Gå til innhold
Hundesonen.no

Tips vedr intens valp

Recommended Posts

Vi har fått valpen i hus og det er utrolig koselig. ❤️ 

Men det er en ting jeg ønsker litt råd ang. Valpen elsker å "kampe*" (blir veldig intens med et hardt, fast bittgrep mens han rister hodet mye frem og tilbake, knurrer, blir bare mer intens ved motgang/tilsnakk). Bruker altså hender/bein på samme måte som med et biteskinn. (Kanskje født IPO-naturtalent 😅)

Valpen det er snakk om biter som valper flest (tygger i hender osv), og da fungerer avledning/bytte med "noe mer gøy" f.eks som han får lov å tygge på ekstremt bra, men når han får for seg at han er i det her humøret føler jeg ikke at en del av de vanlige rådene mot valpebiting fungerer noe.

Vi har dessverre ikke mulighet til å bruke timeout med bånd eller valpebinge mye heller da vi er nyinnflyttet i blokkleilighet som vi leier og prøver å være så stille som vi kan med en aktiv valp, og han ikke er typen som gir seg med det første. Alternativet er isåfall at han får noe spiselig her samtidig, da han er veldig matglad. 

Føler ikke at lite eller mye innhold iløpet av en dag har noen innvirkning, men passer på å ikke gire opp for mye da det er å be om det. 

Ønsker gjerne litt råd, helst fra noen som har erfaring med denne type væremåte (selv en del erfaring med valper, men langt ifra alle er jo sånn her, spesielt ikke med en slik intensitet). 😊
Ikke minst ønsker jeg ikke å bruke fysisk ubehag/skremme under trening.

Det er en liten "baby" det er snakk om, pinscher på 11 uker.

(*Kom gjerne med et annet forslag på hva man kan kalle det)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ikke at jeg har så mye erfaring med dette selv, men tar det lang tid før han slipper? Jeg har sett og hørt at det har funket å være helt passiv i situasjonen, og belønne når valpen slipper. Motgang "tenner" liksom hunden mer, og den tror du vil leke. :P Samtidig får du lært inn en "slipp"-kommando som kan være nyttig også i videre trening, apport etc. Det kan være verdt å prøve om du ikke har prøvd allerede. :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 hour ago, Mindi said:

Ikke at jeg har så mye erfaring med dette selv, men tar det lang tid før han slipper? Jeg har sett og hørt at det har funket å være helt passiv i situasjonen, og belønne når valpen slipper. Motgang "tenner" liksom hunden mer, og den tror du vil leke. :P Samtidig får du lært inn en "slipp"-kommando som kan være nyttig også i videre trening, apport etc. Det kan være verdt å prøve om du ikke har prøvd allerede. :) 

Ja, det har du rett i, det er motgangen som "tenner". Dessverre vanskelig å forholde seg passiv da han biter hull hver gang han rekker å få ordentlig tak. 😅
Slipp-kommando er nok gull verdt å få inn etterhvert. Takk for tips. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Løsne valpen fra det han setter tenna fast i (buksebein, genserarm etc.), og tilby en leke eller et tyggebein i hundesenga (om dere har?)
Bryt situasjonen, og tilby noe annet. 
Kan også gå innom feks. badet en tur, uten valp, og så tilby noe. Hva enn som måtte fungere. 
Tren positivt, la innlæring være positivt, men ikke glem å oppdra :) 
Det er ikke alt som funker å ignorere, og heller ikke er hensiktsmessig å ignorere. 
Det er en vesens forskjell på å avbryte atferd man ikke ønsker, og å straffe samme atferden. 
Det siste gjør man ikke, det første er en del av oppdragelsen. 
Ellers er det gull å ha en slipp-kommando, som nevnt over her :) 
Kampinga kan være fin å bruke som belønning under trening, så det er ikke nødvendigvis lurt å "drepe" kamplysten helt. 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ikke belønn dårlig oppførsel med å gi han noe bedre å tygge på. 

Hvis dere ikke har mulighet til time-out i bånd eller bur, så ville jeg ha satt bikkja i fanget og holdt han fast til han roet seg ned.

