Gå til innhold
Hundesonen.no

Veien til en super innkaling


ipadda

Recommended Posts

Jeg har en Dansk Svensk Gårdshund på 4 måneder.

I det siste har jeg begynnt å ta henne med på treff og felles turer.

Hun er egentli ganske flink på innkalling, HVIS jeg har godbit self.

Jeg lurer egentli bare på, hva gjør dere når dere trener innkalling ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brukte alltid langline fra hun var valp når jeg trente innkalling,

kom hun ikke så fikk hun seg et rykk og da jobbet jeg henne inn i utgangstilling med godbit eller leke.

Når jeg trener innkalling i dag gjør jeg det på forskjellige måter, spørs hva jeg skal trene på.. akkuratt nå er det farten hennes jeg trener på, når hun er halvveis mot meg snur jeg meg å kaster ball bakover for å få opp farten hennes.

Hvis hunden din ikke kommer på innkalling syns jeg du skal ha på langline HELE tiden til du er sikker på at den kommer, selv uten godbit.

Langline er alfa og omega når man trener inn en hundre prosent innkalling!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godbiter kan ofte være en litt passiv måte å belønne på, særlig når hundens alternativ - det spennende som er ute i verden - kan virke mer forlokkende. Jeg bruker også godbiter, men særlig på en valp og unghund er det gull verdt å "leke den inn" - så du har en gjenstand eller to som betyr svært mye. Jeg veksler for eksempel mellom en pipeball og en drakampleke, og den siste er veldig gjev - det er superbelønningen, det å få ha drakamp med meg.

Derimot bruker jeg aldri langline, fordi min erfaring er at de kjapt lærer seg å skille mellom "på og av", og da må du så jobbe for å få bukt med det også, later det til. Nå har jeg ikke hvalper som "bevisst" stikker av fra meg, eller holder seg unna meg, det bare blir ikke slik her i huset.

Jeg velger heller veldig bestemt hvor og når hvalpen skal være løs, og følger med på omgivelsene - så jeg kan gå og hente den når jeg synes er nok. Jeg har valpen mye i bånd, tar båndet mye av og på - kanskje går den bare i bånd 60-70 meter, til forstyrrelsen er borte. Når hvalpen ER løs, er jeg ganske aktiv - eller jeg har funnet "lekekamerater" til hvalpen, så den aldri blir sittende og se seg rundt og få ønske om å være på farten til et annet, morsommere sted.

Treffer vi hunder som det skal lekes med, så får hvalpen herje med dem. Er det veldig morsomt, henter jeg den bare inn - jeg venter til det er pause i leken et øyeblikk, står rett ved, og så ser kanskje hvalpen på meg, jeg smatter litt, sier litt hei hei, den får kanskje en godis, kanskje er den litt hos meg; at jeg holder den mildt fast, koseklør litt her og der, eller gir litt godis, kommer den andre hvalpen/hunden den leker med (og er naturligvis grei...), så "snakker" jeg litt med den også, så hvalpen skjønner at "eieren min er stas gitt, selv de andre liker eieren min".

Jeg bruker "kom"-ordet ofte, når hunden er på vei tilbake, når den vil selv, når det ikke er noe annet som skjer så det alltid lykkes (igjen fordi hvalpen da forhåpentligvis har lært at hos eier er det gøy).

Når vi skal strekke det mer - så finner jeg "kjedelige lekekamerater", som voksne hunder som ikke gidder så mye, og så kaller vi inn når hvalpen kanskje føler seg en smule oversett eller avvist der i gården. Og så videre. Vi trener mye innkalling i langt bånd også, at det å bråsnu seg mot meg og komme til meg er stas, der blir det å vente hvalpen litt ut, kanskje ta et halvt skritt bakover, og når hvalpen er i gang med å snu - så sier jeg ordet og så kommer leken frem, og så leker vi

Da blir det ikke lokking - som iblant utarter seg til at eier nærmest følger etter hvalpen sin med leken... :blink:

Vi passerer minst like mange hunder i bånd uten at hvalpen får hilse, derimot så venter jeg til den er litt mer "av" i forhold til den andre hunden, tar kontakt - og så leker VI sammen, og da er alternativet skikkelig herjing med MEG. Det blir en balanse - når vi kommer inn i en park hilser vi aldri på første hunden, noen ganger ikke annen eller tredje eller femte heller, det skal ikke bli noen automatikk eller overvekt av lek med andre hunder (jeg har alltid to hunder da, så sosial kontakt er det plenty av, inklusive våre faste "hundevenner" som ikke er få). Noen ganger går vi til parken, snur igjen før vi går inn i den, og går og trener på noe annet - så det ikke blir "nå skal skal skal skal vi til parken og herje". Noen ganger får den sagt litt hei i bånd, andre ganger er det full lek og løping.

Jo mer kontakt med hunden og interesse den får for alt det DU kan tilby, jo bedre, litt forenklet sagt. Og jo mer aktiv deltager du er, og ikke bare en som leier hunden til et festlig sted med morsomme andre hunder, jo bedre. Godbiter er bra, og leker.

Men det må ikke bli slik at du VISER den at du har godis eller ball, og at du LOKKER den med det "se hva du skal få hvis du kommer hit" - jeg har sett voksne hunder som ikke gadd komme til eier hvis ikke den hadde sett at ballen var med på tur i lommen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hun er ganske flink til å følge "med" på meg, hun kommer alltid tilbake for å se hvor jeg er, og leter etter meg hvis vi går mangen i sammen.

Hun bråsnur med en gang jeg roper navnet, men hvis vi er mange, og jeg er langt bak, så er det ikke alltid hun ser meg..

