Gå til innhold
Hundesonen.no

Samojed vs Finsk Lapphund


Eventyr
 Share

Recommended Posts

Hei, 

Jeg er i fasen hvor jeg vurderer ulike hunderaser. Først var jeg innom Islandsk fårehund, så var jeg innom Samojed og nå er jeg innom Finsk lapphund. 

Hvordan egner denne rasen seg til kløv? Jeg en aktiv person som går mye i fjellet. Om vinteren går jeg fjellski med pulk. Men jeg ønsker ikke en hund som trekker meg noe særlig da jeg ønsker å fokusere mest på kløv og ikke trekking. 

Hvordan reagerer denne rasen på sau? Vet at Islandsk fårehund og Samojed kan reagere på sau, men vat at det kan roes ned med trening hvor sauen ikke blir like spennende. Hvordan er dette med Finsk lapphund?

Hvordan vil hunden reagere på varme? Vet at det er noen utfordringer med Samojeden her, men alt kan løses med å kjøle ned noen poter, mindre vekt i kløven og mer pauser. Hvordan er raser i denne avdelingen?

Hvor utholden er rasen? Jeg er en person som går en laaaangtur hver sommer, hvor jeg ser for meg at hunden skal trenes opp til å bære vekt i kløven (1/3 av egen kroppsvekt). Vil hunden klare dette ila mange dager (eksempel 4 uker) eller vil hunden bli sliten og rett og slett ikke være sterk nok til dette?

Er det også mulighet for å bruke hunden til trekk for å skape variasjon i treningen? Ønsker selvfølgelig at hunden skal klare å trekke egen mat og slikt på vinterturer, men dette er ikke et krav da jeg selvfølgelig mest ønsker en kløvhund. Men om det er mulighet for det er det bare et pluss. 


Hunden skal derfor være en brukshund og en selskapshund på tur. Evt hvis dere tenker at hunden ikke egner seg, eller om det er noen andre raser dere vil anbefalt… hvilke rase da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...

Hei, har selv samojed, men har vært borti noen lapphunder og har litt erfaring med dem. (Ikke noe erfaring med Islandsk fårehund). Men ut fra hva du skriver så tror jeg finsk lapphund kan være en god kandidat om det er den hunden du har sett litt på nå og ønsker deg😊


Men for å prøve å svare på spørsmålene dine:

Kløv og trekk:

- Finsk lapphund er en robust og allsidig rase som historisk har vært brukt som gjeterhund for rein. Dette gir jo den et godt grunnlag for å kunne brukes til kløv. Vil si de fleste raser kan brukes til kløvning. Men med riktig trening kan den bære en kløv på opptil 1/3 av sin egen kroppsvekt. Så ser ingenting problemer ved å la en finsk lapphund bære kløv.

- Samme gjelder jo samojed, allsidig og robust rase, men kanskje litt mer egnet for kløving, men også trekking. Samojeder er jo trekkhunder, så om trekking er noe du ikke ønsker så mye fokus på er nok finsk lapphund et bedre valg. Kan jo lære en samojed å ikke trekke å, men er nok betydelig vanskeligere enn å trene en lapphund til det.

 

Reaksjon på sau

- Finsk lapphund har mer naturlig gjeterinstinkt, så vil si med trening så er det nok lettere å trene dem til å være rolig rundt sauer enn for eksempel samojeder, som generelt har høyt jaktinstinkt og gjerne vil reagere og «ta» sau. Så klart finnes det individer som er rolige rundt sauer, og ved trening fra de er små fint kan være rundt sauer. Men generelt vil jeg si lapphund er mer pålitelig rundt sau enn samojed.
 

Varme

- Samme som samojed så har finsk lapphund en tykk pels som gir beskyttelse mot kulde, men dette kan også gjøre den utsatt for overoppheting i varme værforhold. Som du nevner, kan dette håndteres fint med pauser, mindre vekt i kløven, og kjøling av potene. 

 

Utholdenhet

Finsk lapphund har god utholdenhet, men som med alle hunder, vil individuell kondisjon og trening påvirke hvor godt den takler lange turer med kløv. Hvis du trener hunden jevnlig og gradvis øker belastningen på kløv og lengde på tur, så vil den fint kunne håndtere lange turer over flere uker.

 

Trekk

Selv om du primært ønsker en kløvhund, kan Finsk lapphund også trenes til å trekke, for eksempel pulk om vinteren. Dette kan gi god variasjon i treningen og hjelpe til med å bygge styrke og utholdenhet. Rasen er ikke spesielt avlet for trekk som samojeder, men med riktig trening kan den fint utføre lettere trekkoppgaver.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Anektdotisk erfaring sier at individ er av større betydning enn rase, fordi så mange faktorer spiller inn. Miljø vel så viktig som genetikk. Jeg har hatt to typiske gneldreraser, hvis første egenskap folk forbinder med dem er bjeffing, og ingen av de to lagde lyd. Så har jeg hatt en nusselig liten cavalier som var den verste gneldrebikkja ever. Den jeg har nå skulle liksom med letthet kunne trenes til å halse bare til spesifikke oppgaver og ellers tie. Treningen går fremover, men noen lydighet- og bruks-stjerne blir han antagelig aldri med meg i andre enden av båndet, mest pga lyden, som jeg overhodet ikke har kontroll over av-og-på-knappen på.  Har vokst opp med mange mynder i omgangskrets: afghansk, borzoi, irsk ulvehund, skotsk hjortehund og saluki. Disse går vel alle under ekstra store, men de var ekstra ålrighte også. Veldig lettvinte og greie hunder om en bare vil ha en for selskap, tur og kos, men noe upraktisk størrelse på dem alle. Golden og schæfer individer jeg vokste opp med var henholdsvis gjennomsnittlig bjeffete va nær taus,  men jeg har hørt skrekkeksempler av masete gneldreschæfer uten sidestykke også. Life is like a box of chocolates?       
    • Mange. Hva definerer du som "ekstra store"? Generelt sett er det spisshunder og vokterhunder som har litt lyd. Vokterhunder bjeffer sjelden mye, men de kan si fra når det er noen på døra/tomten/veien etc. Puddel og noen gjeterhunder kan også ha noe lyd, særlig i arbeid. Retrievere, fuglehunder, mynder, de store spanielene for eksempel.
    • De aller fleste hunder kan være familiehunder, det er få raser som ikke egner seg til det blant dagens brukshunder. Det handler mer om kapasitet og aktivisering i hverdagen generelt.
    • Hvilke større hunderaser over 15 kilo har ikke så mye lyd? Må også ikke være blant de som er ekstra store. 
    • Hvilke brukshunder kan også være familiehunder blant gruppe 1 ? Gjetere.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...