Gå til innhold
Hundesonen.no

Hjemmelaget syltetøy


Fillerya
 Share

Recommended Posts

Jeg har tenkt til å kjøpe en kasse med norske jordbær og lage rørt syltetøy jeg kan fryse ned og nyte hele vinteren.

Farmor pleide å sylte og safte fra alle bærene i hagen. Dessverre hadde jeg ikke interessen for å lære av henne mens jeg hadde muligheten. Savner kikrsebærsaften og kirsebærsyltetøyet hennes!

Har du en oppskrift på syltetøy som du pleier å lage?

Hva er den beste embalasjen til frysing av syltetøy?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke laget sånn "frysesyltetøy", men sånn "vanlig" (sånn som kokes) og da tok jeg en kasse jordbær (ble 4,9 kg rensket :blink: ), 0,5 kg sukker per 2 kg jordbær og 1 pose sånn sytltepulver (tror jeg brukte Jam) per 2 kg. Det ble veldig godt :)

Dette hjalp sikkert ikke så mye siden du spurte om "frysesyltetøy", men pytt sann :P

Edit: Og så mener jeg at de jeg kjenner som lager "frysesyltetøy" kjøper noen sånne plastikkbokser av tynn plast på matbutikken og bruker dem.

Endret av Annegru
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å, jeg har faktisk ikke fått mugg på noe av syltetøyet jeg har laget... Men jeg har bare laget syltetøy i to sesonger og ikke fryktelig mye av det heller... Jeg bare vasker de og koker dem (og lokkene) og det har gått fint. Og så har jeg dobbelt- og trippelsjekket at jeg har hatt riktig lokk på riktig glass. For det er så teit når man har fylt oppi syltetøy, tatt på lokket og skal snu det på hodet og så bare VELTER det ut med varmt syltetøy OVER ALT! Blæ.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Jeg har laget eplesyltetøy en gang, men det ble så veldig fort muggent :( Jeg vasket og kokte glassene, men fikk de kanskje ikke helt tette da?

Dersom du får mugg på fort så kan det komme av at du ikke har skrudd på lokket fort nok, at syltetøyet har vært avkjølt når du har stengt de.

Hmm.... nå fikk jeg lyst til å sylte - jeg burde kanskje gjøre noe med all ripsen på utsiden hos meg......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom du får mugg på fort så kan det komme av at du ikke har skrudd på lokket fort nok, at syltetøyet har vært avkjølt når du har stengt de.

Hmm.... nå fikk jeg lyst til å sylte - jeg burde kanskje gjøre noe med all ripsen på utsiden hos meg......

Hmm ja, jeg har nok ventet til det ble avkjølt. Så da vet jeg det til neste gang at de skal skrus på med en gang! Takk :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi bruker gamle syltetøyglass. Når de er tomme, så settes de i oppvaskmaskinen og vi skraper av merket. Vi har egne merker vi setter på.

Til kokesyltetøy eller til frysesyltetøy?

Hvis man bruker det til frysesyltetøy, så blir vel volumet for stort til at vi rekker å spise det opp før det blir gammelt etter tining.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Frysetøy:

  • Kjøp inn mange bittesmå plastbokser med lokk. De bør ikke romme mer enn du/dere spiser opp på et par dager.
  • Kjøp inn frysetøypulver, Certo eller noe. Det gjør syltetøyet litt stivt. Slik trenger du ikke bruke så himla mye sukker. Se bak på posen hvor mye du må kjøpe i forhold til hvor mye bær du vil lage av.
  • Kjøp nok sukker
  • Kjøp/plukk bær
  • Jeg blander bær og pulver/sukker i en diger bolle og bruker stavmixeren. Slik blir det en klumpeløs graut. Hvis du vil ha klumpesyltetøy, kan du røre og røre litt til med ei sleiv.
  • Fyll boksene 2/3deler opp, slik at du tar høyde for at fuktighet vokser når det fryser.
  • Merk med dato og innhold.
  • Putt i fryseren :)

Kokesyltetøy har jeg ikke laget på mange år. Men de siste årene jeg lagde det, ble alt mye enklere fordi jeg tok glassene glovarme rett fra oppvaskmaskinen og dermed var de varme og gullende rene når jeg helte i det kokende syltetøyet. Glassene skal fylles til randen og lokket skrues tett på med en eneste gang :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til kokesyltetøy eller til frysesyltetøy?

