Gå til innhold
Hundesonen.no

SugarCoated

Medlemmer
  • Innholdsteller

    10
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av SugarCoated

  1. 18 timer siden, simira skrev:

    Selv om de er gjeterhunder kan de ha en del jaktinstinkt, og jeg ville ikke regnet med å kunne ha en lapphund løs uten videre.

    Jeg har selv vurdert LV tidligere, og en av forskjellene på den og de andre er at den er langt mer krevende når det gjelder aktivitet og mental stimulering enn de to andre. Den røyter ikke noe mindre enn de andre, den har bare litt kortere pels. Og det med førerorientert vet jeg ikke heller om er noe bedre enn på de to andre, det er nok litt mer en arbeidshund, men det er langt fra noen labrador eller border collie.

    Alle tre har en god del lyd, det har forøvrig også islandsk fårehund.

    De jeg har mest erfaring med er finsk lapphund, også fordi de er størst i antall. Dermed har de nok også mer variasjon i gemytt og helse, men jeg synes det er mange gode finske lapphunder. Det er nok lettere å finne en god finsk lapphund enn en svensk, bare pga. tilgangen på rasen. Det er en del svakheter hos de svenske også.

    Jeg vil anbefale deg å dra på et rasetreff eller utstilling og snakke med eiere og møte flere hunder av hver av rasene og bli litt bedre kjent med de.

    Du nevner belgisk fårehund, og de er i en helt annen klasse når det gjelder førerorientert, men krever også mer aktivisering. Jeg ville ikke anbefalt det til tur- og kosehund.

    Hva med sheltie? De kan nok også ha litt jaktinstinkt, men er kanskje mer førerorientert enn lapphunden og enklere.

    En utfordring er gjerne at jo mer førerorientert en rase er, jo mer krever de av mental stimulering og bruk i hverdagen. Hvis du ikke tenker å bruke hunden aktivt i hundesport eller til noe arbeid så vil det likevel kunne bli utfordrende å ha en slik hund. Da er nok de mindre selskapshundene kanskje det enkleste å se på, bichon-rasene for eksempel, eller noen av spanielene.

    Ellers ville jeg vurdert å få tomten inngjerdet, selv om du får deg en hund som ikke stikker av på jakt. Båndtvangen gjelder også privat eiendom, og det skal rimelig god kontroll til for at en hund ikke skal ta seg en liten tur ut om det er vilt i nærheten.

     

    Jeg hører så mye ulikt om lapphundene, så jeg spør så mange som mulig for å se om de er verdt å vurdere om det skal bli en litt større hund på meg. Ellers er sheltien et ganske bra valg om det blir liten hund! 🙂

    Jeg skal fortsette med researchen. Blir det rasetreff i nærheten så tar jeg gjerne en tur innom for å få et mer helhetlig inntrykk.

     

    Tusen takk for informativt svar! 

  2. Da er jeg tilbake igjen her for å spørre om rase!😅

    Jeg hadde egentlig låst meg fast på små raser, men jeg mest glad i litt større hunder og er det jeg er vant med. Lapphundene kunne kanskje vært et alternativ...

    Lapsk vallhund er den jeg vurderer mest. Ut ifra det jeg har lest og fått av svar fra LV-eiere så er det en veldig fin rase. Førerorientert, enkel i hverdagen, grei størrelse, enklere pels. 

    Svensk lapphund syns jeg også er grei, men jeg veit lite om den annet enn at den er ganske lik den finske. 

    Den finske er den jeg har møtt på ut av de 3. De er så kraftig pelset som ser helt rufsete ut, fått et annet type ansikt, og har varierende gemytt. Føler de viker litt mer fra hva jeg ser for meg når jeg tenker "lapphund". At avlen har tatt litt av i det siste som har ført til ulikt resultat. Så den faller ikke helt i smak, og om finsk og svensk er såpass like så velger jeg heller den svenske.

