Gå til innhold
Hundesonen.no

Ro...Læring...Krav


ingar

Recommended Posts

Jeg ser denne formelen brukt av og til i forbindelse med trening av hund. Å være rolig..er det en forutsettning for å lære?

Er ikke det å være rolig når det trengs også noe som må læres? Ro vel et resultat av læring...altså burde læring komme først og ro bare som et eget moment? Og hvor rolig skal man egentlig være? En ivrig og intens hund er da ikke særlig rolig, men lærer jo fort for det. Og krav? Hvordan stiller man krav? Har hvordan man krever noen med hvordan læringen har foregått?

Joda, joda, jeg har en helt klar formening om dette, men ønsker en debatt omkring dette temaet.

Så kom igjen, hva er dine tanker omkring dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 103
  • Created
  • Siste svar

Mine tanker om dette er ja - det er en forutsetning at hunden er rolig NOK til å kunne motta både informasjon og å lære. Det er en fordel å oppnå kontakt med abbonenten, liksom - og det er jeg forholdsvis sikker på at du og er enig i, selv om du ikke liker Lundqvist Hundeskole. At du plutselig leker klikkertrener (for du har jo vært litt vinglete der, med dette evige skrytet om klikkertrening før du plutselig påsto at du ikke klikkertrente sjøl), betyr det at du ikke krever noe av hunden din? Eller får den bare gjøre som den vil og lyster hele tiden?

Tviler ikke på at du har formening om saken, men jeg er ikke helt sikker på om motivet ditt ikke bare er å være vanskelig. Hvorfor skulle det ikke være ro, læring og krav, liksom?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mine tanker om dette er ja - det er en forutsetning at hunden er rolig NOK til å kunne motta både informasjon og å lære. Det er en fordel å oppnå kontakt med abbonenten,

Ok greit svar...resten tok jeg ikke med fordi det ble litt personlig og lite interessant. Men må ikke hunden lære å være rolig..eller er det å være rolig noe som ikke kan læres? En klassisk betinget atferd?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok greit svar...resten tok jeg ikke med fordi det ble litt personlig og lite interessant. Men må ikke hunden lære å være rolig..eller er det å være rolig noe som ikke kan læres? En klassisk betinget atferd?

Noen hunder er rolige av seg selv, noen er ikke det. Atter andre igjen er smågira, men allikevel på nett. Jeg drev med aktiv rotrening med huskyen den gangen vi var på kurs, fordi han var "out of reach". Han lærte seg at det lønner seg å være rolig, da skjer det noe, da får man pølse. En klassisk betinget atferd kan vel og "om-betinges", kan den ikke?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok greit svar...resten tok jeg ikke med fordi det ble litt personlig og lite interessant. Men må ikke hunden lære å være rolig..eller er det å være rolig noe som ikke kan læres? En klassisk betinget atferd?

I min verden er ikke hunder som MÅ lære å være i ro helt normalen... NOEN hunder må kanskje lære seg å roe seg FØR de blir mottakelige for trening, men jeg har aldri opplevd å måtte lære en hund å være i ro, så jeg har muligens ikke stemmerett her... Jeg har dog SETT hunder med mye stress som har vært FOR stressa til å lære... så det er vel ikke noe enten eller dette ? Det blir kanskje litt som å spørre hva som kom først: høna eller egget ? Noen hunder lærer jo å roe seg etterhvert som de lærer øvelsene man prøver å lære dem også ?

Å sette opp et slikt mantra som RO-LÆRING-KRAV er vel kanskje mer et "slagord" man markedsfører enn noe man strengt tatt lever etter ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet ikke noe om hvordan denne formaliserte "ro-treningen" som er blitt så trendy med årene er, men slik jeg har lært inn ro på hundene mine, så ER det jo nettopp innlæring. Fra Eva Bodfäldts hjemmeside: "Följsamhet och passivitet är grunder i vad hunden behöver lära sig, menar Eva. - Vi tränar för mycket aktivitet med hunden. Det leder ofta till gnäll t ex då hunden ska ligga still. Passivitet behöver läras in, det är inget hunden kan av sig själv. Följsamheten kommer av att hundens egna kontakttagande belönas. Istället för att säga ”nej” för det hunden inte får göra, belönas hunden då den är uppmärksam på sin förare."

Men først må jo hunden "lære å lære" - at den VIL ta til seg det du prøver å lære den, at den har assosiasjoner til hva som vil skje, hva som er belønning, og har lyst til det. Og da trenger man, ifølge flere, en hund som ønsker kontakt.

Så kanskje kontakt egentlig burde være først?

