Gå til innhold
Hundesonen.no

Første biltur med valpen.


Valentina
 Share

Recommended Posts

Hvordan gjorde dere det når dere hentet hjem valpen og den skulle på sin første biltur? Hadde dere valpen i bur bak, eller fremme på gulvet med dere? Evt i setet om du kjørte alene?

Jeg har lest forskjellige hundebøker\valpebøker, og alle bøkene sier forskjellig. Noen sier at man MÅ ha den fremme, mens andre sier at man skal tenke sikkerhet og ha den bak i bur. Så hva gjør folket i praksis? 

Er det best å hente valpen alene, eller sammen med hele familien? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet du om valpens oppdretter har tatt valpene med på bilturer, så den er vant til det?

Både som valpekjøper og som oppdretter så foretrekker jeg å ha valpen i bilburet, for da vet jeg at den er trygg og sikret. Jeg vet om en valp som etter en uke hos ny eier fremdeles satt i fanget hos noen i baksetet fordi den syntes bilbur var ekkelt, men ved en bråbrems så forsvant valpen ut gjennom frontruta og omkom selvfølgelig. 

Jeg har hentet en valp i bil som ikke hadde bilbur, og det var ikke en enkel opplevelse - valpen hadde ikke lyst til å sitte rolig i fanget, den ville ut og utforske, så passasjeren måtte tviholde på valpen hele tiden så hun ikke plutselig tok sats og hoppet over til sjåføren. Da synes jeg det er bedre at de sitter trygt i et bur - kjedeligere for en nysgjerrig valp, men definitivt sikrere. Men valper fra meg har vært på flere bilturer før de flytter, så de er vant til konseptet. De får også med seg et pledd og/eller bamse med kjente lukter, så de kan ha det med seg i bilburet. Kan det være en idé for dere? Vet du om oppdretter sender med noe, eller om du kan legge igjen noe hvis du besøker valpen før henting?

Så er det også forskjell på størrelsen, om det er praktisk mulig å stroppe et bilbur fast i baksetet så noen kan sitte ved siden av og godprate med valpen hvis den er urolig. Jeg har en stor rase, hvor bilbur må i lasterommet. Men jeg har også sjelden opplevd at valper sliter med bilturen, mulig jeg hadde tenkt annerledes om en valp ulte på tredje timen og hadde kastet opp flere ganger. Men hvis oppdretter har hatt valpen med seg i bil, så vet nok også denne litt om hvordan valpen reagerer.

Valper som er født hos meg får ikke forlate huset med ny eier uten at de har bilbur, så får de heller improvisere underveis hvis valpen ikke håndterer situasjonen - men de skal starte bilturen i buret, synes jeg. Forsøk at valpen har fått leke med søsken og brent litt energi før dere drar, så den er sliten og lettere sovner.

Som oppdretter synes jeg det er fint om hele familien henter valpen, og jeg vil hilse på hele familien før de får kjøpe valp. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var alene og hentet sistemann, og det var ikke en enkel sak. Jeg hadde tenkt at hun skulle få sitte i passasjersetet og kom siiikkert til å sovne med en gang. Det skjedde da IKKE. Derfor måtte jeg ta henne i bur. Buret passet ikke i passasjersetet så jeg var nødt å sette henne bak "alene". Det var HYLING fra jeg startet bilen til jeg parkerte hjemme, og jeg var sikker på at nå var valpen traumatisert for livet med hensyn til bilkjøring. Det var hun heldigvis ikke :P

Neste gang skal jeg enten ha lite nok bur slik at det er plass i passasjersetet og jeg kan ha en hånd nedi/innimellom - eller ha med en hjelper.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Valpene er så små enda, så fe har nok ikke vært på kjøretur, Men skal høre med oppdretter om de har tenkt til det. Lukt fra oss var lurt, skal ta med det når vi besøker valpene. 

Vi har tenkt til å ha et lite bur bak i begynnelsen, så større etterhvert som hunden vokser. Har ingen ledig plass til hunden i bur inni bilen, har tre barn i baksetet, Så skal han være i bur, må han bak. Og det er jo og greia, om alle er med, så er det ingen mulighet for å ha hunden i baksetet for kosesnakk. 

