Jump to content
Hundesonen.no

Tyttebæra

Medlemmer
 • Content Count

  489
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  12

Tyttebæra last won the day on March 5

Tyttebæra had the most liked content!

Community Reputation

926 Excellent

About Tyttebæra

 • Rank
  Bekjent

Profile Information

 • Bosted
  Innover der og bortover sånn
 • Hunderase
  Pølsehund

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Er man en oppegående, ansvarlig eier holder man hunden i bånd eller på inngjerdet tomt hele båndtvangen. Båndtvangen er først og fremst til for å beskytte vilt og fugl i yngleperioden, og selv om hunden ikke jager vil den kunne forstyrre og ødelegge for ville dyr. Det er også en særdeles dårlig idé å slippe hunder i områder med beitedyr. Selv snille og veloppdragne hunder kan finne på å jage sau. Å ha hunden sittende i midten av to barn blir nok for trangt med tanke på størrelsen på rasene og blandingen dere vurderer. Det sikreste for både hund og passasjerer er helt klart et skikkelig bur som er laget for en evt. bilkrasj. Bur er også mye mer praktisk med tanke på at hundene ofte er skitne og våte etter tur. Noen hunder biter og ødelegger også inventar i bilen, så det er en annen ting som taler for bur. Å forlate hunder bundet på offentlig sted er frarådet, selv om det er så langt unna inngang at det er lovlig. Tyveri er det minste problemet, problemet er at det kan komme folk, barn eller hunder bort til den. Selv om man kjenner hunden sin godt kan man aldri forutsi hva den kan finne på i en slik situasjon, hunden kan skade andre eller bli skadet selv.
 2. Tyttebæra

  Utydelig svar fra oppdretter. Hva nå?

  Ikke frekt å stå på flere valpelister, nei, det er helt vanlig. Det eneste som er greit at man gjør er å bekrefte/avkrefte med en gang om man skal ha dersom man blir tilbudt valp. Jeg vil uansett anbefale deg å ringe oppdrettere i stede for å kommunisere på mail. Etabler gjerne første kontakt på mail, men kom deg på telefon innen kort tid. Dette høres sikkert litt skummelt ut, men man får ofte en mye finere dialog og vettuge svar på det man lurer på gjennom en samtale enn på mail. Noen oppdrettere svarer aldri, noen slutter plutselig å svare, noen svarer kjapt hele veien og noen bruker laang tid mellom hver mail, en gang gikk det 2 måneder til jeg fikk svar midt i en mailutveksling om linjene. Så ring, da vet du hvor landet ligger med en gang.
 3. Tyttebæra

  Dunker

  Har ikke veldig mye erfaring med rasen, men det er en type hund som generelt foretrekker å sette nesa i bakken og jage. De jobber alene og har ofte ikke den type "will to please" som en fuglehund for eksempel. Så lenge du får en hund som lar seg motivere av mat eller lek er det jo som å trene en hver hund, og jeg ville nok prioritert å bruke mye tid på lek, belønning og å holde kontakt med forstyrrelser og lignende fra valpen er svært liten. Men du risikerer å få et individ som ikke er spesielt motivert av verken mat eller lek, og da blir det litt verre. Hovedutfordringene sammenlignet med andre typer hund er at jakt er meningen med livet for dem, noen vil instinktivt søke ut for å finne vilt ved en hver anledning og/eller blokkerer helt om de først får vilt i nesa eller ser vilt (og husdyr). Jeg ville ikke kjøpt dunker om det er svært viktig at den egner seg godt til sport, selv om det bare er på hobbybasis. Dersom det derimot først og fremst er jakthund du vil ha, og så blir det en bonus om den fungerer godt på kurs og fellestreninger, så tenker jeg at dette absolutt kan være en flott rase for deg.
 4. Tyttebæra

  Hvorfor så voldsomme fordommer mot Doodles?

