Gå til innhold
Hundesonen.no

Skuddberørt?


Margrete
 Share

Recommended Posts

Det er 5 beskriver alternativer på skudd.

1. Viser ingen berørlighet, rask kontroll og siden helt uberørt.

2. Kontroll som forsvinner etter 1. skudd Bryter, men fortsetter tidligere aktivitet.

3. Avtagende reaksjon/retter interessen mot skytter/går tilbake til aktivitet/passivitet

4. Avbryter aktivitet. Fokuserer på skytter. Kan ikke gjenoppta tidligere aktivitet

5. Vedvarende uro etter flere skudd. Avbryter eller tydelige flukttendenser. Avstår skudd

Som du ser er det egentlig bare 5 som klart beskriver en berørt/redd hund

Men hvorfor er en hund som tusler rundt, fremfor å fokusere på skytter, mer redd? Jeg syns det er veldig rart...

Nå forsvant alt som ble skrevet i går vedrørende min hund... Men min hund fikk altså 5 på skudd, fordi hun ikke lekte igjen etter skuddet. Hun var en veldig førervar hund, f.eks på ag-banen avbrøt hun veldig lett lek/aktivitet dersom jeg ble for ivrig/voldsom.

Hun oppfører seg helt likt etter skudd, som hun gjorde i testmomentet der hun måtte være i ro i noen minutter (fikk da 4), og slik hun oppførte seg mellom alle momenter. Altså hun virrer rundt frem og tilbake. Slik hunden faktisk er.

Jeg syns det er interessant at en her på forumet skrev at hun ser flukttendenser hos min hund, når jeg ser hunden slik hun er til vanlig. Hun vekslet mellom flukt/kontroll på spøkelsene, og hver gang hun var i flukt så sank halen hennes. Etter skuddet har hun høy hale hele tiden, og er i mine øyne normal og grei kroppspråket.

Dette er kjempe interessant for meg som ikke kan stort om MH. :)

Denne hunden reagerte ikke på nyttårsaften, på enkeltskudd på tur, eller dersom vi trente/var på tur i nærheten av skytebane.

Vår BC som var utrolig skuddredd, tror jeg faktisk at jeg kunne fint fått opp i lek etter skudd, rett og slett fordi hun hadde enorm tenning på lek og ball. Var hjernevasket på det rett og slett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 89
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Lyd og skuddberørthet henger ikke sammen. Vi ser gang på gang at hunder kan være lydfaste men skuddberørt eller omvendt. Med 5 på skudd har ikke beskriverene vært i tvil. For beskriverene var dette

Storm gikk MH i dag - og her ser dere hvordan skuddtesten er. Signalene er umulige å ikke se.. Han fikk forøvrig 2 på denne sekvensen.

Vel, en ting er sikkert, MH'n og FA'n til Nix skal foregå her i Norge. Noen må hjelpe de norsk beskrivere og figuranter til å bli bedre. Dog kommer jeg vel til å jakte på noen jeg stoler på Ja og to

Sitter med en venninne som gikk MH med sin hund i går (ikke schæfer). Han gikk veldig bra gjennom testen og viste god avreaksjon etter hvert moment. Når de kommer til skuddet er han med på leken, men slipper filla i det skuddet kommer. Testleder roper lek, lek, lek, hunden vil ikke leke mer eier. Eier fikk ikke noe tilbud om annet alternativ. Hunden ble da i følge dommer skuddberørt.

Utenom testene har han aldri vist tendenser til å reagere på skudd.

Han er frisk som en fisk, snill som en utstoppet bamse og ellers en veldig godt fungerende hund. Flere ønsker å bruke denne hunden på sine tisper, eier vet ikke helt hva hun skal gjøre nå. For er egentlig hunden berørt, eller er dette en del av hans litt slække holdning til livet?

Bakgrunnen til hunden er at han er en type som liker å lukte på blomstene og synes lek i utgangspunktet er litt oppskrytt. Han kan fint leke, men lar seg avlede fort og gidder ikke å leke mer etterpå. Dette har jeg sett selv, han er en hund som er litt vanskelig å belønne med lek og moro. I situasjoner der eier er litt stressa eller preget reagerer hunden med å dempe ved å melde seg ut.

