Gå til innhold
Hundesonen.no

Er det fare for parasitter i V&H?


Snickers
 Share

Recommended Posts

Siden vi i studiet mitt lærer om parasitter hos husdyr og kjæledyr nå, ble jeg litt nysgjerrig (samtidig som jeg grøsser) :P VoH er jo rått, og parasitter finnes gjerne i innmat som lever etc, men også i kjøtt.. Sjekkes alle dyrenes deler før de males opp? Noen som vet? Jeg vet at VoH er slakteavfall, men klarer ikke helt å tro at ALT sjekkes grundig før de bruker det. Spesielt ting som "uansett skal brukes til hundemat". Eller er jeg helt på jordet?

En av foreleserne uttalte at han syntes det var bra at de fleste hunder den siste tiden har blitt/blir foret med tørrfor og annen tilberedt mat, da parasittnivået hos hund i Norge har minket så sykt mye.

Parasitter :x

Samme med e-coli. Så i en nyhetsartikkel at det er påvist multiresistent e-coli i 32% av norsk kylling, og i 43% av alle besetninger. Herlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Når man ser hva hunder spiser "i det fri" så har jeg ingen skrupler med å servere dem produkter som f.eks. vom & hundemat..

Om det kan finnes parasitter, bakterier og sikkert endel ekkelt i det? Tja, troligvis. Men jeg tviler på om tørrfôr er noe bedre mht dette. Det er jo liksom ikke sterilisert det heller..

Om det er farlig for hunders meget korte og troligvis ganske "tøffe" fordøyelsessystem? Neppe.

Men det hadde vært intressant å se en seriøs studie/undersøkelse på dette likevel.

Susanne

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når man ser hva hunder spiser "i det fri" så har jeg ingen skrupler med å servere dem produkter som f.eks. vom & hundemat..

Om det kan finnes parasitter, bakterier og sikkert endel ekkelt i det? Tja, troligvis. Men jeg tviler på om tørrfôr er noe bedre mht dette. Det er jo liksom ikke sterilisert det heller..

Om det er farlig for hunders meget korte og troligvis ganske "tøffe" fordøyelsessystem? Neppe.

Men det hadde vært intressant å se en seriøs studie/undersøkelse på dette likevel.

Susanne

Men hunder i det fri sliter vel garantert med parasitter. Tror ikke helsen deres sier "Parasitter, we love it!", liksom. De er jo faktisk potensielt veldig skadelige. Og mage-tarm parasitter overlever magesyre helt fint.

Må jo være en grunn til at foreleser sa som han sa, eller? Hmm :) Fórer jo hundene mine med rått, men gud, liker ikke tanken. Når jeg tenker over det har jo alltid samene kokt kjøttet etc. før de har gitt det til hundene. Kanskje en grunn til det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Parasitter dør ved frysing. Kjøtt som ikke er kontrollert (vilt etc) bør fryses i to uker for å være helt sikker på at evt. alt er dødt før det gis.

Det stemmer ikke helt. De fleste parasitter dør ved frysing, men ikke alle. Trikiner blant annet kan overleve frysing (kan finnes i gris, men kontrolleres for ved norske slakterier), og dette er heller ikke den eneste parasitten som overlever frysing. Å si at parasitter dør ved frysing blir for bastant. Derimot er jeg enig i at parasitter ikke er det som er mest bekymringsverdig ved å gi rått kjøtt, bakterier utgjør nok mer en bekymring (salmonella og listeria f.eks). Her er ett studie på rå hundemat gjort av FDA: http://www.fda.gov/animalveterinary/resourcesforyou/animalhealthliteracy/ucm373757.htm

Når man ser hva hunder spiser "i det fri" så har jeg ingen skrupler med å servere dem produkter som f.eks. vom & hundemat..

Om det kan finnes parasitter, bakterier og sikkert endel ekkelt i det? Tja, troligvis. Men jeg tviler på om tørrfôr er noe bedre mht dette. Det er jo liksom ikke sterilisert det heller..

Om det er farlig for hunders meget korte og troligvis ganske "tøffe" fordøyelsessystem? Neppe.

Men det hadde vært intressant å se en seriøs studie/undersøkelse på dette likevel.

