Gå til innhold
Hundesonen.no

Zzzzz

Medlemmer
  • Innholdsteller

    17
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Zzzzz

  1. Takk for tipset, Simira, har prøvd , får det ikke til. Men egentlig ikke behov for å sitere☺️
  2. Det høres bra ut , Jeanette, men kan du fortelle mer om hva som testes i nyfikenhet,aggressitivitet osv, gjerne sende ny videosnutt, så skal jeg se mer nøye etter denne gangen. Har du video av en border collie f.eks ...? På tide ny test innføres, for slik det har vært gagner det tjenestehundrasen.
  3. Det burde komme klart fram fra åpningsinnlegget mitt at jeg mener nye tester burde blitt utarbeidet, som ikke er direkte basert på tjenestehundarbeid. Der inngår også MH tester.
  4. "Det er link for rapportering øverst i innlegget. Du sier jo selv at du ikke vet noe særlig om MH, slik jeg tolker det? Jeg gir deg en link til en side med info om de ulike testene som faktisk finnes. Jeg prøver å spørre hva du faktisk er ute etter, men får ikke noe svar." (Simira) Bortsett fra at du ikke får svar stemmer alt; jeg vet mye om MH test, men ikke alt. Men sakens kjerne er at jeg spør om den testen er god nok, slik som FA langt fra er god nok!
  5. Simira; Finnes det ikke en rapporteringsside her om du skal bli ufin, jmfr dine ord om å vite hva man snakker om? Vær fin, eller la vær å diskutere!
  6. Jeanette... Det er akkurat det jeg snakker om ( hvilken rase er det på videoen?) Og er slik en test egnet til å teste alle hunderaser. Selv mener jeg vi må tenke mer, bredere! Ikke alle har engang samme jaktlyst, forsvarslyst, søkslyst, men skal testes og få dom på en såkalt standarisert test. For meg betyr det at vi har et stykke å gå- slik jeg ser det har trenere i annen dyreverden enn oss kommet lenger, selv om de holder på med dyr av samme rase, ikke ulike "arter" innenfor samme rase? Har vi mennesker stort mot om vi ikke er skuddredde, ikke er redde for å sloss, drukne osv ...
  7. Men vi har fortsatt ikke kommet i mål angående disse standardiserte testene, som egentlig ikke er brukelige som mentaltester for hunder flest...! MH tester har jeg hørt om , men er de gode nok?
  8. Hvis det er argumenter ditt, i siste avsnitt, mot testing av hunder, så hvorfor teste? Og nei, det gjaldt ikke bare disse hundegruppene?
  9. Neida, blander ikke kortene. Hørt om MH test, fra flere som reiser til Sverige for å ta den , lik karaktertesten i Norge, eller? Tilpasset test for "alle" hunderaser, eller?
  10. Har du en lenke til siden. Liker det du skriver ; Passer til hunder flest, altså ikke en test for hunder som skal bli politihunder, IPO hunder osv?
  11. Blander meg ikke så mye i hvorfor NBF har sine krav til mentaltester, men kan bare legge til at NRH har hunder som sikkert ikke ville bestått det du beskriver i siste avsnitt , Jeanette, men glimrende redningshunder for det om, fordi de liker folk og gjenstander. Trenger ikke ha motet til en politihund for det, alt etter hunderase også. utenom det gleder jeg meg over det du skriver i avsnitt to!! At man fra nå av tar hensyn til rasestandarder. Derfor håper jeg NBF gjør det samme, ville ikke vært mer enn rett og rimelig! Og jeg har lest reglementet om at hvis dommeren avbryter testen er det bestått etter NBF reglementet, men dersom hundefører avbryter er testen ikke bestått etter samme reglement?