Men "læring", hva menes med det - innlæring av øvelser, eller det å "lære å lære"?

Og hvis man starter med å skulle "trene ro", så gjør man jo flere ting på en gang - hunden lærer forhåpentligvis å lære, samtidig som den lærer inn en ferdighet? Og det blir jo litt bakvendt?

Hvem er det som bruker formelen forøvrig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok greit svar...resten tok jeg ikke med fordi det ble litt personlig og lite interessant. Men må ikke hunden lære å være rolig..eller er det å være rolig noe som ikke kan læres? En klassisk betinget atferd?

Ro og ro kan være vel mange ulike ting? Ro som i oppmerksomhet/mottagelighet (som kanskje kan oversettes til "kontakt"?), og ro som i passivitet.

Ulike hunder har vel en eller begge av delene i ulikt monn - og trenger vel også derfor ulik grad av læring for å oppnå det. Men begge er jo ferdigheter som må læres i forhold til situasjoner

Selvfølgelig er hunder passive eller oppmerksomme også "av seg selv" innimellom - men vi er jo avhengige av å kunne styre adferden. Jeg ønsker jo ideelt sett at hunden er passiv når jeg vil og oppmerksom når jeg vil, ikke når den finner det for godt selv. Da er det jo en selvfølgelighet at hunden må lære hvor/når/hvorfor, selv om adferden allerede finnes i repertoaret.

Og krav? Hvordan stiller man krav? Har hvordan man krever noen med hvordan læringen har foregått?

Jeg stiller krav ved, nettopp, å kreve stadig bedre utførelse fra hunden før den får belønning. Uten å kreve noe som helst får man heller ingen framgang, det sier seg selv.

Jeg har jo en anelse om at du ønsker å debattere "kravfasen", og det er jo greit - men alle som trener hund med et visst hell stiller krav til hunden. Men at man plutselig befinner seg på et nivå der man kan begynne å kreve er vel litt fjernt også for meg. For min del er krav noe du stiller til hunden hele tiden, fra de første repetisjonene i nyinnlæring til flisespikking på toppnivå...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg begynner bevist ro trening tidlig når jeg er ute i skogen og binder opp hunden, forlater den 5-10-15 m for så å sette meg ned med min kaffe.

Etter noen ganger legger jeg på kom." ligg i ro" og belønner ved ønsket adferd.

Har jo selv hatt hund som er "rolig" på apellplassen, men som mange andre konk. hunder er ikke adferden den samme ute på tur i skogen.

Denne hvile øvelsen er veldig greit å ha i daglig livet, og den er også påkrevet un.der øvelsen rapport. da en del av øvelsen er at hunden kan være rolig og avslappet mellom løpsmomentene-

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med Flash, en må definere "ro"

Jeg har fått forståelse av at det de fleste omtaler som rolig trening, eller ro trening er å lære hunden å slappe av eller i det minste være passiv. Dette er jo innlæring i seg selv, men det danner ikke et utgangspunkt for videre læring.

Å trene på hundens motagelighet for læring vil jeg heller kalle kontakt- eller konsentrasjonstrening.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en forutsetning for læring at for mye stress ikke er til stede. Stressede individer (mennesker som dyr) lærer dårlig. Som nevnt tidligere så er det derfor opp til det enkelte idividet hvor mye man på roe ned en hund. Eller sagt på en annen måte: Det varierer når det er lurt å dra opp kongen/ballen i lydighetssammenheng. Dersom man har en hund som naturlig er på den mer bedagelig siden, så er det en fordel å engasjere hunden mer, for å skape interesse for forsterker, evt å jobbe opp forsterker og tidligere benytte den i treningssammenheng. Har man en hund med mye krutt blir fart ikke noe problem, og da er det viktigere å tidlig lære presisjon. Presisjon læres best under rolige forhold, der hodet og konsentrasjonen er best. Når det sitter, er det lett på en slik hund å få opp farten. F.eks. på innsitt.

