Gå til innhold
Hundesonen.no

Garp

Medlemmer
  • Innholdsteller

    669
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Garp

  1. 1 time siden, Sprettballen skrev:

    Takk for alle svar! Vi har litt å tenke på ser jeg. Agility er det han liker å drive med, og den hunden han har nå, fungerer ikke så bra til AG. Han er ganske treig, mer opptatt av å snuse på bakken og synes leke er sånn semi-ok. Vi jobber med leken, men kan pr. nå ikke bruke den særlig i belønning. Så det aller viktigste er egentlig en hund som er lett å få i lek og som er godt matmotivert. Forholdsvis førerorienter. Hunden han har nå har sterkt jaktinstinkt på tur, og er derfor litt utfordrende å ha løs. En rase som er rimelig omgjengelig med folk og hunder, vi går mye tur steder der det er stor sjanse for å treffe på andre løse hunder. Vi jobber selvfølgelig med sosialisering, men raser kjent for samkjønnsagressjon er ikke aktuelle. Vi skal ha tispe uansett, så hvordan hannhunder pleier å være er ikke så viktig. 

    Ang. ambisjonsnivået er det litt sånn midt på treet. Det er ønskelig å kunne komme seg opp i klassene, men det er ikke landslagambisjoner. 

    I Agility begynner raske hunder bety mye. Dette pga kun tre napp i de lavere klassene (med mindre det er stor klasse). Litt kjedelig om man går feilfritt men mister det pga manglende fart. Det er selvfølgelig de som går saktere som klarer baner som de raskere kanskje ikke klarer. Men jeg ville valgt en «rask» hund. 

    Tenk også på slitasje på hund slik at de er bygd for fart og at de slipper liten storhund. (Som beskrevet lengre oppe). (Sier hun som har to små storhunder)

    Ellers høres det fornuftig ut med en hund som er obs på fører og glad i å leke. Unngå også raser som er var på underlag, høyder, smell osv. Da blir det enklere for dere. Alt går, men noe gjør ting enklere :)

    • Like 2
  2. 18 timer siden, Vilje skrev:

    Mulig jeg har ekstremvarianten av jaktcocker (og så er han 9 måneder), men det er mye mer til en jaktcocker enn at de bare er happy go lucky. De jeg har møtt inkludert min egen er ganske krevende og voldsomme hunder, det er mye fart og futt døgnet rundt, og de krever MYE. I tillegg har i hvert fall min ganske heftig jaktinnstinkt, og er veldig på fugl ute på tur. Er man redd en BC blir for mye stress er ikke jaktcocker rett hund. Selv om min er kjempekul å jobbe med, og verdens søteste. 

    Er det jeg mener med bein i nesen ;) jeg har svart en person som er vant til brukshunder, så legger meg på linja med å svare henne. Ikke forklare at de ikke er noen ikeabamse osv. 

     

    18 timer siden, Sprettballen skrev:

    Når jeg sier stress, så mener jeg ikke en aktiv hund. Jeg mener en hund som går i overslagshandlinger på grunn av stress. Jeg vet hva det innebærer å ha en høyaktivitetshund.

    Jeg har ikke erfaring med at de bikker over av stress, jeg ser aktive hunder som vil mye og elsker å jobbe.

     

    17 timer siden, simira skrev:

    Nå har jeg ikke møtt mange, men inntrykket mitt er at ihvertfall noen individer av jaktspaniel-variantene (cocker og springer) tidvis er så høyt i stress at de sliter med å jobbe og å holde fokus. Men antar det kan ses på linjer og resultater, noe av det.

    Dette har jeg aldri opplevd, synes de er kule hunder med mye driv.

    17 timer siden, Sprettballen skrev:

    Ja, det vil jeg helst unngå. Jeg har ikke truffet mange cockere, men de jeg har truffet virker kule å trene med. Vimsete, jada, men ikke helt "miste hodet". Det går bare litt fort og de vil mye. Er mitt inntrykk hvert fall. 

    Enig, dette inntrykket har jeg også!