Vi skal ikke reise så langt, så håper det går bra å ha han bak, og heller ha noen luftepauser. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Med tanke på ønske om terapihund, hundesport og familieliv så tenker jeg jo at retrieverene, eventuelt engelsk springer spaniel eller storpuddel, er generelt gode alternativer. Husk også at barn under 16 ikke skal ha selvstendig ansvar for hund. Det er litt rom for tolkning der, men jeg ville ihvertfall gjort en seriøs vurdering på hvordan barnet vil takle og håndtere en uventet situasjon på tur, om hunden kommer seg løs og skremmer noen, blir angrepet av en annen hund, jager vilt e.l.
    • Hei! Vi er en familie på 6, 4 barn fra 15år til 1år. Jeg er hovedsakelig den som har lyst på hund, og det vil nok jeg som hovedsakelig har ansvar for både luftig og trening. Håper også at de to eldste på 15 og 12 skal kunne lufte uten problem. Jeg har tidligere hatt flere hunder i hus, blant annet Border Collie, Rottweiler, Dobermann-blanding og Chihuahua. Jeg trives nok best med hunder i gruppe 1, men ønsker meg nå noe mer stødig, uten for mye risiko for mentale brister, vokt osv.  Jeg kommer nok heller ikke til å være like aktiv på trenings fronten, selv om jeg har et ønske om både lp og agility på hobbybasis.    Hunden vil hovedsakelig være familiehund, og være en del av hverdagskaoset, med masse lek og moro, følging på fotballtreninger, en joggetur i ny og ne, lengre turer i helger. Min store lidenskap er hund, så mentalttrening vil bli lagt inn litt hit og dit innimellom.    Den må tåle besøk, nye situasjoner og helst ikke ty til bjeffing ved hver minste ting. Vet at dette er ting som også må trenes på, men ønsker en rase der det er 90% sjanse for å lykkes enn 10%. Hvilke raser tenker dere kan passe inn hos oss? Har også en drøm om å utdanne denne hunden til terapi hund, men det vil tiden vise.
    • Har gjensidige og de er hvertfall aldri noe tull med!
    • Wohoo, da har løpetiden endelig startet! 🥳  14 mnd gammel
    • Ede er som Jekyll og Hyde når det kommer til trening på senteret og alle andre aktiviteter hjemmefra. Han forstod fra min rutine i morges at vi skulle på senteret. Tilskudd og lysterapi til tross, han begynte stresse og bjeffe og pese fordi han forstod hvor vi skulle, og endte med å gå i dvale i selvregulatorisk shut down fordi han visste at det var en stund til avgang. Usikker på om det er bra eller dårlig. Bedre enn å stresse, men det ser ikke helt sunt ut når han "besvimer" på den måten der. Sier mye om hvordan han følte seg. Vi har derfor bestilt privattimer for å få hjelp med å utvikle sunnere følelser for treningssenteret. Ellers har vi endelig fått oss en god skogtur. Har avventet det av en liste årsaker, bl.a. veiledning om hvor lenge valp skal være våken mellom søvn, som skal være ca 1.5 timer i følge forståsegpåere, hvorpå vi har hatt 30 min buss hver vei for å komme til skog, fordi den vi har her er så bratt, han bør ikke gå ned de lange, lange, bratte bakkene før nærmere utvokst pga hoftene. .. trodde jeg. Så viste det seg at vi har farbar skog her allikevel, og vi er ekstatiske. Det tipset om den "hemmelige" skogen var alene verdt prisen på treningen i dag.  ..og til min glede virker Ede uinteressert i storvilt. Usikker på om det var rådyr eller hjortebæsj vi passerte, men den var fersk, og han hadde zero cares for den eller noe spor. Selv da vi hørte kvister knekke fra et levende dyr mindre enn 30 meter unna, så var han helt nonchalant. Kanskje han trodde det var en hest. De bryr han seg heller ikke om. En slags statister i livet hans. Hans nonchalans overfor dem er behagelig for mamsen.  Hørte forøvrig esler "skryte" i foringsstress her om dagen. Intens lyd, kilden ute av syne. Ede synes også lyden var merkelig, men han så heldigvis ikke noe poeng i en duett med den støyen der. Langt under hans verdighet å teame opp med.  Usikker på om det hjelper å være mer oppmerksom på hvordan jeg gjør klart til trening/kurs vs rutine før andre turer ut, for Ede sanser åpenbart en forskjell. Han stresser ikke når jeg "bare" gjør klart til andre utflukter, kun når vi skal på kurs/trening. Ellers er han rolig og fin. Jeg klarer ikke pinpointe nøyaktig hva jeg gjør som er forskjellig, men noe er det, tydeligvis. Noen som har innspill på hvor lenge det er greit å holde 4-5 mnd gamle valper våkne av gangen? Jeg blir så glad om noen som kan skilte med kompetanse sier 30 min stress hjemme før 40 min skogtur og så 2 timer trening etterpå er super duper optimalt. Hadde vært fint. Han har altfor mye energi innabords til å følge de generiske rådene om aktivitet for alderen, og han trenger endorfiner i kroppen før kurs og trening. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...