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Sånn kan Maui også være. Altså til vanlig biter han som valper flest og det er mulig å avlede han med noe annet som han får bite på. Noen ganger biter han sånn som du beskriver der, og det er fryktelig vanskelig, fordi jeg vil ikke (og det hjelper ikke) å kjefte, men så gjør det inni hampen vondt i tillegg til at jeg knapt har bukser igjen uten hull :lol: 
Han kjefter også hvis jeg setter han i valpebingen, og jeg reiv meg litt i håret først fordi vi bor også i en tomannsbolig og naboene hører uten tvil frustrasjonen hans. Likevel har jeg valgt å gi han timeout i en ganske stor valpebinge. Ikke noe som straff, han liker bingen sin og har ikke fått noe negativ opplevelse av å være inni der, jeg gjør det rett og slett for å beskytte oss og han. Den første kvelden holdt han et salig leven ganske lenge før han gav seg. Med en gang han er rolig slipper jeg han ut. Noen ganger er han der bare 30 sekunder, og så får han noe annet å tygge på når han er i en annen sinnstilstand enn han var før jeg satt han inni der. Jeg gir null oppmerksomhet ved bjeffing. Han bjeffer kun for oppmerksomhet, og dermed har det vært effektivt å bare overse. Bjeffer han om du setter han i bånd og?


Jeg vet ikke annet råd enn å gjøre det sånn, fordi at det gjør så vondt at å stå passiv og vente på at han skal slippe nesten er umulig. I tillegg har jeg lært Maui "slipp" kommando. Jeg bruker den ikke når han er helt blokkert, for da ødelegges den av at han ikke klarer å høre, men når han slipper meg eller noe annet ved den kommandoen så er det julaften og 17. Mai på en gang. Når han er i den modusen du beskriver der så velger han å bite i oss fremfor alt annet. Han får det sånn når han er overtrøtt. Så mange ganger sovner han ganske fort om jeg setter han i valpebingen. Det har fungert sånn at han generelt biter mye mindre nå. I tillegg prøver jeg å være rolig og ikke farte rundt i huset, for da trigges han fortere. Jeg lister meg ikke rundt, men jeg går normalt og hvis jeg ser at han peiler seg inn så bare stopper jeg. Hvis jeg ser at han har tenkt å bite men velger å ikke gjøre det belønner jeg. Det har roet situasjonen veldig og nå går det flere dager mellom han blir helt sånn blokkert i biteverden. 

Beklager rotete innlegg :P 

 • Thanks 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Høres kjent ut dette, hehe. 

Vi delte stua/leiligheten (åpen løsning) i to med kompostgrinder da vår pinscher var valp. På den ene (trygge :P ) sida sto sofaen, TV-benken, planter osv som vi ville beskytte. På den andre sida var valpen, med leker og lovlige tyggeting tilgjengelig. Når han ble sånn helsprø så rømte jeg over gjerdet og han fikk ta ut galskapen sin på lovlige ting. ""Rømte" rolig da, slik at han ikke fikk følelsen av å jage meg vekk. Hadde bare tilfeldigvis planer om å sitte i sofaen akkurat da :P 

Var mye ute også så han kunne herje der, men ikke alltid det passer sånn heller.

Brukte også time-out i bånd når det ikke passet å sitte i sofaen.  Fikk aldri teken på å holde han fast til han sovnet som jeg leste at andre gjorde. Han var jo som en sprellende, bitende ål, umulig å holde fast uten at han beit meg til blods. 

Det gikk over, men ble jo litt svett av han en periode der :P   

 • Thanks 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tusen takk, @Midas og @Krelise 🙌🏻 Følte meg en smule tiltaksløs når jeg fikk følelsen av at alle sier det "bare er å gjøre sånn og sånn", men så er det ikke alltid fullt så enkelt. 

Synes det går seg til og at vi blir flinkere til å hanskes med det. 😊  Nå får han også mye utløp for energi sammen med andre hunder på dagtid i hverdagen, tror han har veldig godt av det. 

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Så bra at det roer seg :) Det er ikke alltid at de vanlige rådene funker. Jeg leste mye rundt omkring og fant noen gode tips som gikk på de valpene som ikke bare tar til takke med et griseøre istedenfor en legg :lol: Det skal også sies at litt aktivitet både mentalt og fysisk hjelper så lenge det ikke bekker over og blir for mye. 

