Gå til innhold
Hundesonen.no

Patella


ipadda

Recommended Posts

Har endel spørsmål angående patella.

Er det like arvelig som hd?

Hvilke huner BØR aller helst sjekkes for patella?

Hvordan kan en hund med foreldre som er fri for patella likevel få patella?

Er det andre ting en arv som spiller inn i et tilfelle av patella?

Juppjupp, jeg vil vite alt :) Spennende!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har hund med Patella :)

Patella er en sykdom som er arvelig, i hvertfall hos cavalieren.

I min eldstes tilfelle er han 1 av 6 valper i samme kull som har sykdommen. Både mor og Far er testet fri for sykdommen og alle hans søsken er testet fri. 2 av søstrene har gått videre i avl og har ikke gitt det videre enn så lenge.. :)

Hos cavalieren ligger sykdommen på alle linjer og i alle gener. Selv om man avler på frie hunder kan det hende innimellom at man får et individ etter flere generasjoner. Hvorfor det skjer vet man ikke, men man fortsetter å ha i regelverket at alle hunder skal sjekkes før de brukes i avl. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg håper da virkelig at patella er arvelig :) Patella er navnet på kneskåla.. :)

Lidelsen dere mener heter patella luxasjon (PL), altså at patella (kneskåla) ikke holdes på plass som den skal (den luxerer altså).

Etter hva jeg har forstått er dette en lidelse med uviss arvelighet, som HD, og at man tross å avle på frie individer i flere generasjoner får avkom med lidelsen.

Hva jeg har forstått er det ikke nødvendigvis synlig på grad 1, men det spørs jo hvor observant man er på symptomene. Typiske symptomer er hinking, og mange småhundeiere skjønner ikke at dette er et symptom. Hunden trenger ikke vise smerte eller problemer (annet enn hinking/ujevnhet i bevegelsene i blant) selv ved grad 3. Men noen er tydeligere enn andre.

Om det er en miljøfaktor inne i bildet i tillegg til det genetiske vet jeg ikke, men jeg vil anta det, som med HD. PL finnes på de aller fleste små raser, og disse bør derfor sjekkes. Noen raser har det som avlskrav, andre ikke, men jeg ser ikke hvorfor ikke alle små hunder/hunder fra raser der det er påvist PL skal sjekkes. PL er jo ikke bare aktuelt å vite for avl, det har mye å si for bruken av hunden også.

En muskulert og trent hund har bedre patellastatus enn en utrent/umuskulert hund, fordi musklene er med å stabilisere kneskåla. En hund med grad 1 kan altså trene det bort i flere tilfeller. Jeg vet om en chihuahua som trente bort grad 2 (fra underernært og utrent til velfødd og veltrent).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ikke som jeg kan se. Du vil få beskjed hvis en tråd fjernes, med mindre du åpenbart er en spam-bot. Simira med Moderatorhatt
    • Kan hende det bare er jeg som er fullstendig glemsk her altså, men jeg var så sikker på jeg hadde laget en «min hund» tråd til Karma, men isåfall er den borte nå. 🙈  Kan dere se på «bakrommet» om tråder har eksistert og er blitt slettet av en eller annen grunn? Eller er den sporløst borte isåfall?  Vil jo gjerne unngå at det skjer igjen om det er en grunn til at den er borte og det ikke bare er jeg som innbiller meg at jeg laget den tråden. 😂
    • Om du får til å taime vekkerklokke og morgenrutine sånn at valpen sover når dere forlater bilen den første tiden, så får du mer tid til å trene den mer forsiktig og gradvis på å være alene.  Meninger om tyggesaker uten tilsyn er delte mellom teoretikere og praktikere. (Det meste KAN i verste fall drepe hunden ved kvelning eller blokkering av tarm, men barn kan brekke nakken av å falle skeivt ut av en høy seng også, og en bekjent snublet på en skogssti og døde momentant av å lande med hodet på en stein. Det er mye potensielt veldig farlig som veldig sjelden skjer.) Fra flere tiår med skadefri altmuligtyggere våger jeg banne i kirka og trosse de mest forsiktige ved å anbefale en fordøyelig tyggesak, f.eks. okse*****, eller en fryst Kong, så har valpen noe annet å fokusere på enn at den er forlatt alene. Beste er selvsagt om den sover i bilen i starten, så du får mer tid til å venne den til å være i buret alene.   
    • Ved henting tenker jeg at stoffburet er helt greit. Når dere kommer hjem ville jeg hatt transportburet inne, hjemme, med et mykt pledd og noen godbiter i. La valpen utforske buret og oppfordre den til å være der litt, uten å lukke. Så ville jeg prøvd å ta med buret i bilen allerede første dag, og kaste noen godbiter eller legge inn en god tyggeting de 10 minuttene du skal levere. Hvis valpen kommer fra en skikkelig oppdretter bør den har erfaring med bilkjøring fra før, selv om det ofte er med mor og/eller søsken. Hvis valpen IKKE er trygg alene de 10 minuttene så er den tryggere i et solid bilbur enn et stoffbur den kan tygge seg ut av... Hvis det viser seg å være et problem ville jeg fått noen til å sett etter den den korte tiden leveringen tar.
    • Jeg får valp imorgen. Vi er godt forberedt og skal ha fem uker fri.    Det jeg stresser med er at barnet mitt skal i barnehagen neste uke for å gi valpen litt mer ro den første uken. Det jeg bekymrer meg for er at jeg må ha den med i bilen når jeg leverer i barnehagen. Er det innafor å la den være i bilen de 10 minuttene det tar å levere barnet?    til vanlig skal jeg ha hunden i et transport bur bak i bilen, men tenker at den skal få være i et Stoffbur i passasjersetet ved siden av meg når jeg henter den imorgen og den første uken.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...