Jump to content
Hundesonen.no

Tyttebæra

Medlemmer
 • Content Count

  357
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Tyttebæra last won the day on December 10 2018

Tyttebæra had the most liked content!

Community Reputation

760 Excellent

About Tyttebæra

 • Rank
  Bekjent

Profile Information

 • Bosted
  Innover der og bortover sånn
 • Hunderase
  Gnagsår

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tyttebæra

  Valp og tid

  Flere år til noen måneder. Denne gangen bestemte jeg meg for denne rasen for et års tid siden og valpen er enda ikke kommet. Blir over et år fra rasevalg til valpen er i hus.
 2. Tyttebæra

  Akkurat nå april

  Ei tispe som står er noe annet enn ei tispe med "bare" løpetid. Konsekvensen av å eie intakte hannhunder er at de har kjønnsdrift, hvorfor skal man undertrykke et så grunnleggende instinkt i en så kunstig situasjon? Får du kontakt med hunden så kan jeg se poenget, men de fleste hannhunder vil vel ha kun en tanke i hodet. Jeg er enig i at hannhunder bør få erfaring med løpetisper (som ikke står) for å lære seg at generell "godlukt" ikke betyr at hun er klar og på flørter'n. Jeg mener likevel at det er greit å gi en beskjed før fellestreninger slik at hannhundeiere kan forberede seg og planlegge hvordan man skal trene på akkurat dette, eller velge å avstå.
 3. Tyttebæra

  Akkurat nå april

  Jeg mener det er høflig at folk gir beskjed når de planlegger å ta med løpetispa si på trening, da gir de andre muligheten til å velge å avstå fra den treninga hvis de vil. Som regel er det en del som deltar på fellestreninger for det sosiale eller for å aktivisere hunden, har man ingen planer om å konkurrere har det begrenset verdi å trene på stående løpetisper med den tungmotiverte eurasieren eller overhormonelle labradoren på 1,5 år. Gutten her har bodd med ei tispe over halve livet sitt og han er en grei fyr rundt løpetisper, men jeg forventer virkelig ikke at han skal være "på" og trenbar rundt ei deilig tispe som står. Det ville vært urettferdig. Å si at hannhundene bare må "lære seg å omgås" tisper som står, viser veldig liten forståelse for hva slags drifter som bor i intakte hannhunder. Noen arbeidsjern takler dette fint, men tungmotiverte hanner gjør ikke det.
 4. Tyttebæra

  Hva er egentlig en «familiehund»?

  Når noen presenterer hunden sin som familiehund, tenker jeg på en hund som hovedsakelig ble skaffet for å være et familiemedlem, altså å ha en hund man kan ha med på tur, trene enkle ting med, som er lett å oppdra til å fungere godt i en uforutsigbar hverdag og som tolererer barn i alle aldre. Den trenger ikke nødvendigvis være lite krevende generelt i form av aktivitet, verken fysisk eller mentalt, men den må være tilpasningsdyktig og tåle perioder med mindre aktivitet. En jakthund, brukshund eller gjeterhund kan selvfølgelig også være en familiehund, de fleste er jo det i dag. I Norge tar jeg det vel litt for gitt at hundene automatisk er det. Som regel vil man da presentere disse hundene som et av de førstnevnte, eks. jakthund, for så å legge til at det også er en familiehund. Det jeg legger i "typene" blir da hvilket formål hunden hovedsakelig ble anskaffet for og brukes til. Jeg ser ingen motsetning i en familiehund og en hund som brukes til litt utstilling, rally eller lydighet, hunden er hovedsakelig en familiehund. Skaffer du derimot en hund til jakt blir denne delen en viktig del av hundeholdet, det gjør at jeg ville kalt den en jakthund - selv om den også er en familiehund i hverdagen.
 5. Tyttebæra

  Akkurat nå april

  Da tar jeg tidlig fredag etter ei hektisk uke. Tenker å nyte det nydelige været i dag, så får jeg heller gjøre litt arbeid i helga.
 6. Siden det er lenge siden jeg har diskutert dette, ble jeg plutselig nysgjerrig på hva dere som er aktive her inne nå om dagen mener rundt temaet. Hvordan setter du grenser? Hvilke(n) metode(r) bruker du? Hvorfor gjør du det på akkurat denne måten? Merk at jeg sikter til oppdragelse som i å skape en hund som fungerer godt i hverdagslige situasjoner, ikke innlæring/trening ifb. med sport eller annet bruk. Jeg tenker på situasjoner der hunden hopper opp på møbler, hopper på mennesker, drar i båndet, bjeffer, stjeler noe den ikke skal og så videre. Uansett hvor mye man har jobbet med noe i forkant, hender det at hunden agerer mot det vi har lært den: Hva gjør du i slike situasjoner når de plutselig oppstår? Bonusspørsmål: Ens eget hundehold er en ting, andres hundehold en annen. Hvor setter dere grensa for hva dere mener ikke er ok at andre gjør i sitt hundehold?
 7. Ser at jeg da mistolket uttalelsen din. Hvilke livsstilsrelaterte sykdommer er det du tenker på?
 8. Blir interessant å lese en evt. forskningsrapporten for å se hva de finner ut og hvilken metode som er brukt. Jeg opplever ikke at det var mer hjertesykdom før da flere brukte mais- og kornbaserte fôr enn det er nå, etter råfôringsbølgen slo over oss. At karbohydrater er synderen kan være, men jeg er ikke overbevist. Hvis det er tilfelle at fôret er årsaken bak disse tilfellene av DCM og fôret ikke er tilsatt noen spesielle ekstra stoffer, tenker jeg heller at det kan være stoffer i belgfrukter og potet som hundene ikke tåler. Mulig disse fôrene er helt uten animalsk protein eller svært spesielle på andre måter, da kan også det kanskje være en faktor.
 9. Tyttebæra