  3. Jeg ville gått for jaktcocker. Kule hunder med mye driv. Garantert mediumhund i Agility, som er en fordel for hunden. Hadde jeg skulle valgt noe annet enn det jeg har så hadde det blitt en sånn en. Happy go lucky hunder, men noen av de har bein i nesen. Stor variasjon i både pelsmengde og trøkk etter min erfaring. Men aldri møtt en jaktcocker som ikke «funker». 

    • Like 1
  4. Akkurat nå, trill skrev:

    Kommer bilde så snart jeg får somlet meg ferdig :P

    Var det sånn at du var fornøyd med plum og tynn silk mohair fra Sandnes, og ikke så fornøyd med silk mohair fra isager? Jeg har begynt å titte på farger til sorbet cardigan, nemlig. 

    Ikke fornøyd med plum ☺️

    • Like 1
  5. 12 timer siden, trill skrev:

    @Garp, jeg har kommet litt videre, men dette var siste bilde jeg hadde. Kan legge ut et til senere :) 

    Det er mitt første ordentlige strikkeprosjekt, så jeg knoter litt med fastheten når jeg strikker mønsteret. Har begynt på poteavtrykkene nå, med hvit bakgrunn. Syns fargene kommer mye bedre frem da jeg fikk inn det hvite også. 

     

    IMG_20180909_225830.jpg

    Kjempefine farger! Legg gjerne inn ferdigbilde også ☺️

  6. 14 timer siden, trill skrev:

    Så fine farger! Den skal jeg begynne på så snart jeg er ferdig med villmarksgenseren. Hvilket garn har du brukt?

    Jeg har brukt plum, tynn silk mohair fra Sandnes og silk mohair fra isager. Fordnøyd med de to siste, men plum har ikke silke i seg og blir veldig tam i forhold til de andre som skinner og gløder. 

    Jeg vil gjerne se villmarksgenseren din! Den står på min liste også!!

    • Like 1
  7. Jeg har en hund som legger på seg lett. Hun får MYE mindre enn det som er anbefalt. Så i starten var det litt prøving og feiling, men nå tror jeg at jeg har funnet ut hvor mye mat hun fungerer på.

    Jeg begynte med å veie som hun fikk som litt rund. La oss si for enkelhets skyld at hun fikk 100 gr. Jeg skar da ned til 90 gram en periode og så hva som skjedde da. Måtte ned enda litt til og endte opp med 60 gram. MEN da har jeg lagt inn at hun i tillegg får tørrfor på tur som belønning. Så da får hun mye mindre mat i skåla si, men får supplert på turene i form av belønninger for fine passeringer av folk og fe. Jeg har også lagt inn at hun skal trekke i båndet på tur (går i sele) og hun får gjerne mer frislippturer/kløv/balanseballtrening osv. Så jeg både kuttet drastisk ned på mengden mat og økte aktiviteten hennes hele døgnet igjennom. Hun er av typen som har en ekstremt god avknapp, så jeg prøver holde henne aktiv siden hun ikke krever/velger det. Hvis hun fikk velge selv hadde hun gått tur bak høyre foten min og tuslet sammen meg. Men nå så må hun gå foran og bruke kroppen sin på hele turen.

    Enklere sagt:

    • Vei maten
    • Øk aktiviteten/belastningen
    • inkluder godbitene/tyggeben i mengdeberegningen
    • prøv deg frem og se på hunden hvordan den reagerer på mengde mat
    • Like 4
  8. 5 timer siden, K.S. skrev:

    Takk for svar! Så bra at det er håp for meg også. ;)

    Med tanke på spørsmålene til tillien: jeg ønsker meg en hund som har energi nok til å være med på lengre turer innimellom, men som også kan ha det fint innendørs uten å bli rastløs. Og som gjerne er litt kosete også. Jeg har ikke behov for trekkhund, kun ute etter en turkamerat. Jeg kommer nok også til å ha den i band (eventuelt langline), så det er ikke nødvendig at den skal kunne gå løs. Vil også ha en hund som går greit overens med både mennesker og dyr. Den trenger ikke være supersosial og overivrig etter å hilse på alt og alle, men vil helst ha en hund som er vennlig og rolig ovenfor andre og har minimalt med beskyttelsesinstinkt (dette kommer vel mye an på meg/oppdragelse også..?). Når det gjelder pelsstell og røyting er det en fordel med en hund som har pels som er lett å stelle og som røyter lite, men jeg er mer opptatt av de andre egenskapene enn akkurat dette. Så om en rase røyter/krever en del pelsstell er det helt greit, så lenge resten klaffer greit. Og til slutt, størrelse: fra medium stor og oppover. ?

