Jump to content
Hundesonen.no

Tyttebæra

Medlemmer
 • Content Count

  518
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

Tyttebæra last won the day on July 27

Tyttebæra had the most liked content!

Community Reputation

964 Excellent

About Tyttebæra

 • Rank
  Husvarm

Profile Information

 • Bosted
  Innover der og bortover sånn
 • Hunderase
  Pølsehund

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tyttebæra

  Hjelp! Har lovet bort valp til feil person..

  Som Simira allerede har nevnt, så snakket de nok om avresjonsdressur mot sau som utføres av godkjent instruktør. Dette gjøres vanligvis på jakthunder som skal brukes i terreng med sau, men jeg tenker at om man bor midt i områder med mye sau kan det være greit å gjøre dette i tilfelle hunden skulle stikke av. Hvert år er det mange sau som skades og drepes av hund, og de siste årene har noen hunder blitt skutt i forbindelse med sau. Tenker at dette heller er en rett grunn til å strømme hunden. Jeg synes du skal spørre dem mer ut om de tingene du føler skurrer. Du kan fint spørre hva de mente med å strømme hunden mot sau, hvordan dette foregår, hvem som gjør det og hvor dette skal foregå ol. Det er også helt ok å få dem til å gå mer innpå hva de ser for seg av aktivitet, hvor mye og hva slags, for ut fra det du skriver virker det som de ser etter en lite krevende hund og det tenker jeg kanskje er mest bekymringsverdig. Ellers er du i din fulle rett til å nekte dem valp så lenge det er du som eier kullet, forutsatt at du betaler tilbake depositumet. Det er ikke verre enn å si at denne valpen ikke passer inn hos dem, og begrunne det med at valpen har egenskaper som disse valpekjøperne ikke vil ha i en hund. Du risikerer selvfølgelig at det blir en ubehagelig situasjon og at disse kjøperne reagerer negativt i skuffelsen, men jeg tror du vil føle deg bedre med å stå i den stormen enn å leve mange år framover med en klump i magen hver gang du tenker på denne valpen.
 2. Tyttebæra

  Tørrfor til ung voksen hund

  Noen hunder bare er kresne og har lav matlyst. Noen raser og linjer er kjent for dårlig matlyst, finnes nok også et og annet tilfeldig individ som også spiser dårlig i de fleste raser. Har selv en hund som er kresen og som er lite interessert i mat, har gitt opp tørrfôr og fôrer kun med rått da det er det eneste den spiser i store nok mengder til at den ikke ser ut som et beinrangel. Når man ikke kjenner hunden er det umulig å si om det er noe sykdomsrelatert, stress i forbindelse med nytt hjem eller om det bare er slik hunden er, tenker du bør spørre tidligere eier om hunden alltid har hatt slike spisevaner eller om det er nytt.
 3. Tyttebæra

  Har du blitt bitt av hunden din?

  Får man valp må man ta med i beregningen at man kommer til å bli bitt, alle som holder på med hunden vil nok også få seg en del skraper. Valper kan fint bite så hardt at det går hull på huden, men som regel er det bare rifter som ligner på tynne skrubbsår. Noen valper biter mer enn andre, noen biter hardere enn andre og noen bruker lengre tid enn andre på å slutte med biting. Det er ikke sånn at straks melketennene er ute så slutter alle valper å bite, noen slutter ikke helt med biting før de er godt over året. Det skal ofte ikke så mye til for at valper og unghunder blir oppgiret og da kan de lett bli voldsomme og bite mer/hardere. Yngre barn og eldre barn som er lite hundekyndige reagerer ofte med å løpe unna, skrike, veive med armer eller å prøve å kjempe seg løs, noe som gjerne gjør hundene enda ivrigere siden hundene tolker barnets adferd som lek.
 4. Tyttebæra

  Tispevalp jokker på mennesker

  Kan være hormonelt, en 11mnd gammel tispe er en unghund med mye hormoner i sving. Trenger ikke ha noen direkte sammenheng med løpetiden heller, men kan selvfølgelig være hormonelle ettervirkninger av den eller innbilt (som definitivt skjer med "så" unge hunder også, min forrige tispe var innbilt etter hver eneste løpetid hun hadde). Jukking er også en adferd som kan knyttes til stress eller frustrasjon, som oftest i kombinasjon med at de er unge og hormonelle, men voksne hunder kan også gjøre det.
 5. Tyttebæra

  Studere utenlands med hund, hjelp!