Nå vet ikke jeg hvor gammel denne hunden er, for det kan jeg ikke se at står noe sted, men etter å ha skumlest MH- skjemaet så sitter jeg igjen med et helhetsintrykk som passer med din beskrivelse av hunden.

Hvis denne hunden skal brukes i avl så bør eier finne ut hvordan det står til med resten av slekta i forhold til skuddredsel. Hvis søsken, foreldre, besteforeldre osv ikke er spesielt skuddberørt, at han her ser ut til å være et unntak, så kanskje? Nå ha ikke jeg tenkt å starte noen diskusjon om hvordan det står til med helse og gemytt på schäferen, men når man avler så bør man vel se på helheten? Hvis denne hunden er frisk som en fisk, og ellers er trivelig osv., vil han kunne bidra til å produsere valper som er bedre en dagens gjennomsnitt for rasen?

Når det er sagt, så lever jeg med en skuddberørt hund og det er noe herk. Her er det "ingen hjemme" på for eksempel nyttårsaften (han skjermes). Han gikk MH som ung (før 18 mnd), fikk 4 på skuddet, noe daværende eier på daværende tidspunkt ble veldig overrasket over fordi det bl.a. ikke var noe problem å trene hunden i lydighet ved siden av skytebane. Som unghund viste han til daglig ikke noe tegn til å være skuddberørt i det hele tatt. I dag, 8 år gammel viser han tydelig redsel for skudd og skuddlignende lyder (feks moped, trimmet sådan der det smeller skikkelig i eksospotta). Så til dere som har unge hunder dere ganske nylig har gått MH med der dere ikke kjenner igjen hunden i forhold til skuddberørthet, så vent å se. Det er en grunn til at skuddet er lagt til slutt på MH. Man kan kanskje si at skuddredselen provoseres fram, men hvis det ikke hadde er noe der å provosere frem så hadde det vel heller ikke kommet frem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min hund fikk også 4 på skuddtesten den gang som ettåring. Han er i dag 8 1/2 år gammel og har fungert som ettersøkshund i mer enn 7 av dem.
Han er med på skytebanen, dyr blir skutt rett ved siden av ham og han kunne ikke brydd seg mindre. Hadde han tatt testen i dag så ville han neppe reagert i det hele tatt - all den tid han er trent til å jobbe under ulike påkjenninger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Hva tror dere denne fikk på skudd?

Hva fikk han på skudd da? Og hvorfor fikk ikke hunden 4 eller 5, når den ikke klarte å oppta tidligere aktivitet?

Forøvrig, hva tror dere denne hunden fikk på skudd?

På skrammelet fikk hun: "2: huker seg og stanser, 5: går frem til skrammelet uten hjelp, 1: Ingen tempoforandring eller unnamanøver, 1: Ingen interresse for lydkilden"

Det første jeg tenkte her var 4 fordi det er umulig å si hva som er hva. Åpenbart berørt til en viss grad men også påvirket av ymse forstyrrelser før første skudd og det blir jo overholdet ikke noe bedre av at bikkja får med seg testleders signaler på begge skuddene. Dette var begredelig og jeg håper virkelig ikke dette er nivået norske MH-tester ligger på hva angår gjennomføring for da er det mildt sagt bortkastet og ikke egnet til noe annet enn underholdning for familiehunder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det første jeg tenkte her var 4 fordi det er umulig å si hva som er hva. Åpenbart berørt til en viss grad men også påvirket av ymse forstyrrelser før første skudd og det blir jo overholdet ikke noe bedre av at bikkja får med seg testleders signaler på begge skuddene. Dette var begredelig og jeg håper virkelig ikke dette er nivået norske MH-tester ligger på hva angår gjennomføring for da er det mildt sagt bortkastet og ikke egnet til noe annet enn underholdning for familiehunder.

Takk for tilbakemelding. Hadde vært interessant å se hva du syns om gjennomføringen av resten av testen, legger det gjerne ut om det er interesse for det.

Det er jo dumt å bruke penger på dette, dersom de som utfører testene ikke holder mål. Jeg har jo ingen forutsetning for å bedømme det, men syns det var interessant å være med på, og jeg tok det egentlig som en selvfølge at de som holdt beskrivelsen visste hva de dreiv med. Er det noe bedre her på østlandet?

