Gå til innhold
Hundesonen.no

Italiensk mat


Tuskelusken

Recommended Posts

I mat og helse har vi nå et prosjekt om å velge et land og skrive litt om typisk tradisjonell mat derfra. Så skal vi også lage en rett med forrett, hovedrett og dessert. Gruppen min ville ha Italia og den ble jeg med på, men satte foten ned for pizza. :wub: Etter å lest litt på wikipedia fant jeg ut at det er mye slags mat i Italia, litt forskjellig småretter og større retter. Men hva skal vi lage? Noen som har noen idèer? Noen som har noen gode linker (helst norsk) om forskjellige italienske retter? Blir veldig glad for svar. :) (For jeg vil ikke ha pizza, dessuten liker jeg ikke ost og jeg gidder ikke å styre med å lage en ostefri del til meg osv...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Italienere spiser tradisjonelt tre-fire retter om de skal ha "ordentlig middag", ellers to. For eksempel kan man starte med litt skinke + ost, eller bruschetta, til antipasti. Deretter har man en liten pastarett som primo piatto, før man spiser en secondo piatto som som oftest består av en eller annen form for kjøtt eller fisk, med særdeles lite tilbehør. Til slutt har man eventuelt dessert (gjerne kake! Tiramisù eller kake med pinjekjerner, for eksempel), eller i alle fall en kopp kaffe (kaffe = espresso).

Det er dog vanlig å sløyfe en rett eller to, og for eksempel bare spise pasta og deretter kjøtt, eller bare bruschetta og deretter pasta, eller bare pasta og deretter kake, for eksempel. Det kommer jo litt an på hvor sulten man er og hvor mye man legger i det (vi er studenter og når vi går ut og spiser her i Italia, pleier vi ofte å bare bestille en pastarett og spise brød ved siden av).

Men, når det gjelder forslag til hva dere kan lage, har dere for eksempel:

Antipasto:

Bruschetta med tomatfyll. Skjær opp brødskiver, stek dem i litt olje og gni utover hvitløk. Tomatfyll: skjær opp tomater, bland sammen med basilikum, olivenolje og hvitvinsedikk.

Primo piatto:

Spaghetti all'amatriciana: Den finner du sikkert nøyaktige oppskrifter på om du søker litt (det er en veldig vanlig pastarett med litt forskjellige variasjoner), men cluet er spaghetti med litt sterk tomatsaus og parmesan. :ahappy:

Secondo piatto:

Her har jeg faktisk ikke så mye erfaring selv! Jeg pleier som sagt ikke å bestille hovedretter når jeg er ute, men har jo både hørt og sett en del forskjellig, og mye av kjøttrettene kan ved første øyekast virke litt fete og lite appetittvekkende - men det smaker digg, da. Dog, hvis dere skal lage det i en heimkunnskaptime er det kanskje like greit å droppe kjøttretten (i forhold til tid, ressurser også videre).

Dessert:

Tiramisù er klassikeren, men den skal ideelt stå og hvile i alle fall et par timer, så det er kanskje utelukket? I så fall finnes det mange herlige småkaker og slikt som gjør seg.

Dolcevita.no har forøvrig en egen "matavdeling" hvor dere sikkert kan få inspirasjon av oppskrifter og slikt: http://www.dolcevita.no/cucina/

Generelt sett er italiensk mat forbausende enkelt, med tanke på hvor verdenskjent, anerkjent og godt likt det er. De har en del trauste retter, og mange av de klassiske rettene bærer preg av å være laget for å "bruke restene" (ikke ulikt slik det er i Norge!).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville satset på en hovdrett og dessert.

De fleste tenker pasta når man nevner italiensk mat så det er nok det tyggeste valget.

Man finner mange gode pastaretter men jeg ville satset på en god hjemmelaget tomatsaus (bruk hermetiske tomater om dere har vil spare tid), pasta og skalldyr (noen scampi og blåskjell f.eks.) Så utrolig godt!

