Gå til innhold
Hundesonen.no

Lek med tall - HD og AA statistikk


Nirm

Recommended Posts

Nå er det mer enn bare ledd som teller i avl, men akkurat det får være en annen debatt nå.

Når vi regner ut leddstatistikk, så regnes HD for seg og AA for seg, og mørketall taes ikke med. Det er den korrekte måten å regne på. Men jeg synes faktisk det er interessant å se hvor mange hunder som faktisk er helt frie også.

Har regna ut HD og AA statistikk for noen kenneler. Nevner ingen navn, så blir ingen "hengt ut". Resultatene er henta fra både SKK og NKK sin database, og kan inneholde litt skjevheter i forhold til hva eks NKK regner ut (i tillegg til at jeg legger inn alle tall manuelt, så kan jo ha missa en hund eller to). Tallene blir ca tall, men gav meg en liten "a ha" opplevelse likevel...

Kennel A: De har en rønkingprosent på rundt 90% på både HD og AA. Antall HD-frie (A + B) avkom ligger på underkanten av 80% og antall AA frie underkanten av 90%. Disse tallene regnes ut fra antall frie hunder ut fra antall rønkede.

Kennel B: De har en rønkingprosent på underkanten av 95% på hofter og underkanten av 90% på albuer, med henholdvis 98% og 95% fritt.

Kennel C: Har det fantastiske rønkingprosent på under 30% på hofter og under 10% på albuer, der henholdvis ca 65% er fri bak og underkanten av 60% er fri foran.

Så regnet jeg ut hvor mange hunder som faktisk er friske på ledd, dvs HD-A eller HD-B OG AA-A, og gått ut i fra antall hunder som faktisk er registrert i hver av kennelene. Tallene havner blir da:

Kennel A: Underkanten av 65%

Kennel B: Underkanten av 85%

Kennel C: Underkanten av 15%

Kennel C har faktisk da bare klart å bevise at 15% av alt det de har oppdretta er friske både foran og bak. De har både et stort mørketall og et snitt som ligger lavere enn gjennomsnittet for rasen. Mens kennel B har faktisk både et lavt mørketall, gode resultater på hofter og albuer, og godt resultat på hunder som faktisk er frie både foran og bak. Hvilken kennel jeg selv hadde kjøpt valp av hadde jeg aldri vært i tvil om om man tenker på leddstatistikk.

Hvorfor enkelte kenneler har så dårlig rønkingprosent som de har, vil man jo alltid grubles på.... Om det er dårlig motivering av valpekjøpere, stadig velger "feil" kjøpere eller lav interesse, kan man jo lure. Men uansett, så synes jeg at alt for mange er for dårlige til å sjekke status på det de avler.... Og dersom man regner det ut på feil måte, så synes jeg at enkelte oppdrettere faktisk viser skremmende resultater...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass

Jeg syns det er absolutt ett interesant tema, men i din lille statestikk så savner jeg reelle tall jeg. Hvis kennel B har 15 stk hunder i røntgbar alder og kennel C har 150 stk hunder i røntgbar alder så blir nemlig ikke tallenes tale like rettferdig..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Per Olav
Jeg syns det er absolutt ett interesant tema, men i din lille statestikk så savner jeg reelle tall jeg. Hvis kennel B har 15 stk hunder i røntgbar alder og kennel C har 150 stk hunder i røntgbar alder så blir nemlig ikke tallenes tale like rettferdig..

Fant denne blant bokmerkene mine :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns det er absolutt ett interesant tema, men i din lille statestikk så savner jeg reelle tall jeg. Hvis kennel B har 15 stk hunder i røntgbar alder og kennel C har 150 stk hunder i røntgbar alder så blir nemlig ikke tallenes tale like rettferdig..

