Gå til innhold
Hundesonen.no

Mye løshunder i Oslo?


Shep

Recommended Posts

Vi flytter til Oslo om ikke altfor lenge, og det slo meg at vi egentlig har vært ganske bortskjemte med tanke på hundeeierne her i nærmiljøet. Det kryr av hunder her, men de aller fleste har sine under kontroll. Jeg bare husker fra sist jeg tok med bikkja til byen, at vi møtte en pointer i frislepp midt på Adamstuen, og eieren hadde ingenting i mot at den kom styrtende til oss, eller at den forsvant fra syne i 10 minutter...

Det blir kanskje litt vanskelig å svare for et så stort område, men dere som bor i/ i nærheten av bykjernen; møter dere mange idioter hvis idè om hundelufting er å koble fri hunden uten kontroll, og som mener at alle hunder har fryktelig godt av å hilse på hverandre?

Med ei pubertetslus i den følsomme alderen han er i, har jeg lite lyst til å jevnlig måtte jage bort spirrevipper på stive ben...

EDIT: Glemte jo selvf. å skrive at det antageligvis blir Gamlebyen eller der omkring.

Er det en slags allmennregel rundt omkring at i byens parker kan man slippe løs hunden uten imponerende grad av kontroll?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Går man midt i parkene, på "hundeluftertidene", så treffer man nok mange hundeeiere av den typen som det later til å være suverent flest av: De som ikke kan hevde at de har "absolutt innkalling" på hunden sin :brr:

Nå later det til å være et svært utbredt problem, også her inne, så å kalle alle som likevel tar sjansen på å slippe hundene sine for "idioter" er kanskje å ta i litt? Den gjengse oppfatningen her i Oslo, der mange hundeeiere ikke har noen egen hage som hundene kan gå løs i, later til å være å ta sjansen - og slippe hunden på slike "treffsteder" som det er en del av, både offisielle og uoffisielle.

Jeg tror jeg ville reservert "idiot"-betegnelsen til de eierne som slipper løs hunder som de vet ikke er overvettes trivelige, eller som er pubertalt ekle og kranglete, eller har problemer med andre hunder, og som de ikke har kontroll på. For de eierne finnes - og DE fortjener å bli kalt idioter. Eller de eierne som slipper hunder ut i trafikken eller driver med fortausløse hunder etc.

Ellers ER det lett å bli irritert over alskens løshunder, men bank i bordet - så er de aller, aller fleste ganske trivelige. Så får man heller lære seg hvordan man får dem unna, lenge før det kommer til stive bein - gjennom å gå mellom selv, stoppe hunden, be den gå, kaste godis etc, alt unntatt å brøle stygt til den og overbevise egen hund om at løshunder er kjipe greier...

Det skal ikke allverden til å unngå å havne midt oppi verste mølja. Da handler det om å velge hvor og når man vil gå, og at man ikke er stivnakket og hevder egen rett til å gå hvor man vil - men heller snur, dersom man ser at det er et lite frislepp på gang. Man lærer seg også raskt å se an hvilke eiere som virker som de har null kontroll eller interesse av å prøve å ha det, men nå har jeg jo fremdeles "røntgensynet" fra dengang jeg hadde hannhund med hilseproblemer i behold!

Går man i utkanten, og er villig til å styre unna og til å holde litt utkikk selv, så går det iallfall i de vestlige parkene ganske greit å unngå å treffe så veldig mange man ikke vil treffe. Det gjelder å lære seg litt tider og kutyme, og lære seg "rømningsveier". Jeg er for eksempel ikke like glad i visse strekker av Akerselva fordi man ikke kommer seg unna på en bakvei alle steder.

Det finnes småparker, der det ikke blir så mye hundeansamlinger fordi de er små - og mange ikke helt tar sjansen på å ha sine hunder løse. Og det finnes kirkegårder, også i ditt nærområde, der det er lov å gå med hund også. På kirkegårdene er det absolutt båndtvang, og hundeluftere bør oppføre seg som folk og ikke la hunden tisse på graver og busker og blomster - der er det også endel idioter som både slipper hunder, som ikke tar opp, eller lar dem storme rundt i fleksiline og tisse ned gravene (da blir jeg kirkegårdsvarianten av Maris "den gærne kamphunddama"). Men når jeg har hatt hunder som for eksempel har vært på båndhvile etter sykdom, så har kirkegårdene vært fredelige og fine å rusle på - her i byene er de jo en del av nærmiljøet, og en gjennomfartsåre for mange til og fra jobb, skole, og så videre.

