Jump to content
Hundesonen.no

Ulvemamma

Medlemmer
 • Content Count

  29
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Posts posted by Ulvemamma

 1. 2 timer siden, simira skrev:

  Du kan lese mye om shiba her på forumet, særlig i innleggene til @SandyEyeCandy, som vel ikke er aktiv lengre.

  Men jeg vet ikke helt om det er et godt alternativ for dere, da ville jeg nok heller sett på svensk lapphund, eller puddel som ble vurdert lengre opp her. Shibaen er nok lettlært på sine premisser, men ikke nødvendigvis på det du vil de skal lære. ;)

  Takk, høres ut som ungene mine ? og katta.  

   

  • Haha 1
 2. Vekker denne tråden til liv igjen, siden vi nå har ventet et god stund på valp(lapphund). Jeg er ikke utålmodig, jeg er villig til å vente på riktig valp. Nå har de to oppdretterne jeg har hatt kontakt med hatt to "tomme" parringer(ikke blitt drektig), og en parring som ga 3 valper, der de skulle ha valpene selv...

  Jeg har derfor vurdert andre hunderaser som kan passe for oss. Den japanske Shiba Inu ser ut til å treffe oss ganske godt. Leser den kan være mer stri, litt "som en katt", men likevel vennlig og lærevillig. 

  I tillegg tar jeg en revurdering av de rasene vi tidligere har vært innom. 

  Noen som har erfaringer med Shiba Inu? Hva ligger de på i pris? Ventetid?  

 3. Hei ferske valpeeiere!

  Er det vanlig å gruglede seg til valp?

   

  Vi skal ha vår første valp på nyåret. Et veloverveid valg altså, endelig er det vår tur å få hund! 

  Men jeg kjenner jeg gruglede meg, mest fordi det er nytt ukjent, får jeg til å oppdra den, kommer den til å tygge istykker alt vi har...? gleder oss veldig til å få et nytt familiemedlem, en turkompis. 

  • Like 1
 4. 7 timer siden, 9nemor skrev:

  Åååå, ja det ER jo magisk, dette også - skjønar godt samanlikninga ??
  Kva slags hund vert det? ?

  Ang bøker så har me likt veldig godt '100 % hverdagslydighet fra valp til voksen', og så fekk mellomstemor boka 'Valpen flytter hjemmefra' og las veldig ivrig der - fin førebuing ?

  Valpene er jo ikke laget ennå en gang ? kun planlagt. 

  Det ble finsk lapphund.  

  Noterer meg bøkene! Har fått flere tips om de samme bøkene. 

  • Thanks 2
 5. Haha, vi har meldt vår interesse for valp, og om alt går etter planen så komme den til oss rett over jul. Må le, for jeg har nå akkurat samme overveldende gledesfølelse og forventing som da jeg ventet mine to barn?

  Kanskje noen kan anbefale en bok eller annet lesestoff? 

 6. Akkurat nå, QUEST skrev:

  La til endel etterpå , vet ikke om du så det?  :) 
   

  Nei, barn bør ikke gå tur med hunden alene, uansett størrelse på egen hund. Av hensyn til både barn og hund .

  Når det gjelder katten er fristelsen til å jakte på katten mye større, hvis katten er av den typen som satser på å springe forbi/ fra hunden. Ser på egne katter at den som er ‘cool’ og går sakte forbi hundene /ikke flytter seg, ikke er spennende som ‘jaktobjekt’ mens de andre som satser på å løpe forbi/ unna er straks mer fristende..

   

  Ja personlig så tenker jeg at støvsuging er undervurdert som pelsarbeid..☺️ Har begge sortene( røyte og røytefri pels) og det er betraktelig mer arbeid med røytefri pels etter mitt syn. 
   

  Ut fra det du skriver høres det ut som et vanlig aktivitetsniva om man kan si noe slikt ? Styr unna utpregede gjeter/ brukshundraser dog. 

  Jeg tenker jeg er mye bedre til å støvsuge enn til å være puddelfrisør! .-)

  Ja, skal styre unna de mest aktive rasene. 

  • Like 2
 7. Akkurat nå, QUEST skrev:

  Først; tommel opp for at dere vil ta dere tid til å finne riktig rase! :) Alt for mange kjøper hund etter utseende/innfallsmetoden dessverre..