Når man følger opp med en lett og frisk dessert som frukt med mascarponekrem har man en sikker vinner :ahappy:

Mitt tips vil være å besøke deres lokale bibliotek. Mye lettere å finne gode oppskrifter i de mange kokebøkene der enn på internett. En av mine favoritter er Basic Italiensk. :wub:

(Har samlet opp en fin liten haug med kokebøker opp gjennom årene ja :ahappy: )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min tomatsaus oppskrift er:

(dersom du bruker hermetiske tomater)

2 bokser med tomat (800g)

1 løk

2 hvitløksbåter

1 ss olivenolje

tørkede italienske urter, eller enda bedre kombiner med ferske urter

salt og nykvernet pepper

La tomatene renne av og kutt dem opp i biter. Skrell løken og hvitløken og kutt dem opp i små biter. Varm oljen i en gryte. Fres løken og hvitløken med urtene (kun de tørkede).Tilsett tomatene, krydre med salt og pepper og la sausen småkoke i minst 10 min. (Tilsett evt ferske urter helt på slutten.)

Mmmmm :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eller Pannacotta til dessert :ahappy: Superenkelt, eneste er at det må stivne i kjøleskap en stund før servering, så det kommer ann på hvor lang tid dere har.

Enkleste er vaniljepannacotta med bærcoulis, men man kan også bare hakke litt jordbær og hive oppå (evt med litt mynte på toppen for ekstra smak og farge:) )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Det varierer etter hvilken sesong det er, men nå på denne tiden vil jeg gå for jordbær (som er overraskende gode om dagen), fersken, aprikoser og litt bringebær. Siden det er er sitron og appelsinsaft i kremen syns jeg det kan bli litt mye om jeg bruker mer sitrusfrukter. :aww:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Usikker på om massiv fremgang i hverdagslydighet skyldes endring av metode, økt mental modenhet med mer impulskontroll, "varmen" (ikke veldig), eller en kombinasjon, men vi koser oss. Ikke en lyd på verken bussen, Posten eller Felleskjøpet i dag. Ble helt rørt av hvor flink han var til å sitte pent og pyntelig og vente uten labber på disken eller konsert. Å manøvrere pent mellom hyller med leker og tygg og snacks var deilig nok. Måtte nesten klype meg i armen da han bare var lydig ved disken også, begge steder. Det kom noen raptusbyks da vi nærmet oss hjemme igjen, men kjapt under kontroll med cue på en øvelse og en leke, og da det i neste øyeblikk kom et helt heat av saftige skinker i kondomdress på hjul -  bakfra - bare en meter fra oss, så satt han bare pent og pyntelig og så på de fly forbi uten impulser til å jage etter for å bite noen i rumpa. Amazing!  Godgutten 🥰
    • Eurasier er en selvstendig rase, og den krever en del aktivisering, på sine premisser. De har også hatt en del svakheter mentalt. Dette med usikkerhet er i høy grad genetisk, så det er viktig å gjøre god research på oppdrettere og linjer. God sosialisering er selvfølgelig også viktig, men eurasier er ikke en utpreget sosial rase. Når det gjelder "gneldring" så er det svært få hunder som gneldrer uten mål og mening så lenge de får den aktiviteten de trenger. Men noen raser er avlet for å vokte eller varsle, og de vil naturlig nok bjeffe når de opplever forstyrrelser, og terskelen der kan variere. Mange små hunder er avlet for å varsle, mens jeg kommer ikke på så mange store hunder (type str eurasier) som er kjent for å "gneldre". Noen spisshunder, som lapphundene, islandsk fårehund mm. kan bjeffe en del i arbeid og når de blir ivrige. Eurasier er forøvrig også en spisshund og ikke nødvendigvis helt stille. Om det er en rase som passer deg eller ikke er vanskelig å si, siden du ikke sier noe annet enn at du bor i leilighet. Skal du ha hund til tur og kos? Vil du gå kurs, og evt. drive med hundesport? Er det viktig at den går overens med andre hunder? Lett å trene/ha løs?  Hvor mye tid vil du bruke på pelsstell og støvsuging? Anbefaler å lese litt her, andre innlegg fra samme bruker på forumet, som har hatt en eurasier med sine utfordringer, men også kommet veldig langt med ham:   