Det ble forøvrig også gjort feil (i følge dem) under "jakt"-momentet også. Der dro de filla ut av synet. Hunden startet første gang, og løp etter til hun ikke så den mer. De gjorde momentet helt fra start, og da gadd ikke hunden starte noen av gangene. Hun fikk ingen avkrysninger i skjema basert på første "løp".

Det skal også nevnes at vi brukte lang tid på å i det hele tatt å få henne opp i lek før skuddet, kanskje oppunder 5 minutter. Jeg hadde egentlig lyst til å gjøre en annen aktivitet med henne. Mye av bråket fra de som står rundt kommer heller ikke så godt med på filmen "gjør sånn, lek sånn med henne, osv". Jeg så rimelig raskt at hun ikke kom til å leke igjen (som nevnt over, så skulle det lite til før hun ikke ville mer, veldig førervar. Det var et problem på AG-banen blant annet, at jeg måtte være veldig obs på hvordan jeg selv var, for at hunden ikke skulle falle ut). Men skudd, høye lyder, raketter, smell har aldri vært noe problem, derfor reagerte jeg en del da hun fikk 5 på skudd, og jeg klarer heller ikke selv se f.eks flukttendenser eller uro (da regner jeg med at det er snakk om at hunden er urolig i forhold til sånn den oppfører seg til vanlig) hos henne. Jeg tenkte hun kom til å få 3 eller 4 da jeg så reaksjonen, utifra det lille jeg hadde lest på forhånd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvordan gjør de det med jakthunder som er vandt med at skudd betyr "GØY" og å få en apportkommando? Våres hunder ville avbrutt all form for aktivitet og begynt å være veldig "urolige" og ville ventet på å fått beskjed om å løpe av sted. Jeg går ut ifra de ikke gir noe spesial behandling, men da ville jo i hvert fall alle våres fått 5 på skudd.. For skuddberørthet er jo negativt? Men de hundene er jo ikke redd skuddet, som ville vært negativt? De vet bare at det betyr "løpe å hente fugl som jeg synes er så gøy, kom igjen da, be meg løpe NÅÅÅÅ".

Eller er jeg på bærtur :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De skal avreagere innen en viss tid, enten av seg selv eller ved form av litt påvirkning. De skal være i stand til å gjenoppta lek når de inviteres til dette. Det er i alle fall ønskelig.

En hund som er jakttrent vil jo gjerne være påvirket, derfor er det ønskelig at man tar opp beskrivelse på hunder som har minst mulig erfaring fra trening, så de ikke vil være farget av dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det første jeg tenkte her var 4 fordi det er umulig å si hva som er hva. Åpenbart berørt til en viss grad men også påvirket av ymse forstyrrelser før første skudd og det blir jo overholdet ikke noe bedre av at bikkja får med seg testleders signaler på begge skuddene. Dette var begredelig og jeg håper virkelig ikke dette er nivået norske MH-tester ligger på hva angår gjennomføring for da er det mildt sagt bortkastet og ikke egnet til noe annet enn underholdning for familiehunder.

Storm gikk MH i dag - og her ser dere hvordan skuddtesten er. Signalene er umulige å ikke se..

Han fikk forøvrig 2 på denne sekvensen.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det mye synsing fra folk som ikke aner hva de snakker om. For å ta det siste først, fester er skjeldent noe problem å teste jakthunder. De blir beskrevet helt likt som andre hunder. Så om jakthunden stopper opp, ser etter skytter og gjenopptar aktivitet eller passivitet umiddelbart får den 1 på skudd.

Låser den seg på skytter uten å vise redsler, er den ofte det vi kaller skuddtokig og får 3, løper den til bilen får den 5. Enkelt forklart

Snusken og Emilie regner jeg med tester mange hunder i løpet av et år siden de bastant uttaler seg om kvaliteten på beskrivelsene i norge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Snusken og Emilie regner jeg med tester mange hunder i løpet av et år siden de bastant uttaler seg om kvaliteten på beskrivelsene i norge.

