Jump to content
Hundesonen.no

Lek med tall - HD og AA statistikk


Nirm

Recommended Posts

Nå er det mer enn bare ledd som teller i avl, men akkurat det får være en annen debatt nå.

Når vi regner ut leddstatistikk, så regnes HD for seg og AA for seg, og mørketall taes ikke med. Det er den korrekte måten å regne på. Men jeg synes faktisk det er interessant å se hvor mange hunder som faktisk er helt frie også.

Har regna ut HD og AA statistikk for noen kenneler. Nevner ingen navn, så blir ingen "hengt ut". Resultatene er henta fra både SKK og NKK sin database, og kan inneholde litt skjevheter i forhold til hva eks NKK regner ut (i tillegg til at jeg legger inn alle tall manuelt, så kan jo ha missa en hund eller to). Tallene blir ca tall, men gav meg en liten "a ha" opplevelse likevel...

Kennel A: De har en rønkingprosent på rundt 90% på både HD og AA. Antall HD-frie (A + B) avkom ligger på underkanten av 80% og antall AA frie underkanten av 90%. Disse tallene regnes ut fra antall frie hunder ut fra antall rønkede.

Kennel B: De har en rønkingprosent på underkanten av 95% på hofter og underkanten av 90% på albuer, med henholdvis 98% og 95% fritt.

Kennel C: Har det fantastiske rønkingprosent på under 30% på hofter og under 10% på albuer, der henholdvis ca 65% er fri bak og underkanten av 60% er fri foran.

Så regnet jeg ut hvor mange hunder som faktisk er friske på ledd, dvs HD-A eller HD-B OG AA-A, og gått ut i fra antall hunder som faktisk er registrert i hver av kennelene. Tallene havner blir da:

Kennel A: Underkanten av 65%

Kennel B: Underkanten av 85%

Kennel C: Underkanten av 15%

Kennel C har faktisk da bare klart å bevise at 15% av alt det de har oppdretta er friske både foran og bak. De har både et stort mørketall og et snitt som ligger lavere enn gjennomsnittet for rasen. Mens kennel B har faktisk både et lavt mørketall, gode resultater på hofter og albuer, og godt resultat på hunder som faktisk er frie både foran og bak. Hvilken kennel jeg selv hadde kjøpt valp av hadde jeg aldri vært i tvil om om man tenker på leddstatistikk.

Hvorfor enkelte kenneler har så dårlig rønkingprosent som de har, vil man jo alltid grubles på.... Om det er dårlig motivering av valpekjøpere, stadig velger "feil" kjøpere eller lav interesse, kan man jo lure. Men uansett, så synes jeg at alt for mange er for dårlige til å sjekke status på det de avler.... Og dersom man regner det ut på feil måte, så synes jeg at enkelte oppdrettere faktisk viser skremmende resultater...

Link to comment
Share on other sites

Guest Gråtass

Jeg syns det er absolutt ett interesant tema, men i din lille statestikk så savner jeg reelle tall jeg. Hvis kennel B har 15 stk hunder i røntgbar alder og kennel C har 150 stk hunder i røntgbar alder så blir nemlig ikke tallenes tale like rettferdig..

Link to comment
Share on other sites

Guest Per Olav
Jeg syns det er absolutt ett interesant tema, men i din lille statestikk så savner jeg reelle tall jeg. Hvis kennel B har 15 stk hunder i røntgbar alder og kennel C har 150 stk hunder i røntgbar alder så blir nemlig ikke tallenes tale like rettferdig..

Fant denne blant bokmerkene mine :ahappy:

Link to comment
Share on other sites

Jeg syns det er absolutt ett interesant tema, men i din lille statestikk så savner jeg reelle tall jeg. Hvis kennel B har 15 stk hunder i røntgbar alder og kennel C har 150 stk hunder i røntgbar alder så blir nemlig ikke tallenes tale like rettferdig..

Det hadde vært meget urettferdig ja. :ahappy:

De ligger i størrelsen ca 80 - 200 hunder i røntgbar alder. B er den minste kennelen, og A og C er ikke så langt i fra hverandre i størrelse.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
  • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...