  Å ta inn hund til Australia kan på ingen måte sammenlignes med å ta med hund til mange vanlige studieland som Polen, Kroatia osv. I Australia er det svært strenge importregler (https://www.agriculture.gov.au/cats-dogs/step-by-step-guides/category-3-step-by-step-guide-for-dogs) som gjør det mye vanskeligere og dyrere å ta med seg hund dit enn til mange andre land. Det er mange ting du må gjøre hos veterinær til riktig tidspunkt og du trenger import-tillatelse fra Australia. Når hunden omsider kommer til Australia må den direkte i karantene på minimum 10 dager. Du kan regne med kostnader på noen titalls tusen. Jeg vil tro at det ikke har noen betydning på reglene for import at hunden fungerer som en emosjonell støtte for deg. Skal du gjøre alvor av dette må du sette deg veldig godt inn i alt av regelverk og krav som gjelder både før, under og etter transport, ellers risikerer du økte kostnader eller at hunden sendes tilbake til Norge.
 6. Tyttebæra

  Godbiter til 10 uker gammel valp.

  Ville kun kjøpt noen få, små pakker av forskjellige merker av butikkgodbiter. Mine har aldri vært særlig begeistret for slike tørre godbiter man får kjøpt i butikk, det fungerer i beste fall som belønning i situasjoner helt uten andre forstyrrelser hjemme på stuegulvet. Det samme gjelder tørrfôr som godbit. Skal jeg trene hund ute eller med høy motivasjon bruker jeg godbiter av kjøttdeig(hjemmelaget), tørket lever, stekt kylling, skinke, pølse, karbonade, hvitost, tubeost og leverpostei.
 7. Tyttebæra

  Akkurat nå juli 😊

  Før så man mange forskjellige raser i alle klasser i LP, nå er det bare en håndfull raser som gjør det bra. Selv synes jeg det er BCens stil som har blitt standarden det dømmes etter, det gjør jo at selv om bikkja kan utføre hele programmet får den gjerne trekk for ikke å være like kjapp og eksplosiv i øvelsene som en BC. Hadde hundene blitt dømt mer etter raseforskjeller tror jeg sporten hadde vært mer attraktiv for flere. En annen ting er at flere mister interessen fordi regelverket er veldig pirkete og setter strenge krav til både hund og fører. Dersom RL-folket ikke har fokus på å bevare sporten som en inkluderende lavterskelsport vil nok den også kunne bli for spesielt interesserte om noen år.
 8. Tyttebæra

  Allergi og avl?

  Bruk av hunder med milde symptomer på allergi og hudproblemer er sannsynligvis en del av årsaken til at rasen er så belastet som den er med allergier og hudproblemer. Jeg ville ikke kjøpt valp fra et kull der mor eller far tidligere har blitt behandlet for allergi eller hudproblemer. Hadde definitivt ikke brukt en slik hund i avl, ville ikke vært villig til å risikere å med viten og vilje avle fram hunder med mildere eller alvorligere grader av sykdom. Hadde det vært en sykdom som var enklere å kartlegge, for eksempel HD som bedømmes av en egen instans og automatisk registreres offentlig, kunne jeg rådet deg til å sjekke linjene nøye. Hadde det vært svært gode hofteresultater på linjene jevnt over kunne man kanskje tatt sjansen på å bruke en hund med mild diagnose i avl. Når det derimot gjelder allergi, stiller saken seg helt annerledes. Allergi registreres ikke i noe datasystem med mindre eier ber veterinæren gjøre det, og det er etter min erfaring mye hysj-hysj om slikt blant oppdrettere og eiere. Hvor belastet linjene faktisk er når det gjelder allergi er dermed vanskeligere å vurdere, som gjør at jeg skyr unna alt av linjer som viser eller har hatt symptomer på allergi eller hudproblemer.
 9. Tyttebæra

