Gå til innhold
Hundesonen.no

Colargol

Medlemmer
 • Innholdsteller

  50
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

12 Good

Om Colargol

 • Rang
  Nykommer

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Colargol

  Hund og katt

  Hvordan få dem til leve sammen? Pus er veldig nysgjerrig og redd den nye skapningen som har flyttet inn. Valpen er bare glad og nysgjerrig. Foreløpig har de bodd i hver sin etasje (4 uker siden valpen kom til oss), men på ett eller annet tidspunkt må de begynne å være i samme område. Har prøvd å ha gitter mellom dem, men da sitter bare pus og «terger» valpen som blir helt spinnvill. I møtesituasjoner ute (feks når valp skal ut og pus inn) er valpen så flink, gjør seg liten og er rolig. Men pus stikker av, freser og er lite trivelig. Samtidig er pus SÅ nysgjerrig. Sitter i trappa og ser på valpen, forfølger oss når vi er ute og går tur med valpen osv. Er det best å fortsette som vi gjør, eller bør vi «tvinge» fram et møte? Evt hvordan?
 2. Colargol

  Endre favorittsovested

  Snuppa har vært hos oss i 3 uker, og har helt siden hun kom hatt ett favorittsovested: rett ved ytterdøra, gjerne med nesa på dørstokken. Om natta sover hun i bur uten problem, men på dagtid er alle dupper ved ytterdøra. Det er ikke et optimalt sovested, vi har unger og det er mange som går inn og ut av døra. Nå blir det litt sånn at folk må vente med å gå inn/ut for hunden sover 😅 Vi har prøvd å stenge av gangen slik at hun ikke kommer seg dit, men da bare virrrer hun og dagene blir nesten søvnløse/mange korte smådupper. Hun ligger da på vakt hele tiden, og får med seg alt vi gjør. Ved ytterdøra sover hun tungt og godt. Vi bruker et avsperret område (barnegrind) hvor hun er når hun trenger å roe seg litt, eller vi trenger litt fred fra henne, her kan hun sove en liten dupp etter mye masing (bjeffing/pistring), men det er ikke en sånn dyp søvn som ved ytterdøra. Hvordan hjelper vi henne å finne et annet favorittsovested? (Hun har seng, bur, avskjermet sted på stua osv - mange andre steder som i teorien kan funke, men det gjør av en eller annen grunn ikke det.)
 3. Colargol

  Ro-trening

  Tusen takk for svar - endelig begynner jeg å skjønne hva denne rotreningen handler om (joda - har lest ørten bøker om hundehold, men når valpen plutselig er der, er det som hørtes så enkelt ut i bøkene ikke fullt så enkel å iverksette 🙄) Sånn det er nå sliter vi oss helt ut, har knapt vekslet en sammenhengende setning med ungene de siste par ukene fordi hunden tar absolutt alt fokus, absolutt hele tiden (ja, vi sliter med å finne den av-knappen!)
 4. Colargol

  Kan en valp være alene ute?

  OK, så om jeg skjønner dere rett så bør vi heller «bestikke» henne med noe godt, og stenge henne inne i grind eller bur? Jeg har tenkt at det vil lære henne uvaner (Feks forvente noe godt hver gang vi skal spise/gjøre lekser/si hadet osv) og har derfor styrt unna, men det funker kanskje? Vi har hittil løst det ved at en voksen har hunden ute mens den andre spiser/hjelper ungene, men i lengden er det vanskelig sånn rent praktisk, så leter etter andre gode løsninger!
 5. Colargol

  Ro-trening

  Det er nok mer at hun er overtrøtt, for det skjer alltid i situasjoner hvor vi forventer at hun skal sove/slappe av (feks hvis vi har vært ute, lekt eller aktivisert på andre måter). Tyggebein, kong og sånt bare girer henne enda mer opp, så det har jeg slutta med. Men kan prøve å gi henne i grinda (vi har ikke brukt grind enda, for jeg er litt usikker på når/hvordan bruke det). Når hun kjeder seg sier hun ifra på en annen måte. Blir litt vel kreativ for å si det sånn (biter i bordbein osv). Det er når hun blir helt spinnvill, hvor hun ikke har tid engang til å bite i bordbein, at jeg tenker ro-trening er på sin plass. Hva kan vi ha i grinda for å gjøre det enklere for henne? Leker, tyggebein osv girer som nevnt bare opp. Bør jeg sitte ved siden av og gjøre ingenting? Prate med henne, eller overse? Rose når/hvis hun roer seg?
 6. Colargol

  Kan en valp være alene ute?

