Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan rutiner har dere på valpen?


netteliten

Recommended Posts

Jeg kan jo fortelle litt, selv om Mike er snart voksennå, men husker tilbake til den tiden han var valp :o

Mike fikk mat 4 ganger om dagen. Kl 07:00, kl 11:00, kl 15:00, kl 19:00 . Han måtte ut på do ca 5 min etter at han hadde spist for bomelibom. Han sov veldig mye som valp, og da fikk han være i fred til han våknet, men husker jeg klødde i fingrene etter å kose med lille deigklumpen.Den deilige valpelukten. Vi gikk turer, uforsket mye, jeg tok med meg en sekk,teppe,saft, godbiter til Mike og satt meg i skogen hvor Mike kunne få utforske rundt. Han turte aldri å gå mer enn max 5 meter borfra meg, og med en gang jeg ropte på han kom han i full fart til meg, så fornøyd. Overstrømmet han med ros med en gang han kom. Han var heldigvis veldig grei om natta, første dagen vi hadde han, så sov han hele natten pga han var sliten av mye nye intrykk og nye opplevelser. Natten etter så måtte han på do, men bare en gang, samme natten etter. Men etter de 2 nettene, så har han sovet hele natten ved siden va meg i sengen!

Vil ikke si det var så mye forskjell på hverdager og helger, utenom at jeg hadde han med meg på jobb på hverdagen. Tror han hadde veldig godt av det pga mange forskjellige mennesker som ville hilse og han ble fort trygg på mennesker.

Dagen min var som en drøm med Mike, jeg hadde gledet meg i flere år til dette, så jeg syns alt var gøy... selv det å stå ute på natta i regnvær og vente på at valpen skal gjøre fra seg.. han tisset lydig, fikk godbit, kom inn og tisset en stor og fin dam inne også.

Døgnrytmen... tja.. det var jo mye ut å tisse og bomelibom hver gang han hadde lekt, spist, sovet... Vende han til alt mulig som bilkjøring, og sosialisering... Hadde også faste tider hvor han fikk maten sin.

Valpetiden var slitsom, men jeg savner den... Nyt den valpetiden, den er så fort forbi...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sokrates er nå 6måneder gammel, og føler rutinene er ganske innarbeidet. Han får mat på begynnelsen av dagen, og det står framme til ca to timer før vi legger oss. (han spiser veldig lite, så vi vil gi han sjansen til å spise når han ønsker). Bæsje må han 2-3 ganger for dag, morgen, ettermiddag og kveld. Ellers så går vi ut med han etter han har spist, leket (litt mer voldsom lek) og sovet, og når han skraper på døren. Når det kommer til tissinga, så syns han fortsatt det er kjekt å gjøre det inne, så det skjer en sjelden gang. V prøver å være ute og leke, trene, gå tur, ca to timer hver dag (går ikke en to timers tur), men noen dager blir det litt mindre

Vi legger oss rundt elleve, da har Sokrates som oftest sove en times tid, og stort sett sover han til morgenen etter rundt 7, med visse unntak.

I helgene går vi ut med han, og legger oss igjen, og han sovner nok fortere enn hva jeg gjør. i helgene har vi også bedre tid, og tilbringer mye tid ute, spesielt om været er fint. Da går vi også på Bråstein, for dere som ikke kjenner plassen, er det en flott sti hvor nesten alle går med hund, og som oftest er hunden løs. En ypperlig plass til sosialisering.

erfaringer jeg har gjort meg er at det er lurt å la valpen springe fritt uten band iblant. Hvis det er mulighet for det (vi gjorde det for sent). Da får han utforsket mer, og itillegg får du øvet på bla innkalling, kontakt og mye mer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han får mat på begynnelsen av dagen, og det står framme til ca to timer før vi legger oss. (han spiser veldig lite, så vi vil gi han sjansen til å spise når han ønsker)

Jeg ville benyttet sjansen mens han var liten til å lage gode matvaner. Tre måltider om dagen som senere blir til to, det er nok av miniatyrhunder som har merkelige spisevaner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville benyttet sjansen mens han var liten til å lage gode matvaner. Tre måltider om dagen som senere blir til to, det er nok av miniatyrhunder som har merkelige spisevaner.