   

  Hva mener du med håndterlig for barna? 

  Det er en stund siden jeg skrev den listen og vet jo nå mer. Jeg tenkte vel på størrelsen/styrken. At de skal kunne hjelpe til å holde båndet på tur, at den ikke er større en ungene mine.  Jeg har jo nå lært at barn selvsagt ikke skal gå alene på tur med hunden. 
   

  Barnevennlig er et begrep jeg er skeptisk til..kommer selvsagt helt an på hva man legger i begrepet men hvor barnevennlig en hund er, kommer svært mye an på hvor hundevennlige barna er..

  Ja, det har jeg også lært nå, i løpet av researchen min ?

  Katt. En del vil henge på hvordan katten oppfører seg i forhold til hunden men som andre allerede har nevnt, enkelte raser/ mixer kan nok ha større tilbøyelighet for å se på katten som lovlig vilt.

  Tipper katten vil være sint/sur/frese til å begynne med, før den skygger banen og legger seg oppi kurven sin. Den er høyt oppe fra gulvet i et stativ. 

  Turer i skog/mark/ teltturer mm. Svært mange raser vil egne seg her men hvis man ser for seg at hunden skal overnatte ute..Så faller mange fra. I insektsesongen ( stikkende insekter) vil mange raser ha altfor dårlig pels til å ha godt av å være fastbundet uten tilsyn . En hund som ligger i ro , kjøles naturlig nok ned fortere enn en i rask bevegelse. Ganske få raser jeg ville vurdert som passende, særdeles på vinterstid. Ser du nevner bli fort tørr i pelsen/ vintervær. Vel, da utgår puddel med en gang.. Puddelpels blir ikke fort tørr, tvert om.. I tillegg kladder pelsen med en gang det ikke er tørr snø og på sommerstid tar den med et varierende utvalg av det som vokser i skogen.. Siden pudler har unormal pels uten underull, er den ikke spesiellt kuldeherdig.  Pudler er herlige hunder med et STORT minus og det er pelsen. Med mindre du er veldig glad i å holde på med hår, så er det slett ikke så lite arbeid med pelsen som mange hevder.

  Ja, puddel ble vurdert, de var jo midt i blinken med alt annet... men pelsen og alt arbeidet med den gjorde at vi desverre strøk den av listen. Da støvsuger jeg heller. 

  Ikke ha stort behov for mange/ lange turer hver dag.   Denne er noe vanskeligere å svare på, siden folk ofte har veldig forskjellig oppfatning om hva som er ‘mange og lange turer’. Er en lang tur 1 time eller 3 timer f.eks? :)   Kort sagt kan man si at de fleste undervurderer hvor mye tur/aktivitet en hund tåler/ trenger.. Det er nok ADSKILLIG flere hunder i Norge som får ALT for lite tur/ aktivitet enn tvert om.. Tur og tur er jo heller ikke nødvendigvis det samme. En times spasertur i kort bånd er ikke like mye som  en time løs i skogen, for å si det slik.

  Ja, hva mener jeg her... Jeg går jo ikke i skauen hver eneste dag. NOen dager så blir det en times tur i nærmiljøet, eller en time  i lysløypa mens ungene trener fotball.  I helgene så blir det lengre turer, med rastepauser og sekk på ryggen. 

  Frisk/ uten mange kjente sykdommer. Ja...da er det mange raser som straks bortfaller.. Litt avhengig av hva man legger i frisk selvsagt. Ser lundehund er foreslått her. Omtrent 30% dør/ blir avlivet av mage/tarmrelaterte sykdommer pluss at det finnes annet rusk på rasen. Nå kan man jo selvsagt hevde som ikke helt få raseentusiaster gjør( gjelder absolutt ikke bare lundehund) at rasen er ‘frisk’ i forhold til mange andre raser.. Hva slags relevans det har er meg en gåte, det hjelper da himla lite at rase x og y er ennå sykere?? Egen rase blir da ikke friskere av det? 
   Ja, desverre er lundehund også borte fra listen min nå, pga den sykdommen.  

  Ingen aggresjon. Hva legger du i det? Mot mennesker eller andre hunder? 
  Ja, mot mennesker og hunder..men det er jo selvsagt treningen den får, aktivisering osv som spiller inn her, hvor den kommer fra.. 