  Akkurat nå juli 😊

  Jeg tenker at å legge fokus på enkelte farger ikke trenger å være useriøst, men jeg har inntrykk av at mange som har fokus på farge har lettere for å lempe litt på kravene for å få brukt hunder med ønsket farge i avlen. Jeg tipper innenfor f.eks australian shepherd at det er mange flere av merlene som går i avl som ikke brude vært brukt i avl, sammenlignet med hvor mange tricolor som avles på og ikke burde vært brukt i avl. Man ser jo at det ofte oppstår mer sykdom og mentale brister på raser som eksploderer i popularitet, det samme skjer også på populære fargevarianter innenfor en rase. Å ta mer penger for enkelte farger enn andre er heller ikke vanlig praksis når det gjelder hund, dermed blir jeg ganske skeptisk. Dette bygger jo bare opp under å avle mer av denne fargen, ikke bare er de lettsolgte men du får også mer betalt for dem. Gjør en oppdretter som anses som seriøs dette kan du være sikker på at andre snart vil følge etter.
 10. Tyttebæra

  Valp med trøblete mage - nattlige utfordringer

  At den første bæsjen for dagen er hard og at han kun bæsjer mellom 17.00 – 03.00, tilsier ikke egentlig at dette er diaré. Etter min erfaring blir avføringen kortvarig løsere pga. aktivitet, stress eller mye mat. Jeg tenker kanskje det første dere kan prøve er å endre fôringstidspunkt. For det første trenger ikke en 3 mnd gammel valp mat 4 ganger for dag, jeg ville kuttet det ned til 3. For det andre fôrer dere veldig tett med lite tidsmellomrom, som kanskje gjør at han har mer fordøyd mat i systemet mot kvelden og natta. Jeg gir mine mat kl. 7.00, mellom 15.00-16.00 og 21.00 fra de er 8 uker. En annen ting er at når valpen ofte allerede har gjort fra seg kl. 3, så er dette et for sent tidspunkt å lufte på. Dere bør stå opp på et tidligere tidspunkt, kanskje må dere opp 2 ganger også. En annen årsak til at han gjør fra seg på natta kan være stress av å bli forlatt alene. En 12 uker gammel valp er bare en liten smårolling enda og bør absolutt ikke sove alene. Selv voksne hunder vil være med resten av flokken også på natta, så har man bare en hund er det beste for dem som regel å ligge i egen seng på soverommet. Det er også enklere å ha hundene på samme rom da man våkner lettere om hunden må på do som sparer en for mye rengjøring.
 11. Tyttebæra

  Akkurat nå juli 😊

  Jeg kjøper ikke hund etter farge, så nei. Per i dag kunne jeg helt fint kjøpt hund med kosmetiske feil i følge rasestandard, men da forventer jeg avslag i prisen. Selv er jeg skeptisk til å handle hos folk med stort fokus på farge, det sier meg at valper deles ut etter fargen og ikke etter hvilket hjem de passer best i.
 12. Tyttebæra

  Hvilken rase drømmer du om?

  Drømmer om å i en alternativ virkelighet være en snerten byfrøken som tripper nedover gaten i høye hæler med to hvite storpudler i kontinentalklipp. Kontinentalklipp og snerten byfrøken er nok fullstendig urealistisk , men puddel i ymse klipp kan være en mulighet den dagen jeg ikke vil ha hund til annet enn kos, hygge og lette turer. Ellers har jeg vel ingen drømmeraser nå. En gang i tiden drømte jeg vel om riesen, airedale terrier, tysk jaktterier og irsk terrier. Tysker passer ikke mitt bruk så det blir det aldri, de andre er litt mer kanskje-en-gang-hvis-dersom jeg orker med den type hund og nappingen av stor hund når det eventuelt blir aktuelt med en hund som ikke skal brukes til noe spesifikt.
 13. Tyttebæra