Når det gjelder krav, så må hunden på ett eller annet tidspunkt lære seg at den må gjøre jobben, selv om den ikke får belønning for hver meter. På konkurranse skal den faktisk gå et helt program uten, og fører skal i tillegg ha tomme lommer (vi skal ikke helt se bort fra at hundene klarer å lukte forskjellen, særlig om det er snakk om godbiter). Selv om betegnelsen "krav" har en del negative assosiasjoner ved seg, så er det faktsik ikke verre enn å fortsette å jobbe selv om hunden tydelig viser at den synes den burde fått noe for jobben. Dersom hunden stikker av fordi den ikke får noe, så er det jo bare å ta på et kobbel. Grunnferdighetene sitter vel heller ikke godt nok i en slik situasjon. Men nå er ikke jeg av de som overhode ikke tar i hunden og forteller den i klartekst at her er det bare å fokusere på jobben som skal gjøres. Jeg mener bestemt at enkelte hunder krever en "fastere hånd" enn andre, og at de rett og slett ikke er førerorientert eller sosiale nok til å opprettholde motivasjonen når man fader ut belønningen. Det er en grunn til at border collier gjør det bra i lydighet. De er ekstremt førerorienterte og har lav motivasjon for å gjøre andre ting enn å følge med på fører. Det er også derfor BC'er stort sett kan tas med rundt en LP ring (noe som forøvrig er en uting, spør du meg) og ligge relativt rolig. Det burde ikke være kvantefysikk å skjønne at ikke alle hunder kan trenes som en BC. Av samme grunn mener jeg at klikkertrening er en flott metode, men at den overhode ikke passer alle hundetyper, spesielt da selvstendige individer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De er ekstremt førerorienterte og har lav motivasjon for å gjøre andre ting enn å følge med på fører.

Det er, etter 20 år med rasen, ikke min erfaring egentlig. Den førerorienteringen du omtaler har omtrent uten unntak ikke vært medfødt, men er lært, systematisk, konsekvent og over tid..men kanskje andre BC eiere har andre erfaringer? Det er nok de som er best egnet til å svare på det antagelig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er, etter 20 år med rasen, ikke min erfaring egentlig. Den førerorienteringen du omtaler har omtrent uten unntak ikke vært medfødt, men er lært, systematisk, konsekvent og over tid..men kanskje andre BC eiere har andre erfaringer? Det er nok de som er best egnet til å svare på det antagelig.

Så du mener det er tilfeldig at det nå nesten utelukkende er BC'er i lydighet? At alt handler om førers evne til å lære hunden å være førerorientert og sosial?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så du mener det er tilfeldig at det nå nesten utelukkende er BC'er i lydighet? At alt handler om førers evne til å lære hunden å være førerorientert og sosial?

Ja egentilig mer det enn rasen i seg selv. Jeg selv gleder meg stort over å se andre raser som er på vei og går knallgodt i lydighet. Har nettopp sett en kinesisk nakenhund som gikk med full kontakt så det grein etter...Og hvorfor skulle den ikke det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja egentilig mer det enn rasen i seg selv. Jeg selv gleder meg stort over å se andre raser som er på vei og går knallgodt i lydighet. Har nettopp sett en kinesisk nakenhund som gikk med full kontakt så det grein etter...Og hvorfor skulle den ikke det?

Tviler på at du bytter ut BC'en til fordel for nakenhund av den grunn. Det er nemlig mye mer til lydighet en full kontakt. Det skal jeg også klare med de fleste raser, men å få en afgansk mynde til å gå eliteøvelser prikkfritt innen tre år er helt noe annet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er nemlig mye mer til lydighet en full kontakt.

He he som om jeg ikke er klar over det? Men har man full kontakt, så kan man egentlig bare plukke på øverste hylle hva man ønsker å lære hunden av hva hunder vanligvis skal lære seg i lydighet...innenfor fysikkens lover og grenser. Ingen sier en mynde må legge seg like raskt som en mindre rase klarer. Jeg tror heller det kommer av folks inngrodde vaner. Digresjon:

Har kanskje noe med nabofaktor og Skoda å gjøre? Uten sammenligning forøvrig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

He he som om jeg ikke er klar over det? Men har man full kontakt, så kan man egentlig bare plukke på øverste hylle hva man ønsker å lære hunden av hva hunder vanligvis skal lære seg i lydighet...innenfor fysikkens lover og grenser. Ingen sier en mynde må legge seg like raskt som en mindre rase klarer. Jeg tror heller det kommer av folks inngrodde vaner. Digresjon:

Har kanskje noe med nabofaktor og Skoda å gjøre? Uten sammenligning forøvrig.

Nå skjønte jeg ikke den siste kommentaren om Skoda, men vi sporer vel helt av fra ditt opprinnelige innlegg alikevel, så det er vel like greit.

Jeg forstår deg altså dithen at alle hunderaser kan brukes til hva som helst, siden det egentlig ikke er hvordan rasen er avlet frem, men hvor god føreren er til å trene hunden.

Savner forøvrig kommentarer fra deg på mitt svar om temaet i denne tråden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en grunn til at border collier gjør det bra i lydighet. De er ekstremt førerorienterte og har lav motivasjon for å gjøre andre ting enn å følge med på fører. Det er også derfor BC'er stort sett kan tas med rundt en LP ring (noe som forøvrig er en uting, spør du meg) og ligge relativt rolig.