Nå har jeg bare svart på det jeg ser og stilt spørsmål ved det. Hvis det bare er de som tester mange hunder hvert år som er berettiget til å uttale seg blir det jo ikke mye svar å få utover de som utfører testene. Jeg står fortsatt for det jeg skrev, noe som har blitt ganske godt bekreftet av Elisabeth00 mens jeg har sovet godt i senga mi eller mener du jeg er synsk, telepatisk og har lest tankene hennes?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snusken og Emilie regner jeg med tester mange hunder i løpet av et år siden de bastant uttaler seg om kvaliteten på beskrivelsene i norge.

Ja, veldig bastant." Jeg TROR nok."- Definisjonen på bastant. Greit å vite til neste gang jeg har tenkt å kverrulere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette var begredelig og jeg håper virkelig ikke dette er nivået norske MH-tester ligger på hva angår gjennomføring for da er det mildt sagt bortkastet og ikke egnet til noe annet enn underholdning for familiehunder.

Jeg tror nok det, dessverre, er litt for vanlig praksis, Snusken.

Veit dere hvordan dere kan være med på å heve nivået? Engasjer dere. Vær ute flere helger i året og funksjoner på disse begredelige MH'ene og hev nivået, dere har jo åpenbart lang erfaring i mentaltester/beskrivelser. Så kanskje ikke det er "bortkastet og ikke egnet til noe annet enn underholdning for familiehunder", da blir jo det en litt mindre vanlig praksis.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så jeg har ikke lov til å være kritisk, med mindre jeg har tenkt å gjøre noe med det som er kritikkverdig? Er det de som betaler for å få beskrevet hunden sin som skal passe på at dommer og funksjonærer kan jobben sin? Det var nytt for meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så jeg har ikke lov til å være kritisk, med mindre jeg har tenkt å gjøre noe med det som er kritikkverdig? Er det de som betaler for å få beskrevet hunden sin som skal passe på at dommer og funksjonærer kan jobben sin? Det var nytt for meg.

Hva eksakt er du kritisk til? For det lurer jeg litt på. Hva er dette begredelige gjennomføringen av norske MH'er du og Snusken dessverre tror er litt for vanlig praksis? Og ikke minst, hvor mange MH'er har dere sett, eller da særlig du, som gjør at du tror at det er vanlig praksis?

Du må for all del være kritisk, men litt saklighet i det hadde vært fint. Dere ser 1 minutt av en hund som reagerer på skudd, der Snusken mener at hunden blir forstyrret av "ymse forstyrrelser". Hva eksakt er de "ymse forstyrrelsene"? Siden dere har så peiling, tror dere at en hund som har skikkelig lek og er skuddfast ville reagert på disse "ymse forstyrrelsene"? Jeg er nysgjerrig jeg, la meg høre ekspertisen deres.. Hvordan skulle det momentet egentlig ha sett ut?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skrev ikke vanlig, men for vanlig, som kan defineres på veldig mange måter. Jeg definerer "for vanlig" som at noen feil ikke bør skje på en MH i det hele tatt. Jeg har vært med på flere hvor det har blitt begått feil, og da begynner det å bli kritikkverdig. Jeg har ikke tall på hvor mange tester jeg har vært med på, har du oversikt over hvor mange du har vært på, 2ne? Og om jeg bare hadde vært med på et par stykker, og bråking og skravling og forstyrrelser hadde vært tilfelle på samtlige, hadde jeg ikke hatt lov til å uttale meg da?

Det hadde jo vært fint om dommerne kunne sakene sine da, så ikke tullinger som meg blir sittende igjen og finkjemme regelverket i etterkant av regelbrudd. Jeg gidder ikke å gå innpå hva som har blitt gjort når og hvor, for jeg orker ikke å bli halshugget - igjen. Men senest for to dager siden fikk jeg en telefon, fra en som hadde tatt opp med to andre dommere, overtramp som var blitt begått på en av de beskrivelsene jeg deltok på. Det ble ikke tatt opp med dem hva som skjedde for flere år siden, fordi det var en bagatellmessig feil. Men sånn uansett - er det virkelig ikke lov til å si, "jeg tror nok, dessverre, at dette er litt for vanlig praksis", uten å bli angrepet? Er det rart jeg ikke er aktiv i noe hundemiljø for tiden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skrev ikke vanlig, men for vanlig, som kan defineres på veldig mange måter. Jeg definerer "for vanlig" som at noen feil ikke bør skje på en MH i det hele tatt. Jeg har vært med på flere hvor det har blitt begått feil, og da begynner det å bli kritikkverdig. Jeg har ikke tall på hvor mange tester jeg har vært med på, har du oversikt over hvor mange du har vært på, 2ne? Og om jeg bare hadde vært med på et par stykker, og bråking og skravling og forstyrrelser hadde vært tilfelle på samtlige, hadde jeg ikke hatt lov til å uttale meg da?

