Gå til innhold
Hundesonen.no

Canine hip dysplasia genes identified


MiO
 Share

Recommended Posts

Jeg har også lest denne, attpåtil flere ganger, men forstår fortsatt ikke helt. Vil man kunne teste hvilke hunder som har større sannsynlighet for å utvikle HD? Hos min rase er det bortimot 25% som får en C, D eller E-grad.

Siden HD har en polygenetisk nedarving så kan jeg ikke forstå hvordan de skal kunne genteste for det. Lidelsen styres jo av flere gener.

Er det noen som har forstått denne artikkelen bedre enn meg og kan forklare?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg leste den opprinnelige artikkelen som linken til Mio viser til, siden selve pressemeldingen ikke var så klar.

De skriver at selv om HD har en polygen nedarving, har tidligere forsøk vist at enkelte av disse (hittil ukjente) genene har større betydning enn andre, dvs at de er såkalte major genes. Artikkelen forsøker å identifisere disse, og ender opp med å finne flere kromosomale områder som er assosiert med HD. Disse områdene ligger nær gener som er involvert i beindannelse og slik, dermed er det sannsynlig at disse genene faktisk er med på å påvirke graden av HD.

Andre forsøk gjort av andre forskningsgrupper og evt i andre raser har detektert andre områder og gener også. Man har på ingen måte det fulle bildet enda, men artiklene representerer steg på veien til å identifisere de genene som har størst betydning for HD. Når man kjenner disse kan man jo utvikle gentester for disse.

Og jo mer man forstår om genene, hva de gjør og hvordan de virker sammen i pathwayer, jo lettere er det å forstå hvordan miljøet virker inn også.

Så artikkelen har altså ikke løst gåten rundt HD, men den er et steg på veien, som all forskning er.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hvis dere ikke vil ha en utpreget jakthund så er det sannsynligvis ingen god idé å gå for en blanding av to jakthundraser. Hvis blandingen er planlagt ville jeg spurt hva de ønsket å oppnå med kombinasjonen, og hva som er tanken bak. Breton er etter min mening en utpreget jakthund, og selv om cockeren er en mer familiehund så er det også en jakthundrase. Cockeren har jo også en del kjente helseproblemer, så jeg ville sjekket veldig nøye helsestatus til både far, hans søsken, foreldre etc.
    • Vurderer å kjøpe en valp fra planlagt kull der mor er breton (fransk type) og far er engelsk cocker spaniel. Er det noen som har erfaring og gjerne bilder av denne miksen? vi er ute etter en sporty familiehund som kan være med på det meste, men som ikke er utpreget jakthund. Ønsker ikke diskusjon om rasehund vs mix, men saklige erfaringer. Takk:)
    • Brukte ca 1 år på tilvenning. Hunden var på det tidspunktet 6år og katten ca 1,5år. Brukte grinder for å skille de innendørs og motbetinging som treningsmetode.  Hunden har alltid vært ganske gira på å jage katter, så er ganske overasket over at de ble venner til slutt. Skal sies at katta er ganske hard i hode og oppsøkte hunden selvom hunden ble gærn.  Med valp ville jeg sørget for at den overhode ikke får jage kattene. 
    • Hei! Vi har en toller valp som nå snart er 6 måneder. Hatt han i 4 måneder nå. Han er vill etter våre 2 katter, vil jage de, noe vi ikke lar han få lov til. Vi bruker belønningsbaserte metoder og kjefter ikke eller bruker streng stemme når han bjeffer eller bykser mot kattene i bånd, men forholder oss rolige og avleder han/ber han komme/sitte ol. Vi belønner rolig atferd og kontakt med oss rundt kattene men det går ikke å ha han løs i samme etasje med de, da bare løper han bort til de og kattene løper vekk med en gang. Vi har et kattetre de sitter i med egen tilgang fra trappa (de har hele trappa og 2. Etage for seg selv).  Vil gjerne høre deres erfaringer om hvor lang tid det kan ta å få de til å leve sammen i fred.  Ps: ønsker ikke diskusjon på valg av belønningsbasert metode.
    • Dette med hundenavn ble litt interessant her jeg bor: Naboen ville kalle valpen sin for Bindi. Og da kom jeg til å tenke på andre i hundeklubben som har fått valp i løpet av det siste året; Indi, Chili, Isi, Tilli og Milli osv (nå skriver jeg navnene som du uttalet; de skrives gjerne med "Y" eller "ee" eller "ie") - Veldig populært med to i'er i navnet. Da jeg fikk min forrige hund var det langt mer variasjon; Bamse, Sky, Nova, Luna, Peik, Sol osv... Er dette bare hos oss? Eller er disse navnene med to i'er mer vanlig over hele landet?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...