Gå til innhold
Hundesonen.no

Snart valp, råd om utstyr!


Recommended Posts

Hei!

Som topic sier så blir det forhåpentligvis snart en valp i hus. Rasen jeg da har valgt meg er whippet: http://www.canis.no/oppdretter/rasepres.php?raseid=371

Spørsmålet er som følger:

Har jo ikke hatt hund før så utstyr finnes ikke, hva bør jeg kjøpe og hvor er det billigst.?

Noe spesielt å tenke på angående det jeg trenger?

F.eks skåler av stål med gummi underlag, så de ikke sklir rundt eller valpen biter de i stykker..

Planlagt utstyrsliste:

Skål

Bånd (Nylon til valp?)

Kobbel mener jeg det heter

Seng

Hadde tenkt å ha hunden i bur når vi ikke var hjemme, (sengen/plassen er også tenkt å være buret) hvor mye større enn hunden skal buret være?

Tanken var også at buret skal kunne tas med i bilen når hunden skal noe sted(har stor bil) så bør vel ikke være for massivt.

Børste,(type?)

Klotang

Biteleker (hva anbefales til valp)

Noe som mangler?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pass på at halsbåndet er regulerbart - den vokser raskt. Kobbel: styr unna fleksibånd. Mye mindre kontroll på hunden samt vanskeligere å lære den å gå pent i bånd.

Når det gjelder bur så må du jo ha transportbur (størrelse for whippet er jeg usikker på. Men for at dette ikke skal bli en burdebatt så anbefaler jeg deg å tenke nøye igjennom burbruk til hverdags. Les tråden i debattkjelleren om bur slik at du blir bevisst ditt eget burbruk i alle fall. Vil heller anbefale kompostgrinder fra Biltema til hjemmebruk som du kan utvide etter behov. Den bør kunne skifte liggeplass samt strekke seg ut i alle retninger minimum, og selvfølgelig også plass til å gå og bevege seg.

Transportbur kan du bestille laget etter mål til din bil av f eks Trønderburet.

Leker mener jeg det er like greit å vente med til du har valpen i hus. Ta den så med på dyrebutikker og kjøpe når du har fått den. På den måten unngår du å kjøpe veldig mye mer enn du trenger og samtidig får du sosialisert valpen.

Ellers: sjekk hvor, når det er valpekurs i nærheten og begynn på et når valpen er mellom 2 og 4 mndr.

Lykke til :icon_confused:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grattis med valp på vei iallfall :icon_confused: Valper kommer jo i en periode med tannfelling og da klør det immari i tennnene deres. Jeg kjøpte en bitering i gummi som ikke kunne tygge sond. Da jobber valpen med denne og det er greit å ha ring istedenfor hendene dine :ahappy: hehe.. Er også enig med HippiPippi at du bør lære valpen at vann er gøy! Det er mye kjekkere å ha en hund som faktisk står i ro når den bades enn en som helst prøver å unnslippe det hele. Synes du hadde en bra liste jeg! Lykke til videre :drool:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ut som en veldig grei liste for meg. Hvis du er usikker på hvordan bur du skal bruke hjemme pga str. kunne det kanskje være en idê med "kompostgrind". Jeg hadde kompostgarder til min valp når det var liten, samt et bur som han kunne krype inn i. Han ble veldig glad i buret sitt, og jeg passet på at han alltid kunne gå ut og inn som han ville. På denne måten ble han kjent med buret på en positiv måte. - Kunne gå inn når han selv følte for det. Nå er han bare løs på rommet mitt og buret står alltid åpent om han vil legge seg inn å slappe av. Bilbur er et must! :icon_confused: Ellers så ville jeg tatt meg en tur rundt i div. dyrebutikker slik at de kan annbefale deg ting som du bør ha til valpen. Lykke til forresten, blir nok supert med valp :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et annet tips er og kanskje ikke investere i DEN lekre (muligens dyre sengen) med en gang. Da det ofte klør i valpetenner kan det være litt kjedelig å komme hjem/tilbake og finne den i en annen tilstand enn sist. Ellers er det kanskje kjekt med en langline/sporline/løpestreng? I hvertfall veldig kjekt om hunden er med eller skal stå utendørs en stund, begrenset hvor lenge det er kult å stå i et kort leiebånd.

