Gå til innhold
Hundesonen.no

Unghundklasse/Åpen klasse


Bellare
 Share

Recommended Posts

I samband med at terminlista for 2012 er ute, så har eg sett meg ut alle utstillingane eg ønskjer og delta på, og dermed også rekna ut kor gammal udyret er til ei kvar tid. Veit mange meinar ein bør gå i den yngste klassen så lenge som overhode mogleg slik at det ikkje blir "feil" vurdering med tanke på alderssprang og utvikling.

Vart litt usikker mot slutten av unghundklassen. Bør eg gå ut den, altså til 24 mnd. eller kan eg gjerne starte i Åpen klasse litt før unghundklassen er over og ut? Er jo sjølvsagt ei goood stund til enda, men fint og vite. :P

Vart eit litt teit spørsmål det her :whistle:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ferre hunder i unghund klasse enn i åpen klasse på min rase ihvertfall. Dermed ville jeg foretrukket å vært i unghund klasse så lenge som mulig. I tillegg så strekker åpen klasse seg helt fra 2 år og helt opp til 8 år. Tenk hvor mye mer utviklet de er enn din hund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Coton er jo en ganske liten rase som er tidlig ferdig, på samme måte som min. Jeg kan jo stille henne i junior helt til juli neste år, men jeg velger nok å stille i unghund fra mai av der det er muligheter for cacib i alle fall. Regner med å stille henne i åpen fra høsten av senest, da det finnes dommere som helst setter opp hunder fra åpen eller champion. Dessuten gjør hun seg ikke bort i det selskapet innen den tid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor er det slik?

Jeg vet ikke helt, jeg. De er uferdige og de tenker kanskje at feilene de har, vil rette seg opp med alderen? Min tispe ble også plassert i beste tispeklasse ofte som junior. Den største feilen hennes er at hun er for grov/kraftig og stor. Da hun var junior sier det seg jo selv at hun var mindre og lettere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser mer på individet.

Hvor tidlig utviklet de er osv.

Hampus var stor og tidlig utvikla.

Så han stilte jeg tidligst mulig i åpen klasse.

Men min boston Gåttfred, har hatt veldig løse bevegelser i front, så han har jeg holdt lenge i juniorklassen.

I tillegg har vi stilt han mye i utlandet og på 2 vinnerutstillinger.

Siden de ofte har junior bir i utlandet, og at han ikke hadde sjanse på en vinnertittel utenom juniorvinner, så valgte jeg å gjøre det sånn.

Men jeg tok han opp i unghund på første mulige NKK utstilling for å kunne ha en liten sjanse på å få cacib.

Tenker jeg stiller han i unghund så lenge det går, da han enda ikke har fått satt seg helt i kroppen, og bevegelsene enda ikke er 100% på plass.

Dina, relativt stoooor gårdistispe.

Foreløpig junior, men egentlig rimelig tidlig utvikla.

Så henne ville jeg stilt i unghund så tidlig som mulig, om ikke sesongen for i år var over.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor er det slik?

Jeg vet ikke helt, jeg. De er uferdige og de tenker kanskje at feilene de har, vil rette seg opp med alderen? Min tispe ble også plassert i beste tispeklasse ofte som junior. Den største feilen hennes er at hun er for grov/kraftig og stor. Da hun var junior sier det seg jo selv at hun var mindre og lettere.

Det er lett å bli imponert av en meget lovende junior, og en "tilgir" mer enn på en hund som burde være ferdig.