Men når hun får øye på meg, er hun kjapp med og komme.. da får hun masse beløning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lurer egentli bare på, hva gjør dere når dere trener innkalling ?
Jeg bruker langline. Vel det er galt å si egentlig for jeg bruker ikke langline for å trene inkalling, men langline er noe som alltid henger på hunden utendørs fra den er 8 uker og frem til rundt 5-6 mnd. Da unngår jeg problematikken line av/line på. Så passer jeg på å ikke navngi gal atferd- Dvs at jeg aldri kaller på hunden når den f. eks står og snuser på noe spennende. Valper kan ikke norsk så da unngår jeg å lære den at å snuse på noe spennende heter "kom". Jeg venter da ut hunden og når den allikevel har startet i min rettning, så navngir jeg heller den atferden med "kom" eller noe. Da kobbler snart hunden rett ord med rett atferd.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Mine videofeeds er fulle av prong collars, e-collars, absurde mengder røffe corrections for ingenting og trenere som advocater for det. Det røskes og rykkes hardt i vonde halsbånd og det strømmes. Hundene gjør nøyaktig som de blir bedt om og trenerne strutter av selvtillit, gir inntrykk av kompetanse. Guruvibber som tiltrekker følgeskarer.  Metoden deres fungerer jo. De gjør det godt i sport fordi hundene aldri vegrer å adlyde på flekken og aldri vender oppmerksomheten mot noe annet - de vet hva som skjer da - og folk lar seg forføre av at hundene opptrer som maskiner, derav populariteten.  Noe av det mest kvalmende var en video som representerte positiv forsterkning med en bøs kar utkledd som "Karen" med blågrønn parykk, med tynn pipestemme, unnskyldende kroppspråk, som klikket manisk, klikk, klikk, klikk, klikk, og ... Jeg finner den ikke igjen ved søk nå, men det var en utrolig teit og barnslig misrepresentation av klikkertrening for å latterliggjøre konseptet for menigheten, og menigheten synes det var morsomt. Flere titusen likes og mange hundre kommentarer, i hovedsak oppmuntrende til firmaet og trenerne. En må se den. Mye verre enn beskrivelsen. Det verste var at folk synes den var morsom og beskrivende og de hånlo i broderlig fellesskap av de dumme klikkertrenerne som ikke forstår at bikkja må røskes lydig. Ikke sett noe liknende fra skandinaviske content creators, her hjemme ser det greit ut på internettet, men innholdet fra over dammen vil antakelig smitte på den yngre garde. Ble vitne til det her om dagen da en dame med vesttysk frosk skulle entre en kurstime, og hunden ikke umiddelbart satte seg ved døren. Den fikk kjapt et hardt røsk i tynn kjetting helstrup som skar i ørene på 5 meters avstand. Usikker på om fører lærte det der på kurs eller fra internettet. Ikke pent ihvertfall. SÅ viktig er det ikke at hunden setter seg så intenst umiddelbart foran en dør på vei inn til trening.  Om en vil ha en titt down the rabbit hole, søk på øvelser fra ringsport og raser som rottweiler, doberman, malinois, dutch og german shepherd, så er feeden befengt med de der trenerne der på no time. 
    • Det var trist å høre, han var ung? (Heh, sjekket bloggen din, det er visst jeg som er gammel. Men trist likevel.) Ifølge Akkurat nå er det noen "motreaksjoner" mot den positive trenden:  Nå er det noen år siden jeg var aktivt inne i noe treningsmiljø selv, men jeg tenker jo at Canis og klikkertrening/positiv forsterkning fortsatt er greia, og jeg ville nå gått til de samme bøkene som for ti år siden. Men klart, noen endringer er det nok og sikkert noen nye flinke guruer kommet til, så håper noen kan bidra der!
    • Det er nå to år siden Pax vandret videre, og vi (jeg) har begynt å planlegge ny valp.  De siste årene har gått mye til småbarn, jobb og hus, så jeg har ikke fulgt noe særlig med på hva som går for seg i hundemiljøet. Det må jeg gjøre noe med, og derfor spør jeg dere på Sonen om hjelp til oppdatering. Hvis du skulle anbefalt meg, en kommende valpespekulant, noen ressurser, creators på sosiale medier jeg kan følge, bøker å lese, treningsmetoder, trender/diskusjoner som er sentrale, hva som helst egentlig, hva skulle det vært? Er det noen tema som er kontroversielle eller er alt bare fryd og gammen? Har Cæsar Millan kommet tilbake eller har verden gått videre? Hva bør jeg sjekke ut? Hva bør jeg holde meg langt unna?   
    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
    • Flexiline er generelt en dårlig idé, og særlig for en stor og sterk hund. Hvis noen slipper sin hund bort til dere i bånd, kan det fort bli floke og konflikter. Du kan heller ikke slippe båndet hvis noe skjer (hunden setter seg fast, sykkel kommer på tvers mellom dere etc.). Og det er vanskelig å ta hunden inn hvis den er ytterst i båndet, med mindre du har en supersolid innkalling. Kjøp heller en halvlang-line på 5 meter som du kan slippe ut og hanke inn etter behov. Du blir fort vant til å håndtere en kort langline, og mye bedre kontroll på hunden. Du kan slippe den både for å la hunden løpe litt, eller gi den friere bevegelsesrom i møtesituasjoner som ikke kan unngås (både med folk, hunder, sykler...). Du kan også ta et grep midt på båndet uten å svi av deg håndflaten hvis hunden trekker eller bykser avgårde. Vi har hatt disse, og er noe av det vi har tatt vare på etter å mistet hundene, de er supergode: https://dyresjappa.no/Produkt/1/294247/Supergrip-Sporline-5m
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...