Kan du forklare litt nermere? Hva er det en BC har lav motivasjon til i forhold til andre raser?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje litt OT, men... Om det er Lundqvist du er ute etter å "arrestere" så er vel mottoet ro-kontakt-læring...

Det betyr vel i bunn og grunn at det blir lite læring uten kontakt, og at det er vanskelig å oppnå kontakt uten en viss ro...

Det er jo et diffust motto, og hva som er "ro" nok varierer jo veldig fra hund til hund.

(Jeg må innrømme at jeg har tenkt de tre ordene i den rekkefølgen veldig mange ganger når jeg har stått på treningsbanen og revet meg i håret...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan du forklare litt nermere? Hva er det en BC har lav motivasjon til i forhold til andre raser?

Ikke i forhold til alle andre raser selvfølgelig, men relativt sett har de lavere motivasjon for å finne på andre ting som å løpe rundt og hilse på andre hunder og undersøke omgivelsene sine f.eks.. Rett og slett bryte førers kommando. Motivasjonen for å høre på eier er stor i forhold til andre påvirkninger hunden blir utsatt for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde "full kontakt" under trening med min gamle hund av en nokså vanskelig rase i LP-sammenheng, men det skortet på motivasjon og ønske om å drive med MINE ting - derimot var han helt suveren når det gjaldt å gjøre sine egne ting (han var hundenes Houdini, kunne åpne enhver dør, inklusive vanskelige skapdører, trekke opp glidelåser og dra ut skuffer - når HAN ønsket det selv).

Når vi trente LP, så jobbet jeg med samme motivasjonsfaktor - mat, av beste slag, og på måter som var ganske så positive - men det var ikke mulig å opprettholde interessen over særlig tid. De jeg trente med, gikk langt opp i klassene på samme tid som vi drev på "der nede", selv om flere var førstegangseiere og -trenere. Se i den andre tråden, på flatcoated retrieverens villighet til å gjøre ting gang på gang på gang på gang, like entusiastisk hver gang. Trente samtidig med en slik flat, som eier valgte å trene gjennom null korreksjon, null respons på feil atferd, men bare sende på ny og ny ny - og hunden gikk aldri lei.

En ting er innlæring; denne rare hunden min hadde lynraske dekker, den hadde full kontakt på lineføring og fri ved foten, apporterte som en schäfer, men å sette momentene sammen så det holdt gjennom en hel lydighetsklasse? For det er jo DETTE vi snakker om her, siden vi er inne på temaet konkurranser? Dette var en rase som i opprinnelig bruk skulle jobbe i korte "bursts" - korte energiutbrudd - og selvstendig. Kanskje det har en viss betydning....?

Ifølge Stanley Coren, psykolog og hundetrener, så er det tre typer "intelligens" hos hund:

* Adaptive Intelligence (learning and problem-solving ability). This is specific to the individual animal and is measured by canine IQ tests.

* Instinctive Intelligence. This is specific to the individual animal and is measured by canine IQ tests.

* Working/Obedience Intelligence. This is breed dependent.

Jeg vet ikke hvor anerkjent dette er? For en ting er å lære INN ting, noe annet er å sette det sammen og klare å få en hund til å gjøre "flere ting på en gang" og fortsette å jobbe og ønske å stå på. Har sett en ridgeback gå hvert hinder nydelig, men få helt vegring når ting ble satt sammen - og dermed gav den opp å prøve. Det har også vært en saluki som gikk fantastisk til klasse III, men der stoppet det opp - det lot til å "gå tomt", til tross for en eier som var utrolig dyktig til å trene hunden, ut fra det man så i og utenfor ringen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke i forhold til alle andre raser selvfølgelig, men relativt sett har de lavere motivasjon for å finne på andre ting som å løpe rundt og hilse på andre hunder og undersøke omgivelsene sine f.eks.. Rett og slett bryte førers kommando. Motivasjonen for å høre på eier er stor i forhold til andre påvirkninger hunden blir utsatt for.