Jeg er i blant borti Middelalderparken, og har vel ikke truffet så mye hunder der - men det er altså sjeldent. Men du har jo hele Ekebergskrenten da - der er det også fint. Nå takler vi løshunder, så jeg har ikke tenkt så mye på det - men jeg mener å huske at man treffer ikke allverdens løshunder/hunder der - ikke før man kommer opp til selve Ekeberg. Og ved å være litt taktisk så kan man unngå nokså mye, husker jeg fra gamlehannens dager.

Men en god regel, når man først flytter midt inn i byen, er kanskje å ikke anse alle andre som idioter? For da vil du føle deg fullstendig overkjørt av antallet idioter - hvis definisjonen er dem som ikke klarer å rope inn sin løse hund eller klarer å se seg rundt og se at det kommer andre hunder i bånd... tro meg! Det er utrolig hvor dårlig innkalling og oversikt svært mange eiere har, eller gidder å prøve å ha - men sånn er det bare. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Virker som du er endel på min kant av byen og lufter, Akela. Lurer på om jeg har møtt deg noen gang jeg. Du er jo anonymiteten selv på nett, og jeg klarer ikke å la vær å bli nysgjerrig. :brr:

Jeg bor i Gamlebyen, og som Akela sier er det liksom dedikerte løsområder her. Fengselsparken er en av de, og Middelalderparken sånn delvis. Pluss grøntområdet ved Vålerengakirken. Der er det mange løse uten kontroll. Jeg bruker Middelalderparken endel, og tar Töddel i bånd om jeg ser andre hunder. Da tar de fleste sin i bånd også. Det er god oversikt der, så det er en fin lufteplass sånn sett.

Jeg tusler også ganske ofte i Svartdalsparken. Møter veldig sjelden andre hunder der.

På Ekeberg er det unntakstilstander, det er liksom lov å ha løsbikkjer uten kontroll. Så vi går ikke der mer.

I løpet av mine fire år som hundeeier i Gamlebyen har jeg hatt mange frustrasjonsopplevelser med løshunder. Men sånn alt i alt er det ikke for ille. Naboen min er evig frustrert da. Hun har en utagerende hund og en tispe som slenger seg på, og vet ikke sin arme råd stakkar. Så de som har usnille hunder merker det nok mer enn meg.

Det er et godt hundemiljø her, og man blir fort kjent med de andre hundeeierne. Det tar ikke lang tid før man skygger unna Leonbergeren som har føket løs på halvparten av hundene i nabolaget, men som nekter å gå med hunden i bånd. Nå ser det ut som det muligens blir anmeldelse. Håper det.

PS: Om du lar hunden svømme i Middelalderparken, så skyll av den når du kommer hjem. Vannet er råttent der nede.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men jeg må jo si en ting da, og det er at et av hovedmålene som hundeeier er å kunne ha en hund som faktisk KLARER å møte andre hunder uten at det blir bråk. Bor man i byen, så ER faktisk det et poeng når man velger rase og for hvordan man legger opp trening og sosialisering. Det er raser jeg har hatt, som jeg ikke vil ha mer - før jeg bor annerledes til. Jeg liker som sagt gjeterhundvarianter, fordi det betyr en hund som det er lettere å nå inn til og ha kontroll over, og det passer fint nå som jeg bor slik til.