  Lite stresset/ masete. Enkelt sagt kan man nok si at raser som brukes som/ opprinnelig ble brukt som gjeterhunder ofte har mye ‘motor’ , det samme med mange brukshund/jakthundraser. Nå finnes det selvsagt unntak , både på rase og individnivå men ønsker man en ‘enkel’ hund, ville jeg ikke anbefalt disse som førstevalg. 
   

  Lite røyting... ja..DET kolliderer nok dessverre helt med ønsket om en hund som tørker fort, ikke kladder i snø og som kan ligge ute.. Hunder med naturlig pels ( som f.eks sibirian husky , alaskan malamute o.s.v) har alle den type pels du etterspør MEN de røyter! 
  Ja, røyting blir det. Det har jeg innfunnet meg med! .-)

  Litt vanskelig å si hva du legger i ‘ikke så høylydt’ men enkelt sagt, spisshunder f.eks, har mye lyd og bruker gjerne  stemmen.. 

  Ja, dette har jeg også innfunnet meg med ? at det blir litt lyd, så må en jo trene på ting så hunden ikke bjeffer av engstelse eller frustrasjon, feks hjemme alene .  Tenkte mest på hunder som står å gjør hele dagen...men såklart han den få bjeffe når den er glad, det ringer på døra ... 

  Ikke jakt/ søk. Fornuftig tenkt! ? Altfor mange kjøper raser de ikke har noen som helst tanker om å bruke til det de er avlet for . Gjerne med det resultat at både hund og eier blir frustrerte..

  Har svart innimellom teksten din.

  Takk for mange innspill som fikk meg til å tenke. 

  • Like 1
 8. Ja, skal ikke gi meg. Jeg er ikke først og fremst intr i å se valpene, men de voksne hundene, og hvordan de er. Og få litt førstehåndsinfo. 

  Er det alltid så stor pågang, eller er det coronatiden  som har gitt økt etterspørsel? 

 9. Er i valpekjøp-prosess.  Valgt rase, og skal nå se på ulike oppdrettere. 

  Hvor mange av dere sjekket flere enn 1 oppdretter? 

   

  Jeg spør , fordi jeg rett og slett ikke kommer i kontakt med kennelene.  Er vel travel valpetid kanskje.  Har fått kontakt med en kennel, litt langt unna, men det går greitt. De virker veldig ok. Trygge dyr og de følger retningslinjene.

  Hva kan jeg gjøre? Skulle så gjerne ha pratet med en kennel eller to til for å være sikker på at jeg velger en oppdretter som er riktig for oss 

   

   

   

 10. 2 timer siden, Thea skrev:

  Kjenner ikke veldig godt til finsk lapphund, men den må nesten være friskere enn eurasier og et bedre valg til lange fjellturer. Vår eurasier er sju år nå og kan gå max en times rolig skogstur uten å bli halt i et eller annet bein. Veldig mange eurasiere har dårlig eksteriør som kan gi problemer. Ofte er de såpass lite aktive at det tilsynelatende går bra... Men ville valgt noe annet om du skal ha en aktiv hund til fjellturer. Mange er veldig smale med dårlig utviklet forbryst, steile skuldre, dårlige vinkler i beina, ikke et funksjonelt eksteriør å fordele vekten på. Det fins så klart unntak, men de er altså unntak. Når jeg ser en eurasier med bra eksteriør og som i tillegg er sosial og logrer til folk blir jeg overraska. 

  Vår er ikke blant de dårligste der, men har massevis av helseproblemer selv om han ble frirøntget som unghund. Aktivitetsnivået er også noe å ta hensyn til, om du f.eks. vil ha en hund som har lyst til å jogge med deg eller svømme med deg er andre raser et sikrere valg. Euraiseren er en ung rase, og det er store individforskjeller. Noen er mer interessert i å stå tur enn å gå tur. Rasen har også blitt veldig populær, så det gir rom for ganske ukritisk avl hvor man ikke ville hatt noen problemer med å få solgt valpene uansett kombinasjon. Man må være veldig obs på hva som ligger i linjene til foreldredyrene og annen slekt. Det er en del tilfeller av stoffskiftesykdommer, EPI og skrapmentalitet, for å nevne noe. 