Hvordan har du kommet fram til denne konklusjonen Teddy? Egen erfaring med trening av rasen over tid eller har du foretatt en markedsundersøkelse blandt et visst antall Bc eiere og ført statistikk? Eller er det bare noe du tror?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fint innlegg Akela. Jeg velger å quote dette:

Når vi trente LP, så jobbet jeg med samme motivasjonsfaktor - mat, av beste slag, og på måter som var ganske så positive - men det var ikke mulig å opprettholde interessen over særlig tid. De jeg trente med, gikk langt opp i klassene på samme tid som vi drev på "der nede", selv om flere var førstegangseiere og -trenere. Se i den andre tråden, på flatcoated retrieverens villighet til å gjøre ting gang på gang på gang på gang, like entusiastisk hver gang. Trente samtidig med en slik flat, som eier valgte å trene gjennom null korreksjon, null respons på feil atferd, men bare sende på ny og ny ny - og hunden gikk aldri lei.

Selv tror jeg ganske bestemt at dette ikke er rasebetinget. Om man ikke når sitt mål med treningen selv om man mener å ha trent positivt og på samme måte som før, så må man se på hundens atferd fordi da ser man om man virklig har trent på samme måte som før. Hundens atferd er jo et slags barometer på hvordan man har trent.

Men for å komme tilbake til topic, så mener i alle fall jeg formelen bør være: Læring, læring og læring fordi det hele ender opp i endring av atferd. Ev krav mener jeg treneren må stille til seg selv og likedan hunden. jeg tror ikke på at hunder endrer atferd fordi eieren krever det, men fordi det lønner seg for hunden. Selvkontroll altså.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror ikke på at hunder endrer atferd fordi eieren krever det, men fordi det lønner seg for hunden. Selvkontroll altså.

Hva er forskjellen? Hunder gjør alltid det som lønner seg. Enten det ligger en pølse eller et krav bak. Du som jeg vet at et krav må følges opp med en konsekvens dersom hunden ikke følger kravet. For å snakke "ditt språk": Trussel om positiv straff må følges opp med positiv straff dersom trusselen skal ha virkning. På de aller fleste hunder er det helt unødvendig å ty til maktbruk (ref alle som mener vi som benytter positiv straff banker bikkjene våre), fordi de er svært flinke til å lese trusselen dersom man bruker det på denne måten ("krav" er jo et svært diffust begrep).

Men jeg er enig med deg, dette handler om å få hunden til å beherske seg. Problemet er bare at enkelte hunder motiveres svært sterkt av "ikke sportslige" faktorer, som andre hunder, mennesker, flyvende papir, fugler, lukter osv. Når dette er så og si like morsomt som de forsterkningene vi som hundeførere kan gi den, ja, da blir det vanskeligere å trene hunden. Slike hunder må, etter min mening, ha en sterkere motivasjon for å følge førers kommandoer, nemlig trussel om PS. Det er viktig å påpeke at slike hunder også ofte er svært selvstendige og "dominante" og takler dette bedre enn en mykere hund, som antakelig vil lettere holde seg hos fører der det er trygt og godt.

Krav trenger som sagt ikke være i nærheten av PS. For noen kan det holde å bli hindret i å gjøre det de helst vil gjøre, som å leke med en anne hund e.l. Det er alikevel vi som krever at nå skal tiden brukes til å trene, ikke til å leke. Krav er alikevel tradisjonelt forbundet med den gode gamle "kravfasen" som fortsatt blir brukt som begrep i hundenorge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet er bare at enkelte hunder motiveres svært sterkt av "ikke sportslige" faktorer, som andre hunder, mennesker, flyvende papir, fugler, lukter osv. Når dette er så og si like morsomt som de forsterkningene vi som hundeførere kan gi den, ja, da blir det vanskeligere å trene hunden. Slike hunder må, etter min mening, ha en sterkere motivasjon for å følge førers kommandoer, nemlig trussel om PS. Det er viktig å påpeke at slike hunder også ofte er svært selvstendige og "dominante" og takler dette bedre enn en mykere hund, som antakelig vil lettere holde seg hos fører der det er trygt og godt.

Krav trenger som sagt ikke være i nærheten av PS. For noen kan det holde å bli hindret i å gjøre det de helst vil gjøre, som å leke med en anne hund e.l. Det er alikevel vi som krever at nå skal tiden brukes til å trene, ikke til å leke. Krav er alikevel tradisjonelt forbundet med den gode gamle "kravfasen" som fortsatt blir brukt som begrep i hundenorge.

Applaus! Og endelig kom det en velformulert nyansering!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er forskjellen? Hunder gjør alltid det som lønner seg. Enten det ligger en pølse eller et krav bak. Du som jeg vet at et krav må følges opp med en konsekvens dersom hunden ikke følger kravet. For å snakke "ditt språk": Trussel om positiv straff må følges opp med positiv straff dersom trusselen skal ha virkning. På de aller fleste hunder er det helt unødvendig å ty til maktbruk (ref alle som mener vi som benytter positiv straff banker bikkjene våre), fordi de er svært flinke til å lese trusselen dersom man bruker det på denne måten ("krav" er jo et svært diffust begrep).

