Gå til innhold
Hundesonen.no

Engelsk Springer vs. Welsh Springer


Carina

Recommended Posts

Først: Nei, jeg skal ikke ha noen springer enda, men jeg er veldig nysgjerrig og vurderer disse rasene til en gang i fremtiden.

Hva mener dere er de største forskjellene på Engelsk og Welsh springer spaniel, da tenker jeg på gemytt, bruksegenskaper osv?

Jeg har fått inntrykk av at Welshene er litt mer pysete og sliter med feks separasjonsangst oftere enn ESS, stemmer det?

Er begge rasene delt i forskjellige linjer? Jeg har forstått det sånn at iallefall ESS finnes i show, dual-purpose og rene jaktlinjer? La oss si at jeg skulle ha en hund til samme bruken som jeg har belgerne til i dag, hva er smartest da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva mener dere er de største forskjellene på Engelsk og Welsh springer spaniel, da tenker jeg på gemytt, bruksegenskaper osv?

Jeg har fått inntrykk av at Welshene er litt mer pysete og sliter med feks separasjonsangst oftere enn ESS, stemmer det?

Er begge rasene delt i forskjellige linjer? Jeg har forstått det sånn at iallefall ESS finnes i show, dual-purpose og rene jaktlinjer? La oss si at jeg skulle ha en hund til samme bruken som jeg har belgerne til i dag, hva er smartest da?

Tar det først jeg; i tilfelle du forbinder Welsh med seperasjonsangst pga Ellie, må jeg bare si at i hennes situasjon har det 90 % ikke med rasen å gjøre. (Kan evt sende deg pm om hva det har med å gjøre :P )

Men de fleste spaniels jeg vet om har litt den der at de knytter seg veldig sterkt til eier / hovedforsørger (ja alle hunder gjør jo det - men liksom litt ekstra) og kan ha den tassende adferden med at de følger deg rundt i huset, alltid vil være i nærheten ect, så vil tro det kan være ganske likt hos rasene.

Jeg kjenner mange andre Welsh godt, og ingen av de har problemer med å være alene hjemme :D

Welsh er ikke like 'offisielt' delt i to linjer som hos E.springer, men ja det er forsjell på linjene. Noen oppdrettere fokuserer mer på bruksegenskapene enn andre, og det finnes mange som bare har et kull for å ha et kull uten noen spesiell plan med hva de vil ha frem av egenskaper. Det betyr i praksis at det kan være stor forsjell på individene.

Ellie er av den myke litt forsiktige typen - men hun har til gjengjeld veldig lyst til å jobbe, er utholden og lett å forsterke.

Det kan være andre typer er tøffere, men kanskje mangler mer av Ellie sine fordeler igjen. Så da gjelder det å finne den hunden som har begge deler..

MH % er heller ikke så høy, men det går ann å finne opdrettere som bruker det i avlen likevel.

Det jeg syntes kjennetegner alle Welshene jeg møter er at de er alle veldig sosiale med andre mennesker og dyr, og hoppende glade hele tiden :console: Blir de ikke lekt med, leker de med seg selv.. På Welshtreff leker hannhunder, tisper og valper sammen uten noe problem.

Jeg tror begge typene kan brukes til din bruk med belger, om du finner riktig individ. Avlsgrunnlaget er jo større hos Engelsk da, med mange flere individer.

Mange Welsh gjør det forresten bra i spor / blodspor :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svar! :P

Nei, var ikke bare Ellie jeg hadde fått det inntrykket av, har møtt folk som har nevnt lignende ting, men ikke mange. Derfor ville jeg bare høre om dette er typisk for rasen, det er jo noen raser som sliter mer med separasjonsangst enn andre. :D

Håper også flere kan komme med erfaringer om disse to rasene. :console:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet ikke mye om welsh, men hadde engelsk tidligere. Hans oppdretter måtte kutte linja si pga sykdom som dukket opp, og gikk da over til welsh isteden. Hun sa at hennes erfaring var at den welshe var mer skeptisk og krevde mer miljøtrening enn de engelske for å bli velfungerende. Men det er helt sikkert forskjeller på linjene.

Er selv superforelska i begge raser, så blir det rasebytte på meg en gang blir det til en springer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...