Jump to content
Hundesonen.no

Čeahppi

Medlemmer
 • Content Count

  595
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

371 Excellent

1 Follower

About Čeahppi

 • Rank
  Husvarm

Profile Information

 • Kjønn
  Kvinne
 • Bosted
  Trondheim
 • Interesser
  Lydighet, rally, freestyle og triks. Dette kan endre seg om nyhunden har andre interesser etterhvert. Tur og kos har vi felles glede av.
 • Hunderase
  Finsk lapphund
 • Mine dyr
  Lille "Chaps" ble født 26.01.15. Kan si mer om henne når vi har blitt bedre kjent.

Recent Profile Visitors

2184 profile views
 1. Čeahppi

  Uetisk å kjøpe ekstreme raser?

  I følge http://cavalierhealth.org/syringomyelia.htm#--_physical_examination så er hodefasongen avgjørende. en kan faktisk se det og måle det, i en eksteriørbedømning i NKKs regi. In a 2014 study of 133 cavaliers, researchers (Thomas J. Mitchell, Susan P. Knowler, and Clare Rusbridge, and consultants in the Netherlands and Canada, Henny van den Berg and Jane Sykes) examined their skulls to determine if skull measurements could predict the presence or development of syringomyelia (SM), They found that as the dog's cranium is shortened and broadened, the risk of developing SM increases. They stated: "The study found two aspects of conformation to be associated with the development of SM in the CKCS: the cephalic index and the distribution of cranium across the length of the head. It was found that a higher cephalic index and, separately, a lower percentage of the cranium distributed caudally were significantly associated with disease development."
 2. Čeahppi

  Fordommer mot hunderaser - ufortjent?

  Jeg har fått prøvd mine fordommer om golden retrievere som trivelige bikkjer et par ganger.
 3. Čeahppi

  Uetisk å kjøpe ekstreme raser?

  NKK burde nekte å bedømme hunder etter en rasestandard som etterspør et deformert kranium.
 4. Čeahppi

  Uetisk å kjøpe ekstreme raser?

  Ikke kaste ut og forby, men stille krav om at de tar problemet på alvor før de får komme inn i varmen igjen. Det må da være brudd på dyrevernslovene å avle på hunder som med svært høy sannsynlighet har chiari malformation, og med stor sannsynlighet vil produsere opptil flere valper som utvikler syringomyeli? Det kan ikke være valpekjøpernes ansvar at cavalieroppdretterne bagatelliserer og snakker det bort for å få solgt valper. Klubben må kreve av oppdretterne at de scanner for å få registrert valpene i NKK. Et kjapt og enkelt vedtak på et årsmøte. Verre er det ikke. Problemet er at majoriteten av aktive medlemmer er oppdrettere og utstillere med oppdrettsambisjoner. Derfor må NKK (alle vi andre, som ikke lider av raseblindhet pga dollartegn i øynene) stille kravet. Cavalierklubben sier forøvrig selv at problemet stammer fra avl på utstillingsvinnerne. Derfor har NKK også en del av ansvaret. Rasestandarden de dømmer etter etterspør hunder med deformert kranium, og sånn kan det ikke fortsette.
 5. Čeahppi

  Uetisk å kjøpe ekstreme raser?

  Too little, too late. Det er ikke så veldig krevende å bare kreve at raseklubber som ikke krever de aktuelle helseattester (i cavalierns tilfelle: fri MRI) ikke kan få være med i det gode selskap i NKK og få utdelt eksteriørchampionat eller registrert valpekull fra foreldre som mangler disse attestene. Det er så enkelt som å bare fremme et forslag om å utestenge hele Cavalierklubben (for å nevne en) fra alle utstillinger inntil de tar problemet på alvor og krever friscanning for å få utdelt championat og registrert valpekull i NKK. Forslaget kan enkelt voteres over på generalforsamling, og vips, så er Cavalierklubben utestengt fra ringen til de har tatt tak i problemene. NKK burde også, når raseklubbene har fulgt opp kravene, nekte å eksteriørbedømme etter de standarder som har ført til de ekstreme rasenes problemer i utgangspunktet. Viktoriatiden er over i resten av verden og det er på tide at det gjenspeiles i utstillingsmiljøene også. Freakshowene må ta slutt.
 6. Čeahppi

  Uetisk å kjøpe ekstreme raser?