Mine hunder er ikke nødvendigvis særlig begeistret over å treffe fremmede hunder, men de er såpass trygge og kontrollerte at det stort sett går greit å møtes - noen leker de med, andre har de en permanent våpenhvile med (selv om det kan gå måneder, opptil år, mellom hver gang de støter på hverandre), andre overser de, atter andre får de streng beskjed om å la være. Det tar sin tid hver gang man får seg valp å jobbe frem rette balansen mellom overdreven sosialisering og det å knapt få møte fremmede hunder uten "etter avtale", men det er verdt det. Og så er jeg relativt grei på å lese hund, så jeg er klar til å gripe inn - dersom det kommer en bråkmaker. I Frognerparken er det for eksempel en hvit boxer som alltid småslåss, om enn ikke med min hannhund da - den liker nok de mer utrygge (dagens tips, men skader har jeg vel ikke hørt at det hittil har blitt).

Å ha for eksempel en hannhundaggressiv hund, for eksempel, og bo midt i tette byen - det ER kjipt, og da er det faktisk ens egen hund som er problemet - og ikke majoriteten av "folk flests" hunder, som faktisk ikke er slåsskjemper (ja, de kan være irriterende, småyppete, men det går faktisk lenge mellom de virkelig skumle, skal forøvrig merke meg leonbergeren hvis jeg er der igjen). Ja, "de andre" er løse - men de ER ikke overalt, de er i parkene. Det er ikke så festlig når en artigkar insisterer på å ha med seg sin superhissige bulle i bånd inn midt i parken mens han sier den nærmest vil drepe enhver hund som måtte komme nær den - og eier faktisk ser "hundegjengen" og VELGER å gå 10-15 meter unna "for det er hans rett".

Det satt litt inne for meg å innrømme det i sin tid, da jeg hadde en hund "jeg gjorde bort" - med god hjelp fra datidens hotte instruktører. Det innrømmer jeg gjerne - men det fikk konsekvenser for videre hundevalg: Det ER deilig å kunne rusle i nærparken, uten å måtte ta bilen og reise til nærmeste huttaheita for at dyret skal få løpe løs - og ldet å øpe løs er en annen av mine viktige kriterier for et hundehold jeg anser som godt. Men dette har faktisk mye med KONTROLL å gjøre. Klarer man å gjøre en solid jobb med å få en lydig og kontrollerbar hund, selv om den ikke er overvettes begeistret for andre hunder, så "tåler" man mer av løshundene også.

Så det er "verdt det" - å gjøre en god jobb så man ikke havner blant trådstarters "idioter". Det finnes innkallingskurs :brr:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for svar!

Selv om jeg regner siste innlegg som et generelt svar, vil jeg bare kommentere at jeg nettopp har en hund med et godt språk, og slik håper jeg det skal fortsette å utvikle seg. Det er derfor jeg er skeptisk til det du kaller ekle hunder, som jeg i startinnlegg kaller stivbeinte spirrevipper. :brr:

Jeg regner med at der det er en stor overvekt av løse hunder, er også faren -logisk nok- større for å møte lite hyggelige hunder. Greie løshunder er i verste fall bare et irritasjonsmoment når det blir tett mellom dem. Det er ekle hunder som eier slipper helt ukritisk jeg kvier meg for å møte, det er jo ikke alltid bare bare å få dem på avstand mens eier enten driter i det som skjer eller ikke har kontroll.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med deg der, derfor har jeg selv valgt å gå litt mer vestover enn før - og unngår enkelte steder mer østpå, fordi jeg synes det er litt overvekt av visse hundetyper der. Samtidig kan det dukke opp slike ansamlinger i andre parker også, et sted var det opptil flere unge hanner av store, litt brautete brukshundraser - og da unngikk vi dem. Nå ordnet det seg, det blitt omplassert, litt båndtvang på den ene (etter trusler fra en annen eier), flytting, og dette festlige "miljøet" løste seg opp. De GJORDE jo ikke så mye, annet enn å være flere, store, og rottet seg sammen - og det er noe av det verste jeg vet for mine hunder.

Min erfaring er vel at de færreste hunder løper mer enn noen titalls meter fra eier, eller de patruljerer "hundesletta"/stedet, så oversiktlige steder er tingen!

En annen erfaring er at det kan være nyttig å bli del av et miljø i ulike parker, fordi de gjerne kjenner "vemlingene" og kan gi litt tips. "Den ja, nei, den er ikke god".

