Gå til innhold
Hundesonen.no

Papillon


Guest Kreativtbrukernavn
 Share

Recommended Posts

Guest Kreativtbrukernavn

Hei :)

Er det noen som vil dele sine erfaringer og kunnskaper om Papillon? Og jeg vil gjerne ha tips om oppdrettere som har fokus på god helse og mentalitet. Jeg mener at god helse også er at hunden har normale luftveier (ikke luftrørskollaps og trange nesebor osv), sterke og friske tenner i en munn med normal plass til tennene, ingen allergier, øyne som har liten sjanse for å poppe ut, osv. Nå høres det kanskje ut som jeg beskriver en Mops eller en annen stakkar med flatt ansikt, men jeg har i det siste fått vite at Papillon også kan ha slike problemer (og at ikke alle oppdrettere/eiere synes det er et problem, og/eller ikke er ærlige). Og så lurer jeg på hvorfor det ikke er vanlig å ta røntgen av hoftene og albuene til Papillon? Og mentaltester? Jeg vil ha en stor Papillon, helst 4 kg eller større.

De Papillon jeg har møtt er vennlige og sosiale med både hunder, andre dyr og folk, de er miljøsterke og har ingen lydredsler, takler bra å være alene hjemme, kosete, bjeffer lite, holder seg i nærheten når de er uten bånd, er førerorienterte, og noen av dem er arbeidsjern og lette å belønne med godbit, lek og kos. Jeg synes de er fantastiske hunder. Men jeg har ikke møtt så mange, så jeg vil gjerne få vite mer av flere. :)

- Hvordan er det med samkjønnsaggresjon og ressursforsvar hos rasen?

- Har de fleste tispene lette fødsler, eller er det ikke uvanlig med keisersnitt? Jeg har ingen planer om å bli oppdretter. Jeg er bare nysgjerrig.

- Er det stor forskjell på tispe og hann i atferd?

- Er det mest vanlig at Papillon er husrene, eller det motsatte, mon tro? Og kan man sove en hel natt, cirka 7-8 timer, eller må en Papillon oftere på "do" fordi den er liten? Jeg leste om noen som hadde lært sin Papillon tispe å bruke deres do slik at hun slapp å holde seg når hun var alene hjemme. Det synes jeg var smart. :)

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 12.5.2018 at 12:14 PM, Kreativtbrukernavn said:

Er det noen som vil dele sine erfaringer og kunnskaper om Papillon? Og jeg vil gjerne ha tips om oppdrettere som har fokus på god helse og mentalitet.  Og så lurer jeg på hvorfor det ikke er vanlig å ta røntgen av hoftene og albuene til Papillon? Og mentaltester? Jeg vil ha en stor Papillon, helst 4 kg eller større.

- Hvordan er det med samkjønnsaggresjon og ressursforsvar hos rasen?

- Har de fleste tispene lette fødsler, eller er det ikke uvanlig med keisersnitt? Jeg har ingen planer om å bli oppdretter. Jeg er bare nysgjerrig.

- Er det stor forskjell på tispe og hann i atferd?

- Er det mest vanlig at Papillon er husrene, eller det motsatte, mon tro? Og kan man sove en hel natt, cirka 7-8 timer, eller må en Papillon oftere på "do" fordi den er liten? Jeg leste om noen som hadde lært sin Papillon tispe å bruke deres do slik at hun slapp å holde seg når hun var alene hjemme. Det synes jeg var smart. :)

Jeg har en papillon på straks 13 år! Jeg er dessverre ikke aktiv i miljøet lenger, så jeg har ingen oppdrettere å anbefale. Jeg tror ikke det røntges fordi de er småhunder, som med mange andre småraser. Hvorfor de ellers ikke gjør det, det vet jeg ikke. Mulig det ikke noe spesielt stort problem med HD eller AD? Det vet man kanskje ikke siden de ikke blir røntget. MH er et vektøy som stort sett brukes på brukshunder, så jeg antar det er derfor papillon heller ikke MH testes noe særlig. Denne kennelen her har MH testet et par av sine hunder: http://www.whispering-valley.com/ . 