Så må en jo også huske at åpen klasse er et eneste stort oppsamlingsheat - det er som regel mange i den klassen som slettes ikke har vinnerkvaliteter, som aldri vil bli champion og som er på evig certjakt. Mens nye vinnerpotensialer kommer det jo stadig vekk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det var vell klart at jeg skulle ha han som var mest lik moren sin, eller? Si hei til Lynwyr Pod, etter Pil og barnebarn av Lyn
    • Hva er det raseklubben i Finland gjør? Genetikknerden i meg har veldig lyst til å teste alt som kan testes, men avventer en stund, til jeg vet at andre helsetester er ok før eventuell avl. 
    • Dette blir et langt innlegg, men jeg vil gjerne fortelle om et problem vi hadde med hunden vår, og løsningen vi fant, i tilfelle det er nyttig for noen andre.  Hunden vår var ca 5-6 mnd da han begynte å få urolige perioder på ettermiddagen/kvelden. Han var urolig, intens og jaget halen/baken sin. Det var ikke mulig å distrahere han. Det varte kanskje 15-45 minutter hver gang, og skjedde nesten bare på kveldstid. Jeg søkte råd fra veterinær og hundeinstruktør, og prøvde "alt": mer aktivitet, mindre aktivitet, be han gå og legge seg osv. Ingenting hjalp. Ofte spiste han pels fra bakenden og halen sin, og vi fant pels i avføringen hans. Jeg vurderte muligheten for at det var analkjertlene som plaget han, men han hadde normale analkjertler på 6-månederskontroll, aket seg ikke og avføringen hans var stort sett normal. Derfor slo jeg det fra meg. Dette pågikk i noen måneder frem til vi dro til dyrlegen etter en periode med løs avføring og hun tømte kjerlene hans. De var fulle, men ikke betent, og lot seg enkelt tømme. Da vi kom hjem fra veterinæren var han utrolig intens i halejagingen sin. Enda mer intens enn vanlig, og dette var tidlig på dagen (vanligvis hadde han bare disse periodene på kvelden). Da skjønte jeg endelig at det var analkjertlene som var problemet. For en lettelse! Etter veterinærbesøket har vi brukt litt tid på å finne riktig fôr og kosttilskudd, og halejagingen og de urolige periodene er helt borte. Hunden vår får nå ca 50/50 råfor og kaldpresset tørrfor. Han får også litt "Proflax Bottoms Up" som tilskudd.  Det var fortvilende å se at hunden vår ikke hadde det bra, for det var tydelig at det var ubehagelig for han. Jeg følte virkelig at jeg googlet meg ihjel mens det sto på. Håper derfor denne posten kan være til hjelp for andre. Hvis du har opplevd det samme med din hund, er jeg veldig interessert i å høre deres erfaringer/løsninger 😊 Og som et tilleggsspørsmål: Er det noen av deres hunder som synes det er utrolig ubehagelig å få tømt ikke-betente analkjertler? Veterinæren tømte analkjertlene igjen på 1-årskontrollen. Da var de halvfulle og ikke bentente. Han oppfører seg fint ved tømming, men begynte å jage halen/baken sin etterpå. Veterinæren ble veldig overrasket over hvordan han oppførte seg og hvor intens han ble. Hun trodde kanskje at det kom av han at han synes det var ubehagelig å ha analkjertelvæske i pelsen/rundt anus, siden hun ikke fikk vasket han godt på veterinærkontoret. Jeg tror ikke det stemmer, da vi har ekperimentert med å vaske han mer/mindre rundt anus. Jeg tror det rett og slett kommer av ubehag, kanskje han rett og slett er litt sensitiv.   
    • Drar opp denne for å se om flere har erfaringer idag. Jeg synes genetikk er spennende. Brukte nesten laboklin på Limit når vi var i herning i fjor siden de hadde stand der, men ble litt uforutsette utgifter på den turen så tok meg ikke råd der og da.  Kunne tenkt meg å teste den genetiske variasjonen på dem, men kommer til å avvente svar fra NKK på forespørselen fra NCK. Tilfelle raseklubben får til noe ala det de gjør i Finland via er det embark tro. 🤔 Kunne også tenke meg å se merle lengden på Karma bare fordi jeg er nerd. 😂 I tillegg til de typiske collie greiene på begge som MDR1, CEA, PRA osv. Har jo en god anelse via opphav, men ja spennende og nerd. 😂 
    • God idé! Kanskje vi gjør det, så er vi plutselig startklare før vi vet ordet av det 😁 Etter tur på lørdag ble han plutselig halt, uten at han hylte av noe der og da. Jeg syns det kanskje er blitt litt bedre, så regner med det er en strekk eller noe som går over. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...