Gå til innhold
Hundesonen.no

Ormekur til valp, unghund-sjekk og analkjertler?


Recommended Posts

Ormekur

Hvor ofte skal man gi valper ormekur?

Noen mener hver måned frem til de er 6 mdn, mens andre påstår at slikt ikke er nødvendig og at man skal vente til man evt. ser orm i avføring eller symptomer på orm. Det høres jo litt voldsomt ut å gi hver mnd fram til valpen er 6 mnd..

Unghund-sjekk

I helseboka der veterinæren krysser av for vaksiner som er tatt osv, står det at man burde dra til dyrlegen når hunden er mellom 7-9 mnd gammel for en sjekk.. Er det noe som er normalt å gjøre? Hvis hunden virker frisk og rask og tannfellingen går greit osv, så er det vel ikke noen grunn for å dra til vet bare for å svi av penger på en konklusjon om at hunden er frisk?

Hunden skal vel ikke ha noen vaksiner når den er 7-9 mnd uansett?

Analkjertler

Klemme eller ikke klemme? That´s the big question!

Lille valpen akte seg og slikt før 12-ukers kontrollen så jeg fikk veterinæren til å se på de og da klemte han ut noe fæl brun gugge av den ene kjertelen.. Nå, når valpis er 15 uker, har hun begynt å sleike seg veldig bak og aker seg på rompa. Jeg mistenker at det er analkjertler som er fulle og vurderer å dra til vet for å få de til å gjøre det og vise meg hvordan jeg skal gjøre det selv hvis problemet oppstår igjen.

Men skal man klemme? Eller skal man bare la det gå sin gang og se om det bedrer seg, og hvis ikke så drar man til vet etter en stund? Hvor lenge kan man vente før de evt. sprekker?

Og er det noe man kan gi valpen for at den skal få hardere avføring og dermed håpe at kjertlene tømmer seg selv når valpen går på do?

Nå får hun RC tørrfor for puddel, valpefor, men hun har mistet en del av matlysten de siste dagene etter at vi kom tilbake til hybelen.. Så hun spiser ikke så mye som hun pleier og jeg lurer på om det er derfor analkjertlene har fyllt seg opp?... For da kommer det jo ikke like mye ut :P Og hun har også fått bløtere avføring siden vi kom ned hit, og jeg skjønner ikke hvorfor.. Jeg gir henne ikke noe annet enn det hun pleier å få (tørrfor, tyggepinner, godbiter av samme merke osv.)

Jeg har lest et par steder at jo mer man tukler med analkjertlene, jo mer problemer får man med de. Er det noen som vet noe om dette? Jeg vil jo egentlig helst slippe å klemme de, men gjør såklart det som er best for valpis :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ormekur:

Her er det ingen fasit. Noen anbefaler noe mens andre anbefaler noe annet. Ingen av delene er vel direkte feil. Noen av disse hyppige ormekurregimene som blir anbefalt har gjerne utgangspunkt i andre land hvor innvollsorm hos hund er mer vanlig. Jeg synes kanskje at hver måned er litt vel ofte, men det kan kanskje være greit å gi en ved seks måneder og en ved ett år kanskje? Noen valper spiser gjerne litt av hvert. Etter det så gir jeg kun hvis det påvises orm, ved symptomer eller sterk mistanke om innvollsorm. Men som sagt, andre har ulike meninger.

Unghundkontroll:

Jeg synes personlig at denne kontrollen er unødvendig. Noen (uerfarne) hundeeiere synes at det er kjekt å dra til veterinær for å få sjekket at alt er som det skal og evt. kunne ta tak i ting som skulle oppstå tidlig. Det jo også et typisk tidspunkt hvor man får sjekket at ting har gått som det skal med tannfelling. Men nei, jeg synes ikke at denne kontrollen er nødvendig hvis hunden er frisk og fin og har felt tenner som normalt.

Analkjertler:

Her er det igjen litt ulike meninger. Jeg synes ikke nødvendigvis at man trenger å løpe til veterinær om en hund aker seg en gang eller to, men det er klart at en skikkelig betent analkjertel kan være riktig så smertefullt, og det er bedre å ta det tidlig enn å vente til det er skikkelig betent og har dannet seg fistler. Men ja, det er noen som mener at med hyppig tømming så kan man skape seg et problem. Dette med tømming er absolutt noe du kan lære å gjøre selv, men jeg anbefaler at noen som kan det viser deg hva du skal gjøre først.

Lykke til! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

(klippe vekk)

Lykke til! :)

Takk for langt og utfyllende svar! :D Jeg blir fort litt hysterisk valpemamma og er redd for at valpen skal bli syk eller jeg skal gjøre noe feil :P Men som regel klarer jeg å tenke meg litt om før jeg løper til veterinæren av den minste ting ;) Men det er godt å vite at jeg tenker ganske likt som andre når det gjelder disse tingene :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Her anbefalte også veterinæren Hill's i/d, helst boksmat men den er så dyr så jeg gikk for tørrfor. Min ble fin i magen etter to dager på i/d, i tillegg til Zoolac og Canikur. Går du for tørrfor er det viktig å bløte det opp først.
    • Høres ut som dere har det meste på stell! Kjør på tenker jeg 😁
    • Hill’s ID boksemat har vært redningen de gangene jeg har hatt erfaring med skikkelig mage-/tarminfeksjon hos hund, ikke vet jeg hvorfor denne maten er så effektiv sammenlignet med vanlig skånekost, men det er det. Burde brukes etpar dager lenger enn man tror er nødvendig, og gjerne også DiaTab eller medisinsk kull som tilskudd.
    • Vil gjerne høre deres erfaringer om hund og diare, om hvor langvarig en mage-/tarminfeksjon kan være:  Tispen min er snart 9 år gammel. For halvannen uke siden fikk hun løs mage/diare. Etter noen dager ga jeg henne probiotika, uten at det så ut til å hjelpe.  Tok kontakt med veterinærklinikken, der klinikksekretæren mente at det ikke var noen grunn til konsultasjon så lenge hun var pigg og hadde matlyst. Hun foreslo å bruke Webiotic.  Tispen fikk Webiotic i tre dager, og avføringen ble normal. Nå, tre dager etter avsluttet kur, har diareproblemet kommet tilbake (oppe to ganger i natt...). Jeg har gitt henne probiotika. Det er nå helg, og problemet er jo ikke akkurat akutt. Men har tenkt å ta kontakt med veterinæren igjen på mandag.  Jeg vet jo ikke om klinikken vil mene om tispen "kvalifiserer" til konsultasjon, siden dette ikke ser ut til å gi seg. Bør jeg insistere? I bakhodet lurer jo tanken på tarmkreft. Men altså, hunden virker pigg og spiser. Hadde blod i avføringen tidlig i sykdomsperioden, men ikke nå.  Noen som har noen erfaringer å komme med?  
    • Så denne tråden nå og vil bare skyte inn noe; Det er altfor tidlig å forvente noen som helst grad av renslighet for en valp på den alderen. Den har ikke rukket å utvikle blærekontroll nok til å engang vite i forkant når den må på do. Den vet det ikke før den plutselig tisser seg ut. Nå er det en stund siden du skrev innlegget, og jeg antar at du har begynt å se forbedringer på denne fronten den siste tiden?    
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...