Gå til innhold
Hundesonen.no

Italiensk mat


Tuskelusken

Recommended Posts

Skrevet

I mat og helse har vi nå et prosjekt om å velge et land og skrive litt om typisk tradisjonell mat derfra. Så skal vi også lage en rett med forrett, hovedrett og dessert. Gruppen min ville ha Italia og den ble jeg med på, men satte foten ned for pizza. :wub: Etter å lest litt på wikipedia fant jeg ut at det er mye slags mat i Italia, litt forskjellig småretter og større retter. Men hva skal vi lage? Noen som har noen idèer? Noen som har noen gode linker (helst norsk) om forskjellige italienske retter? Blir veldig glad for svar. :) (For jeg vil ikke ha pizza, dessuten liker jeg ikke ost og jeg gidder ikke å styre med å lage en ostefri del til meg osv...)

Skrevet

Italienere spiser tradisjonelt tre-fire retter om de skal ha "ordentlig middag", ellers to. For eksempel kan man starte med litt skinke + ost, eller bruschetta, til antipasti. Deretter har man en liten pastarett som primo piatto, før man spiser en secondo piatto som som oftest består av en eller annen form for kjøtt eller fisk, med særdeles lite tilbehør. Til slutt har man eventuelt dessert (gjerne kake! Tiramisù eller kake med pinjekjerner, for eksempel), eller i alle fall en kopp kaffe (kaffe = espresso).

Det er dog vanlig å sløyfe en rett eller to, og for eksempel bare spise pasta og deretter kjøtt, eller bare bruschetta og deretter pasta, eller bare pasta og deretter kake, for eksempel. Det kommer jo litt an på hvor sulten man er og hvor mye man legger i det (vi er studenter og når vi går ut og spiser her i Italia, pleier vi ofte å bare bestille en pastarett og spise brød ved siden av).

Men, når det gjelder forslag til hva dere kan lage, har dere for eksempel:

Antipasto:

Bruschetta med tomatfyll. Skjær opp brødskiver, stek dem i litt olje og gni utover hvitløk. Tomatfyll: skjær opp tomater, bland sammen med basilikum, olivenolje og hvitvinsedikk.

Primo piatto:

Spaghetti all'amatriciana: Den finner du sikkert nøyaktige oppskrifter på om du søker litt (det er en veldig vanlig pastarett med litt forskjellige variasjoner), men cluet er spaghetti med litt sterk tomatsaus og parmesan. :ahappy:

Secondo piatto:

Her har jeg faktisk ikke så mye erfaring selv! Jeg pleier som sagt ikke å bestille hovedretter når jeg er ute, men har jo både hørt og sett en del forskjellig, og mye av kjøttrettene kan ved første øyekast virke litt fete og lite appetittvekkende - men det smaker digg, da. Dog, hvis dere skal lage det i en heimkunnskaptime er det kanskje like greit å droppe kjøttretten (i forhold til tid, ressurser også videre).

Dessert:

Tiramisù er klassikeren, men den skal ideelt stå og hvile i alle fall et par timer, så det er kanskje utelukket? I så fall finnes det mange herlige småkaker og slikt som gjør seg.

Dolcevita.no har forøvrig en egen "matavdeling" hvor dere sikkert kan få inspirasjon av oppskrifter og slikt: http://www.dolcevita.no/cucina/

Generelt sett er italiensk mat forbausende enkelt, med tanke på hvor verdenskjent, anerkjent og godt likt det er. De har en del trauste retter, og mange av de klassiske rettene bærer preg av å være laget for å "bruke restene" (ikke ulikt slik det er i Norge!).

Skrevet

Jeg ville satset på en hovdrett og dessert.

De fleste tenker pasta når man nevner italiensk mat så det er nok det tyggeste valget.

Man finner mange gode pastaretter men jeg ville satset på en god hjemmelaget tomatsaus (bruk hermetiske tomater om dere har vil spare tid), pasta og skalldyr (noen scampi og blåskjell f.eks.) Så utrolig godt!

Når man følger opp med en lett og frisk dessert som frukt med mascarponekrem har man en sikker vinner :ahappy:

Mitt tips vil være å besøke deres lokale bibliotek. Mye lettere å finne gode oppskrifter i de mange kokebøkene der enn på internett. En av mine favoritter er Basic Italiensk. :wub:

(Har samlet opp en fin liten haug med kokebøker opp gjennom årene ja :ahappy: )

Skrevet

Min tomatsaus oppskrift er:

(dersom du bruker hermetiske tomater)

2 bokser med tomat (800g)

1 løk

2 hvitløksbåter

1 ss olivenolje

tørkede italienske urter, eller enda bedre kombiner med ferske urter

salt og nykvernet pepper

La tomatene renne av og kutt dem opp i biter. Skrell løken og hvitløken og kutt dem opp i små biter. Varm oljen i en gryte. Fres løken og hvitløken med urtene (kun de tørkede).Tilsett tomatene, krydre med salt og pepper og la sausen småkoke i minst 10 min. (Tilsett evt ferske urter helt på slutten.)