  Er det ikke i andre raseklubbers interesse at klubber som ikke tar ansvar for sin rases helse utelukkes fra "det gode selskap"? Cavaliere, mopser og bulldogger, bassethound og schäfere setter hele "bransjen" i et dårlig lys, fordi premiering og registrering av disse syke misfostrene får NKK og hele utstillingsmiljøet til å fremstå som svært kynisk og useriøst.
 7. Čeahppi

  Grønnsaker og ris

  Det du siterer ender med: "Herbivores do those sorts of things." Sett i sammenhengen må det forstås som at herbivore dyr produserer cellulaser. Men det gjør de altså ikke. ..og jeg fastholder at hunder er opportunister eller "plurivore". Ellers hadde de ikke kunnet leve på (prosessert!) vegansk hundefor, men det kan de altså, og mine observasjoner er at de "beiter" på gress (frø), røtter og bær når de ikke har byttedyr tilgjengelig Når det er sagt, så går min hovedsakelig på rått kjøtt; Mush BARF, V&H og Orijen, så jeg er jo ikke uenig i at animalsk føde er optimalt for dem. Min voksne og hyperaktive blanding på 13,5 kg holdt forøvrig vekten på 250 g V&H nr 33 hver dag, + et par never med veldig fett og kaloririkt tørrfor som treningsgodbiter. Aktivitetsnivået er vel like viktig som kroppsvekt når en forer?
 8. Čeahppi

  Uetisk å kjøpe ekstreme raser?

  Rasestandarden de dømmer etter bidrar jo til å gi hundene CM og SM. Et kranium skal ikke være flatt, eller nesten flatt. Et kranium skal beskytte hjernen, ikke deformere den. Cavalierklubben(e) er oppdretternes interesseorganisasjon(er). De tjener kun oppdretternes økonomiske interesser, da oppdrettere utgjør majoriteten i styrer og aktiv medlemsmasse. Kennelklubbene burde derfor kunne fatte vedtak over hodet på raseklubbene når de ikke viser vilje til å gripe fatt i "bagateller" som CM/SM, oversized hud, froskebein og snuteløse hunder med tette luftveier. Det er vel majoriteten av medlemmene i en klubb som bestemmer? Også i NKK? Er det sånn at de andre raseklubbene er så redde for at deres rase® skal bli utsatt for liknende krav om man først begynner å sette ned foten av dyrevernhensyn, og derfor ikke ønsker å ta noen form for grep ovenfor de ekstreme problemene i de ekstreme rasene? Cavalierklubben kommer ikke til å kreve friscannede foreldre for å registrere et kull før de blir pålagt det utenfra. Cavalierklubben har nemlig valgt å istedet fokusere på "hvordan leve med SM", framfor å fokusere på å faktisk sjekke avlshundene, da det betyr store økonomiske tap for oppdretterne om de må begynne å scanne før de produserer valper. Det er få hunder som er helt fri, og mange da må enten skaffe nye hunder eller legge ned hele butikken sin om scanning blir et krav. Derfor bør NKK gripe inn. Hundene burde vernes mot de kyniske oppdretternes økonomiske interesser her. Litt sen Edit: En kan ihvertfall ikke klandre valpekjøperne, som handler i god tro om at når foreldrene er premiert, til og med tildelt et championat, øyelysing og "hjertesjekk" (den holder ikke) er registrert i dogweb, parringen er godkjent og valpene registrert i NKK, så har de kjøpt en frisk valp fra friske foreldre? Er det i andre, seriøse oppdretternes øyne ok at NKK setter et slikt "kvalitetsstempel" på raser med ekstreme problemer? Skal ikke en eksteriørbedømning være et kvalitetsstempel? Flate skaller, manglende snuter, løshud nok til en ekstra hund, og krøkkete bein er noe som fortjener rosetter og championater? NKK taper ansikt på dette.
 9. Čeahppi

  Grønnsaker og ris

  Vi mennesker har heller ikke cellulaser, men vi kan leve godt på ren herbivor kost. Såvidt meg bekjent produserer ikke engang kyr cellulaser, men fordøyer plantekost ved å mekanisk knuse celleveggene ved drøvtygging.
 10. Čeahppi

  Uetisk å kjøpe ekstreme raser?