Lykke til med valpen :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde stor nytte av retrieverkobbelet jeg fikk med av oppdretter i alle fall.. Supert å ha dersom du raskt må ut og lufte valpen dersom den må på do eller slikt. Jeg er ikke så fan av at hunder/valper går med halsbånd inne, så retrieverkobbel er en godt og raskt alternativ, i alle fall for valper. :)

Hvis du ikke vet hva det er, så har du et eksempel her:

http://www.zoosupply.com/xcart/product.php...=293&page=1

Det er på en måte bånd og halsbånd i ett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

eneste jeg kan komme på som er lurt å kjøpe som ikke er nevnt fra før av er plastikk underlag til å ha under matskål/vannskålen(hvis du skal ha de rett på gulvet da) for å ikke skittne til gulvet, valper pleier jo å søle en del :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

eneste jeg kan komme på som er lurt å kjøpe som ikke er nevnt fra før av er plastikk underlag til å ha under matskål/vannskålen(hvis du skal ha de rett på gulvet da) for å ikke skittne til gulvet, valper pleier jo å søle en del :)

Bare husk på at om du bruker et slikt underlag, må du allikevel tørke. Det blir fort liggende et vannlag under disse mattene, som fort kan gi en verre effekt enn en god effekt. Snakker av erfaring.. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I dag så ble det bekreftet av utleier og de andre i blokka at hund ikke var noe problem, så da har jeg forhåpentligvis den lille whippetgutten i hus den 30 april :)

Så nå er det å se hvor man finner tilbud på bur også videre.

Buret blir vel et av de største jeg finner, lurer litt på å kjøpe et eget bur til bilen. Kjører varebil så ikke no problem med plass og høyde, men har begynt å revurdere planene om å bruke samme buret begge stedene pga. sammenleggbart bur er jo ønskelig hjemme, i tilfelle den må lukkes igjen når vi vasker rommet(letter å flytte osv.) men å bruke det i bilen kan bli ille ved f.eks en kollisjon da buret som var ment å beskytte hunden klapper sammen og gjør vondt verre. Så får ta en liten tankerunde på det, og kanskje gå ned litt i størrelse på bilburet. (prøve å saumfare nettet etter noe brukt og billig)

Ellers så er jeg også litt usikker på bånd, ble anbefalt retriever bånd av en oppdretter, og mynde halsbånd av en annen så får sjekke litt rundt om det.

Tenkte også å ta en liten tur i dyrebutikken imorgen og sjekke priser, men driver litt med akvarie, og der er prisforskjellen mellom butikk og nettbutikk veldig stor, Er det slik med dyre butikker også? Noen nettbutikker dere kan anbefale da isåfall? Så det fantes en del så vil jo ta litt tid å sjekke alle.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette skal ikke bli en burdebatt, men som noen allerede har foreslått - ta en titt på tråden som heter "bur". Jeg har hatt flere myndevalper i hus og *ingen* av dem har noen gang måttet bruke bur. Hunden trenger ikke bur - det er mye lurere å lære den å være hjemme alene uten bur.

Bur til bilen skal man selvsagt ha hvis man har plass til dette. Bur innendørs er *ikke* nødvendig.

Lykke til med valpen - det er en herlig rase!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min erfaring med whippet er at de er destruktive i forhold til det jeg er vant til i alle fall.. Det er sikkert individuelt, men jeg kan liksom ikke se for meg en ikke-tyggende whippet. :S

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min erfaring med whippet er at de er destruktive i forhold til det jeg er vant til i alle fall.. Det er sikkert individuelt, men jeg kan liksom ikke se for meg en ikke-tyggende whippet. :S