    Det største og eneste -kravet jeg har til hund er lite jaktinstinkt. Bor på grensen til skog så rev, elg og rådyr blir det mye av. I tillegg til at jeg har katter og det bor flere i nabolaget. Å kunne la hunden løpe løs og komme på innkalling er noe jeg har veldig lyst på da hage og tomt ikke er inngjerdet, og jeg vil at hunden skal kunne være med når det utføres hagearbeid o.l. uten å måtte stå fastbundet.

    Oppfylles det kravet så kan jeg takle mye annet. 

     

    Jeg hadde huskyblanding på avlastning, og hatt en AH før det. Ser etter noe mer førerorientert med mindre vandreønske😋 De fikk ca. 3 timer tur til vanlig, travle dager ble det nærmere 2 timer, men lekte mer i hagen da. Aktivitet blir ikke noe problem, hvertfall ikke om de kan være løse, da blir det mye lek og moro!

     

    Vil gjerne høre deres erfaringer med de ulike lapphundrasene, da spesielt lapsk og svensk😊 Eks. røyting, hvor førerorienterte de er, problematikk rundt nervøsitet og samkjønnsaggresjon. Evt andre raser som kan passe. Islandsk fårehund? Vurderte terv og groen, men de blir litt for store for meg.

  3. På 10/14/2023 at 12:03 PM, Mentha skrev:

    Har du prøvd søkefunksjonen er på forumet? Garantert mange eldre tråder som omfatter det du spør om:) 

    Angående pels så kommer det an på linjer på hunden. Noen avler mye pels, andre mindre. Vet at det er forskjell på amerikanske og europeiske linjer, både når det kommer til pels og størrelse på hundene. Selv om de blir fluffa opp på utstilling er det fortsatt noen individer som har mye pels.

    Personlig ville jeg kun klipt lappene og kanskje stussa litt på pelsen under magen og bak ved skjørtene.. men om du er bekymra for mye dritt inn er det ikke så mye jobb å vaske en liten hund der det trengs, og om du kjøper en blåser til å blåse tørr med tar det ikke lange tida. 

    Pelsen skal vel være selvrensende, men om den har lik pels som collien drar pelsen likevel med seg noe kvist og kvast inn. Har ingen nær personlig erfaring med akkurat dette.. 

    Noen shelties går helst i hæla dine, og noen er litt mer på vift. Men som du nevner er det en gjeterhund og de pleier jo å være lydhør. 

    Det som ville skremt meg mest med å skaffe sheltie er at de er generelt løsmunnet, og jeg haaaater bjeffing... siden du har erfaring med spisshunder vet du jo hva det innebærer:)

    Om du skaffer en omplasseringshund vet du jo hva du får når det kommer til lynne og pelskvalitet. Kanskje en ide å høre med raseklubben om hvor du starter i jungelen av oppdrettere. 

    Lykke til! 

    Takk for svar!

    Søkefunksjon her inne visste jeg ikke at det var, men noen eldre innlegg har dukket opp når jeg søkte på Google :)

    Ganske kjekt å vaske en hund på sånn bærbar størrelse, men tenkte hvis det er "vanlig" for langhårede raser å få bæsj/tiss i pelsen i området bak eller om det er kun jeg som er uvitende ang det. Om det blir et problem så kan jeg alltids trimme pelsen til problemet ikke lenger er et problem da tenker jeg. Virker ikke som et realistisk problem siden det er så få som nevner det?

    God idé om å høre med raseklubben, sikkert noen oppdrettere der ute som har hunder som har kommet tilbake eller ikke fungert til avl allikevel. Skal ta en titt!

  4. Ut ifra det jeg har funnet på nett så virker sheltien som et godt valg for meg og husstanden. Jeg liker egentlig å gå for litt større hunder, men ettersom at jeg vil ha en hund jeg stoler mer på rundt katter, så går jeg heller nå for en "stor katt"- størrelse. Jeg er klar over at mange større hunder kan gå godt overens med katter, men jeg hadde følt meg mer komfortabel med å ha katt og hund løs i hus sammen om hunden ikke var så altfor mye større :) 

     

    Jeg har ikke hatt langhårede dyr før så jeg veit ikke helt hvordan det blir ifht tiss/dritt som fester seg i pelsen? 