  Fordi utstillingstitler er noe oppdrettere smykker seg med, og valpekjøpere "krever". En utstillingstittel anses dessverre som et kvalitetsstempel, fra selveste FCI og NKK. De aller fleste oppdrettere av ikke-bruksraser stiller ut og bruker resultatene som avlsverktøy. At det ikke burde være sånn er en helt annen sak. NKK burde ikke kvalitetsbedømme, og ihvertfall ikke premiere hunder med overhengende sannsynlighet for arvelige lidelser. Å kreve en simpel attest fra en scanning før utdeling av rosetter og titler til cavaliere burde ikke være så vanskelig, når CM/SM er så utbredt i rasen at det er større sannsynlighet for at en hund har denne hjernedeformasjonen enn at den er frisk. Vil NKK virkelig bidra til dyrenes lidelser, bare fordi det er tradisjon? Fordi "reglene er sånn"? Det er ikke noe hokus pokus å endre et regelverk. Mye av skylden for denne hjernedeformasjonen ligger jo nettopp i den rasestandarden som NKK dømmer og premierer etter, så NKK bør se sin skyld i saken og ta på seg sin del av ansvaret snarest. Denne rasestandarden de per i dag holder så hellig krever bl.a. at "kraniet skal være flatt mellom ørene". Selv har jeg aldri sett en flat hjerne, men jeg hadde en cavalier med et kranium som var nær terningformet: 90 graders stopp, flatt mellom ørene, og rett avskåret bak. Det hjalp ikke at hun var pen å se på, da den avrundede hjernen ikke fikk plass inni den rettvinklede kranieboksen.
 11. Čeahppi

  Grønnsaker og ris

  Hunder er vel ikke rene carnivorer, men opportunister? Lapphunden min "beiter" ihvertfall veldig ivrig på enkelte gressarter, og hun elsker smaken av blåbær og multer. Ris og kokte grønnsaker går heller ikke "bare rett igjennom". Næringsstoffer tas opp fra alle de cellene som har fått ødelagt celleveggen kjemisk, termisk eller mekanisk. Tarmene skiller nemlig ikke på om molekylene kommer fra en animalsk eller vegetabilsk kilde. Så lenge celleveggene er ødelagte og næringsstoffer lekker ut av plantecellene, så vil de bli fordøyd. Ris er energitilskudd, ikke "bare vomfyll". Om det er heldig for hundene å spise raske karbohydrater og arsenikk, det er en annen sak.
 12. Čeahppi

  Uetisk å kjøpe ekstreme raser?

  Ingen nevnt, men ihvertfall én oppdretter av cavalier sier h*n orker ikke scanne hundene før parring, fordi så og si alle individene i rasen har CM og flertallet har SM også. Klubben tillater avl på tisper som bare er 2 år gamle, og det er faktisk altfor tidlig mtp å kunne kalle hundene symptomfri, både på hjerte og hjerne. Symptomene kan vise seg så sent som ved 6 års alder, og de fleste milde symptomene blir bare ignorert fordi "rasen er sånn". Grotesk! Ingen cavaliere burde få verken CK, cert eller utstillingschampionat uten å være friscannet som treåringer. At Cavalierklubben eller NKK ikke "kan" stille dette kravet pga den britiske cavalierklubben, det har jeg svært liten forståelse for.
 13. Čeahppi

  Hva koster det å ta noen rideturer?

  Da vet jeg hvilken rideklubb jeg kommer løpende (eller kjørende) til i august
 14. Čeahppi

  Hvilken personlighetstype er du?

  Your Results PERSONALITY: ENTP-A ("THE DEBATER") VARIANT: ASSERTIVE ROLE: ANALYST Extraverted 49% Intuitive 38% Thinking 21% Prospecting 27% Assertive 23% Follow the path of the unsafe, independent thinker. Expose your ideas to the dangers of controversy. Speak your mind and fear less the label of 'crack-pot' than the stigma of conformity. And on issues that seem important to you, stand up and be counted at any cost. Thomas J. Watson The ENTP personality type is the ultimate devil's advocate, thriving on the process of shredding arguments and beliefs and letting the ribbons drift in the wind for all to see. Unlike their more determined Judging (J) counterparts, ENTPs don't do this because they are trying to achieve some deeper purpose or strategic goal, but for the simple reason that it's fun. No one loves the process of mental sparring more than ENTPs, as it gives them a chance to exercise their effortlessly quick wit, broad accumulated knowledge base, and capacity for connecting disparate ideas to prove their points.
 15. Čeahppi

  NKK trues med sanksjoner (WDS 2019)

  OT, men baller er da veldig ømfindtlige og det absolutt svakeste punktet på en mannekropp. Det NKK i ferd med å gro er en ekte *****, (også kjent som F I T T E!) Den er robust og tåler en trøkk Er på nippet til å like NKK nå. Om de kan vrenge den nyervervede ****** mot FCI når det kommer til de ekstreme rasene også, så skal jeg støtte klubben.
×