Men jeg er enig med deg, dette handler om å få hunden til å beherske seg. Problemet er bare at enkelte hunder motiveres svært sterkt av "ikke sportslige" faktorer, som andre hunder, mennesker, flyvende papir, fugler, lukter osv. Når dette er så og si like morsomt som de forsterkningene vi som hundeførere kan gi den, ja, da blir det vanskeligere å trene hunden. Slike hunder må, etter min mening, ha en sterkere motivasjon for å følge førers kommandoer, nemlig trussel om PS. Det er viktig å påpeke at slike hunder også ofte er svært selvstendige og "dominante" og takler dette bedre enn en mykere hund, som antakelig vil lettere holde seg hos fører der det er trygt og godt.

Krav trenger som sagt ikke være i nærheten av PS. For noen kan det holde å bli hindret i å gjøre det de helst vil gjøre, som å leke med en anne hund e.l. Det er alikevel vi som krever at nå skal tiden brukes til å trene, ikke til å leke. Krav er alikevel tradisjonelt forbundet med den gode gamle "kravfasen" som fortsatt blir brukt som begrep i hundenorge.

Ja det stemmer det du sier. Om du f.eks. har lært hunden din å følge med deg i stedet for fugler ved hjelp av PS, så er det effektiv læring. Ingen nekter for det. Den andre halvparten er de hundene som også følger med fører selv med forstyrrende elementer og som ikke er trent kontakt med PS. Og da selv om utgangspunktet er det samme. Jeg driver aldri med nylæring på steder hvor det er forstyrrelser. Det er en del av de fire nøkkelpunktene. Men nå er jeg der hvor jeg får full kontakt selv med mye forstyrrelser rundt.

