Gå til innhold
Hundesonen.no

Pubertetshannhund


Havana

Recommended Posts

Jeg har nå en liten knott på 5.5 mnd og hormonene hans begynner vel så smått å røre litt på seg etterhvert. Begynner å merke tendenser til litt mer selektiv hørsel og utprøving av grenser. Han er av en rase som er ganske enkel og grei, og han har så langt vist seg å være en trygg og stabil type. Han er heller ikke min første hund, så jeg har vært igjennom dette før. Regner ikke med at puberteten blir noe uoverkommelig problem, men man vil jo gjøre det optimale ut av det, ikke sant? :whistle:

Vi bor for det meste i byen, men er også mye ute på landet. Det jeg funderer litt på er hvorvidt det er best å tilbringe mesteparten av den "verste" pubertetstiden i byen, hvor han hele tiden eksponeres for det meste (særlig løpske tisper, kjente og ukjente hannhunder), slik at han lærer seg å forholde seg til det? Eller er det bedre å "flykte" ut på landet, hvor vi ikke behøver å forholde oss til noe som helst i den perioden hvor hormonene herjer som verst?

Vi kommer nok til å være litt i byen og litt på landet, og vil forhåpentligvis få med oss de beste sidene ved begge steder. Men jeg syns at dette er en interessant spørsmål, ikke bare i forhold til min hund, men også generelt. Vil også presisere at jeg ikke er ute etter noen debatt om "by vs. land", men heller om en hund bør eksponeres for ting eller skjermes for ting i den fasen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi hadde en periode hvor vi ikke var så mye i byen, og det "straffet" seg noe senere. Litt kjipt å gå i byen i dritværet(vinter), og når vi først var der, var det lite folk.

Nå i vår-sommer har det vært mye folk, og han har stressa seg ihjel enkelte dager. Men vi ser bedringer :whistle: Så det er vel best å hoppe i det... la han bli vandt med bylivet. gradvis.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Altså han er allerede vant med bylivet og takler det helt utmerket :ermm: Det jeg tenker på er fasen som kommer fremover. En fase hvor de kanskje ikke er mest mottagelige for ny læring, uansett? Eller? Jeg har forsåvidt mine egne meninger om alt dette, men jeg syns bare det er interessant å høre forskjellige erfaringer og meninger rundt dette temaet. Ikke bare i forhold til min egen hund, men til unge hannhunder generelt.

Jeg ønsker meg f.eks en hannhund som ikke blir fullstendig :whistle: når han får ferten av løpetid. Er det da bedre å være i byen - hvor det til tider er løpske tisper på alle kanter - og trene på hvordan man skal forholde seg til dette. Å f.eks trene på kontakt når det er løpetidlukt i nærheten og å lære seg at man faktisk ikke MÅ stå i 20 min med nesa i bakken på hver godluktflekk bortetter. Eller er det bedre å like gjerne holde seg borte fra hele "herligheten"? Vil eksponering for mye "godlukt" i puberteten øke hans interesse for løpetidlukt, eller vil han bli vant til det slik at det ikke blir like spennende? For vår del kommer vi til å være mest i byen, men også mye på landet. Altså kommer han til å måtte forholde seg til det, men også få "tispe-frie" pauser. Jeg tror at det egentlig kan være en grei ordning :D

Jeg tenker også på hvordan det er i forhold til andre hannhunder. I byen er det drøssevis med andre hunder. De er vi nødt til å forholde oss til på godt og vondt. Han vil møte andre hanner i alle størrelser og aldre. Noen vil kanskje prøve å måle krefter med han, mens andre vil jukke eller sette han på plass. De sistnevnte tingene bør vel uansett begrenses, men hvor setter man grensen? De har vel godt av å omgås andre jevnlig for å lære seg å omgås andre hunder på en skikkelig måte. Men samtidig bør de jo heller ikke få for mye negative opplevelser. De skal ikke behøve å "ordne opp sjøl" i forhold til en eller annen drittbikkje. De skal ikke måle krefter med jevngamle hunder i den grad at det bikker over fra lekeslossing til noe mer alvorlig. Noen mener at de bør holdes helt unna andre jevngamle hunder i den fasen. Noen synspunkter på det?

På landet vil han bare ha den andre hunden min å forholde seg til - en godt voksen hannhund som setter grenser der det trengs, men som generelt er ganske overbærende overfor minstemanns påfunn. Noen vil kanskje si at det er ideélt i den fasen? Eller har de behov for større variasjon i hunder å omgås med? Igjen må jeg understreke at min lille tass kommer uansett til å møte masse hunder i byen, så dette blir mest et teoretisk spørsmål for vår del.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sies det ikke at all sosialisering av valpen før den er 1 år er avgjørende for fremtidig adferd da? Jeg ville ikke latt valpen min på 5,5 mnd få "fri" på landet.. Han er midt i den viktigste perioden hvor han kanskje begynner å se litt "spøkelser" og tøyer grensene, så jeg ville bare ha fortsatt med by livet :whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan likegjerne jobbe med ham slik han er,vil jeg tro..Det å dra til skogs blir vanskelig i lengden sikkert?Det er jo ikke første gang han kommer til å være hormonell.Enkelte er det jo hele tiden..

Så da må du bare face det med ham nå,og la han få roe seg ned i de situasjoner han faktisk må takle.Som feks løpetid ,hanner osv.

Er vel ingen fasit,men jeg har aldri gjort noe for å trekke meg tilbake..Derimot går jeg mot utfordringen fordi den kommer snikende uansett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sølve er midt i verste hormonalderen nå og jeg har i grunn tenkt det samme som deg Havana. Skal jeg skjerme han eller gjøre som ikke'no eller være enda mer aktiv..

