Gå til innhold
Hundesonen.no

Noen som vil skrive litt om rasen sin? gjerne med bilde?


Henriette

Recommended Posts

dette blir KUN til privat bruk, ingen andre en meg skal lese dette.

Men vil lage meg et en mappe med forskjellige raser.

så jeg lurer på om noen vil skrive litt om rasen sin, jeg ønsket alt fra privat meninger til offesielle rasestandarder :)

Ønsker ALLE raser:)

Send gjerne pm eller en mail:)

Henriette_slettvold@hotmail.com

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Str: Middels

Aktivitetsbehov: Middels

Pelslengde: Langhåret

Behov for pelsstell: Middels

Allergivennlig: Nei

Generell omtale:

Som rasens navn tilsier stammer den fra Shetlandsøyene. Historien forteller at sauefarmerne benyttet ganske små collie-lignende hunder til å gjete de hardføre shetlandsauene. "Shetlands collie", som hunden først ble kalt, hadde også et lokalt navn; "Toonie dog." Sauefarmerne der ønsket en liten hund som var modig, intelligent og robust. Meget viktig var også pelsen som gjorde at hunden kunne arbeide under alle værforhold.

Den lille hunden ble etterhvert en etterspurt vare, og etter at den ble innført i Storbritannia ble den godkjent som egen rase; "shetland sheepdog", eller "sheltie" i dagligtale.

En sheltie er våken, mild, intelligent, sterk og bevegelig. Den er hengiven og oppmerksom overfor sin eier, men reservert overfor fremmede. Den er likevel aldri nervøs.

Det bør tillegges at rasen er meget lærenem og har oppnådd mange gode resultater både i lydighet og agility. Dens vesen og den store personlighet gjør den meget populær også som kjærlig familiehund.

Rasestandard:

Hjemland: England. Sheltien er en liten, langhåret brukshund med stor skjønnhet, ikke klumpet eller grov. Symmetrisk silhuett slik at alle detaljer harmonerer med helheten. Rikelig med pels, manke- og brystpels, velformet hode og yndig uttrykk er med på å skape idealet.

Edelt hode med flat skalle. Lite, men tydelig stopp. Sort nesebrusk, sorte lepper og øyelokksrender. Middels store øyne som er skråstilte og mandelformede. Øynene skal være mørkebrune, unntatt hos hunder med fargen blue merle som kan ha blå eller blåflekkede øyne. Ørene er små og bæres halvt stående med framoverbøyde øretipper.

Hodet bæres stolt på en muskuløs hals. Rette forben som er muskuløse og tørre med kraftig benstamme. Den dype brystkassen når minst til albueleddet. Ryggen skal være rett og krysset skal skråne jevnt bakover. Lårene er brede og muskuløse. Kraftig benstamme også i bakben, som er godt vinklet. Potene er ovale med gode tredeputer.

Halen er lavt ansatt med rikelig pels. Den skal være sabelformet og løftes aldri over rygglinjas forlengelse.

Sheltiens bevegelser er smidige, jevne og grasiøse. Godt driv i bakben gjør at den dekker mye mark med lite anstrengelse.

Pelsen er dobbel med strie, lange og rette dekkhår og myk, tett og kort underull. Rikelig manke- og brystpels og faner på forben. Hodet skal være korthåret. Tillatte farger er sobel; enhver farge fra blek gylden til dyp mahogny, tricolour; intens sort farge på kroppen og rike tantegninger, blue merle; klar sølv-blå farge, flekker og marmorert med sort. Rike tantegninger foretrekkes. Helhetsinntrykket skal være blått. Sort og hvit og sort og tan er også godkjent. Hvite tegninger finnes og noen av de hvite tegningene foretrekkes.

Mankehøyde; hannhunder 37 cm., tisper 35,5 cm. Mer enn +/- 2,5 cm over/under dette er svært uønsket.

Andre kommmentarer: "Sheltie´n er som potetgull, man klarer seg ikke bare med én"

Kan finne noen fine bilder(hvis du ikke synes det er greit med bilde av kite da), men må spørre om lov først;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • 5 mnd og en stund er det fint. Og så kommer puberteten. Da er det ikke fred å få på et par år.
    • @maysofieer vel for tiden vår lokale gjeter-ekspert. Jeg synes det høres ut som dere har greit aktivitetsnivå, og så lenge hunden får brukt seg utenom sesongen så bør det ikke være noe stort problem.
    • Syns foreløpig den 0-4 måneder var den kjedeligste fasen 😂 Vi er ved 5 måneder nå, og jeg syns alt er mye bedre nå. Fra 2-4 måneder skal de bare tisse, sove, spise og leke. Nå kan han noen få ting, han kan gå skikkelige turer, han sover i lengre strekk, tisser ikke inne, biter egentlig mye mindre nå enn før selv om han er midt i tannfelling. Men, jeg skal være forsiktig med å si det for tidlig. Han kan enda få en periode hvor han blir en skikkelig slitsom valp/unghund 😂. Men akkurat nå flyter vi på en fin rosa sky ved 5 måneder 🥰 
    • Hei! Jeg og samboer vurderer Border Collie som neste hund. Eier pdd en finsk lapphund på 13 mnd. Ny hund blir ikke för om et halvt år. Da söster har sau og ikke mulighet til å ha hund selv, tenkte det vi det kunne värt en lösning å skaffe border collie hun kan bruke under gjetning da vi uansett hadde skaffet en hund nr 2. Vi satser på å bruke hunden til lydighetstrening, ettersök og muligens bruks i tillegg til gjeting. Det vi da lurer på er hvordan det vil gå når hunden kun brukes til gjeting om hösten. Vi må jo selvfölgelig trene gjennom vinteren men dette kan jo variere i hyppighet. Dere som har bc, hvor mye aktivisering får den ila en uke/per dag? Evt andre ting vi bör vurdere og tenke over!   Takk for alle innspill!! 
    • Straks 5 måneder gammel nå ☺️ Skal få tatt nytt oppstillingsbilde, veid og målt han en dag.  Jeg tror jeg kan si han er husren nå! 🎉 Flere uker har gått uten uhell. Når vi har vært på besøk hos andre passer jeg litt ekstra på, da han ikke er kjent der og kanskje mer gira. Men på besøk hos en venninne ga han faktisk beskjed om at han måtte ut å tisse ved å skrape på døren 😁 På hytten til svigers er vi ute nesten hele dagen, så der passer jeg ikke særlig på han, og han har heller ikke hatt uhell der heller ☺️ Han er en veldig enkel og grei valp. Han biter svært sjeldent på ting han ikke skal bite på, han biter lite på oss selv om han er midt i tannfelling.  Litt vilter av og til da han er veldig glad i folk og vil hoppe, sleike, osv 😂 Men det kommer vel etterhvert.    Treningen går litt saktere om dagen. Vi trener på ting som tar litt tid å få inn; utgangsstilling, både på høyre og venstre side slik at vi kan bruke det i rally-lydighet. Og vi trener på bli. Sistnevnte føles ut som en evighetsøvelse 😂 Man kan jo trene på en lang fellesdekk/fellessitt, eller man kan trene kortere med rare forstyrrelser, man kan trene i nye miljøer. Man blir liksom aldri ferdig med å trene bli 😂 Også trener vi på litt feltsøk og dermed avlevering av gjenstander/starten på apporttrening.      I oktober er vi påmeldt vårt neste kurs! Da skal vi gå agility newbie, hvor vi skal lære forskjellige grunnferdigheter som er lurt å kunne til den fremtidige agilitykarrieren. Det gleder jeg meg veldig til 😁
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...