  Mellomstor turkompis/familiehund, førstegangs

  Anbefaler deg å sette deg godt inn i pelsstell og utfordringene pelsen kommer til å gi dere når dere ser på pelsstellhunder som f. eks. puddel. Man må være innstilt på å legge ned en del tid og arbeid i pelsstell. Det er ikke egentlig å nappe, klippe og barbere med jevne intervaller som er mest krevende etter min mening, det er all tiden som går bort i hverdagsstell dersom man velger å ikke holde dem nedskrelt hele tiden. Blir mye tørking, vasking, kamming og børsting generelt og spesielt hver gang hundene har vært ute i terreng, dårlig vær eller snø. Det er ikke en praktisk pels i utgangspunktet, og spesielt ikke for de som liker å være mye ute og som ikke vil bruke mye tid på pels.
 14. Tyttebæra

  Når sosialisere valp med andre hunder?

  Jeg tenker at selv om man tar noen forhåndsregler, så trenger man ikke å bli overnervøs. Poenget mitt var at smitte ikke bare skjer ved kontakt, men også gjennom miljø, som gjør at det er har lite for seg å være konsekvent med å ikke hilse på andre hunder hvis man lar valpen gå i de samme omgivelsene som andre hunder. Dette betyr ikke at jeg mener man skal isolere valpen til den er 12 uker, den får jo tross alt antistoffer fra mor og sosialisering er viktigere enn den potensielle muligheten for smitte. Med å unngå områder med mye hunder, så tenker jeg på turstier og hundeparker der du vet det ferdes mange, mange hunder hver eneste dag. Ved å unngå slike steder senker du ikke bare risikoen for at valpen blir smittet av noe i miljøet, du unngår også å møte så mange hunder som gjør at du i større grad slipper å møte så mange folk som lar hunden sin gå bort til valpen din. Bor du i et vanlig nabolag med moderat mengde hunder kan du fint ta med deg valpen ut langs veien eller til en park eller grøntområde i nærheten. Om valpen din hilser på noen hunder går det nok helt fint, jeg ville fokusert mer på at den andre hunden oppfører seg pent enn om den er smittsom. Selv ser jeg ikke helt poenget med å stresse med å se på andre hunder eller å møte dem i deres tilfelle. Valpen er 10 uker og har vel bodd med hundene til oppdretter helt til dere får den(?), så den er jo godt vant med andre hunder. Dere skal etterhvert på valpekurs, så da vil den jo også få sett på andre hunder. Jeg ville heller prioritert å bruke de to første ukene på å bli kjent med valpen og gjøre den vant med de miljøene den skal fungere i resten av livet. Kjør små bilturer, gå litt i de områdene dere pleier å gå tur, ta den med i båt, campingvogn, fjøs, stall, verksted ol. hvis det er noe dere driver med, ta den med på besøk, inviter besøk osv. Er dere ute med valpen vil dere uansett se eller møte andre hunder på et tidspunkt.
 15. Valper har behov for å leke, de trenger å kampe, bite og løpe. De fleste hunder bor alene og da er folk de eneste lekekameratene de har. Å trene triks og kommandoer er vel og bra det, men det er ikke lek. Jeg har troa på å leke mye med valpene mine, kjører mange økter om dagen alt etter hva valpen har behov for. Når valpen går bort til lekene passer jeg på å belønne dette med å leke med den. På så små valper som 12 uker, avleder jeg med en leke når den biter og så leker vi med den en stund. Dersom valpen ignorerer leken og biter i meg avsluttes all lek og jeg ignorerer den (eller fjerner meg fra valpen om den fortsetter å bite) til den slutter. Straks den viser initiativ mot leken igjen så leker vi videre. Det som er viktig er å gjøre det hele til en svært kjedelig affære når valpen biter i meg, for å kampe med et bein er gøy for de fleste valper og jo større sak man gjør av det, jo morsommere synes valpene det er. De fleste lærer fort at det er morsommere å bite i leken og holde moroa gående, enn å bite i meg og bli avvist. Mine valper begynte etter hvert å hente leker når de ville leke i stede for å bite tak i buksebeinet mitt.
×