Jeg har ikke opplevd noe særlig samkjønnsaggresjon på rasen, så jeg anser ikke dette som noe problem rasen har. Det er nok noe ressursforsvar. Min er villig til å dele leker, men passer på maten sin. Ikke på en ufin måte, men hun gir rett og slett greit beskjed om at dette er min mat, den får ikke du, til andre hunder altså. Jeg har aldri hørt at det er vanlig med keisersnitt på rasen. Tisper og hannhunder skal visstnok være ganske lik hos papillon på alle måter. Jeg har aldri eid en hannhund selv, men jeg antar de er som andre hannhunder, mer eller mindre. Jeg tror de fleste papilloner er ganske husreine om man har trent på det. Min brukte lang tid på å bli husrein og kunne enda finne på å bæsje inne rundt 9 måneders alderen. Som voksen bæsjer hun ikke inne med mindre hun er dårlig i magen. Hun har tisset inne noen ganger nå i sine eldre dager, men det skyldes nok bare alder. Min sover hele natten uten problemer, hun må ikke på do. I helgene kan jeg fint sove 8 timer, gå inn i stuen og sette meg i sofaen i noen timer til, uten at hun maser om at hun må ut. 

Papilloner er smarte, lekne og aktive små hunder. De liker å være med på alt og kan læres mye :D Min har startet lydighet og har opprykk til klasse 2. Hun har opprykk til klasse 2 i hopp agility (pensjonert nå pga alder og ryggskade) og har opprykk til klasse 3 i rallylydighet. Vi har gått sporkurs sammen, selv om det ikke falt helt i smak hos hunden, så kan de hvis de vil. Min har vært uheldig og fått en del sykdommer og skader som ikke skyldes avl, men har ellers aldri vært syk. Min papillon veier 4,8 kg, så hun regnes som en stor papillon. Hun kommer fra Dobs kennel. Jeg tror ikke de driver oppdrett lenger, men det er mulig å se etter linjer av disse. Jeg vet det veldig "mote" å avle papillon små for noen år siden, da begynte selv min oppdretter å avle de mindre. Så hvor mange "store" papilloner det er igjen der ute er jeg usikker på.  

16395950976_3f62ba3a32_z.jpg

Bare spør hvis det er noe mer du lurer på som jeg kanskje kan svare på :)

Endret av MegaMarie
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
Guest Kreativtbrukernavn

@MegaMarie  Tusen takk for svar, og fint bilde av nydelige Blondie ?  Beklager sen respons.

Jeg tok kontakt med valpeformidler for noen år siden, men fikk ikke svar. Jeg sendte e-post til valpeformidler denne uken, og venter på svar. Hun vet nok mye om Papillon sin helse osv. Får bare håpe at hun ikke er én av dem som f.eks bagatelliserer luftrørskollaps.