Jeg har også en liten frøken som er veldig småspist. Burde vi likevel bare sette frem for i veldig kort tid? Og hva gjør vi når hun da ikke spiser noe? Foreløpig har hun fått forkuler også som belønning(ja, jeg er jammen kjip, men vi driver og utvider reportoaret!), så hun spiser jo litt da, men ikke mye av maten som er bløtet opp! Når bør jeg slutte å bløte maten?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Peico er småspist også.

Men når han er sulten nok så spiser han.

Eller jeg tar en liten ss tunfisk i bunnen av skåla, så heller jeg på forkulene og litt vann!

Da er det utrolig hvor sulten han plutselig var...

Jeg bruker også tørrfor som godbiter, for da er det noe sundt i alle fall. Og jeg vet han får i seg næringen han trenger.

Man mener man skal bløte foret hele livet.

Jeg spurte oppdretter om det, og hun liker best at man bløter opp maten alltid.

Men du må jo føle deg frem.

De småttisene er jo også i tyggealder, så om man bløter opp litt, men gir litt tørt gjør sikkert ikke det noe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.

Jeg er nybegynner i dette forumet, men begynner å lære....;-)

Vil nevne at jeg har også en liten tasse som er svært småspist. Hun er svært ivrig når jeg lager maten og fram til jeg setter den ned, da er den ikke så spennende lenger.

Spiser litt, men gir seg fort!

Jeg har holdt meg hard og tatt bort maten når hun går fra den og venter litt med å sette den ned igjen. Dette funker faktisk til tider... i går kveld spiste hun opp ALL maten sin og jeg stod der med tårer i øynene.

Men gleden varte ikke lenge for hun var like sær igjen i morrest.

Sånn kan det gå... bare starte på nytt;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Valper er småspiste i perioder.. Jeg tror likevel (med de fleste raser) at så lenge det ikke er noe medisinsk galt med hunden skal man være streng, og kun ha maten fremme i ti minutter f.eks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å blande noe godt i maten etter den er satt ned, er ihvertfall ris til egen bak...

Da må man fortsette med det hele tiden. Jeg snakker av erfaring da jeg tidligere har hatt en bullmastiff som IKKE var glad i mat. Den feilen skal jeg aldri gjøre igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En hund vil aldri sulte i hjel hvis den får tilgang på mat... Så stae er de ikke.

Du må utnytte byttedominansen til hunden. dvs: ulven fanger f.eks et rådyr, spiser den ikke opp bytte, så stikker byttet av eller noen andre tar det. Byttet ligger ikke der og venter på at det skal bli spist opp...

Ta fra hunden mat etter 10-15 min, sett frem igjen maten til neste måltid...

Ikke bland masse godsaker i maten, da får du en hund som blir meget vanskelig i matveiene senere, mye verre enn den er nå. Vet det er tøft, men gjør det for hunden din.. tross alt for dens eget beste!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når lufter og mater dere valpen?

Lufter når hun må på do og gir han masse små måltider spredd utover dagen. grunnen til dette er at storegutt er ekstremt småspist i perioder og erfaringen tilsier at han spiser langt mer hvis han får flere bitte små måltider fremfor 2 store. Lyra må og få for å lage litt konkuranse.

Hvordan er deres dag med valp?

Veldig variabel.. hun er alltid med på jobb og blir luftet med ujevne mellomrom.

Er det forskjell på ukedager og helger?

Jepp.. som det alltid har vært..i helgene er det ofte noe hundeting som skjer.

Hvordan er dørgnrytmen med valp i hus?

Som før.. jeg tilpasser meg ikke valpen;)

Vil dere dele gode/ dårlige erfaringer?

