Gå til innhold
Hundesonen.no

Hundebruker

Medlemmer
  • Innholdsteller

    26
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Hundebruker

  1. Noen som har erfaring med Købers hundefôr?
     

    Hunden min startet på det i går (lam og ris), fordi hun til tider klør litt på potene og ofte får litt myk avføring av alle andre typer fôr, så prøver å minimere ingrediensene hun får i seg.
    Leser at hunder får mye avføring på det, og erfarte det samme i dag tidlig. Er det egentlig en ulempe? Nyttiggjør hun seg dårlig av fôret når det kommer mye ut igjen, slik at hun vil trenge mer mat for å holde vekta osv.? Var fast avføring, så det er jo et godt tegn hvertfall

  2. 24 minutter siden, Pingeling skrev:

    "Nei," for så å si bra+godbit når hunden slutter fungerer supert på mange hunder, man noen er smarte nok til å skjønne at det er bitingen/kloringen som starter hele kjeden. Også er det kjipt for alle parter dersom man skal gå rundt å nei-e hele dagen. Ordet mister all betydning for hunden, og selv blir man gjerne i dårlig humør.

    Jeg prøver å finne løsninger som lar meg ignorere hennes ugang. Eddik er flott på sofaen når hun skraper der, men fungerer dårlig på andre ting. Så problemområdene har jeg gjerdet inn med kompostgrinder sånn at når hun bøller, så kan jeg ignorere henne uten uten å få helt panikk for møbler og den slags.

    Hva slags soveplasser har dere tilgjengelig? Du sier hun noen ganger roer seg på gulvet. Har dere flere kurver? Hva med sofaen? Eler på fanget deres? Er valpebingen åpen så hun kan gå dit på egenhånd hvis hun føler seg trøtt?

     

    Vi venter alltid 5 sekunder med å gi godbit når hun adlyder «nei», og prøver fra i dag å kalle nei for «app app» isteden, siden nei er så dagligdags. Hjemme har vi hatt kompostgrinder til hun var 4,5 måned, som skjermet alt inventar. Kanskje vi bør sette opp igjen ja. Problemet er egentlig størst når vi er på nye steder, og da er det så mye arbeid å ta med kompostgrinder, og de hi besøker er ikke interessert i å ha det der heller. Soveplassene hennes er: hundeseng i stua, bur og seng i gangen, bur og seng på soverommet (brukes på natten) og gulvet når hun ønsker det. Hun har aldri lukket bur (har aldri vært nødvendig heller). Har lært henne rotrening på fanget vårt, hun roer seg der, men sovner ikke, og kan ikke ha henne der hele dagen. Valpebingen er alltid åpen hjemme, noen ganger legger hun seg der frivillig. På besøk/hyttetur legger hun seg ikke der frivillig

  3. 4 timer siden, Sprettballen skrev:

    Noen valper trenger mer hjelp til å finne roen enn andre. Så fortsett å legg henne i valpegrinden når hun har behov for søvn hvis hun finner roen der. Så vil avknappen utenfor grinden komme etterhvert.

    Du skriver at hun får nok tur, aktivisering og oppmerksomhet. Hva legger du i det? Hvordan ser en dag hos dere ut for hunden? For det høres litt ut som at hun enten er overstimulert og ikke finner roen pga. det, eller at hun er understimulert. Begge deler kan se ganske likt ut. Og hvis hun får styre rundt og gjøre ugagn inntil hun sovner av seg selv, så lærer hun ikke å slappe av, men heller å bli mer utholden. 

    At en 7 mnd. gammel unghund biter på alt mulig hele tiden er ikke normalt. Så det er noe i aktiviseringen som ikke harmonerer helt i den ene eller andre retningen. Når tannfellingen er over, så forsvinner også valpebiting normalt sett. Biting utover valpebiting handler mer om over/understimulering.

     

    Dette er ikke like ille hjemme, men nå er vi på nytt sted (hytte) og da er det sånn det er hele tiden. Hjemme klarer hun iblant å roe seg på gulvet. Det skjer mye oftere nå enn før, men fortsatt ikke så ofte som jeg skulle ønske.
    Tur hjemme: 45 min to ganger om dagen og resten korte tisseturer. Tur på fjellet (nå): 1 time på fjellet en gang om dagen og resten korte tisseturer. Hjernestimuli: trener kommandoer i 10 min hver dag, gir henne i tillegg enten aktiveringsleker med godbit, igjenknytt putetrekk fylt med godbit (slik at oppgaven er å åpne selv), gjemsel med henne (slik at vi gjemmer oss, eller at hun skal søke godbiter). Også generelt snakker vi med henne positivt nesten hele tiden for å unngå at hun skal gå løs på sofaen eller veggen. Og når hun gjør gjør det, sprayer eddik sier «nei». Så bytter hun plass til et annet sted fordi eddiken lukter vondt. Hun får ikke lov til å tasse rundt TIL hun blir overtrøtt, vi har lagt inn fast rutine om at hver gang det har gått ca en klokketime (ikke blitt like nøyaktig nå, siden hun ikke trenger like mye søvn på 7 måneder som 3) så legger vi henne til å sove.

