Gå til innhold
Hundesonen.no

Hjemmelaget syltetøy


Fillerya
 Share

Recommended Posts

Jeg har tenkt til å kjøpe en kasse med norske jordbær og lage rørt syltetøy jeg kan fryse ned og nyte hele vinteren.

Farmor pleide å sylte og safte fra alle bærene i hagen. Dessverre hadde jeg ikke interessen for å lære av henne mens jeg hadde muligheten. Savner kikrsebærsaften og kirsebærsyltetøyet hennes!

Har du en oppskrift på syltetøy som du pleier å lage?

Hva er den beste embalasjen til frysing av syltetøy?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke laget sånn "frysesyltetøy", men sånn "vanlig" (sånn som kokes) og da tok jeg en kasse jordbær (ble 4,9 kg rensket :blink: ), 0,5 kg sukker per 2 kg jordbær og 1 pose sånn sytltepulver (tror jeg brukte Jam) per 2 kg. Det ble veldig godt :)

Dette hjalp sikkert ikke så mye siden du spurte om "frysesyltetøy", men pytt sann :P

Edit: Og så mener jeg at de jeg kjenner som lager "frysesyltetøy" kjøper noen sånne plastikkbokser av tynn plast på matbutikken og bruker dem.

Endret av Annegru
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å, jeg har faktisk ikke fått mugg på noe av syltetøyet jeg har laget... Men jeg har bare laget syltetøy i to sesonger og ikke fryktelig mye av det heller... Jeg bare vasker de og koker dem (og lokkene) og det har gått fint. Og så har jeg dobbelt- og trippelsjekket at jeg har hatt riktig lokk på riktig glass. For det er så teit når man har fylt oppi syltetøy, tatt på lokket og skal snu det på hodet og så bare VELTER det ut med varmt syltetøy OVER ALT! Blæ.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Jeg har laget eplesyltetøy en gang, men det ble så veldig fort muggent :( Jeg vasket og kokte glassene, men fikk de kanskje ikke helt tette da?

Dersom du får mugg på fort så kan det komme av at du ikke har skrudd på lokket fort nok, at syltetøyet har vært avkjølt når du har stengt de.

Hmm.... nå fikk jeg lyst til å sylte - jeg burde kanskje gjøre noe med all ripsen på utsiden hos meg......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom du får mugg på fort så kan det komme av at du ikke har skrudd på lokket fort nok, at syltetøyet har vært avkjølt når du har stengt de.

Hmm.... nå fikk jeg lyst til å sylte - jeg burde kanskje gjøre noe med all ripsen på utsiden hos meg......

Hmm ja, jeg har nok ventet til det ble avkjølt. Så da vet jeg det til neste gang at de skal skrus på med en gang! Takk :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi bruker gamle syltetøyglass. Når de er tomme, så settes de i oppvaskmaskinen og vi skraper av merket. Vi har egne merker vi setter på.

Til kokesyltetøy eller til frysesyltetøy?

Hvis man bruker det til frysesyltetøy, så blir vel volumet for stort til at vi rekker å spise det opp før det blir gammelt etter tining.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Frysetøy:

  • Kjøp inn mange bittesmå plastbokser med lokk. De bør ikke romme mer enn du/dere spiser opp på et par dager.
  • Kjøp inn frysetøypulver, Certo eller noe. Det gjør syltetøyet litt stivt. Slik trenger du ikke bruke så himla mye sukker. Se bak på posen hvor mye du må kjøpe i forhold til hvor mye bær du vil lage av.
  • Kjøp nok sukker
  • Kjøp/plukk bær
  • Jeg blander bær og pulver/sukker i en diger bolle og bruker stavmixeren. Slik blir det en klumpeløs graut. Hvis du vil ha klumpesyltetøy, kan du røre og røre litt til med ei sleiv.
  • Fyll boksene 2/3deler opp, slik at du tar høyde for at fuktighet vokser når det fryser.
  • Merk med dato og innhold.
  • Putt i fryseren :)

Kokesyltetøy har jeg ikke laget på mange år. Men de siste årene jeg lagde det, ble alt mye enklere fordi jeg tok glassene glovarme rett fra oppvaskmaskinen og dermed var de varme og gullende rene når jeg helte i det kokende syltetøyet. Glassene skal fylles til randen og lokket skrues tett på med en eneste gang :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til kokesyltetøy eller til frysesyltetøy?