Det hadde jo vært fint om dommerne kunne sakene sine da, så ikke tullinger som meg blir sittende igjen og finkjemme regelverket i etterkant av regelbrudd. Jeg gidder ikke å gå innpå hva som har blitt gjort når og hvor, for jeg orker ikke å bli halshugget - igjen. Men senest for to dager siden fikk jeg en telefon, fra en som hadde tatt opp med to andre dommere, overtramp som var blitt begått på en av de beskrivelsene jeg deltok på. Det ble ikke tatt opp med dem hva som skjedde for flere år siden, fordi det var en bagatellmessig feil. Men sånn uansett - er det virkelig ikke lov til å si, "jeg tror nok, dessverre, at dette er litt for vanlig praksis", uten å bli angrepet? Er det rart jeg ikke er aktiv i noe hundemiljø for tiden?

Der mennesker er involvert, vil feil skje, Emilie. Sånn er det bare. Og ja, jeg har sett en 300 beskrivelser/tester nå, både som funksjonær og publikum, så jeg har et ca-antall på hvor mange jeg har vært på - har ikke du?

Jeg spør igjen jeg. Hva eksakt er det som er problemet Snusken og du reagerer på i denne videoen dere kommenterer? Det bråket som er på den videoen, er vind, fuglekvitter og testleder som gir beskjeder, så sant ikke både ørene og høyttalerne mine svikter meg helt. Det er et ganske konkret spørsmål, det burde være ganske enkelt å svare på det. Hvordan skulle momentet vært, sånn egentlig, når dere sier at dette momentet er utført feil?

Og du kan godt legge av deg den stakkarslige "jeg blir angrepet"-greia. Du går ut mot dommere og funksjonærer når du sier at det er dessverre er litt for vanlig praksis at MH'er blir gjennomført på en begredelig måte. Du halshugger alle oss som bruker flere helger i året på å gi dette tilbudet til norske hundeeiere, det syns du vi skal ta til oss uten noen nærmere forklaring, uten å fortelle om våre erfaringer? Jeg har ikke sett at kvaliteten på norske MH'er er begredelige, det er ikke litt for vanlig ut fra det jeg har sett. Min erfaring bør telle minst like mye som din, uten at du kommer med dramatiske beskyldninger om angrep og halshugging.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Hva eksakt er du kritisk til? For det lurer jeg litt på. Hva er dette begredelige gjennomføringen av norske MH'er du og Snusken dessverre tror er litt for vanlig praksis? Og ikke minst, hvor mange MH'er har dere sett, eller da særlig du, som gjør at du tror at det er vanlig praksis?

Jeg stilte bare ett helt legitimt spørsmål ved det som Emilie svarte på og nå ser det ut som hu klarer å redegjøre for dette selv uten at du trenger dra meg inn i akkurat det.

Du må for all del være kritisk, men litt saklighet i det hadde vært fint. Dere ser 1 minutt av en hund som reagerer på skudd, der Snusken mener at hunden blir forstyrret av "ymse forstyrrelser". Hva eksakt er de "ymse forstyrrelsene"? Siden dere har så peiling, tror dere at en hund som har skikkelig lek og er skuddfast ville reagert på disse "ymse forstyrrelsene"? Jeg er nysgjerrig jeg, la meg høre ekspertisen deres.. Hvordan skulle det momentet egentlig ha sett ut?

