Gå til innhold
Hundesonen.no

Sosialisering av valp


Bambings

Recommended Posts

Hei! Jeg er førstegangseier av en Shetland Sheepdog valp (dvs, jeg har hatt Sheltie før, men fikk ham som 4-åring...)

Jeg lurer derfor på hvordan jeg skal gå frem for å gjøre ham mest mulig trygg på omverdenen.

Han er nå 9 uker gammel, og helt trygg hjemme hos oss etter å ha vært her en uke. Ute er han ikke like trygg..han boffer litt når fremmede går forbi, men halen går..så det er nok litt lekenhet også. Likevel vil jeg jo ikke at han skal fortsette å bjeffe på fremmede når han blir eldre!

Har planer om å ta ham med på valpekurs når han har blitt litt eldre, men er det noe jeg kan gjøre før det`?

Mvh Sol

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv har vi med oss valpene overalt hvor vi kan.Det er noe jeg har gjort med mine kull også,da jeg er opptatt av at de er trygge og sosiale individer før kjøper overtar.Bånd,bil,gater,skog,og folk er ikke ukjent og skal ikke være det.Men om det er det så får man starte med en gang.

Mine små 9 uker gml valper har vert med på store og små turområder på dager uten folk og med folk.

Disse turområdene inneholder store og små tipier,søppeldunker,trehusker,benker og til tider barnehage flokker med et dyrevennlig vesen,selvsagt.Her får de inspisere alt de måtte ønske uten bånd.De rygget litt da vi kom til en steinvarde,men jeg latet som ingenting og gikk rundt den,nært på siden av og stoppet for en røyk.Ikke noe dullesnakk og "den er ikke fali ser du lille venn" bare helt enkelt vanlig oppførsel.Reaksjonen var minimal.

Vi bor ved en barnehage,og skole.Skolegården består av grusbaner,store trapper,fotballbane med store mål,gress,busker og trær,store lekestativ og husker.Her har de fått løpe og leke fritt etter skole tid,og i skoletid der barn har klappet og lekt.Samt.barn på søndagstur med mor på lekeplassen.

Så har vi hatt dem langs veien der vi vadrer på fortauet,spaserer over overgangsfeltet,går i undergrunnen og utforsker litt fremmede eiendommer,samt mixen på hjørnet,og det som måtte stå av skilt og båssdunker rundt der.

Vi hadde ikke noe koseuke på hjemmebane,hunden blir med poå livet med en gang.Det har den ikke vondt av.

Vi gikk nede ved sjøen i ulendt terreng,der det var steiner og utfordringer med sjøvann som lå igjen i putter,slik at de måtte prøve seg selv ved å hoppe over,velge vei osv..Vi gikk som ingenting og overlatet tenkingen til dem,uten og mase og si kom.Men da de kom fikk de ros og skikkelig kos!

Så gikk vi over småbekker (30 cm bredde) med og uten bru,der de kunne hoppe eller finne brua.

Så har vi vandret i boligfelt,og på fremmede skolegårder.

Vi oppsøker stadig nye tursteder,nye gater ,nye utfordringer.Etter litt over en uke er valpene kjempetrygge i de fleste omgivelser.

Vi er så "heldige" at vi har veiarbeid med meiselmaskin på utsiden som bråker fra før 7 til etter 4.

Denne passerer vi sammen med gravemaskien som står på siden.Og oransje gjerder og masse rare ting som ikke var der for noen dager siden.Dette går helt fint.Til og med i action med meisel.Selv om jeg personlig hater den lyden.

De har også fått besøke barnehagen med innhold der de igjen er blitt invitert...både de 2 små og den store.Med andre ord..de har oplevd mange miljøer på kort tid,og de skal oppleve dem ofte fremover.

Jeg vil anbefale deg og bruke fantasien og ta hunden med deg på ulike steder.

Vi har også trufet en del rolige voksne hunder de har kunnet hilse på,og leke med.

Utvid horisonten,begynn nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi er så "heldige" at vi har veiarbeid med meiselmaskin på utsiden som bråker fra før 7 til etter 4.

Denne passerer vi sammen med gravemaskien som står på siden.Og oransje gjerder og masse rare ting som ikke var der for noen dager siden.Dette går helt fint.Til og med i action med meisel.Selv om jeg personlig hater den lyden.

Det må jo kun være hundeeiere (valpeeiere) som blir glad for slikt :D Selv har jeg vært kjempe glad for at de driver å sprenger rett her borte! jeg får god varsling før smellet også med den lange tuuuuutelyden... så da får jeg begynt å leke med valpen før det smeller... Så nå sover hun seg gjennom alle smell :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svarene! Vi har ikke hatt noen koseuke hjemme, det er ikke sånn å forstå..han har til og med vært med og hilst på kollegene mine på jobben (liten bedrift, kjøreskole med til sammen 6 ansatte..) Mente bare at det er kun hjemme han har blitt helt trygg på på dette tidspunkt...

Jeg har lagd litt lyd her inne med vilje, dvs satt på tørketrommel, fått samboer til å støvsuge mens vi lekte osv.. så han reagerer ikke på lyder inne lenger :D

Biler er fortsatt litt skumle, men det går rette veien så lenge jeg later som ingenting. I begynnelsen rygget han bakover og satt seg, men nå kikker han bare litt på dem. Er egentlig det med forbipasserende som bekymrer meg litt, fordi han boffer.. det er jo ikke alle steder jeg kan slippe ham løs og la ham ta det i sitt eget tempo, så da later jeg bare som ingenting og går forbi dem jeg også..er dette riktig? Jeg vil i alle fall ikke tvinge ham til noe...

Det er jo greit med naboer som jeg kjenner og som har tid til å stå og prate med meg til valpen selv tar kontakt...for han er interessert, men nye mennesker er visst skumle..

Skulle gjerne tatt ham med for å møte rolige voksne hunder, men han har midd, og trenger en behandling til om en uke...så jeg vil ikke ta risikoen å smitte noen..

Jeg levde med en veldig nervøs sheltie i 8 år, så jeg vil gjerne gjøre dette riktig.. ;)

Silje: Jeg bor i Sandefjord..men navnet mitt er Solveig, og kallenavnet er Sola :D Synd, for et treff hadde vært veldig hyggelig...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør? 
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
    • Hei! Vi har nå fått svar fra dyrlegen - han hadde ikke kronisk betennelse i bukspyttkjertelen. Rart med det, for jeg ble nesten litt skuffet. Nå vet vi jo ikke hvorfor han stadig har slimete avføring, men kan kanskje utelukke at det har noe med fettinnholdet i maten å gjøre.  Skal snakke med dyrlege om vi kanskje kan sjekke for IBD. Vil jo i alle fall prøve å ha mest riktig tørrfor. Han har jo ikke hatt noen "alvorlige" hendelser med tørrforet han går på nå (gastrointestinal low fat), men det er stadig ganske løs og slimete avføring. Kanskje vi skulle forsøkt å bytte...
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...