     

    Dansk svensk gårdshund da? Kjekk hund som er en flott allround. Røyter en del, men veldig mye hund i liten innpakning. 

  9. 4 timer siden, Stjerneskinn skrev:

    Begynner å bli en flott unghund av denne valpen synes jeg, på alle måter. ❤️

    Er fortsatt virkelig en håndfull, men er utrolig fornøyd med han. Kanskje jeg har funnet drømmerasen på første forsøk? (Med min første hund valgte jeg ikke rasen selv.) 

    9506D72D-5CB4-47AC-A91F-ED26AC887D54.jpeg

    D5BFC70E-85E1-4617-BC70-6011973861E9.jpeg

    Hvor er han i fra? Veldig pen pincher du har ?

  10. 9 timer siden, MegaMarie skrev:

    Tidi var tiltenkt å ha et kull hos oppdretter nå i vinter. Men før hun eventuelt skulle parres, så skulle hun ta ultralyd av hjertet da det er dukket opp en del unge kelpier med hjertefeil. På vei til timen for ultralyd tenkte jeg at dette går jo fint, hun har jo ingen hjertefeil. Jeg hadde vel merket om hun hadde det. Men så har jeg hørt om hunder som har virket helt frisk som plutselig har fått hjerteproblemer og dødd, så det at jeg føler hun er frisk har nok ingenting å si. Dermed streifet tankene mot hva hvis hun har noe? Da skulle jeg egentlig ønske jeg levde i uvitenheten om det. At jeg kunne ha henne i flere år uten at det dukket opp problemer og vi levde livet, før hun plutselig en dag kanskje fikk problemer. Ikke vite flere år på forhånd før hun får symptomer at hun har en hjertefeil. 

    Da vi kom inn til veterinæren gjorde han først en vanlig sjekk over henne. Han så på ørene, øyne, tenner og tannkjøtt før han lyttet til hjertet med stetoskop. Han lyttet lenge, mye lenger enn hva de vanligvis gjør på en kontroll når man tar vaksine. Mens han lytter spør han meg:

    Veterinæren: "Har du fått noen kommentar på hjertet hennes før?"
    Jeg: "Nei, hva da? Lurer du på hvorfor vi er her?"
    Veterinæren: "Nei, jeg lurer på om du har fått en kommentar på hjertet hennes før?"
    Jeg: "Nei, det har vi ikke. Jeg skal sjekke hjertet hennes med tanke på potensielt avl da det er dukket opp flere unge kelpier med bilyd på hjertet."
    Veterinæren: "Ja, for hun har en bilyd på hjertet."

    Jeg hadde ikke trodd han kom til å si det. For under 1 år siden var vi til veterinæren for vaksine og da lyttet de på hjertet. Det er jo standard nesten uansett hva man gjør hos veterinæren at de lytter til hjertet, så det er godt mulig de lyttet på det i vinter da vi var inne med en knekt klo. Jeg har også hørt at hunden gjerne ikke får bilyd på hjertet før flere år etter at det er oppdaget en lekkasje på ultralyd, så jeg trodde virkelig ikke han kunne høre noe nå. Jeg hadde et lite håp om at han hadde hørt feil. Samtidig har jeg hørt om tilfeller hvor hjertespesialist har hørt bilyd på hjertet til en hund, og eier har vært hos sin vanlige veterinær og informert om bilyden, hvorpå deres vanlige veterinær ikke har klart å høre den. Kanskje man må være spesialist for å faktisk høre den såpass tidlig? 