Javel...? Jeg klarer ikke helt å se for meg en ikke-tyggende valp, uansett rase jeg da. Men jeg hadde alikevel klart meg uten bur - hvis det var det som var poenget ditt? Og at whippeten er destruktiv - skjønte ikke det helt heller. Mener du at den tygger på ting som valp eller at det er en destruktiv rase uansett alder? Isåfall kjenner du flere whippeter enn meg, for den beskrivelsen er ikke en som jeg kjenner meg igjen i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Gøy at han gikk fra å være reservert til å løpe til alt og alle ! Virkelig søt! 
    • Trist å se sånne innlegg uten ett eneste svar.  Selv planlegger jeg ikke så veldig. Etter sosialisering/miljøtrening av valp, som planlegges så detaljert som råd er - resten av verden er jo ikke under min kontroll - for å legge grunnlaget for en trygg og veloppdragen hund, så tar jeg ting mer på sparket som det passer seg. Ikke setter jeg tidsfrister for mestring av bestemte øvelser, starter eller opprykk, og ikke planlegger jeg mer detaljert enn noen løse skisser i tankene rett i forkant av hver økt.  På bakgrunn av trenerkurs og praktisk erfaring med barneidrett, så tenker jeg du er på veldig riktig spor med morsomme øvelser. Jeg har sett hvordan en kan kvele idrettsglede ved å sette fokus på teknikk og fremtidige mål, med krav og forventninger. Uten å ha fokus på glede i treningen her og nå kan en bare glemme å sette seg mål med barn og dyr. Om du mente hvordan gjøre LP-øvelser morsomme er jeg ikke mye til hjelp, for jeg synes LP har blitt ganske kjedelig. Om du mente overraskende innimellom-øvelser for å skape forventninger som holder motivasjonen oppe, så er det vel individuelt hva hundene liker å gjøre. De beste øvelsene er de hunden selv opplever stor mestring i og er stolt av pga den genuine begeistringen det utløser i deg. For noen er det å mestre "sitt", for andre er det å hoppe kanin baklengs i åttetall.  Jeg husker en episode hvor min hund ble gjenstand for et utbrudd fra en annen hund på trening. Vi var bare der for rekreasjon, ikke noen ambisjoner utover quality time sammen. Vi hadde hatt enorme utfordringer med andre hunder i hverdagslige situasjoner, og banen var en arena hvor han ikke fryktet de andre hundene, jeg fryktet ikke hans fryktaggessive utfall, vi opplevde begge senkede skuldre, gjensidig glede, mestring og stolthet der - ikke fordi vi var en feilfri ekvipasje, men fordi han i mine øyne var veldig flink, så min respons til hunden var som om alt han gjorde stod til 10'ere, og han struttet accordingly, som om han eide stedet. Vi begge elsket det, uten noen mål utover å ha det fint sammen her og nå. Øvelser var aldri noen issue å mestre, så jeg stilte aldri noen krav han ikke opplevde å innfri. Ekvipasjen som gikk bak oss den dagen var en annen type. Uten å ha mer innblikk enn kjappe, overfladiske observasjoner, så virket det som krav og forventinger var høye, og hunden struttet ikke av glede og selvtillit, hans egen fører stilte krav han ikke opplevde å innfri tilfredsstillende nok til å utløse begeistring, mens den lille dritten foran ham hadde en fører som bare var glad og fornøyd og så på ham med hjerter og stjerner i øynene i en tykk eim av: "Du er verdens flinkeste, jeg elsker alt du gjør!" hele tiden. Det endte med at den unge goldenhannen bak oss plutselig gjorde et dominansaggressivt bakholdsangrep på min - i ren misunnelse og frustrasjon, tror jeg, fordi hans egen fører var for kjip og stilte for høye krav til ham. ..for min var så liten, det virket rart at en så mye større golden bare ville informere min lille om hans plass i det sosiale hierarkiet. Jeg TROR han var ektefølt misunnelig og frustrert fra sin egen førers krav til seg. ... Om det ene eller andre var årsaken til angrepet, poenget med historien var: Husk å ha det gøy, fordi alvor og ambisjoner kan ødelegge for nettopp de ambisjonene.  "Set up for success, not failure," er en god regel. Bryt ned alle øvelser i enkle nok momenter å trene på til at hunden mestrer every step of the way, og ha samtidig så lave forventninger til hva den skal få til at du blir *genuint* og ektefølt glad og begeistret av alt den mestrer, så blir alle øvelsene straks mer morsomme   Edit: Selvsagt planlegger jeg også. Jeg starter med å se for meg det endelige resultatet jeg ønsker oppnå, analyser det for å vurdere om det er realistisk og gjennomførbart, og bryter det i den prosessen ned til så små delmomenter som jeg tror er nødvendige for å bygge opp til det endelige målet med. Progresjon kan jeg ikke forutse. Kanskje har jeg bommet på vanskelighetsgrad i delmomenter, hunden/barnet mister motivasjonen midt i en økt og vil bare dra derfra. Kanskje tar det et halvår istedenfor den uken jeg så for meg for å lære inn noe jeg tenkte skulle være utgangspunkt for å lære en hel masse annet, og hele planen om opprykk neste sesong går i vasken på den ene ferdigheten jeg ikke klarte lære hunden i tide. Det er da det gjelder som mest å ikke ødelegge hundens motivasjon og treningsglede med sin egen skuffelse over egen utilstrekkelighet ifht egne forventninger. 