Kanskje jeg tar kontakt med valpeformidleren i Sverige også. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Spesielt svar, med en rekke ubegrunnende antagelser som ikke er relevante i vår sammenheng. Spørsmålene ble stilt på et tidspunkt hvor vi bl.a. hadde fokus på ro-trening og innkalling i trening. Labardorer brukes til mange type arbeidsoppgaver. I noen settinger er det å kunne finne roen og kunne slappe av i ulike miljøer viktig. Foreslår at når du kommer over hundeeiere som holder hund i bur dagen gjennom, eller Facebook-innlegg som plager deg - så tar du det opp direkte med dem det gjelder.
    • Føles som jeg har vunnet noe stort nå. Den mengden feel good biokjemikalier utløst av å rekke moppe gulvet uten å vekke valp, og i tillegg rekke få rusk og hybelkaniner fjernet før det ble spredd utover igjen. Han åpnet øynene og løftet hodet med spisse ører akkurat i det hybelkaninene ble feid opp med den enda gøyere biteleken kosståstøvbrett. Den følelsen. Først snike rundt som en tyv i natten for å unngå bli tatt på fersken med en mopp i bevegelse, og nå regelrett rusa på mestring og glede. Hva skal noen med kokain når en kan oppnå det samme med husarbeid rundt en sovende valp?  Han ser forøvrig fort ut som en litt tjukk labradoodle med den valpeklippen, ja. Kosemose søtnos når han ikke leker ulvevalp og trener til selvstendig matauk.   
    • Nydelig morgen med vellykket kjedsomhetstrening, også kjent som rotrening eller neglect og dyremishandling av verste sort, litt avhengig av hvem du spør. Maskot har sittet klistret til skjerm og drukket kaffe, og stort sett bare ignorert lille Ede. Han begynner bli vant til den døgnrytmen med boredom første del av dagen, og har tatt det helt fint i dag, så vi må bytte tidsrom på dagen for aktivitet og ro, for å lære at livet er uforutsigbart og verden like ustabil som været i Trøndelag. Ede har allerede lært at han med sin egen adferd kan styre muttern til å fremstå som en sketsj av en dual personality Kristian Valen. Det er innenfor hans kontroll. Hverdag og helg er ikke, så i morgen leker vi plutselig lørdag og starter tidlig.  På planen de nærmeste dagene: 1. Leave it Av personlige årsaker (med god grunn, bl.a. Arfan Bhatti, for å name droppe en kjendis - han vet hvem jeg er, uten at noen her ønsker vite mer om det) så er jeg langt over gjennomsnittet livredd for å bli utsatt for mat med gift og barberblader og sånt på bakken hvor vi ferdes. Viktig for oss å fort få kontroll på *leave it*. Så langt har vi ikke kontroll, fordi jeg har vært slepphendt og inkonsekvent i trening med lure. Smekk på fingrene, dette må vi faktisk mestre så fort som mulig.  2: Spor Å legge godbiter i spor i innlæringen er altså uaktuelt nå. Bra som en ekstra utfordring til siden, men crap å ikke kunne starte med det nå. Kjekt å kjøpe valp fra super oppdretter, da, for hun hadde løsningen til meg på sekundet: Opparbeide pinner som en så god sekundær forsterker at vi kan starte med det.    3: Apport  Ede har ingen anelse om at den lyden han får betalt for å sette rumpa i bakken på betyr "..og bli sittende sånn til annen beskjed," ennå, men han har en sele muttern med makt og tvang kan holde ham frihetsberøvet og bevegelseshemmet i, så i dag er en fin dag for å begynne leke med den flotte apportbukken vi kjøpte i går. Quick note to self om BAKLENGS kjeding så jeg husker å fortsette progressere i riktig feil rekkefølge med alt. 4. Stå-sitt-ligg ..eller ost-pølse-bacon, som det heter her. Sett så mange slite med å få hunden til å gjøre som de ber om, så tenkte det kunne være glupt å bruke et språk hunden forstår. So far, so good 👍🏼  Innsitt i front, fordi han opprinnelig er tysk (og jeg ikke er det, men jeg prøver) det blir da fårepølse, fordi vor-würst ble vanskelig for meg å uttale. Han forstår greia da. Virker som pølse er et slags universalt språk.   ..and the list goes on and on, med håndtering, bussturer, bygater, butikker, bæring og banning fordi han er stor og tung og personligheten hans er sprinkled med litt Anton i Fra Bølle til Bestevenn. Vi MÅ ut og kjøpe kaffe i dag, og den hundesekken vi bestilte er ikke engang sendt fra selger, så her må det improviseres med bæreslynge av et fleecepledd.    Det hvite i bakgrunnen på bildet her er stigen til den praktiske og plassbesparende loftssengen som ble anskaffet da Maskot innså at det er teit å late som en er så voksen at en har vokst fra trehytter og huler. SÅ fornøyd, faktisk. Ikke bare 2.8 kvm ekstra gulvplass, den fungerer som tree house også. Planen var at den stigen der skulle få være i fred for valpetenner ved å kline den inn med ufortynnet håndsåpe, men Ede bryr seg ikke om det og gnager på den allikevel, med sausebæsj i gresset utenfor her som resultat 😑  Søtnosen lar seg fint avbryte med å gi uttrykk for min misnøye når han gnager på feil ting, men jeg vantrives med å være sånn surpomp, vil helst bare være så kewl og god som mulig, og foretrekker derfor at stigen og dørkarmene selv skal påføre ham ubehag, så kan jeg få opptre som intetanende og supportive. Å vise ham hva han har lov til å tygge på istedenfor er dessverre ikke effektivt. Det er visst bedre med malt treverk innsmurt i såpe enn med de derre greiene lagd for at hunder skal foretrekke å tygge på. Tips hjertelig velkomne. 
    • Stort sett greit på trening, men der han mistet fokus og motivasjon og brøt for å undersøke omgivelsene enn å følge meg og maten i en ny øvelse, der vet jeg ikke helt hva som var årsaken, jeg kan bare gjette. Tenker be om tillatelse til å filme neste gang, så får jeg se og høre hva det er lille Ede har å navigere etter, hva som fungerer og hva som ikke gjør det. Mistenker at jeg er forvirrende og inkonsekvent med hvordan jeg belønner, og at kroppspråket mitt heller ikke er tydelig nok i kommunikasjonen med ham. Får forhåpentligvis lov til å filme til privat bruk for å analysere. 
    • Jeg tipper det er mer alder og hormoner enn seperasjonsangst. Jeg ville personlig ventet med valp til den hunden du allerede har fungerer sånn som du ønsker, så den ikke lærer valpen uvanene sine.   Jeg ville fokusert på å trene hunden mentalt før den skal være hjemme alene, og generelt fokusere på å ha god balanse mellom aktivitet og ro. Fokus på å ha en god av-knapp hjemme, og at han samtidig får nok stimuli til å klare å være rolig når han skal. Vanskelig balanse og finne, men man må nesten prøve seg litt frem på hvor mye din hund trenger. Jeg ville hatt mest fokus på mental trening. Søk er super fin øvelse før alene hjemme trening. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...