  Hun er veldig selvstendig. Og jeg vil ha full oversikt over henne gjennom kjøkkenvinduet. Er ikke snakk om lang tid, kanskje 10 minutter. Er det ok for en valp på 13 uker? (Og det vil ikke erstatte våre turer ut med henne, bare ta henne vekk fra litt stressa situasjoner for både oss og henne)
 7. Colargol

  Ro-trening

  Hva funker, når og hvordan? Når valpen er helt spinnvill eller bare litt urolig? Hvor lenge? Og hva kan man forvente av en valp på 12-15 uker? De vanskelige situasjonene er når hun girer seg sånn opp og ingenting fungerer - hun bjeffer, biter, springer (fra oss) og er generelt utrivelig. Har prøvd alt fra å ta henne med ut, gi henne tyggebein, tvangskose - det bare girer henne enda mer opp. Aktivisering/øving på triks osv fungerer ikke når hun er i et sånt humør. Vil ro-trening kunne hjelpe?
 8. Colargol

  Kan en valp være alene ute?

  I bånd, i en avskjermet hage? Den unge frøkna vår har en voldsom energi når jeg er opptatt med noe. For eksempel om minstejenta trenger hjelp med leksene, når frokosten skal lages eller ungene skal få en godnattklem. Vet ikke helt hvordan vi skal håndtere det, så tenkte kanskje en løsning kan være å la henne være ute alene en kort stund (under oppsyn så klart).
 9. Colargol

  Vi drukner i tiss!

  Det er ikke uvi. Og vi har hatt en hel dag uten et eneste uhell, så begynner nesten å tro på dere som sier det vil bli bedre 😉 I går bæsja hun inne. Hun var stressa og sliten. Ser et tydelig mønster, og da er det mye enklere å håndtere. Takk for mange gode tips!
 10. Colargol

  La valpen løpe fritt?

  Ok, dagens dumme spørsmål fra meg: er greia med langline at de har på band, uten at noen holder tak i båndet? Sånn at om de stikker så har du mulighet til å nå tak i båndet? Eller holder du i ene enden, og så får de springe der de vil innafor den radiusen båndet gir? Jeg har kjøpt langline, men ikke helt blitt enig med meg sjøl hva greia med den er ☺️
 11. Colargol

  Vi drukner i tiss!

  Takk! Jeg glemte å nevne det i innlegget over, men etter innspill herfra er time hos dyrlege allerede bestilt. Skal dit i morgen. Nesten så jeg håper at det er uvi som er årsaken, det kan enkelt behandles. Når det er sagt: klokka er snart 14.30 og vi har ikke hatt ETT ENESTE uhell inne i dag 😳 Forsiktig optimist her jeg sitter..
 12. Colargol

  La valpen løpe fritt?

  Hvordan gjør man det når innkalling ikke sitter enda? Vi har (hadde!) det vi trodde var en hundesikker hage. Massive gjerder, og steinheller og/eller kompostgrinder satt opp der hvor det er mulighet til å snike seg ut. Men i kveld fikk valpen et skikkelig "raptus", sprangs om en gal, helt klin umulig å få kontakt med henne (nysnø er gøy!!) - og plutselig var hun vekk. Lille frøken houdini hadde trengt seg gjennom en ugjennomtrengbar hekk. Og plutselig var hun søkk vekk. Jepp - hjerte i halsen og alt det der. Så skrekkscenarioene suse forbi i hodet mens jeg desperat lagde all slags lyder for å påkalle oppmerksomheten hennes (problemet er jo at ettersom hagen er vanskelig å komme ut av, er den tilsvarende vanskelig å komme inn i...). Men hun kom omsider, helt, fullstendig oppgira. Sånn klin kokos. Hun hadde jo hatt det kjempegøy!! Men. Nå vet hun veien ut. Og vi kan ikke putte flere kompostgrinder i hekken enn det allerede er - hullet hun sprang gjennom var ikke et hull, sånn i utgangspunktet. Så hagen er ikke trygg lengre. Hva gjør vi da? Trenger valper å springe løs, eller kan vil like greit ha på bånd og øve på innkalling? Vi har øvd en god del på innkalling, men når hun får sånne "raptus" er det som om alt vett forsvinner - så kan ikke stole på henne enda. Og vet aldri når det skjer. Tør ikke satse på å miste henne en gang til..
 13. Colargol

  Vi drukner i tiss!