  12. Mentaltest blir brukt på tjeneste og brukshundrelaterte raser. Poenget mitt er at disse testene gagner hunder fra tjenestehundrasen bedre enn ulike hunderaser fra brukshundrasen. Disse testene er stanardiserte, og laget for flere tiår siden, gjeldene for ulike hunderaser; ikke bare rottweiler, malle, hollender osv ... mentaltest burde i sin helhet også blitt benyttet på selskapshunder, spisshunder, småhunder. Men det finnes altså ikke tilpassete prøver. Så om noen av disse blir problemhunder, finnes ingen tester for dem. Det passer sikkert oppdretterene godt, at hundene er søte, men mangler... Disse hundene trenger også krav til det mentale, om vi skal opprettholde standarden. Mitt poeng igjen; Dagens mentaltest er langt fra god nok, noe som igjen vil stille krav til dommerene.
  13. Til Siri! Det var faktisk Schæferhundklubben som innførte kravet om funskjonsanalyse, mentaltest. Så fulgte andre klubber opp, etter flere år; blant annet rottweilerklubben, ja. og nei, ikke rart at brukshundklubben stiller krav for å delta, men rart at ikke testene er tilpasset. Som brukshund og innenfor befinner det seg mange ulike hunderaser som ikke er tjenestehundraser. Men først og fremst stiller jeg soørmålstegn ved om funksjonsanalysen i det hele tatt holder mål i dag som "metaltest" for alle hunderaser!!! Selfølgelig, skriver du , Line??? Er det kvalitetsikring?
  14. Du ser det opp til deg som oppdretter å tolke resultatene opp mot rasestandarden?? Jmfr spørsmål om kvalitetssikring. Og jo, dommerne tolker det de ser for å sette kryss i skjemaene! F.eks ved oppstart,; litt sosial, usosial, påtrengende osv ... Viser igjen til det jeg har skrevet tidligere, flere av delmomentene kan absolutt brukes på de fleste hunderaser. Men om vi etterpå som oppdrettere eller andre individ skal tolke rapporten etter eget forgodtbefinnende...?!
  15. Hunder er fremavlet med forskjellig behov. Testene har f.eks innslag som tester mot, men mot er forskjellig alt ettersom. Som med mennesker er mot forskjellig. Kjelken i slutten av en funksjonsanalyse vil være ubrukelig for de fleste andre raser utenfor tjenestehundgruppen. Mener derfor at tester bør bli utviklet mer allsidig, ikke ensidig. Det som engang var godt nok, er ikke lenger godt nok. Gjelder også "mentaltester"! Ikke hørt. Om ny svensk "mentaltest"? Selvsagt er noen av delene i både karaktertest og funksjonsanalyse anvendelige på de aller fleste hunderaser, men noen av delmomentene er ikke det, og derfor bør det utvikles andre tester slik jeg ser det! Hvor mange hunderaser trenger funksjonsanalyse for avl i Norge i dag? Eller hvor mange for deltakelse i NBF? Mtp den ensidige mentaltesten...
  16. Lurer på hvor kvalitetssikret mentaltesten er i forhold til de ulike hunderasene. Hunderasene er utviklet alt etter behovsbruk. Og for eksempel funksjonsanalysen, vil den kunne brukes på alle hunderaser eller bare på hunder i tjenestegruppen? Vil det ikke være forskjell alt etter hunderaser, eller kan man altså bruke en utformet test for alle raser, rent uten å tenke på kognitive og praktiske egenskaper. Vil det ikke slå skjevt ut, med en test som opprinnelig ble utformet til å tjene tjestehundbehov. Og ; hvorfor er det ikke kommet alternative mentaltester mtp på alle hunderaser som ikke inngår i tjenestehundgruppen? Er det fordi man tenker ensidig? Såvidt jeg vet var det mannen bak mange bruksbøker , Jærverud, som hadde stor betydning for forsvaret i utvikling av karaktertester og funksjonsanalyser, bidrag til Norge. Men er virkelig disse testene tilpasset andre hundegrupper ...??? Hvorfor skal det være en test som tydeligvis gagner tjenestehundgruppen, og noen enkeltindivider i de andre gruppene. Skjønner ikke hvorfor ingen har stilt spørsmålstegn ved testene tidligere som har betydning f. eks for avl og deltakelse i NBF programmet...?
×
×
  • Opprett ny...