Hva som er lurt og ulurt er så forskjellig på hver hund. Ofte som gjør man nye feil når man prøver å unngå gamle.. synes det er vanskelig å gi råd e.l da det som var riktig for min forrige valp ville vært helt feil for min nye etc..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
    • Flexiline er generelt en dårlig idé, og særlig for en stor og sterk hund. Hvis noen slipper sin hund bort til dere i bånd, kan det fort bli floke og konflikter. Du kan heller ikke slippe båndet hvis noe skjer (hunden setter seg fast, sykkel kommer på tvers mellom dere etc.). Og det er vanskelig å ta hunden inn hvis den er ytterst i båndet, med mindre du har en supersolid innkalling. Kjøp heller en halvlang-line på 5 meter som du kan slippe ut og hanke inn etter behov. Du blir fort vant til å håndtere en kort langline, og mye bedre kontroll på hunden. Du kan slippe den både for å la hunden løpe litt, eller gi den friere bevegelsesrom i møtesituasjoner som ikke kan unngås (både med folk, hunder, sykler...). Du kan også ta et grep midt på båndet uten å svi av deg håndflaten hvis hunden trekker eller bykser avgårde. Vi har hatt disse, og er noe av det vi har tatt vare på etter å mistet hundene, de er supergode: https://dyresjappa.no/Produkt/1/294247/Supergrip-Sporline-5m
    • Hei,  Kjøpte akkurat en flexi classic L. 5m. bånd. Den fungerer helt greit, men vurderer et annet alternativ neste gang jeg kjøper. Det jeg kunne tenke meg er låste posisjoner uten å holde inn knapp i tillegg til et enda mer robust tapebånd og et noe større håndtak. Noen anbefalinger? Jeg har en nokså sterk staff-presa blanding på. 35 kg., som tidvis kan dra noe. Ser nå at jeg skulle flyttet denne til utstyrstråden, men vet ikke om det er mulig.  På forhånd takk for svar😊
    • Ede har endelig lært å sette pris på vanntette potesokker, og vil nå heller gå med enn uten. Trenger ikke bestikke med godis for å få dem på lenger, han husker nå at det er langt mer komfortabelt å gå ut på iskaldt klissvått og ekle grussteiner med dem på enn å gå barbeint.  Han ga uttrykk for å ville ha dem av inne på kjøpesenteret, da han selv la merke til at bakken var tørr, varm og stenfri der inne, men klagde ikke, bare gjorde meg oppmerksom på at han kunne tenkt seg å få de av der inne.  Nytt for dagen var å reise på rullebånd. Det har vi ikke prøvd før. Kunne gått meget bedre. Min feil. Trodde han ville forstå greia og bli med av, men han ble usikker da vi nærmet oss toppen, satte seg tilbake istedenfor å bli med frem, så jeg måtte panikk løfte-dra-heise ham over kanten i en faderlig fart, noe som selvsagt stresset ham. Not a good introduction.  Vi tok samme greia ned også, hvor han var helt kewl med å stå på båndet i bevegelse etter å ha blitt løftet på Ante fare og ble nervøs da han så slutten nærme seg, men virket som han synes det var helt ok å bli hjulpet over kanten med et muntert: "Whoppsie!" og en stor bit Nom Noms trøkket i ansiktet på landing. Han spiste det ivrig, så håper den sammenhengen med rullebåndet ble en sterkere neural pathway.   Videre på miljøtreningslisten har vi rulletrapp.. 😰 Det må gjøres. Rakk ikke øve opp den vanlige trappen i dag, fordi vi hadde ærender, men i morgen har vi ingenting annet å gjøre, så muttern får kle på seg, ta med sitteunderlag, pledd, varm drikke, kanskje niste, just in case, for om det ikke løsner etter noen forsøk med bare de øverste trinnene og gradvis økning, så kan vi sitte i den trappen og henge og ha det dødsens kjedelig til han finner ut at det lønner seg å gå den opp og vi får full fest.  Flashy blinkende helikopter med lyd hadde Mr. T on staircases ingen issues med. Gikk rundt det på baksiden mot veggen og så inn i cockpit og synes ikke det var noe uvanlig med det der.  Har forøvrig passert masse små og større unger også, både inne og ute og han begynner bli kjempeflink til å se, men ikke røre nå, på tross av de mange flørtende blikkene som inviterer til kos og lek.  De minste barna har jeg vært litt nervøs for skal trigge jakt når de plutselig løper, så jeg har vært veldig på alerten, men det eneste som utløste jakt i ham og strammet båndet var en dinglende skulderstropp på en bag. Så ut som en biteleke. Bykset, men fikk ikke nå frem til den. Med unntak av den har han vært eksemplarisk og avbrutt intensjoner om å undersøke andre mennesker på kontaktlyd hver gang jeg så ham vurdere det og var nervøs for et byks mot noen. — Food before Feckers, any day. Noen ganger også mom over nom. Han bryr seg om og tar min veiledning selv når han er mett og ikke vil ha mer. Vi begynner få et bånd utover måltidene 🥳
    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...