Krav trenger som sagt ikke være i nærheten av PS. For noen kan det holde å bli hindret i å gjøre det de helst vil gjøre, som å leke med en anne hund e.l. Det er alikevel vi som krever at nå skal tiden brukes til å trene, ikke til å leke. Krav er alikevel tradisjonelt forbundet med den gode gamle "kravfasen" som fortsatt blir brukt som begrep i hundenorge.
Ja klart og det henger sammen med hvordan man har trent hunden. Jeg og mange med meg er der. Og andre er der du er hvor de må fortsette å bruke PS fordi det er de spillereglene hunden deres forholder seg til. men hos meg og mange som bruker samme treningsfilosofi, så krever vi ikke at hunden skal trene. Det er heller motsatt..Jeg må ofte kreve at hundene mine ikke skal trene, men heller løpe rundt å leke. Om de får det som de vil, så vil de stort sett bare trene.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
    • Da har vi fått oss en reell frykt. Viser seg at tøffeste, tryggeste lille Edeward er som Mr.T når det kommer til trapper. Tror han fikk vondt i en klo da vi skulle opp trappen til veterinæren. Den forserte vi ved at jeg praktisk talt stod over han og løftet labbene hans en og en trinn for trinn. Han nektet gå selv, men var ok med å gjøre det sånn, hele trappen. Stoler på meg, men ikke sine egne bein.  Nå tenkte jeg det skulle være annerledes med en ny trapp som ser litt annerledes ut, på et annet sted, i annet lys, men nei. Ikke engang Nom Noms fristet nok til å våge gå et eneste trinn av den trappen med bakbeina.  Vurderer om Nom Noms er verdt det: Prøver snakke meg til fornuft. Det må vel finnes en annen måte? Muttern prøver friste med "kjepp". Dette ble pinlig fordi det er folk rundt, vi er på Tiller - Trondheims Grorud - og det ryktes at det kan være risikabelt å flagge blasfemiske avvik her på kveldstid etter mørkets frembrudd. Er det ikke provoserende nok å være svart hund om vi ikke skal gå rundt og vise at han liker å sutte på "kjepp" også?  — Virkelig, muttern! Dette vil jeg ikke være med på! Jevngodt med å brenne en Koran her. Du er sinnsyk!  Så han ble båret opp, som den lille babyen han er. Mindre pinlig. Fikk ham til å gå de siste tre trinnene selv. Prøver øke til fire-fem neste gang, uten å vifte med en diger "kjepp" så alle kan se det.  Han er i full sving med å fortære den nå, mulig for å prøve sikre seg mot flere sånne flauser ^^  
    • Avledning, og innlæring av alternativ adferd. "Hysj, gå og legg deg" fungerer bare HVIS hunden har lært og KAN oppgaven. Hvordan jeg ville gått fram avhengger veldig både av rase og individ. Men jeg ville ikke skjermet valpen for det som skjer rundt, den må jo bli vant til normale forstyrrelser. Hvis det er en rase med tendens til varsling så ville jeg nok sørget for å trekke for gardinene og ha på radio ved alenetreningen, så forstyrrelser utenfor blir mindre tydelige. I mange tilfeller ville jeg nok belønnet veldig raskt etter første bjeff, og deretter avbrutt/avledet, og lært inn alternativ adferd. Det er helt greit med et bjeff eller to for å si fra, og så komme til meg. Men hvis det er en bjefferase som varsler så skal man være ganske forsiktig for å ikke forsterke adferden. Det aller viktigste er å selv slappe av og ikke være så opptatt av det rundt. Det er ikke sikkert hunden reagerer i det hele tatt, og da trenger den ihvertfall ikke å lære det av eieren. Hvis det kommer et bjeff eller to på noe fra en valp ville jeg sagt "ja, ok", og så funnet på noe annet med valpen. En valp som får miljøtrening ute og oppdage masse lyder og omgivelser vil også være tryggere hjemme, mener jeg. Jeg kan anbefale boken Hverdagslydighet fra valp til voksen av Arne Aarrestad og Siri Linnerud Riber, den tar også for seg vanlige utfordringer.
    • Unge lovende sover søtt etter en to timer lang opp og ned fellestrening med mye bra og masse klebb.  Forventninger til hele stedet, både godteributikken som eimer deilig godis av alle slag, og hallen hvor godbitene hagler og det er lek og moro, de forventningene er skyhøye. Da muttern ba om en sitt før hun åpnet døren var ikke den unge lovende enig i det. Han var fokusert på å komme seg inn til moroa. Dumme muttern la listen for høyt og trodde hun skulle få sitt med verbal kommando, uten å engang hjelpe med lure. Hennes: "I shall ønly say this once," policy, hvorpå hun etter å være sikker på at han hørte det stilte seg til for å vente på sitten - det var som en krigserklæring. Da sitten endelig kom, men den kjipe megga ikke belønnet den med en gang, og hadde nerver til å lukke døren igjen da Ede spratt opp for å løpe inn, for å kreve mer.. Etter mange sånne forsøk, hvor sitten til slutt ble holdt med en godbit foran nesen, lenge nok til at mutteren fikk satt foten innenfor døren, så ble den belønnet et kom og ros og godis og den korte selvbeherskelsen han ble tvunget til å ha for å komme inn - sinnsykt frustrerende - ble forløst i økt glede, mer energi og iver, han ble mer gira av det enn han allerede var, så da muttern på ny, bare to meter innenfor første døren ***** ba ham om enda en sitt for å komme gjennom neste dør.. Hun fikk den, men han var ikke blid.  