Det hadde vært meget urettferdig ja. :ahappy:

De ligger i størrelsen ca 80 - 200 hunder i røntgbar alder. B er den minste kennelen, og A og C er ikke så langt i fra hverandre i størrelse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg prøvde Trikem max relax på nyttårsaften og det virket veldig bra på min hund.    Spennende med hund på prøve med endel utfordringer masse lykke til🤗
    • Tilbake til start i trening av utgangsstilling og fot har Edeward fått IVEREN og GLEDEN i å utføre tilbake. Godisen har haglet og det har hjulpet. Hans aversjoner mot øvelsen er borte. Han har gitt meg på tom hånd mot å få kastet leke også. Tilbyr utgangsstilling og går klisterfot hver gang jeg har mat i hendene. Det er helt klart fremgang, på tross av å ikke egentlig være fremgang. Vi er tilbake på et punkt vi kan jobbe oss videre fra, men jeg tør ikke tøye strikken på en stund. Pengene må ligge på bordet ved bestilling en god tid fremover fordi tilliten er tynnslitt etter alle de hånlig nedlatende forsøkene på å narre ham til å utføre uten garantier om lønn. ..men han er IVRIG og GLAD igjen, og det er bra!  Ny milepæl: blir sittende ved kasting av apport - mens jeg har Vom i høyre hånd. Fremskritt det også. Han er så ivrig på å fly etter leker i bevegelse, der har jakten trumfet mat til nå. Små skritt. 
    • Da har vi entret en fryktperiode. Den som skulle starte ved 6 mnds alder startet plutselig i dag, 7 mnd og 8 dager gammel. Henger på greip med stor rase, tregere utvikling.  Han ville PLUTSELIG ikke entre bussen. Han som ELSKER buss! Bussjåførene elsker ham også, for han står som et skolelys og logrer ivrig og glad når de svinger inn på holdeplassen. Han bykser like glad og ivrig ombord. ..et. Bykset. Har bykset. Har elsket buss. Nå ville han IKKE gå ombord, helt plutselig. En hyggelig medpassasjerer tilbød seg å løfte ham ombord, noe Edeward satte STOR pris på, og takket mannen for i flere minutter etterpå. Ikke sett ham så takknemlig siden han oppdaget paraplyens funksjon.  Heldigvis er bygdebussen et samfunn, fullt av hundefolk, og alle de nærmeste trådte hjelpsomt til og var hyggelige og pratet og koste med ham, noe han ble kjempeglad for. Han elsker oppmerksomhet fra fremmede mennesker som elsker hund. It takes a village to raise a puppy. Ingen setback til fair of stairs da vi skulle av igjen, heldigvis. Spent på hva annet som plutselig blir skummelt fremover. Han får ikke relapse på trapper, og det neste skumle bør heller ikke bli heis. Han er for stor og tung til å bæres. I tillegg har han så ekstrem separasjonsangst, han kan ikke være hjemme alene unntatt når han er så utslitt at han MÅ sove.  Dette blir spennende fremover. Håper det går fort over igjen.  Utgangsstilling på tom hånd har forøvrig bedret seg litt. Den er langt fra bra, men det hender han gjør det for å være snill med meg, og legger ingenting imellom når han tydeliggjør at dette er en act of kindness fra ham til meg. Han har forstått at det gjør meg glad, så han belønner meg med utgangsstilling på tom hånd for å vise at han setter pris på adferden min innimellom. Kanskje blir det bronsemerket en dag. Kanskje. 
    • Ja her er det nok å jobbe med, det er helt sikkert 😅Hun er blanding mellom cavalier og puddel (det ligger noen bilder på instagram under lindaoglilje hvis noen vil se, har ikke lyst til å legge ut så mye her ettersom jeg bare har henne på prøve). Jeg kjører en Prius og buret står i baksetet, så tror ikke det er bilen som er problemet. Det er nok heller tidligere erfaring med bilkjøring som gjør dette et stressmoment for henne. Men hun er utrolig lydig da, så hun hopper inn i bilen når hun får beskjed om det. Hun er veldig søt når hun ikke er stressa, men det er jo sånn ca. én time i døgnet 😅 Men hun har bare vært hos meg en uke så hun trenger nok enda litt tid på å lande helt.
    • Morsomt med småplukk å jobben med😅Enig med @simira, ta det helt tilbake til start. Hvilken rase(r) er hun (noen er jo kjent for å ha et litt høyere stressnivå enn andre)? Og hvilken bil har du? Udyret mitt synes bilkjøring er helt ok i min kompakt suv (der tar hun hele bagasjerommet, så ikke plass til bur, men har lastegitter); men hun hater å kjøre bil om vi låner type stor kassebil der hun må være i varerommet. Stressnivået går til himmels. Gjør det hele lystbetont med bildøren åpen og motoren av i begynnelsen, om hun er mottakelig for sitt/bli kommando eller bare be henne hoppe opp i bilen (om hun ikke er så liten at hun må løftes inn da). Babysteps og alt det der, masse lykke til!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...