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Hei!  Jeg og kjæresten er i fasen der vi vurderer å skaffe oss hund. Han har ingen tidligere erfaring med hund, men jeg hadde en border collie da jeg var liten. I tillegg til det har jeg alltid hatt en brennende interesse for hunder og lest alt jeg har kommet over av hundebøker om trening ol, prøver alltid å få med meg utstilling/agility hvis det er i område og passer ofte på andres hunder. Nå som jeg ser etter ny hund ser jeg etter en hund som kan være med meg over alt og fylle hverdagen min med morsomme aktiviteter.  Krav: Kan gå løs Lite lyd Lett å trene Er med på det meste av tur og trening  I tillegg har jeg sett på litt raser jeg vurderer selv, hadde vært supert hvis andre kunne komme med innspill. 😁 Jaktgolden, toller, aussie, bc, finsk lapphund, staff
  • Tusen takk, han er virkelig herlig 🥰 Jeg har blitt helt frelst siden han kom i hus, vurderer sterkt nå en langbein nr 2 etter hvert... Reisingen går helt fint, bortsett fra at det er forferdelig dyrt! Siden vi skal til Tromsø er vi nødt til å mellomlande i Oslo, noe som vil si at jeg må bestille to sett med billetter til meg og han da Norwegian ikke lar oss fly gjennomgående fra utland med hund.... Mellom Oslo og Budapest har vi alltid selskap av flere vet.studenter som fly med hund så det er jo hyggelig, selv om det er litt surt når de fleste er hjemme når vi kommer fram til Oslo mens vi bare er halvveis   Selve hunden er en drøm å fly med heldigvis, trygg og fin i buret sitt og tåler det helt fint. En del ganger virker det nesten som om han våknet først når jeg kommer og henter han, så det er godt å se at han er rolig og har det tilsynelatende bra inni der ❤️ Han er også en sånn som frivillig oppsøker buret sitt hvis det står framme og liker å legge seg inni der så jeg føler meg ganske trygg på at det går fint for han å være med å fly, selv om jeg selvsagt unngår det så mye som mulig. Jeg får han jo ut i Oslo ettersom vi ikke flyr gjennomgående, så da må jeg hente ut alt, gjennom tollen med hunden og så sjekke inn alt på nytt igjen. Men da pleier vi å ha et par timer så han får gått ut og tisset før vi slapper av på Gardermoen sammen før vi skal videre. Budapest er virkelig en super by for oss som liker hunder ja! Deilig at de er så akseptert og blir sett på så positivt, selv om det er litt trist at det føles såpass banebrytende for en nordmann 😓
  • Hei Jeg skal vaksinere og idmerke ett valpekull neste uke før de blir levert til sine nye hjem. Hva betaler dere pr valp for dette hos deres vet? 😊 Hva har totalkostnadene blitt ved dette? På den lokale vet'en hørtes det ut som idmerking + reg i dyreid kom på 300, - pr stk, og vaksinering ca 200,- pr stk + honoraret som muligens vil komme på ca 750,- +/-. Høres dette ut som en grei pris? Mitt første valpekull skjønner dere så er ikke helt inne på priser og sånt akkurat der. 
  • Han er utrolig fin, altså! 😍 Jeg har en soft spot for løpedyr, må innrømme det. Hvordan er det å reise med ham til Budapest?  Gøy å lese om livet i Budapest, det virker deilig å kunne ha med hunden over alt.  
  • Skal prøve å bli flinkere til å oppdatere her i tråden framover, det er jo såå gøy å se tilbake på 😄 Siden sist har det skjedd en del. Vi har begynt (og overlevd) på første del av 3.klasse, noe som føles helt vanvittig. Nå denne uken er det "Half way party", og jeg sliter litt med å skjønne at vi faktisk er halvveis i studiet allerede 🤯Jeg stortrives jo og synes ikke jeg føler meg spesielt egnet til å gå ut i jobb som selvstendig VETERINÆR med det første, så trøster meg med at det er et par år igjen 😱Nå er fagene mye mer relevante da, og det err veldig gøy! Vi lærer labdiagnostikk, klinisk diagnostikk og har begynt med ting som røntgen osv., og jeg kan nå se på et blodprøveresultat og faktisk forstå mye av det som står der 😅Denne uka har vi også første dag på stordyrsklinikken, det blir veldig spennende! Hundemessig så har det skjedd mye men samtidig lite, da han for det meste har vært støttedyr i det mest utfordrende semesteret jeg har hatt så langt. Før vi begynte på det var vi imidlertid en ny tur på Høstutstillinga i Tromsø der han debuterte som valp året før. Denne gangen stakk han av med CERT begge dagene og en BIM, så det var kjempeartig!  