De glade forventningene hadde slått over i irritasjon da vi kom frem til plassen vår, og han satte i en hardrock konsert av bjeffing. Frustrert bjeffing. Emo bjeffing. Intenst. Øredøvende. Muttern fikk påpakning fra instruktør om å få hunden under kontroll, noe hun til sin store overraskelse fikk til momentant med å legge hendene på ham. Bjeffingen tok fullstendig slutt, han glemte hele resten av hallen, alt fokus var nå på kamp mot muttern. Hender uten godbiter som hadde nerver til å holde ham fast.. Tyggebeinet han ble tilbudt som alternativ å bite på var han fullstendig uinteressert i. Mutterns hender var den punchingbagen han følte for å ta ut sin høygira irritasjon og frustrasjon på. Vi var med ett tilbake til situasjonen i forrige uke. Dette var ikke tanning, dette var kamp, og Ede ville lære muttern å slutte stille urimelige krav og heller servere godis og leker og være blid og lett å ha med å gjøre. Han bet hardt og med et mål om mutterns submission. — Respect my authoritay, bitch! Muttern er ikke komfortabel med å bruke fysisk makt for å få trumfet gjennom viljen sin, men den der typen biting er fullstendig uakseptabel, og negativ straff var ikke en mulighet i situasjonen. Avledning var allerede forsøkt. Å holde ham fastlåst ble i øyeblikkets hete vurdert som en dårlig løsning. Selv om det å fysisk tviholde ham fast til han ga seg antakelig ville fungert der og da, så er ikke det en løsning når han blir større, og det blir han. Det kommer en dag hvor han har passert 40kg og har 10x forhøyet testosteron ifht en voksen hann. Den kampviljen der i den situasjonen lar seg ikke løse med bryting.  Muttern brukte det ene positiv straff verktøyet hun er komfortabel med. Overleppene hans ble lagt over tennene hans, om og om igjen. Han liker ikke å bite seg selv i leppene, og det frustrerte ham, men han hadde ikke lyst til å gi seg uten å ha lekset opp for muttern om å drive han inn i et sånt humør med urimelige krav. Det tok antakelig flere minutter før han ga opp. Så ikke på klokka, men hendelsene i rommet forøvrig ga holdepunkter å estimere fra. Mange ekle og vonde bitt i sine egne lepper fulgt av flere runder av og på tyggebeinet før kamplysten forlot den lille kroppen som roet seg ned og slo seg til ro. Søte lille snille Edeward var tilbake, og resten av treningen var han bare søt og snill og grei og flink. Muttern gjorde masse feil i starten, samtlige fra å ha for høye forventninger til hva han skulle mestre nå, og så bli så forfjamset av å ikke få hva hun ba om at hun ble usikker og ikke helt visste hvordan hun skulle løse det. De første feilstegene på gulvet var å forvente oppmerksomhet med for lav belønningsfrekvens. Lineføring ble repeatedly brutt av fokus rettet mot de andre ekvipasjene fordi muttern var for kjip med tørrfor. Tilbake til plassen vår hvor Ede er superflink til å chille nå.  Neste runde på gulvet, etter å ha ligget og sett på de andre, så fikk muttern oppmerksomheten, men hun feilet igjen med verbale cues uten lure, og hennes usikkerhet rundt hvordan løse det etter å ha feilet med å forvente utførelse på verbale cues, den forvirret Ede også, og vi ble gående og virre uten mål og mening. Han VILLE gjerne mestre, han var fokusert, men kommunikasjonen fra muttern var ikke klar og tydelig nok. Han la seg ned som et spørsmålstegn. Skjønte ikke hvorfor godbitene uteble. Mistet motivasjonen. Tilbake til plassen vår.  Tredje runde gikk bedre. Muttern hadde senket forventningene, klarte kommunisere tydeligere og belønne med høyere frekvens. Det løsnet.  ..men alle øvelser er bagateller. Så lenge valpen er snill og grei og i godt humør og gir kontakt og kommer på oppfordring, så er det ikke viktig om han sitter skrått, ligger på hoftene eller må bes flere ganger om noe. Det eneste virkelig viktige er å få den kampviljen under kontroll. Det har skjedd to ganger til nå. To ganger har han slått over i en sånn modus. Det er ikke overraskende. Jeg trodde ikke jeg kjøpte en retriever. Spørsmålet er hvilken måte som er den mest riktige å håndtere det på for å unngå virkelige problemer når han vokser til og får baller.  Tre andre valper jeg har hatt reagerte på smertehyl og ble lei seg og ville si unnskyld for å ha bitt meg. Easy peasy bitehemming på null komma niks. Chihuahuaen hadde en annen kamp i seg. Hun tente på at jeg hylte og gikk på med dødsforakt. Negativ straff var nøkkelen med henne. Å bli forlatt alene i rommet hver gang var bare ikke verdt den triumferende følelsen av å bite det digre vesenet til grimaser og hyl av smerter som en liten pipeleke. Hun lærte fort av det.  Jeg håper og tror at kombinasjonen av sosial avvisning i de situasjonene hvor jeg kan forlate ham, og tennene over leppa så han biter seg selv i de situasjonene jeg ikke kan bruke sosial avvisning vil få dette under kontroll.  Han er bare 13.5 uker, og det har bare skjedd to ganger enda. 
    • Tar gjerne i mot deres beste tips/erfaringer med å forebygge varsling/vokting! Da tenker jeg på det å bjeffe om fulle folk roper i gaten om natten, om det smeller i bildører utfor huset, om naboen går nært husveggen og liknende. Har lest litt om temaet, men finner ulike teknikker og vet ikke helt hva som er best. Begrense hunden/valpens muligheter til å se og høre det som skjer utenfor? Eller tvert i mot, la vindu stå på gløtt så den blir vant med at det er masse lyder utenfor? La den se hva som skjer ute? Belønne når den ikke varsler, eller belønne når den varsler kort, så den forstår at jobben er gjort og det holder med ett bjeff? HVordan reagerer man om hunden bjeffer masse på en lyd utenfor? Skal man si ting som "hysj" "gå og legg deg", avlede og liknende når den varsler, eller vil det forsterke hundens oppfattelse av at det er viktig å varsle?  Mange tanker her - åpen for alle innspill! Vil være konsekvent fra valpen er liten, så jeg vet hvordan jeg skal løse problemet når det kommer.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...