Gå til innhold
Hundesonen.no

Øyelysing


Recommended Posts

Dersom det finnes sykdom på rasen som utvikles sent så vil jeg tro det er lurt med en sjekk eller flere. På min rase finnes det PRA, og derfor anbefales det å øyelyse ved 1, 4 og 7 års alder for å avdekke PRA-tilfeller, og i tillegg få viktige blodprøver av PRA-hunder for videre forskning der de prøver å kartlegge PRA-genet. PRA utvikles først når hunden er voksen, fra 3-4 års alder og opp. Dersom det ikke finnes slike sykdommer på rasen vil jeg tro det ikke er nødvendig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom det finnes sykdom på rasen som utvikles sent så vil jeg tro det er lurt med en sjekk eller flere. På min rase finnes det PRA, og derfor anbefales det å øyelyse ved 1, 4 og 7 års alder for å avdekke PRA-tilfeller, og i tillegg få viktige blodprøver av PRA-hunder for videre forskning der de prøver å kartlegge PRA-genet. PRA utvikles først når hunden er voksen, fra 3-4 års alder og opp. Dersom det ikke finnes slike sykdommer på rasen vil jeg tro det ikke er nødvendig.

Er det kun PRA som kan avdekkes ved øyelysing? Hva med de forskjellige formene for stær, bla? Eller andre øyesykdommer?

Til trådstarter så vil jeg si at øyelysing kan gjøres av flere grunner:

  1. Hvis hunden skal brukes i avl (og det er en anbefaling/krav fra raseklubben)
  2. Hvis du mistenker noe selv (kanskje ikke det første man gjør, men der kommer jo dyrlegen inn i bildet)
  3. For oppdretters skyld; da vet h*n at hunden er fri/syk og kan planlegge avlen sin videre ut fra dette. Handler om kombinasjoner av foreldre osv. (Fx bør vel ikke en hund som har en søster/bror med PRA brukes i avl, eller hva sier du Caroline som har litt mer peiling?)

Jeg har ikke øyelyst selv enda, så jeg skal vel ikke snakke så høyt, men planen er å gjøre det en gang det passer slik på utstilling.. :closedeyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvfølgelig lyser man for mer, men det er sykdommene som finnes på sheltie jeg er mest kjent med. Katarakt, stær, colobom mm. kan også oppdages i voksen alder.

For oppdretters skyld; da vet h*n at hunden er fri/syk og kan planlegge avlen sin videre ut fra dette. Handler om kombinasjoner av foreldre osv. (Fx bør vel ikke en hund som har en søster/bror med PRA brukes i avl, eller hva sier du Caroline som har litt mer peiling?)

Jepp, på sheltie skal de faktisk ikke ha bærere innenfor 5 ledd på begge sider av stamtavlen engang. Har man en hund med én kjent bærer innenfor 5 ledd skal den da pares med en helt uten kjente bærere. Selvsagt lurt å se forbi 5 ledd også.

Med bærer menes mor, far eller kullsøsken til en PRA-hund som selv ikke har utviklet/er sjekket med PRA. Det finnes desverre ingen gentest på sheltie enda, men de jobber med det. Det største problemet er at folk holder det skjult om hundene har PRA og ikke leverer inn blodprøver <_< Hurra for rasens beste liksom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Nå nærmer det seg 1,5 år siden det ble stille i huset, og det er på tide at noen andre får glede av hundeutstyret og bøkene jeg har. Her er Finn-annonsene jeg har lagt ut: Hurtta Lifeguard sele rosa, størrelse 90, ubrukt: https://www.finn.no/recommerce/forsale/item/390107305 Diverse apportbukker, rosa rute med hvitt bånd og neseprøver: https://www.finn.no/recommerce/forsale/item/390101594 Diverse hundebøker: https://www.finn.no/recommerce/forsale/item/388869585 Jeg har et pent brukt tøybur til salgs. Det har vært brukt 5-6 ganger på utstillinger og konkurranser til groenendael-tispe. Kan hentes i bergensområdet. Ta kontakt om du er interessert, så sender jeg bilder og detaljer. Jeg har også Vari Kennel Ultra Fashion størrelse large til salgs. Må hentes i bergensområdet (sentrum/Åsane). Det er mye brukt, og har blant annet reist fra USA til Norge med hund i. Så det bærer preg av å være brukt. Ta kontakt om du vil vite mer om buret og få bilder av det. Det er denne fargen:
    • I prinsippet tenker jeg at så lenge det er en god raseklubb så har de en oversikt over oppdrettere som følger deres retningslinjer. Men det er mye rart i hundeverdenen, og det kan være ulike årsaker til at en oppdretter ikke er med der. Det er uansett et ok sted å starte, tenker jeg. Fikk ihvertfall et godt inntrykk av nettsidene deres og informasjonen der. Ellers finner du mange gode råd om både kjøp, kontakter og valpetiden om du søker litt rundt på forumet her. Det ligger mange år med samlet erfaring rundt om. Lykke til!
    • Tusen takk for tipset! Magefølelse er kjempevanskelig 😅 når er den reell, og når er det bare sider ved den andre parten man ikke setter pris på, og som man reagerer på?  Jeg kan nok bruke litt mer tid på puddelklubben sine sider. I dag blir det fort facebook og Instagram siden det er så visuelt og lett tilgjengelig, men går sikkert glipp av en del gode oppdrettere ved å ikke tenke at man kan ringe rundt litt.  Til mitt forsvar er det første gang jeg skal kjøpe rasehund, så jeg vet ikke helt hva jeg driver med 🙈
    • Shirkus er vel eneste jeg kommer på som jeg kjenner og synes virker bra. Jeg tenker at det er viktig å sette seg inn i RAS-dokumentet som skal ligge på NKK, og sjekke at en oppdretter følger både NKK og puddelklubben sine retningslinjer for avl, som et minimum. Det med magefølelse er vanskelig. Prøv å dra på aktivieter du evt. selv kunne tenke deg med puddel, og se hvem du møter der?
    • Hei dere! Jeg planlegger anskaffelse av storpuddel-valp. Vet noen om gode oppdrettere? Helst parti, rød, brun eller grå.  Har vært i kontakt med et par oppdrettere, men er litt usikker på magefølelsen. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...