  4. Jeg har en finsk lapphund-valp på 7 måneder som sliter veldig med å finne roen og som biter på ALT. Hun tasser rundt og klarer ikke sovne på gulvet der vi er, og spesielt ikke nye steder (besøk, hyttetur osv.). Hun sovner/slapper ikke av med mindre vi legger henne i valpebingen sin. Hver gang hun våkner og kommer ut av valpebingen biter hun på ALT som går an å bite på. Vi sier «nei» og gir henne en tyggeleke/bamse som distraksjon og sprayer det hun biter på med eddik (lukter vondt). Da går hun videre til et annet sted og biter, og dette fortsetter til hun er trøtt og må sove i valpebingen igjen. Hva gjør vi? Hun er helt upåvirket av at jeg sier «nei». HVIS jeg sier «nei» og hun avslutter bitingen sier jeg «bra» og gir godbit, men hun går likevel videre til et nytt møbel og biter rett etterpå. Hun får nok tur, nok hjernestimuli, nok oppmerksomhet. Men er umulig å ignorere henne til seg selv etter dette fordi det går utover alle møbler.

  5. Har noen erfaringer å dele med valp/hund med HOD? Fikk påvist i dag, og lurer på hvilke opplevelser andre har. Lurer for eksempel på om noen har opplevd dårlig matlyst i lange perioder, og hvor lenge valpen var plaget

  6. 1 minutt siden, QUEST skrev:

    Nei, det er ikke enkelt å velge, begge kjønn har både fordeler og ulemper. Lettere hadde det selvsagt vært om man kunne vite på forhånd hva slags reaksjon på løpetider ens egen hanhund ville fremvise. Slik er det dessverre ikke, selv om jeg mistenker at det er mer enn en viss arvbarhet inne i bildet.  
     

    Ja, antallet tisper som kan forventes å utvikle livmorbetennelse er skremmende høyt, helt enig. Jeg tenker at det er mildt sagt uheldig at det i visse tilfeller ( også fra veterinær hold) at det anbefales å sette på en tispe så snart som mulig, om tispa har hatt livmorbetennelse en gang og man tenker å bruke hunden i avl.  Personlig mener jeg at slike tisper bør utelukkes fra avl. 
     

    Lykke til med valget og hvalpen :) 

    Helt enig!

    tusen takk☺️

    • Like 1
  7. 2 minutter siden, simira skrev:

    Sen kastrering hjelper ofte ikke på den type adferd. Begge mine (kastrert av andre årsaker) er fortsatt interesserte i løpetisper og markerer en del, om enn noe mindre enn før. Kastrering for å regulere det som er innenfor normal adferd er heller ikke lov, hverken på finsk lapphund eller andre raser.

    Takk for svar! De kastrerte ham da han var 4 år gammel.

    Og jeg ønsker ikke å kastrere hunden min i det hele tatt, og hvertfall ikke på normal atferd. Nevnte det bare i forbindelse med tidligere erfaringer?

  8. Akkurat nå, Pingeling skrev:

    Reagerte hannhunden på løpetid hos nabotisper den hilste på, nabotisper den ble holdt unna, eller reagerte han på en tispe dine foreldre eide? Det er 3 ganske forskjellige grader av "løpetidsnivå." Tror de fleste hannhunder vil reagere ganske tydelig dersom det er tispe i egen husstand som er løpsk.

    Han reagerte på tispe foreldrene mine eide. Han ulte på natten, og peste veldig og var urolig og masete (selv etter vi kastrerte ham). Men sikkert fordi det var samme husstand som du sier! 

  9. 9 minutter siden, QUEST skrev:

    Normalt sett ingen forskjeller på bjeffing når det kommer til,kjønn. Det kommer nok mer an på forskjell fra hund til hund ( og rase selvsagt).
     