  Pelsen er et kapittel for seg, noen eurasiere har rimelig lettstelt pels, mens andre har pels som tover seg og halen blir fort nærmest rastafletter. Vår må børstes og blåses ofte. Og er han ute i regnet må han blåses tørr for å unngå våteksem. Pelsen hans er mer som en våt ullgenser enn en vannavvisende regnjakke. Retrieveren vår derimot tørker omtrent på en time etter en tur i regnet, mens eurasieren kan bruke et døgn på å tørke om han ikke blåses. Jeg kjenner ei med puddel og tenker ofte at den tida hun bruker på klipping, bruker nok jeg (minst!) på børsting, vasking, blåsing, støvsuging og mer støvsuging.

  Tusen takk det var mye nyttig informasjon. Ja, jeg har tenkt på om eurasieren er "ivrig" og energisk nok til fjellturer. Eller en og annen joggetur. Og nå fikk jeg vite litt om helseproblemene også. Så da er kanskje ikke eurasier helt midt i blinken. 

  De fjellturene blir jo noen timers marsj år dag,selv om jeg må tilpasse meg hunden såklart. Jeg går sjelden toppturer, det blir mest typ skau/fiskevann, vidder...

  Snakket med en eurasier eier som sa ihvertfall hennes var ganske sedat og generelt noe uinteressert i folk og omgivelser. Den var gammel også da. 10 år tror jeg. Samtidig har jeg sett fjellfolk  ha denne rasen med seg..men ja, det er nok individuelle forskjeller da... :)

   

 11. 14 timer siden, Tyttebæra skrev:

  Anbefaler deg å sette deg godt inn i pelsstell og utfordringene pelsen kommer til å gi dere når dere ser på pelsstellhunder som f. eks. puddel. Man må være innstilt på å legge ned en del tid og arbeid i pelsstell. :)

  Det er ikke egentlig å nappe, klippe og barbere med jevne intervaller som er mest krevende etter min mening, det er all tiden som går bort i hverdagsstell dersom man velger å ikke holde dem nedskrelt hele tiden. Blir mye tørking, vasking, kamming og børsting generelt og spesielt hver gang hundene har vært ute i terreng, dårlig vær eller snø. Det er ikke en praktisk pels i utgangspunktet, og spesielt ikke for de som liker å være mye ute og som ikke vil bruke mye tid på pels.

  Takk for gode innspill. Vi er mye ute. Turer blir i skau eller stier ved skauen...i tillegg er vi en del ute på vinteren, jeg kan sove ute på vinteren også...

 12. Finsk lapphund kan være aktuelt...

  Samme med eurasier. 

  Her er det jo mye pels, men det er greitt. Det er andre ting på listen i HI som er viktigere. Den listen var jo bare skrevet ned i ikke prioritert rekkefølge, av meg som aldri har eid hund før. Nå får jeg ikke redigert innlegget fra telefonen...

  Barna skal selvsagt ikke håndtere hunden alene. Heller ikke gå tur alene med den før de er gamle nok for det 

  Med bjeffing så skal vel hunden få lov å varsle når det er naturlig for den? Jeg forventer jo at en hund bjeffer litt når den er glad,/leker, eller det ringer på døra...

 13. 13 timer siden, Tyttebæra skrev:

  Anbefaler deg å sette deg godt inn i pelsstell og utfordringene pelsen kommer til å gi dere når dere ser på pelsstellhunder som f. eks. puddel. Man må være innstilt på å legge ned en del tid og arbeid i pelsstell. :)

  Det er ikke egentlig å nappe, klippe og barbere med jevne intervaller som er mest krevende etter min mening, det er all tiden som går bort i hverdagsstell dersom man velger å ikke holde dem nedskrelt hele tiden. Blir mye tørking, vasking, kamming og børsting generelt og spesielt hver gang hundene har vært ute i terreng, dårlig vær eller snø. Det er ikke en praktisk pels i utgangspunktet, og spesielt ikke for de som liker å være mye ute og som ikke vil bruke mye tid på pels.

  Ja,jeg tok nok litt "lett" på pelsstell. Har lest litt om hverdaggssklipp og stell og sett noen videoer...det var ikke bare enkelt. Og dette var hunder som sto noenlunde i ro. :) og de hadde egne rom med bord og tørkemaskin. ?