Sliten premieplukker 🥰 Stolt ❤️ Knallvær fikk vi også for en gangs skyld! Det skjer så godt som aldri i Tromsø at været klaffer med utearrangementer som hundeutstilling. Året før var det 5 grader og regn 😁 I tillegg fikk han prøve seg på lure coursing for første gang i sommer, men bare på hobby-nivå da det såvidt jeg vet dessverre ikke finnes noe organisert opplegg i Tromsø-området. Han var et naturtalent og overrasket meg stort! Det var helt rått å se på så det må vi ha et mål om å gjøre flere ganger. Selv synes han det var det morsomste han hadde vært med på noen gang, utrolig gøy for både hund og eier så det kan vi varmt anbefale til alle myndeeiere! Det sure er jo at det er masse organisert trening av den typen her nede i Budapest men jeg har ikke bil, så da blir det veldig vanskelig å få blitt med på noe med en gang 😒 Det ligger jo alltid utfor selve byen, og jeg tror til og med de har laget eget lc-anlegg her nede nå! Må se om jeg ikke kan finne meg en løsning på det somehow etterhvert, problemene er bare tid og transport. Før jul hadde han seg et skikkelig uhell da vi var hjemme i Norge en tur. Vi var på skogstur en mandags morgen og der sneiet han en brukket grein da han løp forbi. Det endte med et digert kutt på siden av brystkassen og mange sting, der de plukket trefliser fra langt inni siden på han 😣Heldigvis har jeg noen fantastiske foreldre som stilte opp da jeg var nødt til å fullføre semesteret i Ungarn, så de var sykepleiere for gullet mens jeg ble hundeløs i en laang, trist måned her nede i Budapest. Det var mye veterinærbesøk i den perioden der, men resultatet har blitt fantastisk bra heldigvis og han er helt fin igjen nå ❤️ Nå i våres har vi også vært en del hos veterinær pga en brukket hjørnetann hos dyret, og der fant vi ved en tilfeldighet også ut at han har kronisk pankreatitt. Det har vel vært så godt som symptomfritt på han, men det kan samtidig forklare mye. Han har alltid hatt vanskelig for å legge på seg og dårligere pels enn mange andre whippeter vi kjenner, samt vært sensitiv i magen, og alt dette har bedret seg nå som han får diett-fôr heldigvis. Pankreatitt har jeg jo hatt om på skolen i semesteret som var, så det kom som en skikkelig overraskelse at min egen hund fikk den diagnosen rett etterpå uten at det noen gang hadde falt meg inn at han kunne ha det da jeg lærte om det. 🤦🏼‍♀️ Jeg er utrolig glad vi fant ut av det nå, for det kan bli skikkelig skummelt dersom man fortsetter å trigge det med fet mat og det plutselig videreutvikler seg til akutt pankreatitt 😕  Jeg har virkelig fått øynene opp for at små ting ofte kan være tegn på noe større som foregår, så heretter kommer jeg til å få utredning på slike småting med en gang dersom noe virker litt rart. Har jo reagert på at det har vært vanskelig å få han opp i vekt, men trodde bare det kom av at han er så aktiv som han er og "bare er sånn" men det viste seg jo å ikke være tilfellet. Nå er han imidlertid i superform, spiser som aldri før og er i verdens beste humør! Han har jo rukket å fylle to år siden sist, og han har roet seg kraftig og blitt en ren fryd å ha med å gjøre 🥰Nå er han med over alt på fluff-teppet sitt, legger seg pent ned og sover om vi nå er på café, lesesal eller i forelesning spiller ingen rolle. I nutrition-lecture sammen med shæresten, Bambi, som vi mistenker også har en del whippet i seg 🥰 Vel, nå går det hvertfall skikkelig mot VÅR i Budapest! Det blir lysere og varmere for hver dag som går og det er så UTROLIG deilig, jeg har ikke ord! Pelsen ligger og koser seg i solflekker, vi kan gå på bytur og spise is eller dra på løpetur ute på Margit-øya 😍 Håper det fortsetter sånn som dette de neste ukene! Sånn går no dagan! Det er tur, skole og soffa som gjelder! 😁
 • Nylig opprettede emner

×