Gå til innhold
Hundesonen.no

Border collie vs kelpie


tonjek
 Share

Recommended Posts

Noen som kan utdype forskjellene og likhetene mellom bc og kelpie?

Har border collie fra før, og planlegger bc som neste hund også, men kan ikke unngå å bli litt fristet av å prøve kelpie en gang. Men vet veldig lite om dem, og kjenner ingen heller.

Er forøvrig agility som er hovedsporten, mens jeg og nåværende hund driver litt med lydighet og gjeting ved siden av.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det working kelpie du tenker på så er jo de på størrelse med BC (den tispa jeg kjenner er større enn en vanlig BC tispe) men det kan sikkert variere. Etter det jeg har sett er det mye HD på working kelpien, etter et raskt søk på dogweb. :( 

 

http://www.tanspots.se/

Disse gjør det i alle fall veldig godt innen gjeting i Sverige. :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan fortelle min opplevelse av det, men jeg er på min første kelpie (AK) og han er bare 8 mnder så alt jeg sier blir veldig farget av de individene jeg har vært borti. Litt vanskelig for meg å si noe generelt.

@Anette kan sikkert si litt mer som har hatt begge sammen og tok motsatt valg av meg. Jeg vandret fram og tilbake mellom bc og kelpie og endte på kelpie, Anette endte på bc. 

Jeg skulle ikke ha kelpie jeg skulle ha bc - grunnene til at jeg ikke skulle ha kelpie var at de er kroppsharde (dvs at de skiter i om de går på deg eller veggen eller et tre eller andre hunder eller whatnot...), de var så himla kreative og flinke til å aktivisere seg selv (det opplever jeg fremdeles at de er) og de kan bli mildt autistiske (her synes jeg Pigg er bedre enn de bcene jeg har vært borti og bedre enn en del kelpier).

Beslutningen om å skaffe seg bc ble egentlig tatt for en del år siden når jeg var på Slottshoppet utenfor Uppsala i Sverige og støttet en venninne som startet. Vi satt rundt ringen og det var hauger av bcer og kelpier som satt der, de fleste bcene lå enten å gjeta den i ringen (noe jeg synes er ufint) eller sov. De fleste kelpiene, hoppet på eieren sin, gravde i bakken, lekte med en leke, forsøkte å grave godbiter ut av sekker/lommer/whatnot, hilste på andre (om de kom så langt i båndet sitt) eller varierte mellom disse aktivitetene. Vi satt rundt ringen der i litt over 3 timer - tipper det var ca 10 kelpier rundt ringen (+den venninna mi hadde med seg), ikke en av dem la seg ned å slappet av uten å ha blitt bedt om det ganske kraftig. Jeg ble matt av å se på dem...

Det er @JeanetteH sin feil at det ble kelpie, for jeg ville ha Tallibarn! Nå ble det jo ikke sånn, men da hadde jeg åpnet døra og fant bare flere og flere kelpier jeg falt for :P 

Min opplevelse er at det er bedre mentalitet på kelpien, de er mindre nervøse og flere har nok driv til å jobbe gjennom ting de ev ikke liker. De er glad uansett! Pigg er som en lykkepille, han elsker verden og mener at verden skal elske ham. Kelpien elsker å jobbe med alt alltid, de er ikke smygete som jeg synes en del bcer blir, de har ikke samme tendensen til å eye andre hunder og psyke de ut som noen bcer har. De har mindre pels :P Tja jeg vet ikke hva mer jeg skal si... som sagt en veldig personlig fortelling om hvorfor det ble kelpie på meg og ikke bc. 

Jeg utelukker ikke at det blir en bc i framtiden, utelukker ikke at det blir en kelpie til heller. Men jeg angrer definitivt ikke på at det ble kelpie, på tross av at han nå er så unghundsdryg at man innimellom kunne få kjøpt ham for en Japp...

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

50 minutter siden, Turb skrev:

 

@Anette kan sikkert si litt mer som har hatt begge sammen og tok motsatt valg av meg. Jeg vandret fram og tilbake mellom bc og kelpie og endte på kelpie, Anette endte på bc. 