Hvis man bruker det til frysesyltetøy, så blir vel volumet for stort til at vi rekker å spise det opp før det blir gammelt etter tining.

Begge deler. Fryser de og tar opp i kjøleskapet når vi trenger :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ede har for første gang sittet alene utenfor en butikk. Trodde IKKE det skulle gå bra, fordi han tåler ikke at jeg forsvinner ut av syne. Trening har ikke hjulpet. Han er og blir en rockestjerne på alle måter. Diva vokalist. Han protesterte så heftig under øvelsene i forkant at jeg revurderte hele ærendet. Vurderte spørre om hjelp fra forbipasserende, men det kom ingen, så vi hadde ikke andre valg. Det fikk bli konsert. Da jeg omsider entret butikken for det nødvendige ærendet, så satt han som et skolelys uten en lyd. Hvorfor? Fordi under de såkalt desentiverende øvelsene så forsvant jeg bare. Magisk borte i en interdimensjonal portal bak en stolpe. Gone forever without a trace i inntil sekunder av gangen. Mental abuse. Da jeg faktisk gikk inn, så kunne han se meg entre butikken gjennom vinduet og hadde kontroll på hvor jeg var og materien oppførte seg slik den i følge naturlovene burde og alt var fint. Ikke en lyd. Bare satt der og så på. Da vet jeg det til siden. Har forøvrig glemt å ta bilder på ever so long. Flere uker gammelt er vel vintage, så det fikk et filter  
    • Kors i taket! Trussel om anmeldelse gjorde vei i vellinga, så i dag kom det melding fra NKK med eierskifte som jeg måtte godkjenne! Da er saken løst 🤗
    • At de aldri har hatt syke hunder synes jeg høres rart ut. Men det er ikke alt man kan se på forhånd, og at en hund utvikler en plage som er vanlig hos rasen er nok en risiko dere må ta. At hunden ikke er registrert på dere er en annen sak. Det burde dere jo få ordnet, og jeg synes det er noe NKK burde rådgi dere om hva dere skal gjøre når oppdretter ikke responderer. 
    • Hei. Det ligger tilbakemeldinger fra tidligere kjøpere både på facebooksiden til kennelen og på googlesiden. Kennel har drevet i flere år og har mange hunder registrert i NKK. Ja, valpen hadde vetattest og chip. Vi kontaktet Dyreid også og der hadde de ingenting registrert på Idnummeret som fulgte helseattesten, men de begrunnet det med at ikke alt var i orden med NKK-registreringen. Nå som det er ordnet så har Idnummeret dukket opp hos dyreid, men valpen står da på oppdretter. Vi ble ikke informert om risiko for utvikling av noen helseproblemer i det hele tatt. Oppdretter sa mens vi stadig fikk svar at hen aldri har hatt syke hunder noen gang. 
    • Hva mener du med registrert oppdretter og anmeldelser? Hvor er disse anmeldelsene fra, har dere snakket med tidligere kjøpere?  Det er ikke oppdretter som er registrert i NKK, men foreldrehundene. Dette bør man såklart sjekke på forhånd, men ser også ut til å stemme i dette tilfellet siden valpene omsider er registrerte. Det kan også være lurt å sjekke om oppdretter er registrert hos raseklubben og kullet er godkjent etter deres retningslinjer, eventuelt hvorfor ikke. De fleste raseklubber har rimelige krav som de fleste seriøse oppdrettere følger, men det finnes unntak både når det gjelder krav og seriøsitet der også. Hadde valpen veterinærattest og chip ved levering? Hvis valpen hadde anlegg for å utvikle sykdom da så skal det være dokumenter, og kan være grunnlag for avslag i pris eller heving av kjøp. Har dere kontaktet Dyreidentitet om dette? 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...