    De fleste bildene jeg har sett av sheltien viser ganske fluffy individer, men tipper at de har blitt stelt slik for bildene? Hvor kort går det an å klippe en sheltie uten å ødelegge pelskvalitet Jeg liker å kunne se midjen, eller hva enn den delen av magen heter, og ikke så heftig krage som jeg ser mange bilder av hvor ansiktet nesten forsvinner i all pelsen! Det er litt vrient å finne info på nett siden mye av det jeg finner er bilder og videoer av den typiske fluffy utstillingsklippen.

     

    Og så lurer jeg på hvordan sheltiene er når de er løs ute? Holder de seg nogenlunde i nærheten eller har de en tendens til å stikke av etter andre ting? Jeg elsker å kunne la hundene gå løs i skogen og i hagen, men det blir fort en irritasjon framfor glede hvis hunden "alltid" skal stikke langt til gokk. Det hadde vært veldig koselig om hunden kunne gått i hagen og vært med oss når vi er utendørs uten at vi må holde den fast til enhver tid, heller at vi kan vimse rundt sammen, leke, slappe av i sola osv.

    Det er såklart noe jeg på trene hunden til, men så er det nok noe med tendenser også kanskje? Som gjeterhund så har vel ikke sheltien like stor trang til å stikke av og drite helt i eier, eller?

     

    Jeg tenker hovedsaklig å skaffe en omplasseringshund framfor valp direkte fra oppdretter, men jeg sier heller ikke nei dersom en valp skulle krype seg inn i hjertet mitt. Siden rasen, ut ifra det jeg har skjønt, er svært lærevillig og førerorientert så er jeg åpen for å anskaffe valp eller unghund. Akkurat det med alder er ikke det viktigste, men jeg foretrekker voksne hunder.

     

    Fram til nå har jeg mest erfaring med mellomstore spisshundblandinger.

  5. På 9/10/2022 at 10:00 PM, Terrierpia skrev:

    Jeg har null erfaring med AH, men vet at mange fuglehunder har dårlige poter som hindrer dem i løp/jakt . Kanskje det er det som er baktanken når dette nevnes? Selv om jeg ikke tror at det er noe man ser på små valper.

    20 timer siden, Tallyho skrev:

    Aner ikke hvordan en kan se på valpepoter å si at de er sterke og gode. Kanskje akkurat der og da, for en valp å være; men er jo veldig vanskelig å si noe om hvordan de blir som voksen.

    12 timer siden, Tyttebæra skrev:

    Som regel nevner oppdretter potekvalitet hos foreldrene og linjene, selv har jeg aldri hørt om noen som selger valper basert på potekvaliteten ved 8 uker. Mulig de ser noe vi andre ikke gjør i hundekjørermiljøet, det kan jo være verdt å undersøke.

    Etter min erfaring, er det som regel kun under hardt bruk at man får testet potekvalitet, særlig under trekk og på skarpt underlag (mye berg i fjellet f.eks, men det er mer en problemstilling for jakthunder som legger bak seg mange kilometer på kort tid, ikke en turkompis som går rolig sammen med deg) ser man hvilke hunder som har mer slitesterke poter enn andre. Min anbefaling er å velge en valp etter foreldredyr og linjer som blir brukt mye og sånn sett har vist at de ikke sliter med potene, dersom man ser for seg å bruke hunden til litt hardere bruk.

     

    Ser at mange av tankene jeg har gjenspeiles i svarene deres også. Føler det er litt umulig å vurdere en valp sin potehelse når den er såpass ung og ikke fått prøvd seg på noe særlig, men kanskje de som driver aktivt med hundekjøring ser noe vi andre ikke ser. Å se på foreldredyrene gir absolutt mer mening enn å vurdere en liten valp?

    Takk for svar til dere. Moro å ha småting å gruble på!?