    • Vurderer eurasier som neste hund, og ønsker å høre fra alle som har om både positive sider og utfordringer, anbefaling/fraråding av rasen. Hannhund eller tispe? Tisper er jo mindre, men da må en ta med løpetid og humørsvingninger med det etc. Hannhunder er kanskje mer stabil i humøret? Men samtidig større og mer 'territorielle? Er jo pluss og minus på begge sider. Bur idag I leilighet, liker og gå turer, men har ikke behov for en høyaktiv rase, ønsker heller ikke ha så liten da de har en tendens til og være gneldrete. Og lest og hørt at Eurasier er ganske stille på det punktet. Selv om de lager lyd selfølgelig, det er naturlig, men ønsker ikke sånn typisk gneldring.  Men blir jo litt usikker når en leser at de kan bli veldig skeptisk/nervøs til andre, en vil jo ikke 'feile' med hunden en skal få, ønsker jo velge riktig da det skal fungere i  mange år fremover. Kommer alltid tilbake til Eurasier da, falt litt for de, men har aldri hatt den type rase før. Har hatt labrador blanding, og spaniel før og de er jo litt mer førerorienterte.  Er det sånn at en må trene sosialisering i typ '3 til 4' timer hver dag eller holder det med 'minutter' noen dager,  det vil jo variere dager da man må jobbe etc sef. Blir jo sef mer enn noen minutter, men håper dere skjønner hva eg mener🙈 
    • Aha, takk for utfyllende svar! Kanskje jeg skal prøve ut dibaq da, gir diverse brusk som tygg så det burde gå fint. Eller prøve med farmina. Dyrere for, men man gir vel kanskje mindre mengder av det? Valpen her vokste enormt fort på vom, men vet jo ikke om det var pga. maten eller tilfeldig, valper vokser jo fort. Var såpass at hundeluftere i nabolaget kommenterte på veksten 😅
    • Dibaq, ja. Jeg er godt fornøyd med kombinasjonen av pris og kvalitet, med unntak av manglende kondroitinsulfat. Det er noe de fleste for (inkludert mer kjente og anerkjente for som Vom og Alpha Spirit) har altfor lite av. Stoffet finnes rikelig i brusk, så gir tilskudd av rå frosset eller tørket hals/føtter fra kylling/kalkun og ører/haler fra diverse dyr for å kompensere. Ellers er jeg veldig begeistret for Farmina, men en må være litt forsiktig for å unngå voldsom vekst av det. Min fikk en skremmende, massiv growth spur da jeg foret bare på det en ukes tid. Skjøt i været og la på seg. Veldig høy næringstetthet og kaloririkt, så lite slingringsmonn før det blir for mye av det. Pga DCM-skandalen i forbindelse med kornfrie for, hvor det å fore på f.eks. Acana -ansett som et premium høykvalitetsfor, rost opp i skyene for kvaliteten - medførte strukturell hjertefeil på en mengde hunder, så har jeg valgt å kombinere flere ulike typer for å gardere meg bedre dersom det i ettertid skulle vise seg å ha vært noe gærnt med noen av dem.  Farmina har kornfrie varianter, til forveksling lik skandaleforene, men har også tilstrekkelig med carnitin/taurin/metionin, og de inneholder ikke hele belgfrukter eller belgfruktproteiner - mistenkt for å være anti næringsstoffer som hemmer opptak eller syntese av andre aminosyrer og proteiner. Farmina inneholder kun stivelsen fra erter, og ekstrahert og isolert stivelse skal være bare stivelse, uavhengig av om det kommer fra hvete, ris eller erter. Nødvendig for å kunne holde de andre ingrediensene bundet sammen til kibble.  Om den voksne hunden ender på perfekt størrelse med perfekt leddet perfekt skjelett, perfekte organer og perfekt pels vet jeg jo ikke ennå, men avføringen er ihvertfall perfekt :)
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...