Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvor mange kull pr tispe?


PsychoLynx

Recommended Posts

Istedet for å ødelegge den tråden som ligger her med alder på tisper, så lager jeg heller en ny en.

Hvor mange kull er det forsvarlig å ha på en tispe? Og bør man parre på to løpetider rett etterhverandre, eller bør man hoppe over?

Og hva gjelder på feks raser som Chihuahua, Border Collie, Berner eller Pyreneer? Altså hunder i alle størrelser? Vil jo anta det er en vesentlig forskjell på dette også..

Har selv vært borte i en rase av typen halsstor bamsehund som sku ha MINST et kull, om ikke to kull til og hunden var da 4 år.. Og akkurat levert et kull... Er dette forsvarlig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sikkert mange her som kan svare bedre enn meg. Men inbiller meg at NKK godkjenner fem kull på samme tispe. Vanlige foravtaler er to til tre kull. Og jeg har alltid blitt fortalt at det skal gå et år, eller minst en løpetid uten parring mellom hvert kull. Vet det gjøres untak, og hvor strenge regler nkk har, aner jeg ikke.

Om det er forsvarlig eller ikke avhenger vel av tispas fysiske og mentale tilstand.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjem vel litt ann på tispa og... Kan berre snakke for min egen rase, og tispa kan parres to løpetider etter kvarandre, og so må ho stå over ei løpetid. Alexis er nå vel 3 år og har hatt to kull. Er litt usikker på når tid ho skal parres igjen, om det blir no til våren eller til høsten. Ho har stått over ei løpetid no, og siste kullet fikk ho i mars i fjor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer jo an på kvaliteten på hunden, og hvor bra valper den gir synes jeg. Det er svært få tisper som har så mye å bidra med i avlen i Norge at man trenger 5-6 kull på den eks. Så 2-4 kull holder i mine øyne (der antakelig ganske mange burde ha stoppa på 2 kull...). Gir bikkja dritt i to kull, hva er da vitsen med å se om den gir noe bra i neste, og i neste, bare med å risikere å "spy ut" enda noen dårlige kull? Nå tenker jeg mest på helse og mentaltitet...

Det å parre på to løpetider på rappen synes jeg er en uting. Fordi du ikke har noen aning om hva som kom ut av det kullet som da enda bare er et halvt år gamle (da regner jeg med hunder som løper ca hvert halve år...). De er ikke mentaltesta, helsesjekka eller starta å vise seg noen steder enten det er i utstillingsringen, eller et annet sted. Men så er det jo ikke alle som bryr seg om den biten da, men mest om det kommer valper eller ikke...

Andre ting som faktisk har noe å si, er jo helsa til hunden og hvor lett/tung fødselen er. Ei tispe som eks har tatt keisersnitt på de to første kullene, burde vel kanskje ikke bli satt på et tredje kull...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med Nirm ang. antall kull - det er veldig få tisper som "må" ha 5 kull (selv om det er det "akseptable" max-antallet for de fleste).

Ang. det å parre to løpetider etter hverandre er jo greit nok, hvis tispen har rukket å "komme seg" i mellomtiden, selvsagt. En dyktig, cool og velmosjonert avlstispe som bare får en/to valper kommer seg kjapt tilbake i form, og tar neppe noen skade av å sette igang igjen ganske raskt.

Men NKK har regler for at det da skal gå minst ett kalenderår til neste gang (såfremt valpene blir registrert, da).

Dog synes jeg at man trenger faktisk ikke ha SÅ hastverk med å avle på en tispe, da.. Nettopp av årsakene som Nirm nevner med at det jo er greit å få se hvordan kull nr 1 utvikler seg først. Men Nå kan det jo være slik at tispen har hatt flere kull tidligere, så da blir jo det argumentet borte...

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

NKK sier følgende:

Dette innebærer blant annet at tispen ikke bør pares før

tidligst 2. løpetid eller senere i henhold til den aktuelle raseklubbens anbefaling, ikke avle for tett eller ha

for mange kull på samme tispe. Hvorvidt en tispe kan pares på 2 påfølgende løpetider, vil være avhengig

av alder, kondisjon, antall valper og løpetidsintervall. Dersom en tispe har 2 kull i løpet av ett år, bør den

ha minst ett års pause før neste valpekull fødes. “Matadoravl” bør unngås.

Tisper kan normalt få registrert maksimalt 5 kull etter seg, dog slik at paring ikke kan finne sted etter

fylte 9 år. Dette kan fravikes dersom veterinær - før paring finner sted .- kontrollerer tispen og gir en

skriftlig attest på at det, etter hans/hennes oppfatning, ikke er noe i veien for å sette på et valpekull på

tispen og at tispen, uansett alder, er i kondisjon og egnet for å ha valper.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg anser rasen vår som såpass stor at ingen tisper trenger å ha mer enn 3 kull og 4 som et absolutt maksimum. 2-3 kull, kanskje vurdere 4 om hun har hatt veldig små kull (1-2 valper) eller andre spesielle omstendigheter. Første kull før fylte 5 år og siste aller senest ved 8 år (rasen lever jo lenge, så en frisk sheltie bør jo kunne ha kull på den alderen, men mest heldig er det jo å ha før de fyller 7). Og ja, helst et år mellom paringene, og en løpetid før neste paring. Min eldste tispe brukte fryktelig lang tid til å komme seg etter valpene, selv om hun var ung, så å pare henne på løpetiden som kom i oktober (forrige i januar og valper i april), ville ikke falt meg inn overhodet. Ideel alder ved første paring anser jeg som 2-3 år, selv om det ikke var spørsmål her :lol:

Men jeg skjønner altså ikke hvordan man egentlig skal rekke å se noe særlig av hva tispa har gitt i sitt første kull før neste paring hvis man absolutt skal ha det så tett? Pare hvert eneste år så lenge man har mulighet, jeg ser ikke helt vitsen.. jeg har ei pen tispe jeg også gjerne vil stille litt, ig det tar 6-7 mnd. etter fødsel før pelsen er i OK utstillingskondisjon, så hadde jeg holdt på sånn hadde jeg måttet lagt karrieren på hylla til hun ble veteran.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sånn hvis jeg tenker hvis jeg skulle hatt kull. Tispa bør ha fyllt 2år så alt av helsemessige grunnting er i orden (hd, øyenlysing osv...) + at hunden skal ikke avles på bare fordi den er en hund. Den bør være voksen og ferdig med alle puberteter , rusk og rask først :lol:

Også etter fyllt 5år på en gjennomsnittlig tispe begynner det vel å bli mer risikofyllt å få valper.

Synes 1 kull i året også er mere nok for en tispe.

Så da er regnestykket mitt ganske klart hvertfall . altså valpekull på en tispe tredje, fjerde og femte leveår, altså 3 kull maks på en tispe hvis man tenker generellt grunnmur.

Så kan det jo diskuteres nærmere om rase og hvor mye det enkelte individet har å tilføye rasen osv osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...