  Når fikk din tispe første løpetid

  Det er så lenge siden at jeg husker ikke eksakt. Tror GFT-tispa fikk første løpetid mellom 8 og 11 mnd et sted. Hun var ikke tidlig ute i alle fall men ikke så seint som et år heller. Løp 2 ganger i året med relativt stabile intervaller.
 10. Tyttebæra

  Blondie & Tidi

  Fryktelig trist at det skulle ende så raskt.
 11. Tyttebæra

  Kastrering av tispe pga nedstemthet

  Jeg hadde ei tispe som ble veldig hormonell rundt og etter løpetid. Hun ble kastrert pga. pyometra, men jeg er ikke i tvil om at hun hadde et mye bedre liv som kastrat. Operasjonen gikk fint og hunden ble mye mer stabil. Eneste bivirkningen hun fikk var at hun gradvis ble litt inkontinent med årene. Selv har jeg ingen negative erfaringer med kastrering av tisper og får jeg ei slik tispe igjen vil jeg nok kastrere rundt 3 år om hun enda er like påvirket. For slike tisper mener jeg risikoen ved inngrepet er verdt muligheten for et mer stabilt liv uten store svigninger.
 12. Tyttebæra

  Akkurat nå - Mars

  Velkommen i klubben til oss som har ødelagt bikkjene våre. Og enda verre var dette for en del år siden da det var en ganske utbredt holdning at alle hunder kunne fikses og at de kun var ødelagt av dårlige eiere. Jeg har alltid lurt på hva det er som gjør at noen føler de er berettiget til å si akkurat hva de mener til helt ukjente på så tynne grunnlag. Jeg har ikke sett på Crufts på 1-2 år da jeg synes det har vært en så tragisk utvikling i mange raser. Jeg savner den tiden da jeg enda var mer naiv og blind og faktisk koste meg med utstillinger. Nå føler jeg at jeg ser så mange hunder med overdrevne, ufunksjonelle og usunne kropper at det knyter seg litt i magen å være tilskuer. På tross av at det har fått så mye mer fokus, blir ikke ting bedre og det er bare deprimerende.
 13. Tyttebæra

  Kontakte/besøke oppdrettere før rasevalg?

  Du kan ta direkte kontakt med oppdrettere for å få mer informasjon om rasen og evt. avtale et besøk. Hvis du virker som en aktuell valpekjøper er de fleste seriøse oppdrettere interessert i å bli kjent med deg uansett. En annen fin arena å møte hunder på er utstillinger. Der er det ofte lett å komme i kontakt med folk og man får også sett flere individer enn bare en oppdretters hunder. De fleste liker å snakke om sin rase og sine hunder. Noen kan være litt avvisende rett før de skal inn i ringen da, så sjekk når rasen skal gå og ta kontakt etter eller en stund før.
 14. Tyttebæra

  En rase med stor personlighet

  Mange fungerer godt sammen med andre hunder og er med på frislipp i hundeparker uten å lage kvalm, så det er ganske individuelt hvor omgjengelige de er. Som regel er det snakk om noen individer de ikke går med. Så lenge man er bevisst på dette og ser an hundene før man slipper dem løs, er de fleste ganske uproblematiske.
 15. Tyttebæra

  En rase med stor personlighet

  Det høres ut som din hadde en ganske stor brist på det sosiale ift. folk, det er det heldigvis sjeldent jeg har møtt. Enig i at JRT er fantastisk kule og allsidige hunder når man har et bra individ. De er trenbare, henger med på alt av turer og er selskapelige lykkepiller å ha i hus. Denne typen rase har noe helt spesielt som man bare ikke får i noen annen rase. Rasen led mye under popularitetsbølgen, ja. Det skyldes nok både dårlig avl og at det er en rase med noen særtrekk som ikke er for alle. Nå vet jeg ikke om noe har forandret seg i avlen generelt eller om det bare er i mitt område, men jeg treffer langt flere trivelige JRTer i dag enn jeg gjorde for 10 år siden. De har derimot mistet litt av det lynnet jeg forbinder med rasen, de er ikke så energiske og kvikke som jeg tenker at en JRT skal være.
×