Jump to content
Hundesonen.no

tillien

Medlemmer
 • Content Count

  886
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  56

Posts posted by tillien

 1. 11 hours ago, Ekko said:

  Det er ikke uten grunn at golden hannhund er på topp av bitestatistikk - hos veterinærer

  Har ikke tenkt å gå inn i noen diskusjon om dette her, men bare opplyse trådstarter (og evt andre) om at dette er en påstand som dukker opp fra tid til annen og som rett og slett ikke har rot i virkeligheten. Det kan være mange grunner til å velge eller ikke velge golden, men bittstatistikk er ikke en av dem. Det finnes ingen slik bittstatistikk for Norge, og myten spinner seg fra en gammel amerikansk artikkel hvor det ikke var justert for antall individer.

  Når det er sagt så er en goldenhann ofte en stor og kraftig hund på 35-40 kg med et helt klart skadepotensiale - og det bør ligge i bakhodet på enhver som har en slik hund.

  • Like 1
 2. Hunder kvitter seg med overskuddssyre i magesekken om de blir gående for lenge uten mat. Her er nok problemet at det blir altfor lenge fra siste måltid kl 21 til morgenen etter. Forsøk å gi noe tørt rett før dere legger dere - det er ikke sikkert det skal så mye til. Min holdt på sånn som valp og unghund og det holdt å gi en Markies når jeg gikk til sengs.

  • Thanks 1
 3. Tror heller ikke prisene vil gå ned igjen og tror faktisk de vil øke enda litt før de stabiliserer seg ... det er ekstrem etterspørsel som vil vare i lang tid etter corona (ventelister) og i et uregulert marked betyr det egentlig bare en ting. Nå kan man se for seg at tilbudet også øker, men det tar tid og uansett skal det bli vanskelig å dekke etterspørselen.

 4. Mitt inntrykk er at coronaen har økt prisen for nær sagt alle raser. For 5 år siden var vanlig pris for golden ca 14 000,-. Nå ser jeg at mange tar 25 000,- og opp mot 30 000,-. Faktum er at i dagens marked kan de faktisk ta nesten hva de vil. Når man bokstavlig talt har over 1000 henvendelser på et eneste kull, så er det kun anstendighet og evt frykt for å skremme bort de beste valpekjøperene som gjør at prisen ikke er det dobbelte. Får se hvor lenge det varer ...

 5. 5 hours ago, Maskot said:

  Nei. Hvorfor avle på C-hofter?

  Fordi en rekke raser er i ferd med å avles ihjel med altfor liten genpool. Listen av «hvorfor avle på xxx» er blitt altfor lang - skal man følge alle disse avler man i praksis bare fram enda flere problemer. Når man da har en indeks som er vesentlig mer informativ enn ett enkelt røntgenbilde så er det meningsløst å ikke avle på ellers gode individer dersom indeksen er god.

  Hvor vanskelig dette er har først gått opp for meg når jeg nå har prøvd å finne hanne til min tispe. Skal man følge alt man i utgangspunktet tenkte at «det skal jeg aldri avle på», så er det rett og slett ikke hanner tilgjengelig. Og lemper man på et «krav» eller to så har man likevel bare noen yderst få hanner å velge i og man avler på altfor liten del av populasjonen.

  • Like 5
 6. Litt annen vri her ...

  Klarte virkelig ikke å skjønne hvorfor jeg ikke fikk hunden til å forstå at hun ikke skulle riste seg før hun avleverte dummy fra vann Vi prøvde og prøvde og prøvde ... alle mulige triks i boka. Springe vekk, belønne enda tidligere, vifte med leke... I uker. Det ble til og med - må jeg dessverre innrømme - forsøk med kjeft i ren desperasjon.

  Ingenting virket. Hun gjorde som hun ville. Like glad. Selv etter tilløpet til kjeft...

  For det slo meg plutselig at det eneste hun ønsket var å få svømme ut å hente nok en dummy. Belønningen min var ikke filla verdt mot å få svømme ut en gang til. Og kjeften var jo «bare» kjeft - hun fikk jo svømme snart uansett. Og enda en gang, og enda en gang når hun «feilet».