Jeg har valgt å fortsette i samme tralten, vi gjør som vanlig med miljøtrening og sosialisering. Vi hilser på de som vil hilse og ignorerer bråkete hannhunder. Jeg oppsøker ikke "fri-slippsteder", men går tur i verste turtiden slik at vi får hilse på en del, men under kontrollerte forhold. Og i kveld starter vi opp på valpekurs nr 3, hvor det både er tisper med første løpetid og hormonelle hannhunder.

Jeg har tenkt at sånn er det bare, jeg kan skjerme han om jeg vil, men det aller best er om han lærer å takle at det finnes nydelige tisper og hissige hannhunder her i verden. Vi har stadige "diskusjoner" om selektiv døvhet, blindhet og hukommelsestap og hva som er gode manerer når en hilser på lekre damer (ikke hoppe rett opp på ryggen liksom)... Men jeg regner med at poletten faller ned etterhvert, sånn er det bare å ha hannhund i puberteten.. tror jeg.. :rolleyes:

EDIT: Jeg er kjempestreng med en ting, leking med jevnaldrende hannhunder er ikke lov. Stødige flotte hannhunder over 3 år derimot er supre lekekompiser og oppdragere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Om du får til å taime vekkerklokke og morgenrutine sånn at valpen sover når dere forlater bilen den første tiden, så får du mer tid til å trene den mer forsiktig og gradvis på å være alene.  Meninger om tyggesaker uten tilsyn er delte mellom teoretikere og praktikere. (Det meste KAN i verste fall drepe hunden ved kvelning eller blokkering av tarm, men barn kan brekke nakken av å falle skeivt ut av en høy seng også, og en bekjent snublet på en skogssti og døde momentant av å lande med hodet på en stein. Det er mye potensielt veldig farlig som veldig sjelden skjer.) Fra flere tiår med skadefri altmuligtyggere våger jeg banne i kirka og trosse de mest forsiktige ved å anbefale en fordøyelig tyggesak, f.eks. okse*****, eller en fryst Kong, så har valpen noe annet å fokusere på enn at den er forlatt alene. Beste er selvsagt om den sover i bilen i starten, så du får mer tid til å venne den til å være i buret alene.   
    • Ved henting tenker jeg at stoffburet er helt greit. Når dere kommer hjem ville jeg hatt transportburet inne, hjemme, med et mykt pledd og noen godbiter i. La valpen utforske buret og oppfordre den til å være der litt, uten å lukke. Så ville jeg prøvd å ta med buret i bilen allerede første dag, og kaste noen godbiter eller legge inn en god tyggeting de 10 minuttene du skal levere. Hvis valpen kommer fra en skikkelig oppdretter bør den har erfaring med bilkjøring fra før, selv om det ofte er med mor og/eller søsken. Hvis valpen IKKE er trygg alene de 10 minuttene så er den tryggere i et solid bilbur enn et stoffbur den kan tygge seg ut av... Hvis det viser seg å være et problem ville jeg fått noen til å sett etter den den korte tiden leveringen tar.
    • Jeg får valp imorgen. Vi er godt forberedt og skal ha fem uker fri.    Det jeg stresser med er at barnet mitt skal i barnehagen neste uke for å gi valpen litt mer ro den første uken. Det jeg bekymrer meg for er at jeg må ha den med i bilen når jeg leverer i barnehagen. Er det innafor å la den være i bilen de 10 minuttene det tar å levere barnet?    til vanlig skal jeg ha hunden i et transport bur bak i bilen, men tenker at den skal få være i et Stoffbur i passasjersetet ved siden av meg når jeg henter den imorgen og den første uken.  
    • Hadde nettopp en kjempefin tur uten noe tull, og masse pen lineføring. Ede var skikkelig på tilbudssiden og ikke engang utålmodig på godbitene. Det går virkelig fremover. Ordentlig godgutt i dag 🥰 Flink vaktbikkje også, for anledningen i Miljøpatruljen. Forsøpling tar vi alvorlig.
    • Hadde nettopp et mareritt av en "treningsøkt". Hadde alle favorittingene hans og lommene fulle av snacks. Godt vær og stille og rolig feriestemning. Ede åpnet med å hoppe opp og bite og bjeffe og jukke og være teit. Jeg trodde vi skulle ha en fin økt med den energien der, men da jeg ba om utgangsstilling for TREDJE GANG, så gikk han sakte og satte seg seigt ned. ... Eneste lyspunkt var en fin innkalling da han mens jeg prøvde samle meg vimsete avgårde på egenhånd inn i en luftegård jeg ikke har gitt ham lov til å gå i. Da spratt han opp fra sniffingen og kom løpende inn med en gang. Supert! ..men det var det ENESTE han gjorde riktig på cue. Han dekket hver gang jeg ba om stå. Så dumt på meg når jeg ba om utgangsstilling. La repeatedly fra seg apporten en meter fra meg i forsøk på å innkassere uten å måtte gi den fra seg. Fant plutselig ut at det var kewlere å gå fra front mellom beina mine til utgangsstilling istedenfor å svinge bakparten inn, og gjentok den der flere ganger. Nektet gå fot uten lure i hånden. Den økende frustrasjonen min gjorde ikke ting bedre. Han begynte holde hard rock konsert. Hoppet og bet og jukket. SÅ kom jeg på at han ikke har fått skjønnhetssøvnen sin. Han hadde vært våken fra kl 07 i morges uten å blunde et blunk. Aha! All made sense. Tok ham med meg inn igjen, og det tok ikke engang et minutt før han brøt ut i full raptus og fløy villmann mellom veggene i toddler tantrum. Stoppet plutselig og begynte krafse og grave som en manisk gærning på gulvet, og falt så dønn om, som et slakt, rett i søvn. — Har De forsøkt skru maskinen av og på igjen? 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...