  6. Jeg har sett litt rundt på valpeannonser (spesielt AH). Eierne beskriver ofte matlyst, trekk-/arbeidslyst samt potene.

    Spesielt med potene syns jeg alle ser helt like ut, og når de da kun er valper så skjønner jeg ikke helt hvordan eieren kan se hvem som får store og sterke poter. Iblant føles det ut som at "alle" har det ut ifra hvor ofte dette nevnes?. Jeg har pr. d.d. aldri lest at noen valper har dårlige poter. Er dette kun en "salgstaktikk"?

    Dette er ikke kritikk, men nysgjerrighet! Om noen her har kunnskap rundt dette så vil jeg gjerne lære, da jeg også vil vite mer om hva jeg kan se etter ved valg av valp både gemytt- og helse-/fysikkmessig (samt utelukke useriøse oppdrettere)

     

  7. 5 timer siden, simira skrev:

    Når det gjelder collie så er det himmel og har i forskjell på en border collie, som fortsatt er en aktiv og krevende arbeidshund, og korthårs/langhårs collie som i stor grad er "avlet ned" til familiehunder og ikke krever på langt nær det samme. De er stort sett enkle og greie hunder, de krever både fysisk og mental aktivisering, men ut fra det du beskriver så tror jeg det kunne passe deg bra.

    Når det gjelder spisshunder så vil jeg si at for eksempel finsk lapphund kanskje er litt mer førbar enn flere av de andre, og kan passe deg om du liker husky? De kan bjeffe en del, og de trenger en del tur, men ikke voldsomt mye i forhold til hunder flest. Jeg tror ikke nødvendigvis islandsk fårehund er så mye mer krevende heller, jeg tenker at om man tåler lyden så egner den seg fint til familiehund.

    Det kommer også litt an på hva du legger i "mye" tur. Etter min mening bør alle hunder, uansett størrelse eller type, ha minimum en times tur hver dag. Unge, friske hunder av normalt aktive raser gjerne mer. Som hovedtur, i tillegg til korte tisse/snuseturer morgen og kveld. For mange kan det føles krevende i en hverdag hvor man kanskje har full jobb også, men det ER krevende å ha hund, den tar en stor plass i livet og hverdagen din.

    Hvis du vil ha en lettlært hund som forhåpentligvis kan trenes til å gå løs ville jeg sett på raser som er avlet for å samarbeide med fører. Det betyr i hovedsak gjeterhunder og en del jakthunder (spaniels, retrievere, vannhunder). På godt og vondt betyr dette at det også er raser som er avlet for en eller annen oppgave, og som ofte trenger å få utløp for dette på en eller annen måte. Når det er sagt så tenker jeg at collie kort/langhår er noen av de mindre krevende innenfor denne kategorien. Kanskje også springer spaniel.

    Finsk lapphund er jeg forsåvidt veldig glad i, og vurderte den en god stund! Møtte en på tur for ikke så lenge sida, og de virker kanskje litt for fluffy for min smak, men ellers kjempefine! Den og Islandsk fårehund er noen av de jeg liker godt, og virker til å være litt mer førerorienterte i forhold til andre spisshunder. Om jeg ender opp med å flytte litt mer ut på landet så kommer ikke lyden til å spille så stor rolle i allefall. Jeg liker å kunne ha en samtale gående med dyra mine?

     

    Jeg er veldig enig i det at alle hunder trenger minst én times tur. Syns at det er rart at det står "minst 1 times tur" i beskrivelsen på raser som trenger mer enn det for å ikke bli destruktive innendørs... Kanskje jeg pirker for mye på sånne detaljer hahah. Mulig sånn info ikke er tilpasset til rasene, mer generell copy-paste... Jeg er vandt med å gå i 2-3 timer når jeg først går ut, så aktivitet burde det ikke være store problemer med, håper jeg. Kan heller korte ned turene noen dager og heller leke mer sånn at hunden kan løpe og hoppe rundt.