    Når det kommer til hannhunder og løpetid; det er store forskjeller fra hund til hund her også. Noen blir helt ‘rabiate’ , dvs, uler døgnet rundt, peser, markerer inne ( ikke uvanlig hos bl.a miniatyrraser) , stresser, slutter og spise og blir helt ‘frakoblet’. Andre igjen har en mer ‘enkel’ tilnærming til løpetider og blir synlig påvirket av de forlokkende dufter bare hvis de kommer i direkte kontakt med tispe i stådagene.  Problemet her er at det er så godt som umulig å forutsi hva slags type adferd man kan forvente, når man får en valp.  
     

    Nyere studier tilsier at opptil 25% av tispene får livmorbetennelse i løpet av livstiden  og det er mange! Det ser også ut til  at enkelte raser har en forhøyet risiko for å utvikle livmorbetennelse enn andre.  Lidelsen er ingen bagatell og krever hurtig behandling for å overleve. 
     

    Så det er ikke så enkelt dette, hva slags kjønn man skal gå for, det er pluss og minuser på begge sider. 

    Tusen takk for svar! Ja er ikke så lett å velge hva man skal gå for. Utrolig høyt prosenttall tisper som får livmorbetennelse! Det alene får en jo til å vurdere hann. 

    • Like 1
  10. 6 timer siden, Pingeling skrev:

    Jeg husker jeg var så redd for å få tispe fordi jeg hadde hørt at de kunne være sure (derav uttrykket bitchy), og at de ofte var mer selvstendige enn gutta, men jeg har aldri følt at det er så stort skille. Hannhunden jeg hadde ble aldri gal av tisper, og når jeg har hatt løpsk tispe med på tur så har ingen hannhunder gått berserk i møte med oss.

    Personligheten til individet du ender opp med, samt treningen du gjør er mye viktigere enn kjønnsforskjeller. Det høres ut som du er litt redd for hannhund-adferd, og da er det kanskje like greit å si at du primært ønsker tispe. ? Så får du heller vurdere om hannhund er ok dersom det ikke er ledige tisper, og det er en ledig hannhund hos oppdretter!

    Er det lov å spørre hvor du har det fra at hannhunder har så vanskelig hormonell adferd? En frisk, voksen hannhund takler fint å leve et liv i tettbebyggelse. Er det hunder du har møtt som har vært så vanskelige?

    Tusen takk for svar! Så fint å høre at det er få forskjeller.
    Har erfaring med at den forrige hunden min, som døde tidligere i år (som egentlig var foreldrene mine sin hund) ble veldig masete under løpetid. De måtte kasterere ham uten at det hjalp heller, og hørt det et veldig fy å kasterere finske lapphunder, derfor jeg har vært redd for å få en «vanskelig hund».
    Men når det er sagt, har jeg et litt sterkere ønske om hann-hund likevel. Uten at jeg vet helt hvorfor, for har erfaring med begge kjønn hjemmefra. Men jeg tenker at det er positive og negative sider ved begge, uten at jeg nevnte det innledningsvis. Tenker forsåvidt like mye på innbilt svangerskap og annerledes oppførsel under løpetid, som jeg gjør på hann-hundoppførsel under løpetid? (men synes så mange velger tispe likevel, lurer på hvorfor det er det mest populære kjønnet) 

  11. Akkurat nå, simira skrev:

    Jeg tror ikke kjønn har så mye å si for boforholdene. Særlig med en rase som i utgangspunktet er kjent for å bjeffe. Ja, en hannhund kan bli urolig og masete ved løpetid, men det kan tisper også. Finsk lapphund er vel kanskje også en av de rasene med mindre forskjell mellom kjønnene, etter min erfaring.

    Men du kan jo spørre oppdretter om hva de tenker?

    Ja jeg skjønner, takk for svar! Jeg hører med oppdretter neste gang vi er på besøk, men var ikke klar over at det var mindre forskjeller mellom kjønnene på denne rasen! Og jeg har lest mye, men det var jo positivt å høre forsåvidt❣️

  12. Hei, vi får finsk lapphund-valp på nyåret og har lagt til ønske om tispe siden vi bor i blokk med andre hunder (i forbindelse med at en hann-hund muligens vil bli masete under andre tispers løpetid). Vi bor i en stor(120kvm) leilighet, men det er andre hunder i samme bygg. Hva er egentlig det beste valget mellom hannhund og tispe for oss som førstegangs hundeeiere? Stemmer det at tisper er «enklere» enn hannhunder og bjeffer mindre? Og stemmer det (som vi har antatt) at vi kan få en stresset hannhund i blokk med tisper? Vi ønsker i utgangspunktet begge kjønn like mye (spiller ingen rolle), men ønsker det kjønnet som mest sannsynlig vil oppleve minst utfordringer og gi oss minst utfordringer under vår bosituasjon. Har noen tanker eller erfaring med finsk lapphund og kjønnsforskjeller?