Susanne

Jeg har linket til en undersøkelse over her, sånn siden du spurte om det. Forøvrig kan man ikke helt si at tørrfor har blitt sterilisert, men det har blitt varmebehandlet, som er en mer effektiv måte å drepe bakterier og parasitter på enn det frysing er. Om det er farlig for hundenes fordøyelsessystem skal jeg ikke uttale meg om.

Endret av Nemi
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det stemmer ikke helt. De fleste parasitter dør ved frysing, men ikke alle. Trikiner blant annet kan overleve frysing (kan finnes i gris, men kontrolleres for ved norske slakterier), og dette er heller ikke den eneste parasitten som overlever frysing. Å si at parasitter dør ved frysing blir for bastant. Derimot er jeg enig i at parasitter ikke er det som er mest bekymringsverdig ved å gi rått kjøtt, bakterier utgjør nok mer en bekymring (salmonella og listeria f.eks). Her er ett studie på rå hundemat gjort av FDA: http://www.fda.gov/animalveterinary/resourcesforyou/animalhealthliteracy/ucm373757.htm

Jeg har linket til en undersøkelse over her, sånn siden du spurte om det. Forøvrig kan man ikke helt si at tørrfor har blitt sterilisert, men det har blitt varmebehandlet, som er en mer effektiv måte å drepe bakterier og parasitter på en det frysing er. Om det er farlig for hundenes fordøyelsessystem skal jeg ikke uttale meg om.

Jo, trikiner drepes også normalt sett ved frysing, sett bortifra enkelte typer fra artiske strøk som kan tåle det bedre. Uansett er ikke trikiner noe å bekymre seg for hos kontrollert svinekjøtt i Norge som du selv skriver.

Salmonella i norskt kjøtt har også liten forekomst, havner salmonellasmittet kjøtt i butikkhyllene er det jo overalt i media. Dessuten kan dette forekomme i veldig mye mat og annet, inkludert tørrfôr, og kan egentlig fås fra hva som helst (største smittekilden er jo nettopp fra avføring).

Heldigvis er det ekstremt få tilfeller der våre hunder blir veldig syke av salmonellasmitte (annet enn en liten omgangssyke), nettopp fordi hunder har evne til å takle dette svært godt ved inntak, med antibakterielt spytt, sur magesyre og kort fordøyelsessystem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jo, trikiner drepes også normalt sett ved frysing, sett bortifra enkelte typer fra artiske strøk som kan tåle det bedre. Uansett er ikke trikiner noe å bekymre seg for hos kontrollert svinekjøtt i Norge som du selv skriver.

Salmonella i norskt kjøtt har også liten forekomst, havner salmonellasmittet kjøtt i butikkhyllene er det jo overalt i media. Dessuten kan dette forekomme i veldig mye mat og annet, inkludert tørrfôr, og kan egentlig fås fra hva som helst (største smittekilden er jo nettopp fra avføring).

Heldigvis er det ekstremt få tilfeller der våre hunder blir veldig syke av salmonellasmitte (annet enn en liten omgangssyke), nettopp fordi hunder har evne til å takle dette svært godt ved inntak, med antibakterielt spytt, sur magesyre og kort fordøyelsessystem.