  Først når konsekvensen på feil ble at vi avbrøt treningen noen minutter ble det orden i sysakene. Det tok vel cirka tre repetisjoner. Så ikke bare kan man belønne feil adferd, på feil tid ... men kan tro man belønner med noe mens belønningen egentlig er noe helt annet.

  • Like 1
 7. Har alltid tenkt at å blande golden, flat og labrador for å skape en slags super-retriever kunne vært en god idé. Men vet egentlig ikke nok om de enkelte rasenes problemer til å vite om det genetisk sett gir stor mening. Og man må jo velge bredt innenfor hver enkelt rase, et stort antall individer involvert (hvis ikke blir det jo i praksis bare enda en flaskehals) osv så det blir jo litt av et prosjekt.

  Og om man gjør det, så går det vel bare et par tiår før noen har avlet dem ihjel etter farge, form eller ekstreme bruksegenskaper ... så er man like langt igjen ... 🤔

  • Like 1
 8. Gratulerer så mye med valget av både «rase» og oppdretter. Kjenner onkelen til din veldig godt - han er i alle fall helt makalaus ;) Og er din noe lignende så kan jeg garantere deg at den i alle fall vil elske retrieverjakttrening!

  • Like 1
 9. Jeg er ingen stor fan av NKK, men har etterhvert innsett at hovedproblemet ligger i lovgivningen. Det er altså ikke først og fremst NKK man må rette skytset mot, men politikerne. Det er de som kan få lover på plass for å regulere avl strengere og for å regulere markedet for hunder.

  Ikke for det, NKK kan være en organisasjon som er pådriver for endringer, og der synes jeg ikke de er spesielt gode. Og det er selvsagt en del de kan gjøre i sitt eget regelverk for å motvirke ekstrem raseavl.

  Jeg har spesielt tenkt mye på dette TS er inne på angående å avle for bruk heller enn rase som sådan. Det er helt idiotisk at man ikke kan stille en labbe/golden/flat-mix til retrieverjaktprøver feks. Flere raser burde egentlig nærmest slås sammen - så like er de både i lynne og bruksområde. Dette renrasede idealet som man ser melder seg til og med i raser som er i knestående (og vel så det - feks lundehunden) er irrasjonelt.

   

 10. Du skulle bare visst hvor mange som gir opp retrievere i 12-18 mnd alder. De kan være ekstremt aktive.

  Men får hunden brukt seg til noe annet enn tur? (Ser du nevner søk inne og i hagen, men det høres tynt ut). En golden er en brukshund og selv om dette har blitt avlet ned i en del linjer/individer, så er det ikke borte og det kan plutselig slå til i full blomst i linjer man ikke forventet det. Spor, apportering/jaktøvelser/feltsøk (kanskje helst ved å legge ut det som skal hentes siden kasting kan øke stress), lydighetsøvelser, nesearbeid ... mulighetene er mange.

  Og retrievere er ekstremt «munnete». Tygging er en fin måte for dem å få dekket noe av det behovet de har for å bruke munnen og det ser ut til å roe dem ned. Feks tyggerot, nylonbein osv ... og selvsagt div knask, men kjøp noe som ikke forsvinner på to minutter for da blir det ganske meningsløst.

 11. 11 hours ago, Thea said:

  Har skjønt mange kan slite med stress og lyd, kanskje særlig jaktgolden?

  Det er ikke min erfaring. Jeg har 1 selv, bor halvveis med 2 til og kjenner minst 10 til relativt godt samt at jeg har kjennskap til et par titalls til. Nå skal det sies at min erfaring kan skyldes utvalget - det er mye like linjer.

  11 hours ago, Thea said:

  Leste noe om at sportslinjer på jaktgolden snart ikke egner seg for jaktprøver, fordi de er SÅÅ KLARE for jobb hvert eneste sekund av alle de timene på jakt, mens de egentlig burde slappet av.