Hvis man bruker det til frysesyltetøy, så blir vel volumet for stort til at vi rekker å spise det opp før det blir gammelt etter tining.

Begge deler. Fryser de og tar opp i kjøleskapet når vi trenger :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg skal hente valp om 14 dager, og nå ser det ut som tispen min får løpetid svært snart. Har noen erfaring med å få en ny valp inn i familien samtidig med at den voksne hunden får løpetid? Bør jeg be om å utsette henting av valpen?
    • Det er mange måter å gjøre dette på. Og man bør definitivt ha en plan, for alenetrening fram til en hel arbeidsdag kan ta tid. Med den siste hunden vår tok det 6 mnd. Jeg var da delvis ufør, så mannen hadde ham med på kontoret de dagene jeg var på jobb. Personlig mener jeg at man bør være hjemme med valpen minimum en uke, helst to, for å bruke tid sammen, bli kjent både med hverandre og den nye hverdagen, og etablere litt rutiner, før man i det hele tatt kan starte alenetreningen gradvis. Så bruker man tiden man har, men minst et par uker med systematisk alenetrening hjelper for de fleste. Når man må tilbake på jobb er det mange muligheter. Det viktigste er å ikke pushe valpen for lenge for tidlig, da risikerer man i verste fall å få en hund som ikke tåler å være alene hjemme i det hele tatt, og det er ganske slitsomt. Hjemmekontor. Ta med hunden på jobb.  Hundepasser/hundebarnehage (NB! Vær ekstremt nøye på hundebarnehage, der trenger valpen også tilvenning, og 5 dager i uken er alt for mye. Det er MYE stimuli, stress og påvirkning på slike steder, og det bør være en god plan for hvordan hundene får nok ro i løpet av dagen. Sjekk gjerne at de som håndterer hundene til daglig, altså ikke bare daglig leder, har kursing og faktisk kunnskap om språk og adferd hos hund, å "bare være glad i hunder" er ikke nok på slike steder). Om man er flere i huset, kan man flekse på jobbtid slik at en kan dra tidlig på jobb og komme tidlig hjem, og den andre drar sent. Nabo/familie/venn som passer valpen på dagtid og etterhvert stikker innom og lufter. Omplasseringshund som er vant til å være alene hjemme, heller enn valp. Da bør man også bruke tid på å bli kjent, og starte rolig og gå forsiktig frem med alenetrening på nytt sted, men så lenge de er vant til (og komfortabel med!) å være alene så bør treningen gå ganske raskt.  
    • Jeg lurer på hvor lenge man bør ta fri fra jobb for å være hjemme med den nye valpen, dersom man ikke har mulighet for hjemmekontor? Jeg har en valpebok der det anbefales 5-6 uker, men dette er jo ikke så enkelt i praksis. Det kan sikkert variere mye når valpen er tilvendt å være alene hjemme også. Noen tips?
    • Har ikke egenerfaring, men omgåttes en håndfull whippets. Tur i typisk norsk skog er meg bekjent ikke noe nevneverdig problem. Herjer hunden i skogen kan det såklart bli en skramme her eller der uavhengig av rase, men jeg har aldri hørt at det er noe vesentlig verre med whippet. Når det gjelder munnkurv mtp. jaktlyst så vil det hindre skade og drap av byttedyr, men jagingen og stresset blir jo det samme. Hunden skal ikke jage vilt (eller tamt strengt tatt) så du bør ha tilgang til åpne og/eller inngjerdede områder som hunden kan få løpe fra seg på. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...