Disse ymse forstyrrelsene er vel godt bekreftet av Elisabeth00 om du leser selv. Egentlig spiller det vel ingen rolle hva det er for de skal ikke være der. Det er liksom derfor man har disse testene i skogen fordi man skal lese hunden i momentene og ikke alt mulig annet. Fra når ble det krav om skikkelig lek? Er MH forbehold hunder som leker skikkelig? Jeg bare spør for jeg kan ikke reglene, kan bare FA og leser bare lek/aktivitet/passivitet i skjemaet. Og hvis det er som du selv antyder, hunden var ikke skikkelig i lek hvordan kan da hunden beskrives? Det du sier her er jo indirekte at momentet er feil utført da hunden ikke var i aktivitet. Hvordan skulle momententet sett ut? Tja, se på momentet fra jaktlykke sin video. Hadde jeg ikke visst bedre ville jeg trodd det var to forskjellige tester. Det som er enda mer skremmende er jo at dere på sonen representerer disse testene svarer så arrogant som dere gjør. Så du og Gråtass mener åpenbart at dette er helt ok?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Neivel. Da skal jeg bare holde kjeft jeg da. Alt er i den skjønneste orden.

Jepp, alt i skjønneste orden. Og alle som drar til Sverige for å ta disse testene gjør det for å handle flesk,cola, sigaretter og brennevin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg stilte bare ett helt legitimt spørsmål ved det som Emilie svarte på og nå ser det ut som hu klarer å redegjøre for dette selv uten at du trenger dra meg inn i akkurat det.

Sorry, jeg kan ikke se at noen av dere har har redegjort for noe som helst jeg. Hva eksakt er det som er begredelig med det momentet?

Disse ymse forstyrrelsene er vel godt bekreftet av Elisabeth00 om du leser selv. Egentlig spiller det vel ingen rolle hva det er for de skal ikke være der. Det er liksom derfor man har disse testene i skogen fordi man skal lese hunden i momentene og ikke alt mulig annet. Fra når ble det krav om skikkelig lek? Er MH forbehold hunder som leker skikkelig? Jeg bare spør for jeg kan ikke reglene, kan bare FA og leser bare lek/aktivitet/passivitet i skjemaet. Og hvis det er som du selv antyder, hunden var ikke skikkelig i lek hvordan kan da hunden beskrives? Det du sier her er jo indirekte at momentet er feil utført da hunden ikke var i aktivitet. Hvordan skulle momententet sett ut? Tja, se på momentet fra jaktlykke sin video. Hadde jeg ikke visst bedre ville jeg trodd det var to forskjellige tester. Det som er enda mer skremmende er jo at dere på sonen representerer disse testene svarer så arrogant som dere gjør. Så du og Gråtass mener åpenbart at dette er helt ok?

Ah.. Vi er arrogante? Ikke du og Emilie, som plutselig er beskrivere og veit hva den hunden burde ha fått på sin beskrivelse? Ikke du og Emilie som syns at det dessverre er litt for vanlig at norske MH'er er begredelige?

En MH må ikke utføres i skogen. Jeg ser ikke helt logikken i at en MH i en skog, med risiko for vilt og turgåere, er noe mindre forstyrrende enn ute på et forholdsvis åpent område, du må gjerne forklare meg det.

Nei, en hund må ikke leke, den må være i aktivitet. Når denne hunden løper frem og tilbake etter filla, så er det å være i aktivitet. Så det jeg lurer på, er jo hvordan dette momentet ikke stemmer for deg, Snusken, siden du mener det er begredelig utført.

Og ja, jeg leser hva Elisabeth00 skriver. Det siste lekmomentet og skuddet er to forskjellige momenter som glir over i hverandre. Det siste lekmomentet skal være det samme som det første (det som er etter kontaktmomentet), der fører drar filla i bakken et par ganger for å få hunden interessert i leka før h*n kaster den til testleder, testleder kaster leka tilbake til fører, fører kaster leka tilbake til testleder, og deretter kaster testleder leka ut sånn at den lander på bakken, for da ser vi hvordan hunden plukker opp leka. Det er standard, og det blir gjort her.

Når leka er kastet, så tar hundefører leka og leker med hunden. Det blir gjort her. Hunden er aktiv. Første skudd kommer, og hunden vil ikke gjøre den aktiviteten lenger. Skudd 2 kommer, hunden vil fortsatt ikke ta opp aktivitet, og der stopper filmen - jeg antar at 2 skudd i passivitet enten ikke ble utført, eller så ble det ikke filmet. Så vidt jeg kan se, er også dette korrekt utført. Så da spør jeg deg - hva eksakt var galt her?