  Men utenom akkurat dette hadde det vært helt perfekt for oss.

  De vi er på ferie med lurer på om jeg ikke har rundet hundeinternett snart. ?? 

 14. 1 time siden, Heidihj skrev:

  Jeg har en shiba, og ja, han er hundeverdenens katt ? Superselvstendig, men en veldig trivelig hund. Er masse med på turer, og trives godt med det! Kommer han seg løs, er han borte, og det tar flere timer å få tak i han. Shibaen er som oftest ikke spesielt sosial med fremmede hunder, og de blir fort territorielle. Om dere vurderer shiba, anbefaler jeg dere å lese denne artikkelen: https://hoderynkekrem.blog/shiba-noe-for-deg/ 

  Shibaen er en flott hund, men det er litt å tenke på når man skal skaffe seg denne typen hund.

  Jeg har en katt, rasen(maine coon) er katteverdenens hund. 

  ?

  • Like 1
 15. 6 timer siden, jma skrev:

  Jeg også tenkte mellompuddel. Dem er jo sporty, ganske lettlærte, røyter ikke, hendig størrelse. 

  Ja, nå har jeg akkurat sjekket ut puddel, mellompuddel.  :)

  De virker "enkle" og vennlige.  De kan bli med på lengre turer so..er og vinter. Må kanskje stusse pelsen før vinteren så den ikke får snøklumper?

   

  At de ikke røyter er jo bonus. Er ikke så glad i krøllete pels, men det er jo faktisk viktigere å finne en hundetype som passer inn hos oss :)

  har vært innom eurasier, shiba og sett på alt fra husky til golde r...

   

  vi er på ferie på campingplass nå, masse hunder her, så sitter bare å glor. Naboen her har shiba, og den ligger i ro og leker med unga og ser jo veldig kjekk og grei ut. Men skjønner de kan være utfordrende og strie.  Så vi må nok slå fra oss den, som føestegsngseiere. 

   

 16. Mannet meg litt opp og gikk bort og pratet med to med hver sin hund utenfor rema.  Det ble en lang, lærerik og hyggelig hundeprat og de delte villig av sin kunnskap. De hadde en eurasier og en karelsk bjørnehund. Begge helt nydelige men to vidt forskjellige hunder både i utseende, bruksområde og ellers. 

   

 17. Akkurat nå, simira skrev:

  Spisshunder er ikke så sære så mye som selvstendige. De er avlet for å være selvstendige og jobbe på egenhånd med ulike oppgaver (ofte vakt, derav lyden særlig på de små). De er lite opptatt av hva fører/eier gjør eller vil de skal gjøre, og kan være vanskelige å trene og belønne med godbiter, for eksempel. Shiba er en urhund, og de fleste urhunder er kanskje enda mindre opptatt av eier enn andre.

  I motsetning har du retrievere, gjeterhunder og spanieler som er avlet for å jobbe sammen med fører. Det er ekstremt stor forskjell på å trene en av disse kontra en av de selvstendige rasene (jeg har en av hver). Noen av de gjør nesten automatisk ting som å holde seg i nærheten og komme på innkalling (men ikke nødvendigvis altså, det krever vanligvis en del arbeid det også).

  Ulike raser har ulike trekk og egenskaper, og i tillegg til det som passer hundeholdet dere vil ha så er det greit å finne en type man trives med. Jeg orker ikke hunder som dilter i hælene på meg hele tida (ganske typisk spanieler), men vil også gjerne ha en hund som er litt interessert i meg uten at jeg må jobbe meg i hjel for oppmerksomhet. Satt på spissen.

  Jeg anbefaler dere å ta en tur på noen av de store stevnene og utstillingene (når det blir tilgjengelig igjen), og se og hilse på ulike hundetyper og se hva dere liker.

  Forresten, kanskje bearded collie kunne være noe? @SusanneL?

  Takk igjen, veldig lærerrikt. Kanskje en førerorientert hund er tryggere for en førstegangshundeeier? Den kan godt dilte i bena mine(sier jeg nå...hehe), fremfor å ikke høre på beskjed. 

  Ja, på stevner og utstillinger er det mulig å hilse på hundene også? Da skal jeg følge med om det er noe her i nærheten rundt Mjøsa.

×
×
 • Create New...