  Tja ... Jeg har ikke registrert at de ikke egner seg for jaktprøver av slike årsaker - de klarer fint å holde seg i skinnet den tiden WT og B-prøver holder på, men jeg har tenkt at en dag med praktisk jakt kan bli en prøvelse. Det gjelder dog ikke bare goldens. Ser labber som formelig dirrer gjennom hele prøvene også. Men skal man nå langt i eliteklasse er nok labbe et sikrere kort, men av andre grunner.

   

  11 hours ago, Thea said:

  Noen tollere syns seler og kobbel er ekkelt, noen syns våte underlag er ekkelt, noen er redde for agilitytunneler, noen er skuddredde, noen er miljøberørte, noen er lite sosiale med fremmede... Innbiller meg sånt er mindre vanlig på jaktgolden? 

  Har ikke opplevd skuddredde jaktgoldens, men miljøberørthet og underlagssvakhet er det tendenser til hos golden generelt. Ikke voldsomt utbredt har jeg inntrykk av, men det forekommer. Dessverre er det en del jaktgoldenoppdrettere som nå driter i den «sosiale» retrieveren, avler kun på benharde bruksegenskaper, men der får man nesten gjøre hjemmeleksa når man velger oppdretter. Har virkelig inntrykk av at se fleste jaktgoldens er glade, sosiale retrievere.

   

  11 hours ago, Thea said:

  Når det gjelder helse er det jo blant annet en del autoimmunt på toller, mens det på jaktgolden virker å være mer allergi, øreplager, HD og AD? Er det ca like god sjanse til å få et friskt individ om man gjør god research på forhånd?

  Det finnes ikke statistikk for HD og AD for jaktgolden, men golden som helhet er vel rundt 80% frirøntget for HD. Det er vel relativt ok. Har ikke tall for toller. Og man øker sjansen for ok ledd ved valg av oppdretter som gjør jobben sin. Hudproblemer/allergi forekommer hos golden - såpass ofte at det blir nevnt i forbindelse med rasen, men det er umulig å si noe om hvordan der er sammenlignet med andre raser. Igjen er det viktig å stille oppdretter de riktige spørsmålene.

 12. Det blir spennende!

  Kontakt oppdrettere så snart som mulig. Noen har lange ventelister, andre bruker ikke ventelister men velger blant aktuelle kjøpere når kullet er født. Generelt er det ENORM interesse for valper nå, så dere må belage dere på at ting kanskje ikke går helt etter tidsplanen.

  Fortell litt om dere selv, hvorfor dere ønsker flat og hva dere har å tilby hunden. En gjennomtenkt plan for valpetiden og vis at dere har forstått at hund tar mye tid. Har dere planer for hunden? (ustilling, hundesport ...), så fortell om det.

  Når det gjelder valg av oppdretter bør dere være oppmerksomme på at forskjellige oppdrettere har forskjellige mål for sitt oppdrett. Om dere tar kontakt med en oppdretter som avler brukshunder (jakt, redning ...) og dere først og fremst ønsker en aktiv tur og familiehund så kan du forvente at du knapt får svar feks. Så vis at dere har gjort hjemmeleksa der også.

   

 13. Svært mange steder ER det jo båndtvang året rundt. Spesielt ved utfartsområder nær byer. Og da er der jo nettopp hensynet til publikum som er årsaken - IKKE vilt. Synes hun farer veldig lettvint med dette - skulle feks gjerne visst akkurat hvor hun har opplevd dette.

  Rart hvor uenig man kan være med noen som faktisk forsøker å lufte noen poeng som jeg selv også har luftet ved enkelte anledninger. Her synes jeg rett og slett bare hun ikke treffer helt.

  • Like 2
 14. 50 minutes ago, Rufs said:

   avles det på jakt-golden/labrador som er stygge. Og absolutt ikke velbygde. At avlsdyret har underbitt, er hjulbeint, har steile skuldre, laaang rygg osv. stopper en ikke fra å avle på hunden. For de kan jo løpe og jakte, så da så...

  Jeg hører du sier det og betviler ikke at de finnes, men det er vel overhodet ikke normen? Jeg har knapt sett en eneste en av den sorten i alle fall.

