men nå som har vokst passer den ikke lengre, for å si det mildt :P

Jeg tipper vi trener litt turgåing før jeg lærer han å trekke. Jeg får ta det når snøen kommer.

Man trenger jo ikke snø for at hunden skal trekke..? :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alderen spiller litt inn her ja :)

Han har hatt på seg en del sele. Men nå som har vokst passer den ikke lengre, for å si det mildt :P

Jeg tipper vi trener litt turgåing før jeg lærer han å trekke. Jeg får ta det når snøen kommer.

Som Huldra også påpeker, - det går fint an å begynne trekk-treningen kun ved hjelp av magebelte, trekksele og kjørestrikk :P Jeg vet ikke om du klikkertrener eller hva, men når hunden legger seg i selen og begynner å trekke, vær snar med å forsterke adferden, og legg så til et kommando-ord for å trekke etterhvert. F.eks et høyt og tydelig JA!

Å ha en stopp-kommando eller bremse-ned-kommando er også veldig lurt :P Det gikk liksom av seg selv når jeg snørekjørte med min hund første gang. Når jeg holdt henne tilbake i strikken sa jeg samtidig "rooolig", og det tok ikke lange stunden før hun koblet ordet med å bli holdt igjen, så da trengte jeg bare å gjenta kommandoen og hunden sakket farten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Jeg begynner lett innkjøring med mine hunder i 6-7 mndrs alder. Da i spann med flere voksne erfarne hunder ilag med til å dra det tyngste lasset.

For innlæring av snørekjøring, pleier jeg ha hunden stående "mellom skiene" mine med båndet helt kort. Hunden vil etterhvert kjede seg ettersom vi bare står stille, og automatisk prøve trekke fremover etter kort tid. Da gir jeg den mer line under masse ros og kommando "gå frem" - men gir ikke mer line enn at lina er stram hele tiden. Når hunden etter kort tid skjønner poenget, så gir jeg den full line etterhvert - staker etter så fremt jeg kan. Men som regel er det helt bortkastet med mine, det går rett og slett for fort til at staking er nødvendig annet enn i stigninger.

Hver gang jeg bremser ned sier jeg " roooolig - stå" og etter kort tid assosierer hundene kommandoene med handlingen.

Når den grunnleggende innlæringen sitter, lærer jeg dem den (etter min erfaring) den nyttigste kommandoen "frem og stå". Der hunden står iro med stram line til jeg er klar å starte.

Jeg avslutter alltid økten og returnerer når hunden er som ivrigst i begynnelsen. Det virker merkelig, men poenget er å avslutte positivt, sånn at neste gang du drar frem selen, så hopper og spretter den av iver fordi den da vet hva som kommer, og iveren er da på topp. Det å gi hunden en totalt positiv opplevelse av å trekke.

En nøkkel feil mange gjør er å "hjelpe" hunden for mye, når den innlæringen sitter. Dv at så snart man ser hunden må ta i litt og at den muligens snur seg og ser, så begynner de å stake. Det man da heller bør gjøre er å rose og bare oppmuntre. Ellers ender man med en hund som, så snart den kjenner motstand i lina bak seg, slutter å trekker og heller forventer hjelp.

80% av trekkhunden sitter mellom ørene;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...