    • Som uerfaren satte jeg hund på en kennel i Nord-Trøndelag i 12 dager, fordi jeg ikke fikk ha ham med på obligatorisk ekskursjon i studier. Han var fullstendig ødelagt da jeg hentet ham. Psykisk helt ute av seg, han var passiv, uttrykksløs, en slags robot uten noen hjemme, det var ingen uttrykk for gjensynsglede, ingen glede i å komme ut, ingen glede i å entre bilen han ellers var så glad i. Han var som i overlevelsesmodus. Spaced out. Sjokktilstand. Kom seg sakte og gradvis til hektene vel hjemme igjen. Jeg trodde det "bare" var det å plutselig bli forlatt på en glattcelle alene, på et vilt fremmed sted omgitt av bare fremmede som ikke ga nok oppmerksomhet eller aktiviserte nok og hysteriske, fremmede hunder i samme situasjon, men nå innser jeg at han kan ha blitt utsatt for strømming også.  HVOR i Nord-Trøndelag lå den kennelen hennes? ..ikke at jeg noen gang skal ha hund i kennel igjen, jeg lærte, men ble min egen hund også utsatt for det der i tillegg til den brutale opplevelsen et kennelopphold er i seg selv, selv uten strømming? Min var en sånn som selvsagt ville fått hysterisk panikkanfall om han ble strømmet for å bjeffe, og ville reagert med å bjeffe og bjeffe og bjeffe og bjeffe i panikk.    Kan dere forlate klubben i protest? Jeg ville fått med meg flere, og demonstrativt meldt oss ut av klubben om de ikke avlyser med hun der. 
    • En gjeterhund, eller jakthund som er avlet for tett samarbeid med fører (retrievere, spaniels, puddel), er nok det beste om du vil ha en hund som vil kunne gå løs og ikke har høyt jaktinstinkt for byttedyr. Lapsk vallhund har mye lyd, og trenger mye aktivitet, men det høres ikke ut som det er noe problem. Så lenge de får nok oppgaver tror jeg ikke ufrivillig gjeting vil bli et stort problem, men jeg ville snakket med oppdrettere om det. Kunne tervueren vært et alternativ? Eller korthårscollie?
    • Du nevner ikke rase, men det er mange raser som er avlet på egenskaper som varsling og vokting, og selv de søteste små selskapsraser stammer fra de tidligste hundene, hvis varsling og vokt var ønskede egenskaper som ble avlet på.   Hunden din har fått baller og gjør (pun unintended) altså som hunder gjennom alle tider frem til ganske nylig ble spesifikt avlet for å gjøre. Den har en instinktiv opplevelse av at det er the right thing to do. Et ansvar den har.    Hvordan håndtere det? Lederskap er et stort ord.. Hunden må ha tillit til ditt lederskap, og det kan hende den synes du er uegnet som leder, som aldri forstår at det er potensielle farer som lurer rundt veggene. Den tar ansvar fordi den opplever at du ikke er skikket til oppgaven? Jeg har ikke sett dere sammen og aner ikke om den synes du er en god leder, men jeg har min egen erfaring som fersk hundeeier med elendig lederskap, hvor hannhunden min opplevde det som at han selv måtte ta ansvar for vår sikkerhet. Har du forsøkt å belønne for å varsle også? Anerkjenn den for vel utført oppdrag med en ball/kampeleke om den er for opprørt til å ville ta godis for det. Få satt et cue på bjeffingen, og så be den bjeffe på cue i helt andre situasjoner, hvor den da belønnes rikelig for det.  Når du har kontroll på det, og et innlært cue på å tie, så slutter du belønne varsling uten cue, viser den at du ikke liker det, det er ulønnsom adferd, og gjenopptar praksisen med å trene "tie/stille" i respons til lyder når dere er inne.  Ser så lett ut i teorien..  Du SKAL klare få bjeffingen ned til et kort og begrenset varsel ganske fort ved å anerkjenne varselet. Mye lettere med den approachen der, hvor du bryter det hele ned i mindre krevende delmål, enn ved å sikte på komplett, hole in one, end goal måloppnåelse med ingen lyd whatsoever med en gang.  Edit: ..og vær tålmodig. Dette kan ta tid. Ikke gi opp om du ikke opplever stor fremgang på kort tid. Hang on in there. Puberteten er en ekstra vanskelig periode, da det er 10x forhøyet testosteron ifht voksen alder gjennom deler av puberteten, og i starten har de nær teflonbelegg på hjernen til tider, det er en vanskelig periode å skulle lære noe nytt. Bare hold ut. Tren konsekvent. Fremskritt kan være små, og med noen hunder kan det ta mange måneder med konsekvent trening før du begynner se noen fremgang, men det blir bra om du ikke gir opp.   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...