  13. På 4/28/2021 at 8:28 PM, Lappisen skrev:

    Vasker min med såpe max en gang i året eller skyller jeg bare av med vann om nødvendig. En lapphund er en rase som sjeldent trenger såpevask i og med at pelsen er selvrensende og for å bevare det naturlige fettet i pelsen. På grunn  av dette har ikke jeg vært veldig nøye med hvilken såpe jeg har brukt. Hadde jeg derimot hatt en rase som måtte såpes inn oftere så hadde nok dette vært viktigere :)

    Ja jeg har lest det, veldig behagelig egentlig at den er selvrensende! men er det en spesiell såpe du bruker? lest det er spesielle såper for dobbeltpels osv. Er dette nøye?

  14. går helt fint med litt lyder her og der, var ikke sånn ment. Men bjeffing for enhver lyd utenfor og om natten osv. synes jeg det er fornuftig å trene bort. Hunden har godt av å lære hva som er greit og ikke. Har hatt en gordon setter- og selvom dette var en jakthund som elsket å fly i fjellet var den lært til å være rolig innendørs. Tenker heller på å ha en kommando på at det er lov å bjeffe utendørs og når den leker. Har et vennepar med denne hunden og den er helt stille hele tiden, så det er jo veldig individuelt! kanskje vi får en valp som ikke bjeffer i det hele tatt

  15. Hei,

    Jeg får en finsk lapphund senere i år, og vet at mange av dem kan være ganske bjeffete. Er det noen som har erfaring med dette? eventuelt, hvordan trener man hunden fra den er valp til å ikke bjeffe? passet min venninne sin chihuahua i helgen, og den bjeffer av hver eneste lyd utenfor vinduet -  og det takler jeg ikke at min hund skal gjøre. Trenger tips, for bjeffing er skikkelig uaktuelt 

  16. Hei

    Leser at Chris Christensen spectrum one shampoo var god for finsk lapphund sin dobbelpels (erfaringer her?), men regner med valper trenger noe som er beregnet for deres valpe- hud og pels, så lurer på hva dere bruker til deres finsk lapphund-valp? Og gjerne hvis noen har noen innvendinger om voksen-sjampo til finsk lapphund og. Hva bruker dere?

  17. 7 minutter siden, simira skrev:

    NKK godkjenner ikke oppdrettere. De registrerer kull, basert på om foreldrene er registrerte og oppfyller enkelte krav. De har ingenting med salgsprosessen å gjøre som sådan.

    Mente egentlig oppdrettere som raseklubben anbefaler (og raseklubben er referert til av NKK)

  18. Takk, skal prøve på det! Ja prøver ikke å rykke foran noen andre i køen, men forstod ikke hvordan folk i førsteomgang fikk kontakt med oppdrettere når det er så mye pågang. Vi ønsker en valp innen 2022, så er ikke noe som må skje før sommeren. Men det med at oppdrettere har fulle lister forstår jeg ikke, for jeg ser så mange som skriver at de ikke fører lister fordi de ønsker å se hvem som kan passe til valpen etter den er født. Trodde det var slik det foregikk, at de plukker ut av interesserte NÅR valpene fødes, og ikke før? Kan hende det er individuelt selvfølgelig

  19. Ja gir mening, synd det var så mange som ville ha hund samtidig som oss.. får krysse fingrene og håpe det ikke tar altfor lang tid? og nå mens så mange ønsker seg hund er det jo så tøff konkurranse at det nesten er umulig å få fra seriøs oppdretter uten hundeerfaring fra før. Heldigvis for oss har vi hatt hund før, men sikkert vanskeligere for de som ikke har det...

  20. Takk for svar! 
    jeg har prøvd å kun melde interesse i en kort tekst også, men virker som det er ekstremt lange lister og mye tøff «konkurranse» for å bli valgt. Så valgte å bare skrive masse for å prøve det. Har sett på raseklubben, men kan være jeg bare må smøre meg med mer tålmodighet. Dukke opp fysisk var god ide, på de som er i nærheten av meg! Skal også prøve å kontakte raseklubben direkte. 
    Takk for gode råd:)

×
×
  • Opprett ny...