Som nevnt, jeg har lest hva Elisabeth00 skriver om hunden sin. De bruker opp til 5 minutter bare for å få hunden opp i lek/aktivitet. Det tyder på at hunden er berørt av testen. Det er en hund som i følge Elisabeth00 er svært førervar, og det skal lite til før hun ikke vil gjøre en aktivitet:

Jeg så rimelig raskt at hun ikke kom til å leke igjen (som nevnt over, så skulle det lite til før hun ikke ville mer, veldig førervar. Det var et problem på AG-banen blant annet, at jeg måtte være veldig obs på hvordan jeg selv var, for at hunden ikke skulle falle ut).

Altså snakker vi om en hund som kanskje ikke er så vanskelig å vippe av pinnen. Hun skriver videre:

Men skudd, høye lyder, raketter, smell har aldri vært noe problem, derfor reagerte jeg en del da hun fikk 5 på skudd, og jeg klarer heller ikke selv se f.eks flukttendenser eller uro (da regner jeg med at det er snakk om at hunden er urolig i forhold til sånn den oppfører seg til vanlig) hos henne.

Og i ett annet innlegg:

Hun oppfører seg helt likt etter skudd, som hun gjorde i testmomentet der hun måtte være i ro i noen minutter (fikk da 4), og slik hun oppførte seg mellom alle momenter. Altså hun virrer rundt frem og tilbake. Slik hunden faktisk er.

Hvilket beskriver en hund som ofte er urolig - og hvorfor er hunden ofte urolig, Snusken? Siden du er en utlært beskriver, og ikke bare arrogant, så kan du vel forklare hvorfor en hund som lett faller ut av aktivitet og ofte er urolig, er nettopp det? Er det fordi den er så selvsikker og trygg? Jeg er oppriktig nysgjerrig, og ser frem til å lære litt mer om både mentalitet og hvordan vi beskriver dem av en som har peiling og ikke bare høy på pæra :aww:

1 minutt og eiers beskrivelse - der eier ikke er fornøyd med utfallet - er det dere dømmer denne testen ut fra. Men det er Gråtass og meg som er arrogante, ikke sant?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som mh beskriver, så ønsker ikke jeg å kommentere denne spesifikke hunden, da vi ikke ser hele testen, kun et segment. Men jeg kan si det så enkelt som at det som er vist på filmen er i henhold til protokollen. Så får jeg bare oppfattes som arrogant. Men at norsk mh er av dårligere kvalitet enn svensk, det kjøper jeg ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jepp, alt i skjønneste orden. Og alle som drar til Sverige for å ta disse testene gjør det for å handle flesk,cola, sigaretter og brennevin.

Jeg er en av dem som reiste til Sverige for å gå MH, men det var ikke pga noen antatt kvalitetsforskjell. Hunden er kjøpt i Sverige, og oppdretter arrangerte for hele kullet. Sier ikke at alle drar av den grunn, men litt drøyt å anta at folk reiser dit pga lav kvalitet på beskrivelsene her i landet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er en av dem som reiste til Sverige for å gå MH, men det var ikke pga noen antatt kvalitetsforskjell. Hunden er kjøpt i Sverige, og oppdretter arrangerte for hele kullet. Sier ikke at alle drar av den grunn, men litt drøyt å anta at folk reiser dit pga lav kvalitet på beskrivelsene her i landet.

