Gå til innhold
Hundesonen.no

Innkalling


Emily

Recommended Posts

Har ei cocker spaniel tispe på to år som jeg er fôrvert for. Hun har bare vært hos oss et par uker. Er veldig hengiven og tillitsfull og fotfølger meg nærmest overalt og viser en enorm gjensynsglede hvis jeg har vært borte en liten stund. Problemet er at jeg har litt problemer med å få hennne til å komme til meg. Noen ganger går det veldig greit, andre ganger er det helt håpløst og det er ikke noe særlig systematikk i dette. Når vi er inne oppstår problemet når hun enten ligger i sofaen eller i buret sitt. Hvis jeg ber henne komme da oppnår jeg kontakt, hun logrer, men går rundt i sirkler og "snubler" litt rundt og vil liksom ikke komme. Når jeg gjentar "kom" kan hun begynne å småpipe. Det er akkurat som om hun gjerne vil, men ikke kan/tør, vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det. Ute går det litt bedre. Pleier å gå tur til steder hvor hun kan gå løs. Når jeg roper på henne da kommer hun ofte, men ikke så ofte at jeg kan si at hun som regel kommer. Av og til kan det samme som skjer inn oppstå også ute. Har prøvd å gi henne godbiter når hun kommer på kommando, og også når hun tilfeldigvis kommer på eget initiativ. Har imidlertid ikke funnet noen godbiter hun er skikkelig vill etter, så det er litt synd. Ikke er hun sørlig leken heller, så leker fungerer heller ikke. Imidlertid virker det som om hun setter pris på ros og klapp, så jeg har mer gått over til det. Skulle veldig gjerne fått henne til å slutte med dette jeg beskrev som skjer inne, så hvis noen har gode råd er jeg åpen for forslag! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Dette blir vild gjetting, men det høres ut som hun forbinder det å komme bort til noen som roper på henne innendørs med noen negativt. Det kan ha vært at hun har blitt tatt hardt i/straffa for noe hun ikke forstår i etterkant/etter hun har blitt ropt på, eller det kan være så enkelt som at hun forbinder det å komme inntil etter å ha blitt ropt på med ubehaglige, men nødvendige ting som kloklipp, pelsstell e.l. Uansett ville jeg gitt henne tid til å lære seg å stole på dere. Dere har bare hatt henne i to uker. Sørg for at det alltid er positivt å komme til dere, og ikke mas på henne om hun ikke kommer med en gang. Masing og lokking kan også oppfattes negativt av en usikker hund.

Samtidig bør dere prøve dere fram til en belønning som funker så dere får trent på innkalling ute. Det kan være farlig å ha en hund uten god innkalling løs ute. Langline kan være verdt å bruke mens dere trener på det. Hva med tørka lever, kok kylling, pølser e.l.?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er en tidligere diskusjon om innkalling, kanskje den kan være til hjelp:

Innkalling

Dessverre ser det ikke ut til at artikkelen det linkes til finnes lengre.

Ellers så har dere jo ikke hatt hunden lenge, og det tar nok litt tid før alt faller på plass. Ville fortsatt med at det å komme til dere skal være en positiv opplevelse, og ellers kan dere godt starte grunnleggende innkallingstrening på nytt. Legge listen lavt, og begynne med at hunden skal komme i omgivelser med lite forstyrrelser. Jeg synes at langline er fint å bruke. Da kan hunden taues inn om den ikke vil komme, og man lager litt automatikk i det at innkalling betyr at man skal komme hver eneste gang.

Lykke til! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med Therese og akkurat det hun sier i sitt innlegg. Det virker definitivt som om hunden har hatt noen negative opplevelser av dette før, ikke bare en gang, men at det har blitt en vane. Sa oppdretteren noe om hvem som har hatt hunden før og hvorfor den ble omplassert i to års alder?

Det eneste du kan gjøre er jo å lære henne nye vaner, gradvis, og være veldig, veldig obs på å aldri bruke makt eller harde ord. Sånn at hun begynner å stole på deg, og vet at den slags behøver hun ikke å forvente fra deg.

Har du forsøkt å steke kyllingfilet og dele det opp i småterninger, og bruke det som belønning? Kyllingkjøtt er det aller beste min hund vet! Hun rynker på nesa av lever (tørket), som etter sigende skal være "det beste alle hunder vet" :lol: Min hund liker iallefall ikke lever.

Så prøve med kylling! Legg dagsrasjonen av godbiter i kjøleskapet, hendig plassert i en pose. Steker du opp mer enn du får brukt opp på tre-fire dager (som er så lenge jeg ville latt det ligge i kjølern) så kan du fordele det i dagsrasjoner i flere poser, legge de i fryseren. Enkelt å ta ut i en fei. Små terninger tines jo fort, og kan tas ut om kvelden før man legger seg, så er det tint til neste dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker for fine svar! Jeg har nok også tenkt det samme som dere nevner, at hun har noen negative opplevelser tidligere. Og at dette nok har skjedd inne. Hun kunne ikke/ville ikke gå i bånd når hun kom til oss, men etter mange langvarige, dog korte turer og jeg opp og ned på huk for å lokke henne til meg og masse ros når hun kom så går hun nå i bånd som om hun aldri skulle ha gjort noe annet. Mine foreldre har stor inngjerdet hage og der er det kjempestas å gå løs. Kommer ofte på innkalling der, men det er nok også litt fordi det vi er på fremmed grunn og hun klenger veldig på meg. I løpet av dagen leste jeg litt om langline som dere nevner, så det tror jeg må forsøkes, det virker som en fin metode for å lære å komme uten å mate mase å ikke oppnå det man ønsker. Har så innmari lyst til at hun skal bli en trygg hund som er sikker på seg selv. Må nok prøve ut forslagene deres til godbiter og bruke mye tid på dette. Men så blir man jo så ivrig da... og vil at de skal lære og forstå alt på en gang. Uansett hvor lang tid det måtte ta så vil jeg ihvertfall at alt vi driver med skal være positivt. Må jo si nei og være litt streng hvis hun sniker seg til å gå på bordet og slikt selvfølgelig, men ellers prøver jeg å overse ting hun gjør som ikke er heeelt etter min plan. Er redd for å være for streng med henne som er så forsiktig ellers.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...