Men etter et langt hundeliv i byen så er vel erfaringen generelt at det er de færreste "ekle" situasjoner som oppstår med hunder som løper langt fra eier - de mest stortgående er ofte fuglehunder, som ikke er så overvettes interessert. De smågufne situasjonene over mot de skumle som jeg husker, har stort sett vært med hunder som er i "rimelig nærhet" av eier - altså på samme plen i parken, og som man møter rett på med eier rett ved. Da igjen dette med oversiktlighet, så man kan snu og gå en helt annet retning brått...

Problemet er at noen mener "hunder skal ordne opp selv", eller har hunder som stort sett klarer seg - og at man så kommer der og er uenig. Har jeg unge hunder, unngår jeg ofte tilfeldige sammenstimlinger, og prøver heller å finne noen blant det faste "klientellet", og så utvider man "bekjentskapskretsen". Solfulle helgedager, særlig søndager, unngår man så enhver park - for da kommer alle de som ikke later til å gå tur på hverdager eller i noe annet enn solskinn, ut for "å la hunden leke" (les parre, grise, krangle, spise grillmat).

Jeg ser også det at hunder som SELV er veldig interessert i andre hunder, virker mer magnetisk tiltrekkende enn hunder som er uinteressert. Har hatt flere hunder som nærmest er som på sin egen "øy" midt oppi andre hunder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

*humre*

Etter fire år med daglige vandringer i type park sånn ett sted på Grunerløkka lærte jeg at man kommer langt med paraply og lus. *fnis*

Akela har imidlertid rett da - de fleste er svært hyggelige, selv de som på avstand ikke ser hyggelige ut..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Løshunder mener du da løse hunder som eier ikke har kontroll på eller løshunder som er uten eier.

Jeg pleier å lufte hunder i gamlebyen området.. Har faktisk ikke truffet på noen løse hunder der.. Er en som mister kontroll over hunden sin litt hvis hunden ser en annen hund før eieren ser den.. Men hun har den i bånd.. hehe

Løs hunder som ja løse hunder uten eier. Jeg jobber på viking i oslo.. Henter vel ca rundt 400 hunder i året som er stukket hjemmefra. De fleste er faktisk holmenkollen og rundt i det området av byen. Slemdal og ja. Jeg bor selv på bøler og treffer ikke så mange løs hunder her.. er en Irsk ulvehund. men det er den samme hver gang og det er ikke så ofte.

Men mister du hunden din i Oslo.. ring Viking 06000 og meld den savnet med en gang. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har stort sett hunden løs i Oslo, har egentlig veldig sjelden møtt idioteiere med tanke på hvor mange hunder jeg faktisk treffer.

Så klart de fins, men når jeg er på Lillehammer hos moren min, syns jeg det er "rarere" hundehold der. Jeg kobler bikkja hvis vi møter småbarn eller hunder i bånd - andre bryr han seg ikke om.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har bodd tre forskjellige steder i Oslo mens jeg har hatt hund (øst, sentrum og "vest"), og jeg har egentlig aldri sett på løshunder som noe stort problem. Joda, det hender det kommer "vandrere" bort og hilser på, men dette har alltid vært snille og greie hunder som stort sett har gått sin vei med en gang de har fått hilst.

Nå skal det sies at også min eldste hund kan finne på å trave glad og lykkelig bort til hunder vi møter på tur, men jeg har aldri fått noen negative kommentarer på dette. Han kommer tilbake når jeg roper, og er absolutt ikke en stor plage for noen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg blir dårlig av å lese om den adferden der. ..fra eieren, altså. Idiot. Sånne som det der er årsaken til at jeg har vurdert svi av altfor mye penger på å skaffe meg formell kompetanse som hundetrener - for å ha noe konkret å skilte med i sånne tilfeller som det der - fordi jeg er en spinkel og feminint utseende kvinne som fremmede menn stort sett ALDRI respekterer som et intelligent og kompetent vesen, med mindre de tror det hjelper dem komme ned i buksa på meg, men jeg kom til at sånne aldri kommer til å høre på noen som meg uansett, fordi de har sett DogDaddy på YouTube, eller: "Familien min drev oppdrett av schæfer på 80-tallet, så jeg KAN hund, lille venn." 
    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...