Jump to content
Hundesonen.no

Oppdrett av Tervueren.

Recommended Posts

Heisann sonen! Planen er at jeg skal kjøpe meg en tervis på ubestemt tid, og jeg vil begynne å se etter oppdrettere. Så, hvor skal en tervuerenfrelst nybegynner starte liksom? Jo, med en tråd hos dere. :innocent: Jeg har lest masse på forskjellige tråder om rasen, avl og oppdrett, og de fleste trådene er ganske gamle- derfor lager jeg en ny en.

Så... har hørt ganske mye om at man bør være veldig nøye med valg av oppdretter om man skal ha en tervuerenvalp, fordi det finnes så store forskjeller innad i avlen og svakheter i rasen. Fra hva jeg har hørt, sett og lest kan noen individer f.eks ha lett for å bli nervøse, miljøsvake, lyddredde og veldig skeptisk til fremmede. Har roamet mange av hjemmesidene til norske oppdrettere, og noen svenske. Leste om noen oppdrett jeg liker ganske godt og som virker interessante, men tenkte jeg skulle høre med dere. Erfaringer og meninger? Det blir tatt imot med et stort takk!
Det spiller egentlig ingen rolle fra hvor oppdrettet befinner seg, men innenfor norden hadde vært et pluss. 

Jeg leste en tråd om at man ikke skal låse seg fast på oppdrettere, men heller se etter kombinasjoner. Jeg kan innrømme med en gang at det er ganske vanskelig da jeg ikke er så satt inn i belgermiljøet. Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal se etter, eller hvor jeg skal begynne.

 Ift. hva jeg vil ha, ønsker og forventer i hunden, går jeg for et oppdrett som heller litt mer mot 'familiehund' enn brukshund, så vil holde meg litt unna de mest bruksavla oppdrettene. Som de fleste hundeeiere er jeg veldig opptatt av gode gener og at valpene håndteres av erfaringsfulle og flinke oppdrettere som setter sosialisering høyt.

Ooog til dere som har tervtotter her.. Sleng gjerne med bilder og fortell hvor de er fra :ahappy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi har to terver fra Nadjarah :) Men de avler hovedsakelig på gronniser. 
Ellers ville jeg sett i retning Kvina! De har utrolig flotte hunder, og mor til tispen vår er fra dem :) 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Belgerpia

Hva skal du ha hunden til?
Det er liksom det mest vesentlige. Det er etterhvert mange oppdrettere av belger i Norge, og fokus er litt forskjellig.

Jeg har jo mine preferanser i forhold til hva jeg ønsker i en belger, andre kan ha andre preferanser. Og som du sier, så kan det være vanskelig å lete etter kombinasjoner når man ikke vet noe om miljøet. Helt klart supervanskelig - skal man gå etter det, så må man velge en oppdretter som kun avler på individer som er merittert, og har målbare resultater. Dvs. at hunden blir konkurrert med i en eller annen gren. Det er her DINE preferanser til bruksområde kommer inn. Er du på jakt etter kun en hund som skal være pen og gå på utstilling, ja - da kan du bare velge en oppdretter som kun har fokus på det. Ønsker du hund til lp/bruks/agility - ja, så velger du en oppdretter som kan vise til resultater i ymse sporter.
Om du er nøye på dette med mentalietet - ja, så kan du jo i utgangspunktet huke av de oppdretterne som f.eks. har fokus på å gjøre MH. Dvs. som ber valpekjøperne gå MH med sine hunder fordi man ønsker å ha en måte å måle sitt avlsarbeide på.

Når du har satt deg ned, og bestemt deg for hva slags belger du ønsker deg - da kan du single ut kombinasjoner, hva slags resultater har foreldrene, har de avkom fra før, har avkommene f.eks. gjort MH, har avkommene gjort det bra i LP, AG, Bruks - whatever.

Og ønsker du belger til bruk i hundesport, ja - da ser du etter oppdrettere som har levert jevnt over gode konkurransehunder, sånn at du kan MÅLE resultatet. Jo flere hunder fra oppdrettet, og forskjellige kombinasjoner som har resultater - jo større er sjansen for at du fra nettopp den oppdretteren vil få en belger som passer til det du ønsker å bruke den til.

Viktigst av alt - en belger skal IKKE/ALDRI være "skittish" og sky, den skal ikke rygge vekk fra folk - selv i tenåringsfasen - den behøver ikke være supersosial, men den skal aldri være redd eller engstlig.