  Vel, det vil alltid finnes dårlige individer i alle raser og blandingskombinasjoner. Om man krysser en mentalt dårlig puddel med en cocker risikerer man selvfølgelig at disse cockapoene arver det dårlige gemyttet fra sin puddel-forelder. Nedarving skjer på samme vis, rase eller blanding spiller ingen rolle. Ellers er jo både puddel, labrador, golden og spaniels jevnt over trivelige og omgjengelige hunder så at blandinger av disse ofte er helt alrighte dyr er ikke så rart. Selv klarer jeg ikke å se hva en doodle eller poo har som man ikke kan finne lettere i en stambokregistrert renraset puddel, spaniel, labrador eller retriever der alt av informasjon om helse, mentaltester og slekt ligger åpent for alle i Dogweb, Hunddata og KoiraNet. Om helse er bekymringen, er det kun 1. generasjonsblanding (puddel x annen rase) som gjelder uansett. For øvrig har jeg ingenting i mot doodler eller pooer så lenge oppdrettere og eiere er ærlige om egenskapene til hundene (særlig hvilken pelstype hundene får, det varierer stort!), tar godt vare på dem og sjekker helse og gemytt på linjene før avl. Så finn en god oppdretter og kos deg med doodlen din, TS, om det er det du ønsker deg.
 5. Tyttebæra

  Vanskelig å velge fòr, Mat relatert DCM.

  Nei, det er det ikke og det har jeg vel heller ikke sagt? Vi vet lite om hvordan ernæring spiller inn på DCM og enn så lenge er det ingen som har vist at belgfrukter inneholder noe som er farlig for hunder. At noen bikkjer som spiser grainfree får DCM eller dør av uoppdaget DCM er ganske naturlig med tanke på at "grainfree" er blitt svært populært på grunn av at folk i økende grad vil ha fôr med "naturlige" ingredienser.
 6. Tyttebæra

  Vanskelig å velge fòr, Mat relatert DCM.

  Jeg tror ikke hvete-frie tørrfôr er særlig farligere enn fôr med hvete. Med tanke på at hvetefrie produkter har vært på markedet i veldig mange år hadde nok DCM vært mye mer utbredt enn det er dersom det var en direkte sammenheng. I dag florerer det med rykter og spekulasjoner rundt både hvete og "grainfree" alternativer, så skal du være på den sikreste siden er rått eneste alternativ. Selv tenker jeg at bikkjer har vært domestiserte og avhengige av folk for mat så pass lenge, at de sikkert kan nyttegjøre seg av både hvete, belgfrukter, grønnsaker og potet. Hvordan fôret er satt sammen som helhet av macro- og micronæringsstoffer tror jeg er viktigere enn om det inneholder grønnsaker eller hvete. Uansett mener jeg selv at variasjon er bra med mindre man har sensitive hunder som ikke tåler det. Jeg blander og veksler mellom forskjellige merker og produkter innenfor de merkene jeg liker, dette er både fôr med hvete, "grainfree" og rått, i tillegg får hundene avskjær og andre rester fra kjøkkenet. De fleste bikkjer liker variasjon og som bonus unngår man også eventuelle skadelige langtidsbivirkninger av en type fôr.
 7. Tyttebæra

  Gjerde - type og høyde

  Forhør deg i byggeforretninger. Sannsynligvis har de eller kan bestille ruller opp til 2m i høyde.
 8. Tyttebæra

  Gjerde - type og høyde

  Har også brukt hagenetting. Passer bare på at bikkjene ikke klarer å smyge under noe sted og at det er høyt nok til at de ikke hopper over.
 9. Tyttebæra

  Urolig/vilter valp

  Det kan være at hun ikke har behov for å sove mer, eller at hun får litt økt behov for søvn når hun får litt mer stimuli. Ingen av mine valper sov i 18-20 timer i døgnet som jeg leser er "normen" etter et raskt googlesøk, så at valpen deres ikke følger den standarden trenger du ikke å tenke på. Synes mine hunder sover mer fra 1 år enn de gjør mellom 8 uker og 11 måneder. Valper puster raskt og tungt når de sover, helt vanlig. At hun jager halen og biter labber kan være et tegn på flere ting. Ville forsøkt å gi henne litt mer stimuli og mer å holde på med som leker eller tyggebein. Det var en periode for en del år siden at det var mange som påsto at aktivitet var farlig for valper, men dette har blitt mer avleggs nå i dag. Argumentet var gjerne at det var skadelig for fysisk utvikling eller at de kunne bli overstimulerte mentalt. Det er forsket mye på effektene fysisk aktivitet har for små barn og vi vet at det er positivt for utviklingen av skjelett, ledd, sener, motoriske ferdigheter, psykisk helse og søvnkvalitet. At det da skal være helt motsatt for valper og andre ungdyr, at aktivitet er skadelig og må begrenses til noen få minutter hver dag, virker svært usannsynlig. Det er en gylden middelvei selvsagt, valper skal ikke utsettes for hard aktivitet med høy belastning som joggeturer, sykkelturer, kløving eller lange turer uten muligheter til å sitte i sekk. Men å la dem få bruke kroppen og være i aktivitet tror jeg er svært viktig, og jeg har tilgode å se noen negative effekter av dette på egne eller andres hunder.
 10. Tyttebæra