Jeg har hatt først BC, så to AK, så BC igjen nå. Liker begge rasene godt, begge har negative og positive sider men nå sist var det at det var mer riktig kull for meg på BC enn på AK :) 

Får bli noe mer fornuftig svar senere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Papillon skrev:

Er det working kelpie du tenker på så er jo de på størrelse med BC (den tispa jeg kjenner er større enn en vanlig BC tispe) men det kan sikkert variere. Etter det jeg har sett er det mye HD på working kelpien, etter et raskt søk på dogweb. :( 

 

http://www.tanspots.se/

Disse gjør det i alle fall veldig godt innen gjeting i Sverige. :) 

Jeg tar det nesten som en selvfølge at det er snakk om AK i denne tråden, men om ikke så er jo det også en ting å tenke på for TS, for working kelpie og australsk kelpie er virkelig to forskjellige ting. Dette blir noen helt generelle betraktninger:

På en måte er kanskje bc og wk mer like hverandre på den måten at de er litt mer seriøse og "på jobb", men på lykkedelen/det sosiale overfor mennesker er kanskje wk og ak mer like hverandre. Det jeg liker best med wk er avknappen. Det er alfa og omega når man har en rase som trenger å jobbe. 

Det er også ganske store størrelsesvariasjoner innen wk. Jeg ser på ett kull nå hvor tispen er 14 kg, mens jeg har hatt en hann selv som var mer som en bc i størrelse; 57 cm og 28 kg ca. Det er mye som tyder på at gjennomsnittsstørrelsen på wk er på vei oppover, dessverre. 

Hd-statistikken for wk på Dogweb er basert på veldig få hunder, så det er bedre å se på svensk statistikk. Det står ikke kjempebra til der heller, men svenskene er generelt mer opptatt av å registrere helseproblematikk. Dersom man vurderer et konkret wk-kull så er det bedre å se på forekomst av hd for slektningene til foreldrene enn å dømme ut fra hele rasen.

http://www.svenskaworkingkelpieklubben.se/empty_119.html (HD-statistikk 2005-1012)

http://www.svenskaworkingkelpieklubben.se/empty_110.html (HD-statistikk 2013)

Her er alle svenskregistrerte WK: http://vallreg.svak.se/d_search.php?MENUSELECT=5&VR_BREEDLIST=WK#LIST

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar.

Var i utgangspunktet AK, ja, selv om WK også kan være interessant. Dog har jeg hørt at det er mye snusk på dem helsemessig, så er litt skeptisk der.

Angående størrelse så er det jo en ting å ta i betraktning, men jeg har sett mange små bc tisper også, så kan brått bli små i ag de også. Men de er vel spretne nok til å greie seg likevel? Jeg syntes mange av de mindre bc'ene kommer seg smidigere gjennom banen enn min litt store hannhund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg stod selv mellom bc, kelpie og malle for tre år siden :-) En av de tingene som gjorde at ak var høyere på lista mi var gjetingen og mykheten jeg ser at mange bcer har. Jeg kan ikke fordra kryping og uønska gjeting!! Nesten samtlige av bc'ene jeg kjenner slår lett over i gjeting av andre hunder, folk, biler o.l. De eier ikke sosiale antenner med andre hunder, gjeting og stirring. De er samtidig smøre myk og dempa med egen eier :-) Jeg opplever ak som mer selvstendig, og hardere (ikke at de er harde heller nødvendigvis). Litt annen type enn bc! 

Min første kelpie er nå 3 år, kan si at jeg fikk et lite sjokk når jeg fikk han i hus. Jeg forventet noe mer bc med tanke på selvstendighet og førerorientert. Han var selvstendig, impulsiv og tøff. Han fikk en tanke og utførte den før jeg fikk sukk for meg. Skal ærlig si at det første året var vanskelig på samarbeidsfronten :-P jeg ville en ting og han ville en annen, det var vanskelig å få kontroll på galskapen og impulsiviteten. Men så løsnet det og da løsnet det skikkelig :-D Nå samarbeider vi så godt og han er virkelig et arbeidsjern!!

Min yngste kelpie er 10 mnd nå, han er en litt annen type enn eldstemann. Men veldig stor arbeidslyst og lett å motivere :-) noe mildere og mykere enn eldstemann.

Jeg selvsagt veldig fornøyd med mine to!! Jeg anbefaler at du drar å møter diverse kelpier.