Lykke til i jakten på den perfekte tervkompisen - det er en herlig rase.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg måtte i blant aktivisere min litt mer på kvelden, og passe på at hun ikke sov alt for mye på ettermiddag/kveld, i de periodene hun var som mest aktiv på natterstid eller ville stå opp veldig tidlig.. 😛 
  • Qaran er født i 2013 og er en eurasier og Kuling er en toller født i 2017 😊 Da jeg og samboeren fikk Qaran ville vi egentlig bare ha en turkompis og så endte vi med å gå ca alle kursene Din Beste Venn hadde 😅 Vi ble interesserte i hundesporter og har testet en del forskjellig med ham. Han har bronsemerket i lydighet og har et napp til eliteklassen i rallylydighet. Han er ganske miljøberørt og bekymret etter å ha blitt angrepet en del ganger og det har satt store begrensninger for konkurransekarrieren. Og så er det begrenset hva han gidder å gjøre også 😂 Qaran er en rolig fyr som syns man burde ta seg tid til å snuse på blomstene.

   Kuling kom inn i familien i 2017, fordi vi ønska oss en hund til og en med mer futt og treningslyst denne gangen 😊 I motsetning til storebror som har mye til felles med oksen Ferdinand, er Kuling mer som Bippe Stankelbein. Han har alltid dårlig tid 😅 Likevel roer han seg fort nye steder og er en veldig stabil og miljøsterk hund.

   Jeg har blitt hundetreningsnerd og vi har gått massevis av kurs sammen. Til høsten skal vi gå klikkertrenerutdanningen trinn 2. Kuling har veldig fine momenter, har inne det meste som trengs til RL klasse 3 og LP klasse 1/2. Han har mye grunntrening som bl.a. en kjempefin bakpartskontroll, men mangler mye på fokusbiten. Vi trener og trener på fokus, engasjement og belønningsutvikling og håper at det skal hjelpe på å komme ut av hormontåka! Han blir 3 år i høst, så forhåpentligvis roer det seg snart. Han er veldig selvstendig og nysgjerrig, som er veldig positivt, men det betyr også at han ikke trenger meg til noe på trening og hadde lett valgt å løpe vekk og spore i stedet for å bli hos meg og få leverpostei eller yndlingsleka. Så dette med fokus er ikke så lett! Pga manglende fokus har ikke vi fått konkurrert i noe enda, men håper å kunne starte i både LP og rally neste år 😊 Vi starta i rally klasse 1 online nå i vår da, for hjemme går det bedre! Her er et par bilder av gutta 😊  
  • Vi prøver å være så mye som mulig ute. Har jo lest at valper ikke skal ha så altfor mye mosjon, men vi går flere turer i løpet av dagen. Når vi kommer inn etter tur sover hun inne. Hun er en veldig enkel hund på dagen egentlig, sover mye. Hun kan noen gang være litt vanskelig å motivere til å gå tur, hun vil helst bare sitte stille og se på verden. Prøver å få henne til å løpe løst og utforske og leke ute også, men hun vil helst bare holde seg rundt bena mine. Så tips til uteaktiviteter tas gjerne imot!  Vil forresten helst ikke ha henne i senga. Hun har fått ligge i sofaen noen ganger, men da skal hun bare bite og gnage på meg og alt annet, så jeg tror ikke det hadde vært løsningen om natten egentlig.    Har fått mat rundt 19. Fikk anbefalt av oppdretter å ikke gi noe senere enn det. Men kan prøve å pushe litt. Takk  
  • Jepp... Helt grusomt, men så sant ❤️ 

   Ja jeg kan forstå at i gitte situasjoner kan hunden potensielt få det bedre i et nytt hjem, men da må grunnlaget være at det er best for hunden, ikke fordi en selv som eier føler at hunden ikke ble som forventet? Det er et levende vesen, alt kan skje.
     Ja bur altså... Det er en diskusjon i seg selv. Jeg kan ikke fatte at noen kan få seg til å stenge inne en hund i 20 timer av døgnet (vel, jeg skjønner ikke at noen kan stenge en hund inn i bur noen timer av døgnet..)?
   Hadde jeg fått nyss i at noen jeg kjente gjorde det, så hadde jeg meldt dem inn tvert. Det er rett og slett sjokkerende. Tenk... 2 år innestengt og så avlivet
  • Hvor ofte har du tenkt til å jogge med hunden? Om det er snakk om fire korte lufteturer og en joggetur på 45 minutter så blir det jo annerledes enn om alt bare er vanlig tur. Hunder som er lette å trene er også ofte ganske aktive og krever å få brukt både hodet og kropp jevnlig. om du feks kan tilby de turene du beskriver, og at noe av det er jogging, og at du i tillegg vil bruke tid flere ganger i uka på trening så er det mange flere raser som vil passe (Kanskje også en moderat bc eller schæfer). Men om det ikke er det, så ville jeg nok heller gått for en roligere rase som ikke krever mye. Både bc og schæfer krever å få brukt både hode og kropp mye i løpet av en uke og kan nok fort bli slitsomme og vanskelige å ha med å gjøre med for lite trim og aktivitet. Det er da man fort får adferdsproblemer på hunden. 
 • Nylig opprettede emner

×