    På ultralyden forklarte han litt hva vi så. Hjertet består av flere kammer, og mellom hvert kammer er det klaffer som åpnes og lukkes for at blodet skal pumpes rundt til hvert kammer og deretter videre ut i kroppen. Klaffen mellom venste forkammer og venstre hjertekammer har en påleiring på mitralklaffen, som gjør at klaffen ikke er helt tett når den skal være tett. Dette fører til noe blodstrøm går feil vei, og det er dette som skaper bilyden. Med tiden vil hjertet kompenserer for denne feilen med å vokse i størrelse. Dette har ikke skjedd hos Tidi enda, men det kan/vil skje med årene. Slik det er nå merker hun ingenting og jeg merker ingenting på henne. Men vi skal årlig inn til sjekk av hjertet for å se om hun eventuelt vil trenge medisiner. Veterinæren anslo at hun kanskje ville trenge medisiner om 2 år og nevnte noe om at hun høyst sannsynlig ville leve i 4 år til ihvertfall. 4 år til?? Da er hun bare 9 år gammel! :shocked: Jeg trodde Tidi skulle bli en kjempe gammel hund! 9 år på en kelpie føles ut som ingenting! 

    Det er helt sprøtt hvordan jeg tidligere på dagen hadde svart på en mail med spørsmål fra en som var interessert i valp etter Tidi. Hvordan jeg dagen før ultralyden hadde vært innom Dogweb for å sjekke opp en dommer som hadde dømt oss i en konkurranse, og Tidi så tilsynelatende frisk ut med de data som lå der inne; HD A, AD A og ingen patella. Men nå står det en positiv hjerteundersøkelse, MMVD (myxomatøs mitralklaffdegenerasjon). Det er skummelt hvor fort ting kan forandre seg.

    IMG_2580.thumb.JPG.4ee3e5fbf85b3e330d2fd3a5e46f45df.JPG

    Så kanskje det ikke hadde vært så lurt å være uvitende til det. Nå kan hun i det minste få medisiner med en gang man ser at hun trenger det, noe som potensielt kan forlenge livet hennes. Jeg er utrolig glad for at dette er noe som det begynner å bli fokus på i kelpie avlen og at det blir tatt tak i så tidlig. Jeg håper vi aldri kommer dit at kelpien blir en rase hvor det er vanskelig å få tak i en hund uten hjertefeil. Tidi skal selvfølgelig ikke brukes i avl. 

    Utrolig trist å høre om Tidi! Bilyd på hjertet er ingen morsom beskjed å få. Men håper virkelig du får mange fine år sammen henne tross alt. 

  11. Akkurat nå, MegaMarie skrev:

    Nå sjekket jeg kjapt HD statistikken i Norge. Det kan selvsagt være den ikke er så representativ all den tid det forekommer både flere kelpier og pyrrer i eks Sverige. 

    Av alle som er blitt røntget er det ca 7 % kelpier med HD. På pyrren er det ca 40 % HD. 

     

    På en så liten rase vil selvfølgelig hvert enkelt tilfelle slå hardt ut. Som jeg sa, det er ikke umulig og ikke vanskelig å finne hunder uten HD. Av de som har HD, så er det gjerne mange fra samme kull som har HD. Bla to av kullene som har HD har samme far. Dette er fr. Sto det hvor mange individer det var basert på?

    edit: tok en rask sjekk. På PL ble 54 stk røntget, 8 med c, 2 med D og 3 med E. Dette er over 12 år.

    fr er 44 stk røntget, 7 stk med c, 2 stk med D og ingen med E. Disse er tatt over 7 år. Vet som sagt det ene året hvor det var 6 med HD var samme hannhund brukt på to tisper med HD i begge kullene. 

     

    Kelpie sto det ingenting på merkelig nok..

  12. På 8.8.2018 at 2:46 PM, MegaMarie skrev:

    Men blir alle røntget da? Slektninger osv?  Jeg ville uansett ikke tatt sjansen på å skaffe meg en hund av en rase med mye HD problematikk når jeg har lyst til å bruke hunden til blandt annet agility. Agility og HD eller AD går ikke akkurat hånd i hånd. Synd om hunden ikke kan brukes til det man ønsker å bruke den til ?

    Tror de blir like mye røntget som det kelpie blir ;) 

    og mye forekommer det heller ikke, men jeg vet av hunder med det både i pl/fr og kelpie ?

