Gå til innhold
Hundesonen.no

Avlskriterier: Engelsk mastiff


C.J

Recommended Posts

Sitat fra engelsk mastiff-klubbens hjemmeside:

"Hunder i avl må være HD & AD røntget. Det bør arbeidet for at et av foreldreindividene er HD og AD fri. (Avlsrådet kan gi dispensasjon dersom den planlagte kombinasjonen viser seg å være en positiv tilførsel til rasen og at hundens gener bør tas vare på, uavhengig av hundens HD, AA status). Hunder med sterk grad av en av disse lidelsene bør utelukkes helt i avl."

For det første; er det greit at det ene foreldreindividet har middels HD eller AA? Og hvor vil de (med "de" mener jeg raseklubben/oppdretterne) egentlig når de mener at det ikke trengs å tas hensyn til HD/AA-status så lenge genene ellers er verdt å føre videre? De vil jo bare føre HD/AA videre også? Er rasen så liten at de ikke kan utelukke hunder med middels grad?

Slik jeg tolker det kan faktisk begge foreldrene ha middels grad så lenge "kombinasjonen viser seg å være en positiv tilførsel til rasen". Dette er da ikke helt bra, er det vel?

Jeg spør bare fordi jeg er nysgjerrig, og lurer på deres meninger om dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer an på hvilke andre sykdommer rasen "normalt" sett plages med.. Hvis det er helt ukjent for oppdrettere/eiere at hunden har plager med hofter eller albuer - men dør av kreft når de er 3 år gamle - ja da ville også jeg satt at kreften var det man måtte ta stilling til først og fremst.

Hvis hundene er av en slik "type" (bygning) at den ikke plages av svak/middels grad HD/AA - så vil mange andre ting også være mer viktig å tenke på i avelen enn akkurat disse diagnosene (som i mange tilfeller kun er en bokstav på et papir).

Ergo - raseklubben er de som (man håper) har størst kompetanse, så det de sier pleier å være sånn nogenlunde greit nok. Dog vil nok "vi andre" sikkert ha vanskelig for å sette oss inn i en politikk som er veldig annerledes enn det vi praktiserer selv, da.

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
    • Jeg er ganske forelska om dagen 😂❤️    Vi har jo 3 tisper også - Utrolig morsomme og herlige vesen! Men hannhund er virkelig noe for seg selv! ❤️   Nils hadde en strålende valpekarriere, til helga skal han til Nkk Sandefjord og prøve seg som junior - Vi er forberedt på at alt kan skje 😂
    • Jeg har jo vært inne på tanken, særlig nå i perioden jeg ikke fikk lekt med han. Men i utgangspunktet bør det være mer enn nok. I tillegg til korte lufteturer er han en time i skogen ila formiddagen, og får en økt eller to med spor/lydighet/felt/rundering ila ettermiddagen/kvelden. Jeg har sluttet med all trening inne fordi det tydelig bygger stress, men han bør ikke være understimulert totalt sett. Mellom øktene får han også mye ro og søvn
    • Du har en ganske aktiv hunderase, hvor mye aktivitet får han i løpet av en dag? Selv om han ikke har kunnet leke har han vel fått både tur og aktivitet, håper jeg? Hodearbeid, søk, triksetrening? Jeg ville lagt mer arbeid i ro og trygghet rundt måltider, og ro- og hodetrening etter trening og hundemøter og andre stressede situasjoner.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...