  Hei igjen, Takk for mange gode tips! Etter som dagene går ser jeg jo tydeligere et mønster i tissingen. Nå begynner vi å skjønne hverandre såpass at jeg vet når hun må ut for å tisse! Da er hun kjempeflink, tisser ute og alt er fryd og gammen. Men uhellene er fremdeles mange inne, men det er bare småskvetting. Jeg føler meg nesten helt sikker på at det ikke er fordi hun må tisse, men - tja - stress? Ser det spesielt i situasjoner hvor jeg er opptatt med noe, eller at hun har kavet seg opp. Så vi har prøvd å få ut mer energi ute, latt henne løpe litt ifra seg. Og prøver å roe ned inne. (Akkurat det siste er lettere sagt enn gjort, hun sliter med å finne "av-knappen" til tider, og det er gjerne da hun skvetter). Kan hunder tisse fordi de ønsker oppmerksomhet/føler seg alene/ensom osv? Uhellene skjer uten unntak når jeg er opptatt med noe. Feks jeg kan stå å gi sønnen min en kjapp nattaklem, og så tisser hun rett ved siden av meg (og da hadde vi nettopp vært ute hvor hun tissa lenge og vel, så hun var i teorien ikke tissetrengt).
 14. Colargol

  Vi drukner i tiss!

  Så sant hun ikke sover er vi ute minst en gang i timen, gjerne mer. Og den delen av hagen som vi bruker til formålet er den med mest ly og ingen forstyrrelser. Hvor lenge er det ok å være ute med valp når det er surt og kaldt ute? Jeg har vært ute i over 1 time uten resultat. Da ga jeg opp. Prøver også å skille mellom lek og tissing; en del av hagen leker vi, den andre bare er vi uten store aktiviteter (utenom tissing da, i teorien ihvertfall). Går alltid i «tissehagen» etter å ha trent eller lekt ute, for å roe ned (og tisse). Jeg er egentlig mest redd for at vi gjør noe feil, ettersom hun ikke var sånn hos oppdretter. Føler det begynner å bli en maktkamp mellom oss, og det er ihvertfall ikke bra. Veldig tydelig at hun vet at hun ikke skal tisse inne, det skjer alltid om jeg snur meg bort ett sekund, aldri om jeg ser på henne. Og ja, vi fotfølger, bokstavelig talt.
 15. Colargol

  Vi drukner i tiss!

  I hvertfall føles det sånn! Nybakt valpeeier, og trodde vi var forberedt på litt av hvert etter å ha tråla hundebøker og snakka med erfarne hundefolk før valpen kom, men vi var visst ikke så forberedt likevel 🙄 Valp, 12 uker, stor rase. Kom til oss for litt over 1 uke siden. Hun tisser inne konstant. Vi har en avskjermet del av hagen som er rolig og tilbaketrukket. Hit går vi hver eneste gang det er på tide å gå på do. Tisser i en ende, bæsjer i den andre. Ser i teorien ut til å fungere bra som tissested. Urinen lukter ikke, så jeg mistenker ikke UVi. Får masse ros og godbit hver gang det kommer noe ute. Aldri kjeft når det kommer inne. Går ut etter hver gang hun har spist, sovet, lekt, er hyper og når vi tror hun gir signal på at hun vil ut. Og etter alle de ørten gangene hun tisser inne. Problemet er alt som kommer inne. Om hun er oppkavet/styrete: tisser inne. Om hun kjeder seg: tisser inne, Om hun rører litt på seg: tisser inne. Eneste hun ikke tisser inne er når hun sover 🙄 Vi springer i ett ut og inn, eller fotfølger henne inne. I dag var vi ute en liten tur (øver på å kjøre bil), gikk rett i hagen og var ute ca 15 min. Kom ingenting, hun bare lå der. Gikk inn, satte fram lunsjen til henne, hun slukte et par jafs og gikk rett i en krok og tissa. Rakk å ta henne før det kom så mye, så rett ut igjen. Sto 20 minutt, ingenting skjer. Hun ligger bare der, klør litt på halsbåndet, gnager på ei grein. Tenker at det er hagen det er noe «feil» med, så rusler til et annet sted hun har tissa tidligere. Ingenting skjer. Gir opp og går inn. Hun springer rett i senga si og tisser videre. Så ut igjen, kommer fremdeles ingenting (kom en del i senga så hun gjorde seg vel ferdig der). Denne gangen var det tydelig at hun var tissetrengt, men ikke ville tisse ute. Andre ganger klarer jeg ikke tyde henne i det hele tatt. Hun kan komme inn etter å ha vært ute og tisset, for så å sette seg rett ned og skvette inne. Som regel virker hun ikke tissetrengt - hun bare setter seg ned og skvetter litt. Før klokka 11 i går var vi ute 8 ganger; 3 ganger fordi hun måtte, 5 ganger fordi hun satte seg ned inne. Som regel et det bare en liten skvett som kommer. Det går i ett liksom. Og; hun holdt ikke på sånn hos oppdretter så det må jo være noe vi gjør feil. Men hva?!?
×