  13. 2 timer siden, MegaMarie skrev:

    Ja, flaks var vel kanskje litt feil.

    Jeg drømmer om poil long, og det er vel ikke ukjent med en del HD der. Hvordan er korthåret i forhold til HD? Føler jeg har hørt om det der også. 

    Det finnes HD, men det er bare å se på foreldrene og gjøre sitt beste der også. Men dårlig helse har de ikke. Ikke uvanlig at de blir 15-17 år gamle og fortsatt friske. Men HD dukker opp innimellom ja. Men de er heldigvis lette og små hunder så man merker ofte ikke så mye til HDen. 

     

  14. Akkurat nå, MegaMarie skrev:

     

    Ja, jeg har også hørt mye om mentale problemer på pyrren, i tillegg til dårlig helse. Men jeg klarer ikke å gi opp den rasen helt! Er man heldig så får man jo en virkelig knall hund, men vil jeg satse på å være heldig? Det kan jo ha skjedd noe innen avlen frem til den dagen jeg skal ha ny hund, så jeg får følge med!

    Flaks trenger du ikke ha da, det er å svartmale det litt. Men viktig å gjøre gode undersøkelser der som på feks  Kelpie ;) 

    men dårlig helse? Det kjenner jeg veldig lite til.. tenker om jrg har hørt om noen tilfeller av dårlig helse, men kjenner meg ikke igjen i den påstanden. Gjerne opplys meg i hva du tenker på :)

  15. 17 minutter siden, Bonnie-BoBo skrev:

    Ingen som har noe erfaring med denne rasen på jakt?

    Jeg vet om noen som har erfaring med de fra jakt. Men ingen erfaring selv. kan evt gi deg navnet på PM om det er av interresse? Hun er på sin 2. nå..

  16. Jeg ville meldt på konkurranse og trent mye slalom før konkurransene. Selv trener jeg vanskelige innganger fra den siden vips er litt usikker på. Og felt.. løpende felt fra valpestadie. Fnis. 

    Å begynne fra scratch igjen gir mange fordeler synes jeg. Større forståelse og fart. Kjør på ??

    • Like 1
  17. På 31.7.2018 at 10:19 PM, Sofie & Aska skrev:

    Hvorfor skulle det være farlig å lete etter oljer? Jeg synes det høres veldig artig ut, men skulle aller helst ha leita etter noe mer nyttig, som blod, sæd, spytt eller narkotika, men jeg skjønner jo at jeg heller må satse på tjenestehund isåfall :lol:

    Enkelte mener hunder/mennesker kan få allergiske reaksjoner mot det bla. 

    Jeg tenker at alt hunder søker etter kan potensielt være skadelig. Alt støvet i veikanten feks inneholder jo både det ene og det andre. 

    Nesearbeid er veldig gøy ?

  18. 2 timer siden, Frida og fuglehundene skrev:

    @Garp, vi lar bomullsdotten ligge i glasset, det gjør også instruktøren vi har gått flere kurs for. Og ja, det er objekter som er smittet av olje som letes etter, men i Sverige feks bruker de hydrolater, derfor jeg skrev olje, for det er jo den lukta de leter etter.

    Hei. Ja mange måter å komtaninere på. Tenkte mer på at en del folk synes det virker farlig å søke etter oljer, noe jeg prøver si at vi faktisk ikke gjør, men lukten av oljen. Ble en avsporing fra tråden din. Beklager det ?? 

  19. 3 timer siden, Frida og fuglehundene skrev:

    I klasse 1 er det bjørkeolje, i klasse 2 bjørkeolje + anisolje, klasse 3, bjørkeolje + anisolje + nellikolje :) Det er kun arrangert tre eller fire konkurranser i Norge enda, og bare klasse 1 :)

    Vil bare presisere at det er kontaminert olje man søker etter, da en del tror at man bruker rene oljer :) (Dvs en eller to-tre dråper på en bomullsdott i samme glass som masse Q-tips-ender. bomullsdotten fjernes etter en liten stund.)

×
×
  • Opprett ny...