  • Thanks 1
 15. 15 minutes ago, Debbie said:

  Jeg er ikke ute etter en tung, grovbygd tung golden, jeg vil ha en jaktgolden med korrekte vinkler gjennom hele kroppen- som gjør at den i hardt arbeid har større sjanser for å klare jobben uten skade over lengere sikt.

  Men finnes ikke de da?

  Jeg kjenner fryktelig mange jaktgolden, fra forskjellige linjer, med forskjellige vinkler her og der som har jobbet hardt i mange år helt uten noen form for skade. Og jeg kjenner «perfekt» vinklede goldens som har utviklet feks ryggproblematikk. Tanken om at det finnes et «sett» med vinkler og proposjoner som er overlegen alt annet ser jeg at verserer en del i hundemiljø, men evidensen for noe slikt virker fullstendig fraværende. Å bare å tenke tanken om noe slikt virker alt for enkel og tar overhodet ikke inn over seg hvor komplekst bevegelsesapparatet er. Da snakker jeg selvsagt ikke om åpenbare defekter/ekstreme varianter, men helt naturlige variasjoner akkurat slik man også ser hos helt friske mennesker. Jeg klarer feks overhodet ikke å se at Noranby Campfire (så holder vi Sansa utenfor her, det blir lett for personlig) over er satt sammen på en måte som på med noen som helst grad av sikkerhet skulle predikere skade eller manglende yteevne over tid.

  Det er jo en tendens til at hvis man har en hund som får plager, så ser man etter «unormale» ting (vinkler, den trappa de sprang altfor mye i som valp, maten, for mye lek, for lite lek ...) i etterkant og forklarer plagene med det. Det blir som oftest helt feil.

 16. 1 hour ago, Debbie said:

   svarer jeg bare kun subjektivt på de bildene som ble lagt ut. Og selv om showgolden er den klart den tyngste, er det også den som er mest korrekt bygget. Det er det jeg vil frem til. Kan man ikke få golden som er begge deler??

  Korrekt bygget? Etter hvilken fasit? For hvilket bruk?

  Det er åpenbart at - i hovedsak - så er de samme genene som gir mørkere, lettere hunder (golden) assosiert med gode (bedre) bruksegenskaper - hvis ikke hadde de ikke sett slik ut. Dessuten er det slik at form predikerer funksjon - en gitt type kropp har det bedre med å sprette rundt i lyngen enn en annen, og hunden vil derfor like det bedre og derfor bli bedre på det (dette heter et eller annet i biologien, men husker bare ikke hva). Så nei, i all hovedsak får du ikke en hvit, grovbygd, tung golden med svært gode bruks/jaktegenskaper.

 17. Men er egentlig tonen her inne spesielt konfronterende lenger? Er den ikke ganske god? Jeg opplever i alle fall det. Og «back in the days» da det virkelig gikk for seg her inne så ble i alle fall noen av de «angrepene» jeg opplevde like gjerne gjort i AN-tråden. På tross av at jeg også var av den oppfatning at der kunne man slenge ut litt mindre gjennomtenkte ting uten å å få for mye pes.

  Og så tenker jeg det er forskjell på en utblåsning (Uff, jeg gruer meg så til HD-røntgen i morgen - er virkelig usikker på om det er fornuftig å holde på med den screeningen) og det å stille er spørsmål ala «Hva tenker dere andre om HD-screeningen? Er det virkelig nødvendig?».

  Er det en måte man kunne la være å knytte den utskilte tråden til en spesifikk bruker? At admin kunne ha førstepost med beskrivelse av temaet på en eller annen måte? Da blir jo en evt belastning vesentlig mindre ... Bre tenker høyt her altså...

 18. 3 hours ago, bie said:

  Av ren nysgjerrighet: hva slags type slengbemerkninger kommer det fra andre deltakere og oppdrettere? Er det uglesett av de som avler showvariant å dukke opp på utstilling med en jaktvariant?