  Urolig/vilter valp

  Hvor mye sover hun i løpet av en dag da? Og hvor lenge sover hun på natta? Noen (veldig mange, egentlig) valper er bare veldig aktive, uten at det har noe med stress å gjøre eller at de bør tvangsroes. Med mindre hun viser tydelige tegn på stress som pesing og lignende, tenker jeg dette er helt normalt. Med valper er det som regel full rulle mens de er våkne, og så slukner de en liten stund. Det varierer mye hvor ofte og lenge de sover. Ellers kan du nok fint gi valpen mye mer stimuli. Jeg har en helt annen type jakthund (dachs) som er mye mindre krevende enn setter, og min valp ville gått på veggen av 45 minutter utetid spredt utover en hel dag i den alderen. Spesielt når dette er inkludert lek. Du kan fint være ute minimum 40 minutter sammenhengende hver eneste dag, tenker ikke på å gå langt men la henne bruke kroppen og undersøke verden utenfor, om det er skogen, hagen eller nabolaget. Valper leker og tygger, så ha gjerne mye leker, tyggeting og annet liggende tilgjengelig inne hele tiden sånn at disse behovene går minst mulig utover inventaret. Ikke vær redd for å leke med valpen inne heller. Har du mulighet til å la hunden være ute på inngjerdet altan eller i hundegård, så tilby gjerne dette også når valpen selv vil da de får flere inntrykk enn når de holdes inne hele tiden.
 11. Tyttebæra

  Vår første hund sammen: Eurasier eller Golden?

  De eurasierne jeg kjenner er stae og vanskelige å trene. Dette går ut over hverdagslydighet som for eksempel å gå pent i bånd. Flere av de jeg kjenner har slitt veldig med å få hundene til å ikke dra og hadde senebetennelser i armene mens hundene var 1-4 år, dette til tross for kurs og mye trening. Dersom mannen din er vant med schæfer tror jeg også det kan bli veldig vanskelig å akseptere en så sær og lite dresserbar hund som eurasier.
 12. Problemet med kriteriene dine er at de er så pass vide at det er svært vanskelig å anbefale noe som helst. Det eneste kriteriet jeg klarer å se er at den skal være stor og enten langhåret eller korthåret. - Hva vil hunden få av aktivitet i hverdagen? Kommer den til å få mest tur, eller er du også interessert i trening (triks, sport osv)? Hva vil dere som eiere trives best med? - Hvilke konkurranser er det du evt. er interessert i? Ser du for deg å trene hund på fellestreninger og gå på kurs? Da tenker jeg i forbindelse med sport og konkurrranse. - Til tur og friluftsliv, kan du tenke over om du ønsker en hund som kan gå løs eller om du vil ha en hund som må holdes i bånd hele tiden. - Ønsker du en hund som er "enkel", altså omgjengelig, sosial og som lett blir en velfungerende hund? Eller tenker du at dere vil klare å håndtere diverse utfordrende egenskaper som vokt, gjeting, skarphet, samkjønnsaggresjon osv? Sistnevnte raser vil kunne trenge mye trening eller at man tilpasser seg etter hunden. Det er også viktig å tenke over at slike egenskaper kan bli problematiske i familier eller hos par der begge ikke er like dedikerte i hundeholdet.
 13. Tyttebæra

  Brukshund (light) og familiehund

  Separasjonsangst later til å ha en arvelig faktor, så skal noe skyldes på eiere må det vel være at de avler på hunder med dette? Eller har jeg mye samme inntrykk av aussie som TS. Mange lettstressa, ukonsentrerte aussier med en god del rusk på mentaliteten rundt om. Synd at mange får dette inntrykket, for det er flotte hunder når de er rett skrudd sammen.
 14. Tyttebæra

  Hundepark COVID19

  Jeg trener og turer mine som vanlig. Noen hundeeiere går ikke tur med bikkjene sine, om det er korona eller ei. Frislipp og hundepark er den aktiviteten hundene får.
 15. Tyttebæra

  Aussien Lapras

  Nydelig, liten fyr. Blir gøy å følge dere her inne.
×