Nei, jeg er enig i at ingen av delene er noen stor trussel. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Lyden av ordet diary..  Vurderte i går å oppdatere om suksessen med ris, havregrøt, gulrot og brokkoli mos, ren kyllingfilet og egg, med en gradvis reintrodusering av tørrfor. Etter 2x kakao kunstverk av perfekt konsistens, som bare var å plukke fra gresset uten any smear, så det ut som en suksess, og Ede fikk V&H blandet med litt gulrotmos til kvelds. I morges viste det seg at jeg var litt snar med å trekke konklusjoner i går, og min vurderingsevne før morgenkaffe er heller ikke noe å skryte av. Det første som kom ut var fint, så jeg avfeide den siste klatten med softis som ingenting. ..og jeg glemte å tenke på at Ede ikke har fått intimbarbering på en stund. Rævskjegget hadde rukket gro nok til å kunne forveksles med ansiktet på en nykonvertert islamist, noe jeg smertelig ble gjort oppmerksom på da jeg noen timer senere måtte tørke stumpen hans fra en ladning med viskositet lik brun kjøttkakesaus ved 278°K. Det som først så ut som en grei tørkejobb viste seg å være det verste tilfellet av danglebær jeg ikke har hørt om før. Ord kan vanskelig beskrive den følgende halvtimen.  Det ble tørket og vasket og lugget i det nyanlagte talibanskjegget uten antydning til å nærme seg måloppnåelse. Ede begynte bli sår i stumpen og protesterte mot behandlingen, men forstod alvoret i situasjonen og samarbeidet tålmodig for å la meg prøve fikse problemet med dobbel effileringssaks, noe som heller ikke var noen quick fix. Vurderer begynne kalle ham Harald nå, etter Harald Hårfagre. Etter at effileringssaksen hadde gjort hva den kunne, så var det fortsatt en absurd mengde småsmuler av brun sement stuck i fløyelen rundt kaviarstjerna på den heltemodige pompen. Å finne frem sjampoen hadde liknende effekt på Ede som på røverne i Kardemommeby. Den heltemodige roen og tålmodigheten slo over i engstelse og han ville ikke samarbeide mer. Fordi han er hjernevasket fra barnsben til å forbinde dusjen med mat, så gikk han allikevel med på å la meg lukke døren bak ham, i håp om lysere tider, men forstod han var fanget i en felle øyeblikket etter, da jeg skrudde på dusjen uten at det luktet mat der inne. Ikke tale om at han ville gå med på det der. Han er for stor til å kunne tvinges nå, så å få den stumpen der inn over kantene på dusjsonen var det bare å glemme. Løsningen ble å massere inn sjampoen midt på gulvet og omstendelig vaske den ut igjen med vaskekluter og håndklær i flertall, mens han benyttet anledningen til å styrketrene muskulaturen rundt halefestet for å være bedre rustet til fremtidige konflikter av samme art.  Da det begynte vibrere truende i halsbåndet var jobben heldigvis gjort.  Nå som veslefjeset er rent og pent og utenfor PSTs søkelys, så er neste oppgave på tapetet å overbevise Harald om at det å stå stille med halen hevet mens jeg romsterer rundt analåpningen hans med en oppladbar, vibrerende, rosa plastdings er nødvendig for å gjøre neste tømming av belgen til en mindre traumatisk opplevelse for oss begge. ..med gulrot- og havregrøt som "lokkemiddel". Godt han ikke kan skrive Finn-annonser for omplassering eller ringe Dyrebeskyttelsen selv. 
    • Jeg tror nok forslaget var å få ny hund umiddelbart etter du har mistet den du har, ikke før. Det er fordeler og ulemper. Og ikke minst, folk er forskjellige.  Nå kan ikke jeg få ny hund pga. sykdom, men selv om jeg hadde kunnet det hadde jeg nok brukt god tid før neste kom i hus. Nå er det to år(!) siden vi mistet våre, og jeg kjenner jeg er mentalt klar for en ny hund. Men for min del sier helsa nei da, så det blir ikke med det første. Uansett tenker jeg det viktigste er å sette pris på den tiden man har, og ta vare på minnene når de er borte.
    • Tankk. Skal sjekke Librela. Når det gjelder ny hund så har jeg faktisk fått det forslaget av en del. Men hu blir sjalu på andre hunder hvis jeg er for "overstrømmende" så det blir evt om lenge til.
    • Fin tradisjon! Har ikke pleid å sette noen spesielle mål for hundeholdet, men kanskje det kan hjelpe på motivasjonen for ulike ting. Så, her er mine ikke så ambisiøse mål for resten av 2025 (om enn litt sent, hehe): - Har en del hundebøker liggende som jeg gjerne vil komme gjennom. Jeg leser igrunn lite bøker generelt, så blir ganske fornøyd hvis jeg kommer gjennom 2 i løpet av de neste 5 månedene - Sydney har muligens ikke så altfor lenge igjen, så hovedmålet blir å gi henne en så god pensjonisttilværelse som mulig og gjøre mitt beste for å holde henne i god helse.
    • Ja, det ble tre dager av 2025 det... Så her må det oppdateres med nye mål for 2025 for frøken Lilje: Blodspor: - Starte AK Nosework: - LGT - Merkeprøve(r) Kurs: - Passering - Nesearbeid (spor/søk) - Apport for moro skyld?    
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...