Hvorfor er det drøyt å påstå? Det er jo faktisk tilfelle for noen av oss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Lister meg stille inn hit 😂😂 Ikke min valp, men gubben sin ❤️ Blir veldig spennende!     
    • Føler så inderlig med deg. Det var helt ****** med Rocky også. ❤️ Virkelig det vanskeligste og mest hjerteskjærende med å ha hund. ❤️
    • Usikker på om det er noen som systematisk f.eks går MH/K test med hundene sine før avl i Norge, men det finnes hvertfall de der ute som fokuserer på mentalitet. Av kortis Alertness kanskje? Føler jeg har sett flere der med MH test gjennomført. Tine (Laabanden) har vel hvertfall de 2 yngste sine MH testet. I Sverige er det vel regler på score på mentalitet på kortisen i hvertfall før de kan avles på i disse dager. Finland er de vel også ganske på å mentalitets teste? Har vært vanskelig å få plass på MH i Norge har jeg skjønt pga mangel på figuranter. Bare såvidt jeg selv fikk gått for noen år siden, og vi hadde en del tilreisende også ikke bare lokale. Tror faktisk ikke det blir arrangert i år og usikker på om de arrangerte i fjor her heller. 🤔 Virker som det er vanskelig nok å få valpekjøpere til å røntge for HD/AD samt øyelyse, så å få dem til å gå MH om de må reise og tilrettelegge mer er nok enda værre.  Dessverre går det noen mentalt svakere hunder i avl med ujevne mellomrom fordi de genetisk er «verdt det» for mangfoldet sin skyld da både kort og langhår har forholdsvis liten genpool og få individer sånn sett som går i avl. Nå fikk vi vel igjennom noen grenser for matadoravl eller prøvde i hvertfall på generalforsamlingen i år og i fjor ble det åpnet for lang/korthårsparringer for de som ønsker å gjøre det. Så forhåpentligvis hjelper det litt. NCK har eller skal sende forespørsel til NKK sin advokat ifht om innavlsgraden på collie er innafor reglementet sånn mtp alt som har skjedd med dyresbeskyttelsen og rettssaken der. Jeg er vel av minioriteten som mener vi må ha et kryssingsprosjekt slik som lundehunden har hatt. (Om noen syns sånt er spennende så er Angela Harvey, kennel Wicani, sitt Tofty prosjekt gøy å følge. ) Å jobbe med smal genpool er veldig krevende.  Men det er ikke til å stikke under en stol at det er miljøberørt individer der ute, min egen inkludert. Nå er jeg såpass fersk i miljøet at jeg kan ikke si noe om at det har blitt bedre eller ei med årene, men jeg har sett hunder omtrent krype i svinger inne i hall på utstilling, hunder som nekter å løpe i det hele tatt. Jeg har hørt om hunder dommer ikke har fått tatt på engang, uten at det er nevnt i kritikken (det har jeg også sett i andre raser, så unikt for collien er det ikke).  Men er det flertallet? Gjennomsnittet? Mindretallet? Det kan jeg ikke svare på, det kjenner jeg altfor få til å gi noe svar på. Jeg er ikke skremt bort fra rasen og Limit blir ikke min siste, tvert imot. En god collie er gull. Og jeg tenker det ikke er uten grunn de er ansett som en av «the fab 5» i statene for service hund arbeid. ❤️ 
    • Takk for fine ord ☺️ Da var 1 ukes valpepermisjon over, og i morgen blir det hjemmekontor. Det kan bli interessant. Skulle gjerne hatt en lenger periode med fri. Føler vi såvidt har kommet i gang med noe som helst. Nå gikk mandag og store deler av tirsdag til kjøring da, så fullt en hel uke føler jeg ikke vi har hatt på oss.    I går hadde vi det første bæsje inne uhellet. Jeg var akkurat kommet ut fra dusjen, stod med håndkle på hodet og ingen klær da jeg så bæsjetrynet på var på gang. Prøvde å distrahere han mens jeg rev av meg håndklet og løp for å finne klær, men da var det allerede gjort. Ellers ingen uhell i går. I dag har vi hatt 1, kanskje 2 tissedammer.    Ellers har vi startet såvidt å trene. Jeg har begynt med å lære han å snurre rundt seg selv. Jeg syns det er en fin øvelse å starte med for å lære han å tilby adferd osv. som vil bli nyttig i videre trening. Innkalling trener vi også på litt daglig ☺️
    • Nå har han blitt 14 kg! Spent på hvor stor han blir når han blir voksen 😊  Vi har vært tre ganger på valpekurs, og det har vært veldig lærerikt! Godt å få noen tips og triks til innlæring av ting. Vi har også vært på Rally lydighet en gang, det var mye å huske på, men tror vi har lyst til å prøve det flere ganger! 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...