  Det er vel egentlig ikke uglesett at man dukker opp på utstilling, men at det avles «slike» hunder (jaktvarianter) i det store og hele. Så det kan komme spydige bemerkninger om hva som er «feil» med hunden din, det kan komme bemerkninger om at «slikt skulle aldri vært avlet på», at det bare en er «merkelig trend» og spørsmål om hvorfor man i det hele tatt gidder å stille.

  Hvor utbredt slikt er vet jeg ikke, det er helt sikkert flest hyggelige folk bare så det er sagt, men de som har holdt på med jaktgolden noen år har nok alle slike historier. Jeg har imidlertid en liten følelse av at ting har blitt bedre - selv om det bare er 4 år siden jeg fikk lignende bemerkninger om min første gang jeg dukket opp hos retrieverklubben (dog ikke utstilling).

  • Like 2
 19. Just now, Rufs said:

  Her jeg bor er det mange jaktgolden. De har veldig forskjellig utseende. Noen riktig pene, andre ser merkelige ut. De avles tydeligvis ikke på grunn av flott utseende. Men heller ikke alltid for at de er dyktige jakthunder (eller brukshunder). De har gjerne lite/ingen resultater å vise til

  Hvis de ikke ser ut som en «gammeldags» golden og heller ikke er avlet for jakt eller i det minste bruks, så blir det jo litt merkelig å kalle dem jaktgolden i det store og hele.

 20. 1 hour ago, Rufs said:

  Jeg så en hund som jeg først trodde var en vizla. Da jeg så den nærmere, lignet den heller ikke på det. Kanskje en vizla-blanding? Vel, det viste seg å være en labrador. Jeg tror ikke et menneske i verden ville gjettet på det. En trippende hund som verken så ut som en fugl eller fisk. Om den hadde gode jakt-instinkter vet jeg ikke. Den var aldri trent i jakt. 

  Har faktisk hørt andre som har nevnt vizla i sammenheng med jaktlabbe - jeg ser det personlig ikke helt, men det kan være fordi jeg har blitt så vant til dem og straks ser at det er en labbe. Men de er jo da som regel avlet for jakt, og det er merkelig at en slik har havnet i hendene på en som ikke bruker den til det.

  Og så er det en forskjell mellom labbe og golden der. Disse altfor lette labradortypene har ikke rot i hostorien - de var aldri ment å se slik ut fra begynnelsen av. I motsetning til golden, hvor dagens typiske jaktgolden ser akkurat ut som de var tenkt en gang for rundt 100 år siden. Kan bare komme på et par stykker jeg har møtt som ikke har vært «rasetypiske» i det perspektivet.

  • Like 1
 21. Her er tre bilder av golden. Det første er av den aller første golden som ble champion, rundt 1930 mener jeg: Noranby Campfire. Det andre er av min Sansa (forøvrig - av familiære årsaker veldig lik den som ble disket av dommeren over). Den tredje er i form og farge relativt representativ for «dagens» golden - selv om det avles nåen del mer moderate hunder også. Det er vel ingen som helst tvil om hvem som ligner mest på opphavet både i form og funksjon, og hadde Sansa hatt en annen positur hadde de lignet enda mer. Det er nå en ting at man tillater og til og med premierer høyt disse nyere variantene, men det som irriterer meg mest er at man faktisk DISKVALIFISERER de som ligner mest på opphavet. Når det blir så absurd så er det klart man trekker seg unna utstilling. Og det er synd for da kan man fort se enda mer ekstreme varianter - nesten myndeaktive hunder - fra tid til annen.

   

  .A6FA74E9-33F6-4F2D-A787-23BE2DB4220D.jpeg.40cdaa7d53520f3d4b3df92a16cb145d.jpegD1C92EE7-46F1-4446-9354-CE40129CC6C3.thumb.jpeg.f868929b4b09cca585e3d0ee3fc38cc4.jpeg99026FBE-FB15-46F3-8EE4-EA77638E1B6F.thumb.jpeg.6fad2718e37f3c63cf7a7c29a9801698.jpeg

  • Like 5
×
×
 • Create New...