Mmmmm :ahappy:

Skrevet

Eller Pannacotta til dessert :ahappy: Superenkelt, eneste er at det må stivne i kjøleskap en stund før servering, så det kommer ann på hvor lang tid dere har.

Enkleste er vaniljepannacotta med bærcoulis, men man kan også bare hakke litt jordbær og hive oppå (evt med litt mynte på toppen for ekstra smak og farge:) )

  • 4 weeks later...
Skrevet

Det varierer etter hvilken sesong det er, men nå på denne tiden vil jeg gå for jordbær (som er overraskende gode om dagen), fersken, aprikoser og litt bringebær. Siden det er er sitron og appelsinsaft i kremen syns jeg det kan bli litt mye om jeg bruker mer sitrusfrukter. :aww:

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Vi har hittil foret vår valp på 13 uker med fire måltider om dagen og har planer om å gå ned til tre måltider om dagen. Ved fire måltider ga vi frokost ca 07-07.30, lunsj 12, middag 16 og kveldsmat 19.30.  hvilke tidspunkter forer dere valpene deres og hva har fungert for dere?
    • Hei @Betan, min erfaring strekker seg fra 2002 da jeg fikk min første bull-hund. Min første ambull ble født i 2007 og jeg har hatt mange verv i det norske raseklubbens styre, nå sitter jeg i den svenske klubbens styre. Jeg har som oftest hunder i par og jeg er utdannet innefor atferd men også jobbet som hundetrener i mange år. Nå for tiden konkurerer jeg med min ambull-tispe. Vi er i kl 3 i RL f.eks og har flere sporprøver bak oss, tatt i Sverige. Så erfaringen strekker seg fra egne hunder til mange av norges og sveriges ambuller. Holder det?
    • Med denne innstillingen kommer du til å få mange overraskelser i hundeholdet ditt i årene som kommer:) 
    • Tenker at du først og fremst må stikke fingeren i jorda å innse hva slags gener valpen din har. Alle disse tre rasene har grunnleggende mye jaktinstinkt. Alt beror seg ikke på at du er flink til å trene hunden din i valpestadiet. Om du har valp etter foreldredyr/linjer med mye stress og lite impulskontroll har du mildt sagt en jobb foran deg Jeg hadde aldri, ALDRI stolt på min amerikanske bulldog alene rundt små dyr eller katter. Det ville høyst sannsynlig blitt blodbad. Ikke fordi han var slem, ond eller dårlig trent. Men fordi han hadde ett voldsomt jaktinstinkt. Jo før du innser at det mest sannsynlig kan være tilfelle med din hund og, dess bedre er det. Tilrettelegg for minimalt med triggere for hunden din og å holde dyra skilt når du ikke hjemme eller kan følge godt med på interaksjonen mellom dem er mitt beste tips til deg. Pluss, trene på impulskontroll og konsentrasjon. Atferden på hunden din kommer garantert til å forandre seg når den går igjennom de forskjellige kjønnsmodningsfasene - kanskje spesielt dersom du har hannhund.  Fortsett å trene gjennom hele livet til hunden din så minimerer du sjansen for at noe går galt. 
    • Jeg meldte en bekymring til mattilsynet i sommer. Hadde masse bevis på at dyrene ikke hadde det bra, hadde samtaler på telefon, SMS, mailkorrespondanse med saksbehandler fra Mattilsynet, pluss jeg lagde egen googledisk-folder med bilder og videoer av forholdene som hun/de fra Mattilsynet hadde fri tilgang til. Jeg vet også at Mattilsynet var der i hvert fall en gang på befaring. Det endte i at eieren fortsatt har dyrene, noe jeg syntes er heeelt hårreisende.  Hundene hadde tak over hodet, tilgang til mat og vann - så da var det ikke skjellig grunn til omplassering. På tross av at de konstant sto ute, sloss så blodet sprutet og ikke ble møkka for... Nå har jeg flytta, men da jeg fortsatt bodde i området stod det to voksne pluss fire/fem valper i samme hundegård. Alle utenom den ene var forholdsvis store driv- og jakthunder på rundt 25/30 kilo. Tror også at Mattilsynet har sykt mye å gjøre, med lite ressurser til å gjennomføre alt, at de kun har mulighet til å befare bekymringer der dyr er døende eller har veldig, veldig kummerlige livsforhold. Det du beskriver er selvfølgelig helt ******, men trolig ikke nok til at Mattilsynet kommer til gjøre noe.. Dessverre.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...