Det kan hende det blir bc i fremtiden her, foreløpig er jeg veldig fornøyd med ak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 8. februar 2016 at 0:17 AM, Kristiin skrev:

Har ikke så mye å tillegge, men kelpier kan fort bli små storhunder i ag. :)

 

Tisper kan det ja, hannhund standarden er 46-51 og de aller fleste AK ligger i øvre sjikte av standarden så hannhund er rimelig safe. 

Har selv en tispe på ca 46,5 og en hannhund på ca 49,5 cm og ingen av de har problemer med hinderhøyden :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 8. februar 2016 at 0:17 AM, Kristiin skrev: Har ikke så mye å tillegge, men kelpier kan fort bli små storhunder i ag. [emoji4]

 

Tisper kan det ja, hannhund standarden er 46-51 og de aller fleste AK ligger i øvre sjikte av standarden så hannhund er rimelig safe. 

Har selv en tispe på ca 46,5 og en hannhund på ca 49,5 cm og ingen av de har problemer med hinderhøyden [emoji4]

Er tispe som evt ville vært aktuelt her. Men godt å høre de ikke har noen problemer med høyden uansett. [emoji1]

Vi har forøvrig litt variasjon i raser på klubben, og whippetene takler høyden bedre enn mange av de større hundene, så ikke alltid høyden på hunden der går på. [emoji1] Selv om belastning kanskje blir en annen diskusjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes strengt tatt ikke kelpier og bc-er er så like jeg. Jeg flirer litt av @Turb s beskrivelse av ringoppførsel ovenfor.. det der er nok litt av kelpien - de er veldige livate arbeidsjern og alle tilløp til underholdning mottas med takk.. Når det er sagt, det er absolutt en avknapp på dem (hvordan skulle man ellers holdt ut..) men det er en av/på knapp, de er liksom 100 % av eller 100 % på. Kelpiene her er vant til at vi jobber en del hjemme, mellom 07:00-15:00 ha vi ikke hund, merker dem ikke. Men det øyeblikket jeg begynner med avloggingssekvensen fra jobb-pcen så er det 2 stk som er fryktelig klare for action altså (de kjenner igjen tastetrykkene for avlogging!). Når vi er på jobb i byen og de er alene hjemme, er de også helt stille, ødelegger ingenting, gjør aldri noe galt, har hele huset til rådighet, men når man kommer hjem da så er det veldig "Nå har vi vært stille snille små bisker hele dagen, nå er det VÅR tur! Kom igjen kjerring!"

Mitt inntrykk er at kelpien er mer selvstendig enn BC, og ikke hevet over "kreativ tenking" når den jobber, den kan fint legge til litt ekstra i øvelsene før du får sukk for deg. Sånn "du sa det ikke, men jeg er sikker på at du egentlig mente jeg skulle gjøre dette, det blir jo så mye bedre - for så flink er jeg". 

Ellers er det litt variasjon fra kelpie til kelpie. Som @Shlush forteller ovenfor om sine 2 kelpie-gutter, er mine kelpier også ganske ulike. Strider, hannen min, er blitt en svært alvorlig herremann med årene, selv lek er et veldig seriøst foretakende. Han elsker alle oppgaver, intenst opptatt av å få jobbe enten det er å bære kløv,gå spor, lydighet, gå på plass mens jeg rydder kjøkken  - whatever. Han blir helt høytidelig når han får jobbe (helt til å spise opp med andre ord..). Det er en del gjete-rester i Strider. Beste belønningen på jord er å få gjete tennisball, og i de siste årene er gjetingen blitt mer og mer fremtredende i han (i sommer hentet han faktisk en elgku til oss, førte den 5 m fra der vi stod.. ellers går det i gjeting av skogsfugl, og en gang forsøkte han å gjete en musevåk som satt på en hare).  Shy aka Party Prinsessen, er annerledes, Hun har nada gjeting i seg, synes ikke lydighet er så moro, men alt som har fart og tempo er derimot midt i blinken (hun hadde simpelthen elsket agility.. men siden hun har en skjev ryggvirvel går det ut med høye kneløft), og intet her i livet er alvorlig...

Jeg tror jeg ville anbefale deg sterkt å få truffet litt kelpier og omgåes med dem. De har en intensitet over seg som ikke alle trives med, og det er best å finne ut av i forkant!

Men kelpie altså, de er bare :wub:

 

 

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...