Gå til innhold
Hundesonen.no

Blodscreening for nedsatt lever- og nyrefunksjon - noe en bør gjøre?


SFX

Recommended Posts

Jeg har fått påminnelse om revaksinering av X'en i posten, og i den sammenheng markedsfører klinikken en gunstig pris på blodscreening for nedsatt lever- og nyrefunksjon, diabetes, og tilsvarende sykdommer. Som de sier er dette en fordel å oppdage tidlig for videre behandling og prognose.

Har andre foretatt slik blodscreening? Er det noe som vil bli like rutine som parvovaksinen? Er det noe jeg er dum om jeg ikke gjør på X'en? Er det noen som har mer info? Hvor lenge er en blodscreening "gyldig"; hvor ofte bør den i så fall gjentas for å være trygg på hundens helsesituasjon?

Vil gjerne ha fleres mening, og ikke bare spørre klinikken som sikkert synes det er en lur test å ta :console:

Det hører med til historien at nyresvikt er noe bernere dør av, men jeg har aldri hørt om slik screening, så enten er det helt nytt eller totalt ubrukelig. Så jeg er nysgjerrig og vitebegjærlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass

Da antar jeg at du bruker en stor klinikk med masse fancy utstyr og en relativt høy husleie å betale.. Det er ikke normalt å ta blodprøver "for sikkerhets skyld" hverken på mennesker eller dyr, det er kun ved mistanke om sykdom at det er relevant, syns nå jeg. Spar de pengene til da :console:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da antar jeg at du bruker en stor klinikk med masse fancy utstyr og en relativt høy husleie å betale.. Det er ikke normalt å ta blodprøver "for sikkerhets skyld" hverken på mennesker eller dyr, det er kun ved mistanke om sykdom at det er relevant, syns nå jeg. Spar de pengene til da :blink:

Jeg har sett på klinikken som passe liten og edruelig, det er mange andre klinikker i Oslo jeg vil bedømme som mer fancy og høyoktan. Men de kan jo ha dyr husleie lell :aww:

Ja, for jeg tenker at selv om X'en ikke har nyresvikt nå, kan hun jo i teorien ha det om et halvt år, så hvor ofte skal en i så fall ta den screeningen for at det skal ha noen verdi?

Nå skal jeg ikke google symptomer på diabetes, nyresvikt, leversvikt, etc, for da finner jeg det sikkert på X'en - men jeg anser henne som med sunn og god allmenn helsetilstand, og hun er ikke noe sykere i dag enn før jeg fikk brevet om screeningen. Jeg er vel bare redd for å være dårlig hundeeier som ikke sjekker hunden sin :console: Og litt nysgjerrig på om andre har hørt om det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har aldri fått noe lignende fra de veterinærene vi har vært hos, og ville neppe sjekket en relativt ung og tilsynelatende frisk hund med mindre jeg mistenkte at noe kunne være galt.

Som du vet skal jeg jo ta full blodprøve og røntgen av Orry snart, men det er jo fordi han er "eldre" og har hatt litt rusk og rask både i kropp og tidligere blodprøver :console:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brått ble jeg en ekstremt dårlig hundeeier :console:

Talli har tatt 4 blodprøver hun, 3 i forbindelse med parring og en til Rabies.

Blaze har vel tatt det samme + en der jeg faktisk trodde det feilet henne noe etter keisersnitt m.m.

Hva skal man ta blodprøver for i hytt og gevær liksom? Det er også en viss risiko å faktisk ta blodprøven i seg selv (om man skal være vanskelig). Man stikker faktisk igjennom huden og setter noe rett i åren på hunden. En liten "basselusk" inn der og det kan få ganske ekle konsekvenser.

Nei som all annen medisinering og behandling: alt til sin tid, ikke unøvendig.

også lurer jeg litt på hvorfor de ikke tilbyr en urinprøve istedet? Der kan de jo sjekke opp mot flere av de tingene her og faktisk se om en blødprøve er nødvendig. Og man gjør ikke ett "inngrep". :blink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Må slenge meg på de andre her. Synes også det er litt merkelig at de tilbyr blodprøve for å sjekke nyreverdier. For når nyreverdiene slår ut på blodprøve har hunden allerede store problemer. De fleste eier vil merke at noe er galt lenge før nyreverdiene slår ut på en blodprøve.

På bullene er det noen nyresykdommer. Det vanlige der er å sjekke det gejnnom en urinprøve. Da vil man mye fortere se om det er antydninger til noe galt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...