     

    Springer spaniel og collie er de jeg har sett på en god del i det siste hvor jeg virkelig har analysert egenskapene jeg ønsker i en hund. Kooiker falt i smakogså , men vanskelig å få tak i fikk jeg inntrykk av. Settere er fine, og hadde en koselig Gordon som nabo når jeg var yngre. Settere blir nok for krevende da, så springer spaniel og collie er nok de jeg vil vurdere å skaffe. Om jeg ikke faller for en blandingshund da?

  8. 1 time siden, Pingeling skrev:

    Jeg kan svare på basenji-delen. 

    Basenjien er en urhund, og er en av de minst førerorienterte rasene du kan finne. De har sterkt jaktinnstinkt, og kan normalt sett ikke gå løse. Ut i fra hva du ønsker i en hund, så passer basenjien bare til størrelseskravet. En ting er at de ikke kommer når du roper, en annen ting er at mange stjeler, ødelegger ting, og følger enkle husregler bare når eier er hjemme.

    Ja, har lest en del folk som har sagt nettopp dette. Samtidig var det noen folk som snakket litt mer optimistisk om rasen, så tenkte jeg skulle spørre her selv enn å kun basere på eldre tråder fra hytt og pine. Noen individuelle basenjier er kanskje litt mer gullunge av seg enn andre (alder spiller kanskje en stor rolle her?), men ja, det at de er velkjent for å følge regler når de selv vil osv. er en stor grunn til at jeg ikke har valgt å "satse" på dem?

     

    Takk for svar!

  9. Jeg har tilbrakt mye tid på rasevelgere, youtube, og omplasseringssentre for å finne riktig hund for meg. Jeg har alltid vært veldig glad i Alaska Husky, og har hatt slike i hus over korte perioder, men jeg er redd for at disse skal bli for mye hund for meg hvis jeg tar inn en permanent. En førerorientert hund som kommer på innkalling, går overens med katter, og som ikke har altfor lang/fluffy pels er noe jeg helst vil ha.

    Korthåra collie har da vært interessant da de virker ganske lydige, men har lest at enkelte sliter litt med stress eller noe slikt... Er også redd for at disse fort blir understimulerte og finner på mye tull, da jeg ikke har andre erfaringer med collier enn BC'ene til naboen. Disse går da aldri i bånd, bjeffer og løper rundt som de vil, og lukker øra rett og slett. Oppdragelsen var nok ikke så god kan jeg tenke meg? Føler collien trenger masse tur og trening, men mulig BC er mer intens enn korthåra collie?

    Islandsk fårehund virker også fin. Kan bli litt lyd, men da kan den synge i kor med de andre hundene i gata :D De virker litt for krevende mtp fysisk og mentale aktiviteter som trenges. Finnes det isåfall andre spits/spisshunder som egner seg bedre som "bare" familiehund?

    Basenji er en morsom type hund, og er jo på en måte et pluss at den er renslig og katteaktig, og liten nok til å kose med på fanget! Men den gjør jo litt som den selv vil har jeg lest, og det blir nok et irritasjonsmoment hvis den ikke hører etter når man roper på'n ? Om dette er individuelt fra basenji til basenji, eller oppdragelse, så lener jeg meg mer mot rasen isåfall.

     

    Lurer da på om noen her inne har erfaring med noen av disse rasene? Om det finnes noen andre raser som kan være aktuelle, så er det bare å foreslå disse!

     

    Jeg er jo egentlig veeldig glad i blandingshunder, og spesielt det å kunne ta inn hund fra omplasseringssentre. Kattene i huset er derimot ikke glad i store, ukjente hunder, så da vil jeg heller introdusere ny hund i form av valp. Omplasseringssentre har sjeldent valper (som jeg har sett), og her er det litt flaks som skal til for å finne hunden som passer.

    - Jeg har ingen planer om å ta inn hund/valp i nærmeste framtid, så dette er mest for min del sånn at jeg kan lære litt mer om ulike raser, hva jeg burde se etter / hva som telles mest når man skal vurdere om en hund passer eller ei.

×
×
  • Opprett ny...