Gå til innhold
Hundesonen.no

Mat og etikk


Hermes
 Share

Recommended Posts

Var interessant den Food Inc filmen. Kom videre til "Farmaggedon" og så den også da, den var også skremmende med tanke på hvordan myndighetene driver i USA. Var noen utrolige fakta som om det fantes stort sett bare 13 slakterier i USA (teller antagelig ikke med de helt små, lokale?) og hvor stor makt enkelte aktører har. Så det er forhåpentlig bedre her i skandinavia, men interessant å se.

Jeg har blitt flinkere til å bruke maten jeg kjøper de siste årene, før var det ofte mye gikk til spille. Det siste året har jeg også tatt en del gamle oppskrifter fra farmor etc frem så da er det jo mer tilpasset vårt utvalg av indigrenser. I dag blir det lapskaus, selvlagt fra grunnen, men riktignok med en buljongterning. Jeg bruker nesten aldri noe posemat el. Målet er å bli kvitt den siste synderen som buljongterninger. Bruker fersk gjær etc, men når jeg er lat blir det noen ganger frossen pizza selv om det er mye mindre enn før. Nå prøver jeg å lage større porsjoner med mat laget fra grunnen slik at jeg minst har 3 måltider, fryser og varmer opp.

Det jeg vil forkusere litt mer på nå og prøve å skjerpe meg på er å bruke lokale slaktere og fiskehandlere. Kikket litt på nettet i går og må få lage noen rutiner der. Har vært dårlig på å undersøke sånne ting. Det er en økologisk slakter bare et par hundre meter fra meg, så den bør jeg sjekke, får heller prøve å være bevisst på tilbud og mengde/utnyttelse siden det nok er en del dyrere.

Edit: link til Farmageddon

Endret av 13de
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja Food Inc dokumentaren satt spor i meg også. Tenk at det på et slakteri alene slaktes 32.000 svin alene, per dag! Med bare 13 store slakterier i et enormt land betyr det også at dyr fraktes langt (og dermed lenge) før slakt, med svært begrenset plass og uten vann og mat.

Jeg har ikke en prinsipiell motstand mot å spise dyr, men det går på hvordan dyrene behandles før de dør, så jeg prøver å gjøre noen valg ut ifra det.

Mine valg:

Jeg bruker ikke dun, ettersom de ofte er ribbet levende, er "vegetarianer" i eks USA og Asia (spiser noe fisk og skalldyr), i Norge prøver å redusere kylling og svin til fordel for sau og storfe og bruker økologiske egg. Jeg prøver også å spise vegetar hvert fall en dag i uka, og generelt redusere kjøttforbruk (også av resurs / bærekraftig forbruk hensyn)

Edit: mobilteksting er noe hærk...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marion Nestle, som jeg nevnte, har forresten også skrevet en bok om dyremat:

0520257812.jpg

Marion Nestle, acclaimed author of "Food Politics", now tells the gripping story of how, in early 2007, a few telephone calls about sick cats set off the largest recall of consumer products in U.S. history and an international crisis over the safety of imported goods ranging from food to toothpaste, tires, and toys. Nestle follows the trail of tainted pet food ingredients back to their source in China and along the supply chain to their introduction into feed for pigs, chickens, and fish in the United States, Canada, and other countries throughout the world. What begins as a problem 'merely' for cats and dogs soon becomes an issue of tremendous concern to everyone. Nestle uncovers unexpected connections among the food supplies for pets, farm animals, and people and identifies glaring gaps in the global oversight of food safety.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Litt av problemet er at om man avler renrasede hunder så får man konsekvenser i det at man ikke får registrert valpene, mens med blandingshunder så er det litt mer "fritt frem". Dessverre. Og det er lite man kan gjøre så lenge hundene har tilgang til mat, vann og ly, og får det tilsynet de har behov for helsemessig.
    • Hei.. Jeg blir så frustrert.. Noen jeg så hadde valper liggende ute på finn i starten av året (valpene født i Desember), har nå parret tispa igjen på første løpetid etter forrige kull, dette skjer så ofte og jeg blir kvalm! Er det virkelig ingen lov som skjermer de stakkars tipsene for sånt? De blir jo brukt som pengemaskiner. "Oppdretter" får søte små valper og itillegg så tjener de GODT på det, vinn vinn tenker de..  Ikke bare skal de ha nytt kull, men rett etter å solgt valpene fra forrige kull så ble både mor og far (de eier begge selv) lagt ut for omplassering på finn, dette ett eller annet vås om at de skulle bruke tid på Gud og hadde blitt frelst og blabla. Jeg blir helt paff.. Men viser seg jo at hundene aldri ble omplassert allikevel for nå har de lagt ut ny annonse om at de venter valper i August, fra samme tispe og hannhund... Har forresten screenshot fra annonsen til forrige kull. Er det lov å holde på sånn? Rådrift på tispa for at de har funnet ut at de tjener gode penger på det?!  Gjelder forresten Malamute/husky blanding, hvite hunder, du finner de på finn 🤪
    • Takk for tipset, fikk plass så nå får vi testet ut<3
    • Hei! ☺️ Er det noen her som forer med Dyrisk? Er dere fornøyde?
    • Nei, hu har i grunn spist det samme i en stund nå, og er vant til å spise variert. Jeg får ta meg en tur til veterinæren og snakke med de. Takk for svar 😊
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...